• Eldningsförbud i länet

    Brandrisken är mycket stor i östra delarna av Jämtlands län. Eldningsförbud gäller från klockan 08.00 lördag den 10 juni i Bergs och Härjedalens kommuner, samt i områden öster om E45:an. Eldningsförbudet gäller fram tills det upphävs./ A fire ban has been issued for Berg and Härjedalen municipalities, and in all areas east of the E45 highway. It is in effect between Saturday, June 10 at 8.00 am and until it is revoked.

Aktuella varningsmeddelanden i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Östersunds tennishall

Tennishallen i Östersund. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län.

Tennisen i Östersund är en del av stadens idrottshistoria. Östersunds tennishall uppfördes 1937 efter ritningar av arkitekt Cyrillus Johansson.

Tennis i Sverige

Lawn-tennis introducerades i Sverige omkring 1880 och spelades på utomhusbanor under sommaren. För att kunna spela året om uppstod snabbt ett behov av särskilda tennishallar. Den första tennishallen byggdes i Stockholm 1895–96. Därefter uppfördes tennishallar i halvcylindriska, hangarliknande byggnader på flera håll i landet.

Östersunds tennisbana

Östersunds Tennisklubb hade grundats några år tidigare innan tennishallen byggdes. Under de första åren spelades tennis på olika utomhusbanor i staden bland annat i närheten av Hofvallen. Behovet av en inomhushall var stort. Östersunds tennishall rymmer en bana.

Den äldre tennishallen har genomgått mycket små förändringar sedan uppförandet. I de två ursprungliga omklädningsrummen har vissa moderniseringar skett, men bänkar, klädhängare och skåp är välbevarade.

År 1983 färdigställdes en ny hall med två banor intill den gamla.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Byggnadsminnesbeslut: År 2000

Kommun: Östersund

Hitta hit

Tennisbanan ligger efter Genvägen i Östersund.

Kontakt

Louise Ingelsson

Byggnadsantikvarie