Aktuella vädervarningar i Jämtlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Myhrbodarna

Myhrbodarna i Valsjöbyn. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län.

Myrbodarna är en levande fäbodvall som bevarat det traditionella förhållandet mellan hemgård och fäbodvall. Från hemgården i Valsjöbyn buförs djuren varje år vid midsommartid till fäboden.

Historik

Myhrbodarna är en enstugufäbod, vilket innebär att den nyttjas av bara en brukare. Fäboden ligger i förfjällsterräng med en storslagen utsikt över fjällvärlden. Den öppna vallen omgärdas av en gärdesgård. Vallens rika flora är typisk för naturlig fodermark. Fäbodvallen Myhrbodarna etablerades troligen på sin nuvarande plats i början av 1900-talet. Det äldre namnet på fäboden var Nilsbuan.

Delar av Myhrbodarna var i kontinuerlig drift fram till slutet av 1900-talet. År 1998 återupptogs driften som fortfarande är traditionell. På vallen förädlas mjölken från får och kor till smör, ost och tjockmjölk.

Myhrbodarnas byggnader

På vallen finns 14 byggnader inklusive en jordkällare. Sannolikt har flera av husen flyttats till platsen, eventuellt från äldre fäbodvallar. Enda moderniseringen som gjorts är att vatten dragits in i kokhuset.

Fäbodbruket

Fäbodbruket har i århundraden varit mycket omfattande i en stor del av landet. I dag är fäbodkulturen levande endast i ett fåtal områden, främst i delar av Jämtlands och Dalarnas län. I ett riksperspektiv har fäbodbruket ett mycket stort kulturhistoriskt värde.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Byggnadsminnesbeslut: År 2001

Kommun: Krokom

Ägs av privatperson.

Hitta hit

Myhrbodarna ligger cirka 7 kilometer nordöst om Valsjöbyn.

Kontakt

Länsstyrelsen Jämtlands län

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss