Aktuella varningsmeddelanden i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Åre station

Åre järnvägsstation. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län.

Järnvägens framdragning hade mycket stor betydelse för Jämtland, bland annat för den begynnande turismen. Stationen i Åre gjorde det möjligt att kunna ta emot turister.

Historik

Åre station uppfördes 1880 efter ritningar av SJ:s chefsarkitekt A.W. Edelsvärd. Stationen ingår i en stadsplan med park och allé fram till torget och bergbanans dalstation. Mitt emot stationshuset byggdes 1913 den så kallade grottan.

Tvärbanan

Den statligt byggda tvärbanan från Torpshammar fram till gränsen mot Norge var en del av det utbredda stambanenätet i Norrland. När den norrländska, eller jämtländska, tvärbanan invigts 1882 kunde man ta sig med tåg hela vägen till Trondheim från Stockholm eller Sundsvall.

På platsen för Jämtlands med tiden största turistort, fanns före järnvägens framdragning inget samhälle med namnet Åre, utan två byar - Totten och Mörviken.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förToalett Toalett

Fakta

Byggnadsminnesbeslut: År 2003

Kommun: Åre

Ägs av Gamla Stationshuset i Åre AB

Hitta hit

Åre station är järnvägsstationen i Åre.

Kontakt

Länsstyrelsen Jämtlands län

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss