Friluftsliv i Halland

Vad är friluftsliv?

Friluftsliv definieras som vistelse utomhus i natur- och kulturlandskapet för välbefinnande och naturupplevelser utan krav på tävling. Friluftslivet ger oss hälsa, naturförståelse och regional utveckling. Det är några av utgångspunkterna för Sveriges tio mål för friluftsliv som ska uppnås till år 2020.

På Naturvårdsverkets webb kan du läsa mer om målenlänk till annan webbplats

Krysslista

Vilka naturreservat i Halland har du besökt? Ladda ner vår krysslista och bocka av.

Allemansrätten

Allemansrätten är förutsättningen för att vi kan ströva fritt i skog och mark. Med grundprincipen ”inte störa, inte förstöra” kommer du redan långt, men ibland kan det vara nyttigt att grotta ner sig i detaljerna.

Om allemansrätten hos Naturvårdsverketlänk till annan webbplats

Aktiviteter i naturreservaten

Har du aldrig besökt något av Hallands naturreservat men är nyfiken på att göra det? Välkommen ut på någon av aktiviteterna i länets naturreservat!                

Varje år arrangerar Länsstyrelsen i samarbete lokala organisationer och föreningen över hundra aktiviteter i länets naturreservat. På våra aktiviteter kommer du till spektakulära platser tillsammans med guider som är experter på Hallands natur och kultur.          

Här hittar du årets guideprogram:

Vallda Sandö, Söndag 7 april kl. 09.30

Vårfåglar i reservatet

Vallda Sandö är ett bra ställe att möta våren. I vikarna runt reservatet brukar man så här års finna nyanlända fåglar som tofsvipor, större strandpipare och kanske någon storspov. Över ängarna drillar förhoppningsvis lärkor och i något träd kvittrar starar. Vi kommer att vandra i lätt terräng och kommer att avnjuta en fika in någon trevlig backe. Turen tar 3-4 timmar och leds av Rolf Persson (tel. 0300-633 51). Samling reservatets parkeringsplats.

Getterön, Söndag 7 april kl. 10.00-16.00

Vårfåglarnas dag

Kom och möt vårens fåglar i Getteröns naturreservat. Under dagen firar vi att fåglarna återvänder till oss från sydligare länder. Vi ordnar bland annat fågelbild-visning, fågelquiz, fågelguidning, kikar-förevisning och roliga aktiviteter för barn. I vår trädgård grillar vi korv och säljer fika. För programmet i sin helhet se vår hemsida www.naturumgetteron.se.

Hökafältet, Söndag 7 april kl. 11.00

Sand, musslor och fåglar

Även om vi vandrar genom kustskog, över hed och på strand är det havet och livet i Laholmsbuktens bottnar som är vårt främsta fokus. Det övervintrar tusentals änder i bukten och dessa lever framför allt på musslor. Vi spanar efter änder men ägnar oss även åt musslor och andra bottenlevande djur. Den lätta vandringen är cirka 3 km och inkluderar en fikapaus. Cirka 3 timmar. Vår guide är Anders Wirdheim (tel. 070-513 75 76). Samling på stora parkeringen vid reservatets södra entré.

Fjärås Bräcka, Söndag 7 april kl. 11.00

Geologivandring

Geolog Linda Ekström guidar oss på Fjärås Bräcka. Lär dig mer om jordarter, sediment och postglaciala avsättningar och varför bräckan ligger där den ligger. Samling vid naturums entré.

Biskopstorp, Lördag 13 april kl. 09.50

En vandring i vårens tecken

Vi går TG-lederna Kroksjön och Fästampa-åsen och ser hur mycket våren har kommit i naturreservatet. Lederna är rullstolsvänliga och vandringen är cirka 2 km. HK Vandraren bjuder på fika vid torpet efter vandringen. Kontaktperson: Jan-Åke Bengtsson (tel. 076-539 30 30). Samling och samåkning från parkeringen vid ICA Kvibille.

Busshållsplats: Kvibille.

Virsehatt, Söndag 14 april kl. 10.00

Blåsippstur

Vi börjar med att titta in i Virshultsstugan. Representanter från Enslövs hembygdsförening visar stugan och berättar om den samt om reservatet och dess tillkomst. Därefter går vi upp på toppen för att se efter blåsippor och eventuellt minnes-märken från tidigare verksamheter. Om du tycker det är för tufft att gå upp kan du gå en sväng längs Sennån istället. Vi fikar vid grillplatsen och går sedan en bit på Hallandsleden. Ta med fika. Kontakt: Ingrid Lönn (tel. 070-466 25 41). Samling på reservatets parkering. Möjlighet till samåkning från Halmstad Arena kl. 09.30.

Fjärås Bräcka, Söndag 14 april kl. 11.00

Kulturhistoria på Fjärås Bräcka

Följ med guide Lars Persson på vandring genom det kulturhistoriskt rika landskapet på Fjärås Bräcka. Vandringen är cirka 1,5 timme lång. Vi rekommenderar kläder efter väder och bra skor. Samling vid naturums entré.

Busshållsplats: Måhaga.

Yttra Berg, Måndag 15 april kl. 18.00

Rishänta i Yttra Berg

Alla är välkomna att hjälpa till att städa slåtterängarna genom att plocka ris, räfsa och elda. Hembygdsföreningen bjuder på kaffe och fralla. Vi är ute i minst två timmar. Kontakt: Solbritt Karlsson (tel. 072-706 25 69). Samling vid Aronsgården. Transport kan ordnas från Ullared på förfrågan till Solbritt.

Busshållsplats: Ullared.

Getterön, Tisdag 16 april kl. 10.00

Nybörjarskådning för familjer

Hur listar man egentligen ut vilken fågel som man har fått syn på? Följ med vår naturvägledare ut på en guidning för hela familjen. Kanske får vi se en nykläckt gässling, världens snabbaste djurart, pilgrimsfalken eller vår stiliga symbolfågel skärfläckan. Allt kan hända i fåglarnas värld. Samling utanför entrén till naturum Getterön.

Busshållsplats: Valen.

Getterön, Torsdag 18 april kl. 10.00

Nybörjarskådning för familjer

Hur listar man egentligen ut vilken fågel som man har fått syn på? Följ med vår naturvägledare ut på en guidning för hela familjen. Kanske får vi se en nykläckt gässling, världens snabbaste djurart, pilgrimsfalken eller vår stiliga symbolfågel skärfläckan. Allt kan hända i fåglarnas värld. Samling utanför entrén till naturum Getterön.

Busshållsplats: Valen.

Getterön, Söndag 21 april kl. 09.00

Fågelsångsvandring

Under häckningssäsongen framför många fågelarters hanar sin vårsång. Fåglar använder ljud för att kommunicera, varna för fara och locka till sig en maka. Även om du inte ser fåglarna kan du ofta höra deras rop och sånger. Kom och lyssna till vårens fågelsång en timme i naturum Getteröns närområde under ledning av fågelguiden Christopher Gullander. Samling utanför entrén till naturum Getterön.

Busshållsplats: Valen.

Möllegård, Måndag 22 april kl. 14.00

Vårvandring

Följ med naturguiden HG Karlsson på en lugn vandring i Möllegårds naturreservat mellan Söndrum och Frösakull. Vi vandrar på lättvandrade stigar där vi kan se backsippor, hundraåriga ekar och alar samt diverse örter. Ta med fika för härliga pauser. Kontaktpersoner: Rune och Gerd Weinstrand (tel. 070-424 62 90). Samling på reservatets parkeringsplats. Möjlighet till samåkning med Falkenbergs naturskyddsförening från ICA Kvantums parkering i Falkenberg kl. 13.20.

Trönninge ängar, Onsdag 24 april kl.18.30

Rastande vårfåglar

Fågelspaning i kvällningen med ornitologen Göran Snygg (tel. 070-232 99 80). Ta med kikare och kvällsmacka. Samling på reservatets parkering.

Busshållsplats: Trönninge Elvavägen.

Fjärås Bräcka, Torsdag 25 april kl. 17.00

Fotovandring

Vill du lära dig ta vackra naturbilder? Ta med din kamera, gärna stativ och följ med naturfotografen Annette Seldén (tel. 070-354 36 18) till ett av hennes favoritreservat. Under ett par timmar får du chansen att fånga våren på Fjärås Bräcka på bild och få med dig några råd och tips på hur du blir en bättre naturfotograf. Kanske har vi tur att fotografera backsipporna i solnedgången! Ta gärna med fikakorg! Obligatorisk föranmälan till Annette Seldén senast den 21 april via mail: seldenphoto@telia.com. Vid regn kan turen ställas in alternativt flyttas. Vandring i lätt terräng. Samling vid Naturum Fjärås Bräcka.

Busshållsplats: Bräckaskolan.

Fjärås Bräcka, Lördag 27 april kl. 08.30

Fågelskåda med öron och ögon

Naturpedagog Pontus Dejenfelt guidar oss i fåglarnas värld. Ta med egen kikare och bra skor. Vandringen är cirka 1,5 timme lång. Samling vid naturums entré.

Busshållsplats: Måhaga.

Getterön, Söndag 28 april kl. 09.00

Vadarguidning

Tillsammans med fågelguiden Reino Andersson (tel 076–631 89 12) kommer vi titta på vårens häckande och rastande vadare och prata om hur man skiljer våra vanligaste vadare åt. Samling på parkeringen till gömslet längs Getterövägen.

Busshållsplats: Valen.

Vindrarp, Söndag 28 april kl. 09.30

Upptäck Vindrarp

En vandring på cirka 6 km i medelsvår terräng. Reservatet har många olika trädslag och en rik flora i de branta bäckravinerna. Fågelguiden Ulf Ottosson följer med oss och kanske får vi se forsärla och strömstare. Grova skor, fika i ryggsäcken och gärna kikare. Kontaktperson: Ingar Petersson (tel. 070-588 87 88). Samling och samåkning från Tivolitorget i Laholm.

Ullarp, Söndag 28 april kl. 15.00

Vårvandring bland skålar, sippor och fågelsång

Vi går en promenad mellan stora gamla ekar och en lummig lund. Vandringen tar cirka 2 timmar och är cirka 1,5 km lång. Längs vissa delar kan det vara lite blött. Vandringen avslutas med medhavd fikakorg på ängen. Bland fåglar, blommor och svamp guidar Kill Persson (tel. 070-321 62 22). Samling på parkeringen till reservatet, samåkning för hemvägen ordnas på plats.

Busshållsplats: Ullarp.

Fjärås Bräcka, Lördag 4 maj kl. 10.30

Koleragravar, domaringar och resta stenar

På Fjärås bräcka finns några av länets mest säregna och sevärda fornlämningsmiljöer. Följ med på en tur bland 1800-talets koleragravar, vikingatidens resta stenar och urgamla hålvägar. Ta gärna med fika eller köp med från kaféet. Vandring med Pär Connelid (tel. 070-200 07 78) i tämligen lätt terräng under knappt 2 timmar. Samling utanför Naturum.

Busshållsplats: Bräckaskolan.

Danska fall, Söndag 5 maj kl. 14.00

Fotovandring i vårgrönska

Tillsammans med naturfotografen Patrik Leonardsson (tel. 070-622 61 21) möter vi våren med kameran till Assmans brus i skir vårgrönska och fågelsång. Vatten i rörelse är temat och fallen bjuder på många vinklar och tillfällen att fånga detta. Stativ är ett måste (Patrik har 3 st för utlåning). Samåkning från parkeringen bakom Circle K vid Halmstad Arena kl. 13.30.

Busshållsplats: Getinge kyrka.

Frodeparken, Söndag 5 maj kl. 18.20

Fotovandring i hedbjörkskog

Frodeparken är en blandning av stående högresta stammar och död ved. I början på maj är bokskogen skir och bedårande vacker. Vi gör en promenad i naturreservatet under ledning av naturfotografen Thomas Andersson och fotograferar landskap och närbilder, Ta gärna med stativ och fika. Anmäl senast 2 maj till Thomas (tel. 070-229 00 52). Samling och samåkning från Getinge kyrka.

Mårtagården, Onsdag 8 maj kl. 18.00

Fågelvandring

Mårtagården är ett av Hallands tre kulturreservat. Nu sjunger fåglarna som bäst. Följ med guiden Rolf Persson (tel. 0300-633 51) på en vandring i reservatets vackra marker. Vi är ute i minst två timmar. Samling vid Mårtagården.

Busshållsplats: Rydet.

Gäddevik, Torsdag 9 maj kl. 17.00

Fotovandring

Vill du lära dig ta vackra naturbilder? Ta med din kamera, gärna stativ och följ med naturfotografen Annette Seldén (tel. 070-354 36 18) till ett av hennes favoritreservat. Under ett par timmar får du chansen att fånga våren i Gäddevik på bild och få med dig några råd och tips på hur du blir en bättre naturfotograf. Ta gärna med fikakorg! Obligatorisk föranmälan till Annette Seldén senast den 5 maj via mail: seldenphoto@telia.com. Vid regn kan turen ställas in eller flyttas. Samling för samåkning vid Shell i Fjärås kl 16.45.

Busshållsplats: Fjärås station.

Morups Tånge, Lördag 11 maj kl. 10.00

Morups Tånge-dagen

En förmiddag för hela familjen i detta fina naturreservat. Fågelguidningar utgår från fyren 10.15 och 11.15. Möjlighet finns att utan kostnad gå upp i fyren och njuta av den vackra utsikten. Kontaktperson: Thomas Andersson (tel. 070-229 00 52). Samling på parkeringen vid fyren.

Busshållsplats: Glommen.

Getterön, Söndag 12 maj kl. 09.00

Fågelsångsvandring

Under häckningssäsongen framför många fågelarters hanar sin vårsång. Fåglar använder ljud för att kommunicera, varna för fara och locka till sig en maka. Även om du inte ser fåglarna kan du ofta höra deras rop och sånger. Kom och lyssna till vårens fågelsång en timme i naturum Getteröns närområde under ledning av fågelguiden Christopher Gullander. Samling utanför entrén till naturum Getterön.

Busshållsplats: Valen.

Åkulla bokskogar, Söndag 12 maj kl. 09.40

Guidad löpning genom fem naturreservat

Strövstigarna i Åkulla bokskogar är även perfekta att springa på. Följ med reservatsförvaltare Mikael Stenström (tel. 070-372 74 88) ut på löprunda genom reservaten Nabben, Mjällbjär, Älmebjär, Björkekullen och Björka. Sträckan är cirka 11 kilometer. Du behöver bara ha hyfsad kondis, för vi kommer att ta det väldigt lugnt och ha en lång paus halvvägs. Mikael berättar om bokskogen och hur man kan sköta den. Vi passerar både fina fika- och badställen, så ta med gott om vatten, nåt att äta och badkläder om så önskas. Aktiviteten börjar och slutar (kl. 15.30) på Varbergs station. OBS! Vi använder busslinjen Åkturen (se faktaruta sid 31.) vilket gör att vi inte behöver starta och sluta löpningen på samma ställe. Samling vid hållplats E på Varbergs bussterminal.

Busshållsplats: Varbergs bussterminal.

Särö Västerskog, Söndag 12 maj kl. 11.15

Upptäck Särö

Följ med vår guide Lars Persson (tel. 072-745 70 80) och njut av reservatets unika natur och kulturhistoria. Vandringen tar cirka 3 timmar och går mestadels på klipp- och skogsstigar. Ta gärna med fika. Samling på reservatets parkering.

Busshållsplats: Särö kyrka.

Björkelund, Söndag 12 maj kl. 14.00

Myror på Björkelund

Moa Pettersson (tel. 070-923 66 76) guidar oss bland arbetare, soldater och drottningar. Vi beger oss ut i fält för att se vilka olika arter av myror vi kan hitta i området med naturvårdsavtal. Medtag fika (och lupp om du har). Jessica Gunnarsson från Länsstyrelsen medverkar. Samling på gårdsplanen på Björkelund.

Busshållsplats: Äspered.

Ödegärdet, Måndag 13 maj kl. 09.00

Äventyr i Sagornas skog

Något fruktansvärt håller på att hända i den Magiska skogen i Sagans värld. Den elaka häxan Drak-Ulla smider onda planer. Hon håller på att koka en häxbrygd som ska förstöra hela skogens ekosystem så att inget längre kan leva där. Alla djur och varelser i skogen är skräckslagna. De vet inte vad de ska göra. De behöver hjälp! Guidningen tar två timmar och passar modiga och listiga barn med skarpa ögon i åldern cirka 5-9 år. Guide är Alma Bågefalk (tel. 076-236 98 08). Samling på naturreservatets parkering.

Busshållsplats: Ödegärdet.

Ödegärdet, Tisdag 14 maj kl. 09.00

Sinnesvandring för barn

Upplev bokskogen med alla sinnen. Med hjälp av olika övningar skärper vi vårt fokus och upptäcker nya detaljer i detta fantastiska landskap. Passar barn i ålder 9-12. Guidningen tar cirka 2 timmar. Vid frågor kontakta Jessica Johansson (tel. 070-834 21 02). Samling vid grusparkeringen intill reservatet.

Busshållsplats: Ödegärdet.

Såghuslund, Tisdag 14 maj kl. 18.00

Laholms lilla naturreservatspärla!

En vandring för dig som vill bekanta dig med Laholms kommuns egna naturreservat och lära sig fåglars läte och utseende. Vi promenerar under cirka 2 timmar längs Lagan på lättvandrad stig och lyssnar efter sångare, flugsnappare, hackspettar och andra fåglar. Ta gärna med egen kikare och fika. Fågelguide är Ulf Ottosson (tel. 070-227 90 73). Samling på reservatets västra parkering längs Kristianstadsvägen.

Reservatet nås lätt med cykel.

Åkulla bokskogar, Torsdag 16 maj kl. 18.00

Sångare i bokskogen

Lars Hellsborn (tel. 076-043 87 04) tar oss med ut till någon del i Åkullas Bokskogar. Ett område som Lars följt sedan barnsben och kan det mesta om. Nu i maj är fågelsången som intensivast och grönskan tätnar allt mer. Då är det skönt att få hjälp med att skilja på alla ljuden. Medtag fika. Samling och samåkning från naturum Getteröns parkering.

Busshållsplats: Valen.

Kungsbackafjorden, Lördag 18 maj kl. 08.30

Fågellivet vid Tjolöholm

Naturpedagog Pontus Dejenfelt (tel. 070-325 08 87) tar oss med på en cirka två timmars vandring genom det fågelrika landskapet vid Tjolöholms slott. Ta med egen kikare och fikakorg. Samling vid parkeringen vid Tjolöholms fågeltorn. Transport kan ordnas på förfrågan ­– ring Pontus senast dagen innan.

Busshållsplats: Torpa.

Björkelund, Lördag 18 Maj kl. 10.00

Vildbin i Halland

Krister Larsson har inventerat vilda bin på många ställen i Halland och Skåne och inleder dagen med att berätta om hur de vilda bina lever och mår. Sedan fikar vi i trädgården och ger oss ut i markerna och letar efter bin. Ta med egen matsäck. Kontaktperson: Ebba Werner (tel. 070-174 90 06). Samling vid gårdsplanen på Björkelund.

Busshållsplats: Äspered.

Högvadsån, Lördag 18 maj kl. 11.00

Flodpärlmusslan och värdfisken

I Högvadsån har laxen och musslorna samsats i 10 000 år. Lyssna på Per Ingvarsson när han i fält berättar om flodpärlmusslans liv. För de som vill finns möjlighet att ta på vadarbyxor och titta på musslorna med vattenkikare. Elisabeth Thysell (tel. 010-224 33 66) från Länsstyrelsen berättar om deras arbete med hotade arter som havsnejonöga. Ta med oömma kläder, stövlar och fika. Samling vid Vägverkets lokal i Ullared utmed väg 154 mot Svenljunga.

Busshållsplats: Ullared.

Sjö, Söndag 19 maj kl. 10.00

Ätliga och användbara växter

Följ med överlevnadsexperten Juha Rankinen på en smaklig upplevelse genom de vackra kultur- och naturmarkerna i Sjö. Vi avslutar med att laga en vild lunch som vi avnjuter tillsammans. Vandringen tar cirka 4 timmar. Obs! Begränsat antal platser! Plats bokas via kalendern på: www.lansstyrelsen.se/hallandlänk till annan webbplats. Samling vid parkeringen i Sjö. Transport från Hyltebruks bussterminal kan ordnas på förfrågan, kontakta Juha Rankinen (tel. 070-205 04 65).

Busshållsplats: Hyltebruk.

Fjärås Bräcka, Söndag 19 maj kl. 11.00

Att ta hand om skyddad natur

Carina Lundqvist, reservatsförvaltare på länsstyrelsen, tar oss med på en vandring på ca 2 timmar och berättar om arbetet med att sköta markerna i naturreservatet Fjärås Bräcka. Nu har du chansen att få reda på mer om hur ängsslåtter, betesdrift och ljungbränning går till. Samling vid naturums entré.

Busshållsplats: Måhaga.

Getterön, Söndag 19 maj kl. 13.00

Fjärilsvandring

Under sommaren flyger ett hundratal dagfjärilsarter i vårt land. Med sin intensiva färgrikedom sprider de stor glädje. Men vad heter de och var hittar man dem? Vid dåligt väder blir det istället bildvisning om fjärilar. Samling utanför entrén till naturum Getterön.

Busshållsplats: Valen.

Ödegärdet, Måndag 20 maj kl. 09.00

Äventyr i Sagornas skog

Något fruktansvärt håller på att hända i den Magiska skogen i Sagans värld. Den elaka häxan Drak-Ulla smider onda planer. Hon håller på att koka en häxbrygd som ska förstöra hela skogens ekosystem så att inget längre kan leva där. Alla djur och varelser i skogen är skräckslagna. De vet inte vad de ska göra. De behöver hjälp! Guidningen tar två timmar och passar modiga och listiga barn med skarpa ögon i åldern cirka 5-9 år. Guide är Alma Bågefalk (tel. 076-236 98 08). Samling på naturreservatets parkering.

Busshållsplats: Ödegärdet.

Lintalund, Tisdag 21 maj kl. 09.00 och kl. 13.00

Odlingslandskap och allemansrätt

Detta är en guidning på svenska och arabiska. I de vackra ängs- och hagmarkerna kring gården läser vi historien i landskapet och pratar om allemansrätten. Ta med fika och sittunderlag. Vi är där i minst två timmar. Kontaktperson är Gunilla Kabell (tel. 070-600 34 18. Samling på parkeringen till reservatet och café Våffel-stugan. OBS! Två turer under dagen.

Busshållsplats: Glassbo.

Näsbokrok, Torsdag 23 maj kl. 17.00

Fotovandring

Vill du lära dig ta vackra naturbilder? Ta med din kamera, gärna stativ och följ med naturfotografen Annette Seldén (tel. 070-354 36 18) till ett av hennes favoritreservat. Under ett par timmar får du chansen att fånga klippor och hav på bild och dessutom få med dig några råd på hur du blir en bättre naturfotograf. Ta gärna med fikakorg! Obligatorisk föranmälan till Annette Seldén senast den 19 maj via mail: seldenphoto@telia.com. Vid regn kan turen ställas in eller flyttas. Samling på parkeringsplatsen vid Näsbokrok. Samåkning för hemvägen ordnas på plats.

Busshållsplats: Brinkens väg.

Biskopstorp, Torsdagen 23 maj kl. 18.30

Bland gravhögar, envisa gubbar, död och fotboll

En vandring i och kring Biskopstorps naturreservat i Kvibille. Vår ciceron är historiker Johan Dahnberg (tel. 035-16 23 16), Hallands Konstmuseum. Vandringen är cirka 4 km lång och går delvis genom kuperad terräng. Samling vid parkeringen framför ICA-affären i Kvibille.

Busshållsplats: Kvibille.

Gullbranna, Lördag 25 maj kl. 10.00

Mellan två åar

Vi vandrar cirka 10 km längs stranden mellan Fylleåns mynning och Genevadsåns mynning. Vid vår vandring passerar vi Påarp och Laxvik. Vi passerar platser med namn som Steglebacken, Slyngesten, Sänke hög, Grusvik och Fågelvik. Havet, stranden, växter, fåglar och klappersten hör till det som väntar oss. Lennart Dahlström guidar oss. Kontaktperson: Lars Andersson (tel. 070-418 44 24). Ta med kikare och matsäck för två mål – vi är ute i fem timmar. Samling på parkeringen vid Tuvasvägens förlängning. Samåkning från Halmstad Arena kl. 09.40.

Näsbokrok, Lördag 25 maj kl. 10.00

Försommarvandring bland klappersten och strandängar

Blomningen brukar vara på topp vid den här tiden och förutom triftblomningen, räknar vi med att få se fjällnejlika, småfingerört, backsmultron, knölsmörblomma, granspira och vattenklöver i blom. Vi kommer även att få lära oss hur ”björnskägg” ser ut. Vandringen tar 2-3 timmar och vi gör en fikapaus på lämpligt ställe. Guide är Jan Kuylenstierna (tel. 073-063 00 49). Samling på reservatsparkeringen. Transport kan ordnas på förfrågan ­– ring Jan senast dagen innan.

Busshållsplats: Åsaskolan.

Fjärås Bräcka, Lördag 25 maj kl. 10.00

Fågelholkar, mesar och ringmärkning

Nyfiken på livet i holken? Följ med på holkrunda och räkna fågelungar. Kanske får du även uppleva en ringmärkning. Ett projekt för att sprida kunskap om fåglar. Häng med oss i en och en halv timma och ta en titt på nära håll. Samling vid naturums entré.

Busshållsplats: Bräckaskolan.

Fjärås Bräcka, Söndag 26 maj kl. 11.00

Bi- och humlevandring

Följ med på en vandring i bina och humlornas värld på Fjärås Bräcka. Göran Holmström, expert på bin och humlor är vår guide på vägen och kan berätta allt om våra små håriga, surrande vänner. Samling vid naturums entré.

Busshållsplats: Måhaga.

Särdal, Måndag 27 maj 17.00

Sandheden blommar

Vi vandrar över ängarna i Särdals naturreservat med lila trift långt över anklarna. Och det är så mycket mer som blommar på sandheden. Ta chansen att hitta sandkrassing, råttsvans och murgrönsmöja. Vandringen tar cirka 3 timmar. Vi tar en fikapaus halvvägs med utsikt över havet. Guidar gör Kill Persson, (tel. 070-321 62 22). Samling vid P-platsen strax ovanför Skallkrokens hamn.

Busshållsplats: Stenbrottsvägen.

Ödegärdet, Fredag 31 maj kl. 18.00

Dur i Natur

Vittran är en vokaltrio med fötterna djupt rotade i den nordiska myllan. Fängslande folkmelodier, slingrande ornament, stämsång och traditionella sångtekniker såsom kulning och trall vävs samman till en förtrollande musikalisk upplevelse i bokskogens grönska. Ta med sittunderlag och picknick. Kontaktperson Jessica Johansson (tel. 070-834 21 02). Samling på grusparkeringen intill reservatet. Samåkning för hemvägen ordnas på plats.

Busshållsplats: Ödegärdet.

Biskopstorp, Lördag 1 juni kl. 09.50

En vandring i försommartid

Vi går Kroksjöslingan runt och vi följer med på en berättelse från en utav de som har bott på Kronotorpet. Vandringen är drygt 1 km i lätt terräng och tar cirka en timme. Den lämpar sig även för rullstol och barnvagn. HK Vandraren bjuder på fika vid torpet efter vandringen. Kontaktperson är Jan-Åke Bengtsson (tel. 076-539 30 30). Samling och samåkning från parkeringen utanför ICA i Kvibille.

Busshållsplats: Kvibille.

Haverdal, Söndag 2 juni kl. 14.00

Fågelvandring

En vandring på sanddyner, över kusthed och i den säregna tallskogen när fågelsången är som rikast. Det är fåglar som är huvudmålet för turen, men vi tittar naturligtvis även på insekter och växter längs den 2–3 km långa och lätta vandringen. Halvvägs tar vi en fikapaus. Vi är ute i minst tre timmar. Fågelguide är Anders Wirdheim (tel. 070-513 75 76). Samling den stora parkeringen intill Strandgården i Vilshärad.

Busshållsplats: Vilshärad.

Hökafältet, Onsdag 5 juni kl. 19.00

Hökafältet, förstört eller förbättrat?

Denna försommarkväll skall vi bekanta oss med Hökafältet i dess nya skepnad efter de arbeten man gjort inom projektet SandLife och nu i år med att anlägga våtmarker. Om vi hänger kvar tills det mörknar har vi chans att höra trädlärkans ljuvliga melodi och nattskärrans entoniga surr. Guide är Ulf Ottosson (tel. 070-227 90 73). Representant från Länsstyrelsen medverkar. Samling vid stora parkeringen vid södra entrén. Samåkning till Laholm för hemvägen ordnas på plats.

Busshållsplats: Strandhotellet.

Haverdal, Onsdag 5 juni kl. 20.00

Naturnatta i Haverdalreservatet

Kvällsvandring med information om Haverdals naturreservat. Tag med kaffekorg, då vi självklart fikar och umgås nu när naturen är som finast. Genom hela reservatet rinner ån Skintan och här finns även Skandinaviens högsta sanddyn 37 m.ö.h. Kontaktpersoner: Rune och Gerd Weinstrand (tel. 070-424 62 90). Samling på reservatets parkeringsplats vid Lynga. Möjlighet till samåkning från Falkenberg från parkeringen på norra sidan av Falkenbergs järnvägsstation, kl. 19.00.

Busshållsplats: Lynga.

Möllegård, Lördag 8 juni kl. 10.00

Fågelmorgon

Tillsammans med guiden Christopher Gullander (tel. 073-958 50 79) ger vi oss ut på fågelvandring bland spirande ekar, porlande bäckar och solsmekta ängar. Vill ni lära er mer om fågelsång är detta ett utmärkt tillfälle att följa med! Vandringen tar ungefär 2 timmar. Ta med fika! Kanske vill några deltagare avsluta vandringen med en italiensk glass? Samling på parkeringen mittemot ”Riccardos glass”.

Reservatet nås lätt med cykel.

Mårtagården, Måndag 10 juni kl. 18.00

Nordhalländska hagar och ängar

Mårtagården är ett av Hallands tre kulturreservat. De senaste åren har två ängsbackar röjts från träd och buskar och förra året slogs de och räfsades. Arbetet syftar till att bevara och utveckla backarnas fina torrmarksflora. Kring husen växer ett antal förvildade trädgårdsväxter och i skogen intill finns bland annat sällsynta björnbär. Jan Johansson (tel. 070-866 98 64) guidar under cirka två timmars lätt vandring. Samling vid Mårtagården.

Busshållsplats: Rydet.

Bollaltebygget, Torsdag 13 juni kl. 19.00

Sommarvandring

Vi vandrar runt i kulturreservatet Bollaltebygget tillsammans med naturguiden HG Karlsson (tel. 070-773 03 55). Vi går mellan hedens ginstplantor och slåttergubbar, över stenmurarna till bokskogens djupa grönska och fram till husens varma famn. Rundvandringen tar cirka 2 timmar. Vi fikar längst uppe på heden. Samling P-platsen till Bollaltebygget eller samåkning kl. 18.30 från Knäreds kyrka. Samåkning till Laholm för hemvägen ordnas på plats.

Busshållsplats: Knäred Freden.

Fjärås Bräcka, Lördag 15 juni kl. 11.00 och 14:00

Livat i veden

Spana långhorningar och andra kryp i veden. Naturpedagog Arvid Enemar ledsagar oss genom en värld av spännande vedlevande insekter. OBS! Två tillfällen med olika platser denna dag. Samling vid naturums entré.

Busshållsplats: Bräckaskolan.

Gullbranna, Lördag 15 juni kl. 12.00

Sand och strand – mer än badplats

Sandstranden är inte bara hem för badgäster utan även många djur och växter som rödmurarbiet och marviolen trivs där också. Under vandringen kommer vi även kika på den inplanterade bergtallen, ett flertal olika gräs samt den invasiva vresrosen. Vi är ute i 2-3 timmar. Ta med solskydd och fika. Vår guide är David Kindgren Bartholdsson (tel. 072-521 18 37). Samling på reservatets parkering längst ned på Reservatsvägen.

Busshållsplats: Gullbranna.

Fjärås Bräcka, Söndag 16 juni kl. 11.00 och 14:00

Nyfiken på fjärilar

Hitta rätt bland tjockhuvuden och juvelvingar nu när fjärilssäsongen är i full gång på Fjärås Bräcka! Följ med naturpedagog Arvid Enemar ut i reservatet och få tips på hur man artbestämmer. OBS! Två tillfällen denna dag. Samling vid naturums entré.

Busshållsplats: Måhaga.

Getterön, Söndag 16 juni kl. 13.00

Humlesafari

Följ med på humlesafari! Våra lurviga vänner humlorna tillhör några av de viktigaste av naturens pollinatörer. På denna exkursion får du lära dig att känna igen flera av arterna och får lära dig hur humlans år ser ut. Vi fångar in humlor och tittar närmare på deras fina detaljer. Vid dåligt väder blir det istället bildvisning om humlor. Samling utanför entrén till naturum Getterön.

Busshållsplats: Valen.

Yttra Berg, Söndag 16 juni kl. 15.00

De vilda blommornas dag

Området har en rikare berggrund än omgivande marker, därför går det att finna många både vackra och ovanliga växter på de ogödslade ängarna. Området är kuperat men det krävs bara ett par oömma skor för att delta. Ta med fika – vi är ute i minst två timmar. Kontaktpersoner: Christer Andersson (tel. 070-575 71 43) och Solbritt Karlsson (tel. 072-706 25 69). Samling vid Aronsgården. Transport kan ordnas från Ullared på förfrågan till Solbritt.

Busshållsplats: Ullared.

Mårtagården, Söndag 16 juni kl. 18.00

De gamla kartornas landskap

Med 1700- och 1800-talets kartor i handen (eller i mobiltelefonen för de som vill) vandrar vi genom Mårtagårdens odlingslandskap. Vilka åkrar var i bruk för 250 år sedan? Var gick gränsen mot utmarken? Dessa och många andra frågor får vi svar på under cirka 1,5 timmes promenad genom kulturmiljön vid den gamla kaptensgården. Vår guide är historisk-geografen Pär Connelid (tel. 070-200 07 78). Samling vid Mårtagården.

Busshållsplats: Rydet.

Getterön, Söndag 23 juni kl. 13.00

På spaning efter kryp

Följ med på småkrypsvandring kring naturum! Här får du träffa många av de småkryp som annars gömmer sig under löven på marken, under barken på ett träd och inuti en gammal stubbe. Naturen kryllar av småkryp, men alla är inte insekter! Vad skiljer en insekt, en spindel och en gråsugga åt? För att artbestämma småkryp måste man först räkna antalet ben, sex eller åtta stycken? Samling utanför entrén till naturum Getterön.

Busshållsplats: Valen.

Hållsundsudde-Sönnerbergen, Söndag 30 juni kl. 10.30

Guidning till Lotsutkiken

Vill du lära dig mer om lotsarna och lotsutkiken på Mönster är det här ett tillfälle för dig. Vi vandrar med guiden Jan Olsson (tel. 070-585 61 87) gemensamt ut till den utvändigt nyrenoverade Lotsutkiken, som håller öppet under guidningen. Guidningen tar 1,5-2 timmar. Kom ihåg fikakorgen! OBS! Max antal deltagare är 35. Anmälan senast 26 juni till: jan.olsson@odontologi.gu.se Ange då även om transport önskas. Samling på reservatets parkering längst ned på Mönstervägen.

Busshållsplats: Rydet.

Getterön, Söndag 30 juni kl. 13.00

Växtvandring

Nu blommar det för fullt. Följ med ut på en vandring med guiden Christer Andersson och se vilka växter som finns att upptäcka under högsommaren. Vi vandrar längs med naturstigen vid naturum Getterön. Vi lär oss hur vi kan se vilken växtfamilj en växt tillhör för att lättare kunna hitta den i floran? Vad skiljer den ena växten från den andra? Samling utanför entrén till naturum Getterön.

Busshållsplats: Valen.

Eketånga, Söndag 30 juni kl. 15.00

Succession på gång

Naturen i Eketånga naturreservat har en spännande historia. Länge var det ett öppet sandområde som sedan planterades med skog för att binda flygsanden. Under vandringen med guiden David Kindgren Bartholdsson (tel. 072-521 18 37) kommer vi titta på denna succession. Till exempel på hur skogens ålder påverkar djur och växtliv i området och hur växter och djur etablerar sig i områden efter störning. Dessutom lite historia om området samt om de intressanta djur och växter vi kan hitta under vandringen. Samling på reservatets lilla parkeringsplats längs Nya Tylösandsvägen.

Busshållsplats: Lummervägen.

Fjärås Bräcka, Lördag 6 juli kl. 19.30

Ekoxar vid Lygnern

Så här års är det hög tid för Sveriges största skalbagge att krypa upp ur marken för att hitta en partner och äta sav från ekarna. Vi tar oss upp längs Lygnerns norra sida för att hitta en plats där vi har chans att få se dessa stora insekter livs levande. Ove Johansson möter upp på plats och naturvägledare Linda Landberg är kvällens värd. Vi är ute i minst tre timmar. Enkel fika från naturums café finns att köpa på plats. Samling och samåkning på naturums parkering.

Busshållsplats: Måhaga.

Haverdal, Söndag 7 juli kl. 14.00

Fotovandring

Utflykt med naturfotografen Patrik Leonardsson (tel. 070-622 61 21) som lär ut hur man tar bättre naturbilder. Vi rör oss söderut mot ån Skintans mynning och övar på att skapa bilder i kontrasten mellan stort och litet landskap. Förvridna tallar, sandformationer, och drivvev brukar vara spännande motiv i detta område. Vi håller på i minst tre timmar så ta gärna med fika. Samling på reservatets parkering längst ned på Tore Gudmarssons väg.

Busshållsplats: Tångvägen.

Getterön, Söndag 14 juli kl. 13.00

Fjärilsvandring

Under sommaren flyger ett hundratal dagfjärilsarter i vårt land. Med sin intensiva färgrikedom sprider de stor glädje. Men vad heter de och var hittar man dem? Vid dåligt väder blir det istället bildvisning om fjärilar. Samling utanför entrén till naturum Getterön.

Busshållsplats: Valen.

Åkulla bokskogar, Onsdag 17 juli kl. 17.00

Sommarvandring till Bockstens mosse

Vi vandrar tillsammans genom skogen upp till mossen. Visning på Bockstens mosse cirka kl. 17.20 (du som kommer i egen bil eller cykel kan ansluta på mossen). Christina Andersson-Wiking från Hallands kulturhistoriska museum är vår ciceron och berättar om Bockstensmannen och dess historia. Vi går tillbaka vägen ner till Åkulla och planerar att vara åter på parkeringen cirka kl. 18.15, samåkning för hemvägen ordnas på plats. Samling på parkeringen vid Åkulla Friluftsgård.

Busshållsplats: Åkulla.

Morups tånge, Onsdag 17 juli kl. 18.00

Vadarkväll vid Morups tånge

Vi skådar fågel vid denna fantastiska vadarlokal, där allt kan hända. Ledare finns på plats. Vi är ute i två timmar. Kontaktpersoner är Ann-Jeanette Fagerblom (tel. 070-529 23 53) och Marita Niklasson (tel. 070-698 46 72). Samling vid Korshamns parkering, Morups Tånge.

Busshållsplats: Morups Tånge.

Getterön, Söndag 21 juli kl. 13.00

Humlesafari

Följ med på humlesafari! Våra lurviga vänner humlorna tillhör några av de viktigaste av naturens pollinatörer. På denna exkursion får du lära dig att känna igen flera av arterna och får lära dig hur humlans år ser ut. Vi fångar in humlor och tittar närmare på deras fina detaljer. Vid dåligt väder blir det istället bildvisning om humlor. Samling utanför entrén till naturum Getterön.

Busshållsplats: Valen.

Morups tånge, Onsdag 24 juli kl. 18.00

Vadarkväll vid Morups tånge

Vi skådar fågel vid denna fantastiska vadarlokal, där allt kan hända. Ledare finns på plats. Vi är ute i två timmar. Kontaktpersoner är Ann-Jeanette Fagerblom (tel. 070-529 23 53) och Marita Niklasson (tel. 070-698 46 72). Samling vid Korshamns parkering, Morups Tånge.

Busshållsplats: Morups Tånge.

Trönninge ängar, Torsdag 25 juli kl. 18.00

Vadarkväll

Så här års brukar det samlas många sorters vadare och andra rastande fåglar på Trönninge Ängar. Vi kikar på dem från det fina gömslet. Fågelguide är Anders Wirdheim (tel. 070-513 75 76). Samling och samåkning från parkeringen bakom Circle K vid Halmstad Arena.

Yttra Berg, Lördag 27 juli kl. 13.00

Slåtter i Yttra Berg

Alla är välkomna att delta i årets slåtter. Ta med eftermiddagsfika och gärna lie och räfsa. Kl. 18.00 bjuds slåtterfolket på gille med sill med tillbehör samt underhållning. Kontakt: Solbritt Karlsson (tel. 072-706 25 69). Samling vid Aronsgården. Transport kan ordnas från Ullared på förfrågan.

Busshållsplats: Ullared.

Getterön, Söndag 28 juli kl. 09.00

Vadarguidning

Tillsammans med fågelguiden Reino Andersson (tel 076–631 89 12) kommer vi titta på vårens häckande och rastande vadare och prata om hur man skiljer våra vanligaste vadare åt. Samling på parkeringen till gömslet längs Getterövägen.

Busshållsplats: Valen.

Getterön, Söndag 28 juli kl. 13.00

Växtvandring

Nu blommar det för fullt. Följ med ut på en vandring med guiden Christer Andersson och se vilka växter som finns att upptäcka under högsommaren. Vi vandrar längs med naturstigen vid naturum Getterön. Vi lär oss hur vi kan se vilken växtfamilj en växt tillhör för att lättare kunna hitta den i floran? Vad skiljer den ena växten från den andra? Samling utanför entrén till naturum Getterön.

Busshållsplats: Valen.

Morups tånge, Onsdag 31 juli kl. 18.00

Vadarkväll vid Morups tånge

Vi skådar fågel vid denna fantastiska vadarlokal, där allt kan hända. Ledare finns på plats. Vi är ute i två timmar. Kontaktpersoner är Ann-Jeanette Fagerblom (tel. 070-529 23 53) och Marita Niklasson (tel. 070-698 46 72). Samling vid Korshamns parkering, Morups Tånge.

Busshållsplats: Morups Tånge.

Skattagård, Lördag 3 augusti kl. 10.00

Lieslåtter på Bettys äng

Vi håller reservatet öppet till gagn för bland annat nattviol och smörboll. Kretsen har några redskap men tag gärna med egna. Medtag även slåtterfika som garanterat smakar som bäst en sådan här dag. Kontakt: Bengt Hackberg (tel. 070-212 11 97). Samling i Skattagårds naturreservat i Sörby (se skyltning i Sörby). Samåkning från Vessigebro kl. 09.45.

Busshållsplats: Vessigebro.

Skummeslöv södra, Lördag 3 augusti kl. 15.00

Leta i havet efter djur och växter

Strandexkursion för familjer då vi letar efter djur och växter i havet med håvar, skålar, spadar och silar. Vi lär oss om djuren och deras liv, hur de lever, vad som påverkar djuren att bli fler eller färre. Vi är ute ca 2 timmar. Exkursionen är väderberoende och kan förkortas eller ställas in om vädret är ogynnsamt. Ta kontakt innan om ni är osäkra på vädret. Kontaktperson: Patrik Slimane (tel. 073-358 50 25). Samling vid entrén till Skummeslövsbadet.

Busshållsplats: Skummeslövstrand.

Haverdal, Söndag 4 augusti kl. 14.00

Upptäck Haverdalsreservatet

Följ med naturguiden HG Karlsson (tel. 070-773 03 55) på en upptäcktsfärd längs naturstigen. Vandringen tar cirka 2 timmar. Ta med fika. Samling på reservatets parkering längst ned på Tore Gudmarssons väg.

Busshållsplats: Tångvägen.

Hökafältet, Måndag 5 augusti kl. 15.00

Leta i havet efter djur och växter

Strandexkursion för familjer då vi letar efter djur och växter i havet med håvar, skålar, spadar och silar. Vi lär oss om djuren och deras liv, hur de lever, vad som påverkar djuren att bli fler eller färre. Vi är ute ca 2 timmar. Exkursionen är väderberoende och kan förkortas eller ställas in om vädret är ogynnsamt. Ta kontakt innan om ni är osäkra på vädret. Kontaktperson: Patrik Slimane (tel. 073-358 50 25). Samling på parkeringen till naturreservatet vid Hökagården.

Busshållsplats: Strandhotellet.

Morups tånge, Onsdag 7 augusti kl. 18.00

Vadarkväll vid Morups tånge

Vi skådar fågel vid denna fantastiska vadarlokal, där allt kan hända. Ledare finns på plats. Vi är ute i två timmar. Kontaktpersoner är Ann-Jeanette Fagerblom (tel. 070-529 23 53) och Marita Niklasson (tel. 070-698 46 72). Samling vid Korshamns parkering, Morups Tånge.

Busshållsplats: Morups Tånge.

Ödegärdet, Torsdag 8 augusti kl. 14.00

Skogsbada i Ödegärdet

Följ med på en avkopplande vandring under bokträdens täta lövverk. Genom guidade sinnesövningar fördjupar du kontakten med dig själv och kommer ned i varv, samtidigt som du upptäcker naturen på ett nytt och spännande sätt. Medtag sittunderlag och gärna lupp. Vi är ute ca 2 timmar. Vid frågor kontakta guiderna Andrea Wittmar (tel. 072-337 40 77) och Gunilla Kabell (tel. 070-600 34 18. Samling vid parkeringen intill reservatet.

Busshållsplats: Ödegärdet.

Möllegård, Torsdag 8 augusti kl. 18.30

Natur och Foto

HG Karlsson (tel. 070-773 03 55) visar naturen i det fina lilla reservatet. Natur-
fotografen Patrik Leonardsson berättar om och ger tips om naturfotografering. Vandringen ingår i Hallands Konstmuseums stadsvandringar och tar cirka 2 timmar. Samling på reservatets parkeringsplats.

Reservatet nås lätt med cykel.

Lunnamossen, Fredag 9 augusti kl. 09.00

Morgon på mossen

Tillsammans njuter vi av mossens stillhet. Samtidigt som livet i vardagen rusar fram i rasande takt står tiden stilla på mossen. Vi sitter i avskildhet och funderar över naturens under och samlas sedan och samtalar om livet och vad vi kan lära av naturen omkring oss. Vi är ute 2-3 timmar. Ta med sittunderlag, frukost och stövlar. Vid frågor kontakta guiden Andrea Wittmar (tel. 072 -337 40 77). Samling och samåkning från Unnaryds kyrka.

Busshållsplats: Unnaryd.

Ödegärdet, Fredag 9 augusti kl. 14.00

Historisk vandring

Följ med på en vandring från kvartärtid till bronsålder i bokskogens rika historia med vår inlevelserika guide Sören Kabell. Vandringen tar ca 3 timmar i lätt terräng. Glöm inte ta med matsäck, kikare och sittunderlag. Samling vid parkeringen intill reservatet.

Busshållsplats: Ödegärdet.

Ödegärdet, Lördag 10 augusti kl. 10.00

Äventyr i Sagornas skog

Något fruktansvärt håller på att hända i den Magiska skogen i Sagans värld. Den elaka häxan Drak-Ulla smider onda planer. Hon håller på att koka en häxbrygd som ska förstöra hela skogens ekosystem så att inget längre kan leva där. Alla djur och varelser i skogen är skräckslagna. De vet inte vad de ska göra. De behöver hjälp! Guidningen tar två timmar och passar modiga och listiga barn med skarpa ögon i åldern cirka 5-9 år. Samling vid naturreservatets parkering. Transport från Hyltebruk (bussterminal) kan ordnas på förfrågan. För frågor, kontakta guide Alma Bågefalk (tel. 076-236 98 08).

Busshållsplats: Hyltebruk.

Morups tånge, Söndag 11 augusti kl. 10.00

Kustvandring

Vi börjar med en lätt vandring i naturreservatet, med möjlighet till fågelskådning (medtag gärna kikare), förbi ett medeltida vrak, till vackra Glommens fiskeläge med Glumstenen och till Pannebohålan. Åter till Fyren cirka 11.30 för egenmedtaget fika och fyruppstigning. Vid dåligt väder finns möjlighet att fika inomhus. Per Mattsson, Morups Tånge, är vår ciceron. Kontakt: Anita Strand (tel. 076-375 00 25). Samling på parkeringen vid fyren. Möjlighet till samåkning från Halmstad Arena kl. 09.00.

Busshållsplats: Glommen.

Skummeslöv södra, Söndag 11 augusti kl. 12.00

Fotovandring

Tallskog, trolsk strandnära pelarsal i kontrast till den svindlande till synes oändliga sandstranden. Med systemkamera eller mobilkamera lär vi oss ta bättre bilder med ledning av naturfotograf Patrik Leonardsson (tel. 070-622 61 21). Temat för dagen är ”Människan i naturen”. Samling vid entrén till Skummeslövsbadet.

Busshållsplats: Skummeslövstrand.

Morups tånge, Onsdag 14 augusti kl. 18.00

Vadarkväll vid Morups tånge

Vi skådar fågel vid denna fantastiska vadarlokal, där allt kan hända. Ledare finns på plats. Vi är ute i två timmar. Kontaktpersoner är Ann-Jeanette Fagerblom (tel. 070-529 23 53) och Marita Niklasson (tel. 070-698 46 72). Samling vid Korshamns parkering, Morups Tånge.

Busshållsplats: Morups Tånge.

Getterön, Söndag 18 augusti kl. 08.00-12.00

Ringmärkningsvisning

Vart tar fåglarna vägen om hösten? Ringmärkning av fåglar har gett oss svaren. Under dagen får vi följa ringmärkarnas spännande arbete och delta i workshopen ”Ringmärk en fågel”, där du får prova på hur det är att vara ringmärkare. Vi erbjuder en ringmärkningsvisning mellan kl. 8-10 vid fågelstationen. Efter visningen mellan kl. 10-12 kan ni delta i workshopen ”Ringmärk en fågel” inne på naturum. Vi samlas vid fågelstationen intill naturum.

Busshållsplats: Valen.

Sumpafallen, Söndag 18 augusti kl. 10.30

Laxens år

En vandring på cirka 2 km i medelsvår terräng. Våra guider är Inger och Ingemar Alenäs (tel. 073-845 18 53) som bjuder in till denna naturupplevelse i laxens barnkammare. Medtag fika då vi gör ett stopp vid Stampafallets grillplats och utbyter tankar om vad som är bra för laxen och Högvadsån. Kanske får vi också se en ”fossekalle”, en ”linål” eller en ”skräddare”? Samling på reservatets parkeringsplats.

Busshållsplats: Sumpafallen.

Särö Västerskog, Söndag 18 augusti kl. 11.15

Upptäck Särö

Följ med vår guide Lars Persson (tel. 072-745 70 80) och njut av reservatets unika natur och kulturhistoria. Vandringen tar cirka 3 timmar och går mestadels på klipp- och skogsstigar. Ta gärna med fika. Samling på reservatets parkering.

Busshållsplats: Särö kyrka.

Gullbranna, Söndag 18 augusti kl. 14.00

Fotovandring, tema sandstrand

Utflykt med naturfotografen Patrik Leonardsson (tel. 070-622 61 21) som lär ut hur man tar bättre naturbilder med hjälp av form och komposition. Vi rör oss kring Genevadsåns mynning och övar på att skapa bilder i stort och litet landskap. Sandformationer skulpterad av vind, å och hav brukar vara inspirationskittlande motiv i detta område. Vi håller på i minst tre timmar så ta gärna med fika. Samling på reservatets parkering längst ned på Reservatsvägen.

Busshållsplats: Gullbranna.

Fjärås Bräcka, Lördag 24 augusti kl. 10.00

Nyfiken på spindlar

Åtta ben, hårig och många ögon, låter det bekant? I dag handlar det om spindlar, hur farliga är de? Spinner alla spindlar nät? Följ med naturpedagog Hans Lindqwist på spindelexpedition på Fjärås Bräcka och lär känna dessa åttabenta djur lite närmare. Guidningen tar ungefär 1,5 timme. Samling vid naturums entré.

Busshållsplats: Bräckaskolan.

Getterön, Söndag 25 augusti kl. 09.00

Vadarguidning

Tillsammans med fågelguiden Reino Andersson (tel 076–631 89 12) kommer vi titta på vårens häckande och rastande vadare och prata om hur man skiljer våra vanligaste vadare åt. Samling på parkeringen till gömslet längs Getterövägen.

Busshållsplats: Valen.

Fjärås Bräcka, Söndag 25 augusti kl. 10.00

Arkeologisk vandring

Vi firar Arkeologidagen med en 6 km lång vandring längs Hallandsleden. Vi börjar på Li-gravfältet. Därifrån vandrar vi norrut, förbi Fjärås kyrka och genom Svedaskogen med många förhistoriska gravar och intressanta historiska lämningar. I slutet av vandringen passerar vi det fina fornminnesområdet Brattabjär. På vägen passerar vi också områden med en intressant flora och fauna. I Hjälm hämtar en buss upp oss, kl 15.00, och kör tillbaka till Fjärås med möjlighet att gå av längs vägen. Ta med bra kläder och matsäck för en heldagsvandring. Guider är Jan Kuylenstierna och Lena Berglund. OBS! anmälan senast 1 augusti till Lena.berglund@lansstyrelsen.se. Samling på parkeringen till naturum Fjärås Bräcka.

Busshållsplats: Måhaga.

Getterön, Söndag 25 augusti kl. 13.00

På spaning efter kryp

Följ med på småkrypsvandring kring naturum! Här får du träffa många av de småkryp som annars gömmer sig under löven på marken, under barken på ett träd och inuti en gammal stubbe. Naturen kryllar av småkryp, men alla är inte insekter! Vad skiljer en insekt, en spindel och en gråsugga åt? För att artbestämma småkryp måste man först räkna antalet ben, sex eller åtta stycken? Samling utanför entrén till naturum Getterön.

Busshållsplats: Valen.

Biskopstorp, Lördag 31 augusti kl. 09.50

En vandring i skötselns tecken

Vi går under naturguiden HG Karlssons ledning Skötselslingan, en vandring på cirka 2 km. Vi får bland annat höra om skötseln i naturreservatet. HK Vandraren bjuder på fika vid torpet efter vandringen. Kontaktperson: Jan-Åke Bengtsson (tel. 076-539 30 30). Samling och samåkning från parkeringen vid ICA i Kvibille.

Busshållsplats: Kvibille.

Haverdal, Söndag 1 september kl. 14.00-18.00

Svampens dag och svampvandring

Ta med din svamp och kolla med vår expert! Svampguiden Kill Persson (tel. 070-321 62 22) ordnar och visar sin svamp-utställning där du kan se och jämföra våra vanligaste mat- och giftsvampar. Vi går även en kortare svamptur på cirka 1,5 timmar kl. 16.00. Du får tips på vad du kan plocka – och vad du ska undvika! Under eftermiddagen kan du njuta av din fikakorg. Samling på reservatets parkeringsplats vid Lynga.

Busshållsplats: Lynga.

Näsbokrok, Torsdag 5 september kl. 17.00

Fotovandring

Vill du lära dig ta vackra naturbilder? Ta med din kamera, gärna stativ och följ med naturfotografen Annette Seldén (tel. 070-354 36 18) till ett av hennes favoritreservat. Under ett par timmar får du chansen att fånga klippor och hav på bild och dessutom få med dig några råd på hur du blir en bättre naturfotograf. Ta gärna med fikakorg! Obligatorisk föranmälan till Annette Seldén senast den 19 maj via mail: seldenphoto@telia.com. Vid regn kan turen ställas in eller flyttas. Samling på parkeringsplatsen vid Näsbokrok. Samåkning för hemvägen ordnas på plats.

Busshållsplats: Brinkens väg.

Skavböke, Lördag 7 september kl. 10.00

Åtgärder för att gynna hotade arter i Sennans vattendrag

Hans Bjuringer (tel. 070-372 71 35) från Länsstyrelsen guidar för att visa vad som gjorts och varför. Vad kan man själv göra som markägare för att gynna livet i vattnet? Vilken typ av åtgärder är på gång och vad är målet med restaureringen av Sennan som pågått sedan 1984. Praktiska åtgärder demonstreras och alla som vill får hjälpa till, medtag gärna stövlar, eget järnspett och fika. Vandringen tar 2-3 timmar. Samling och samåkning från Oskarströms järnvägsstation.

Getterön, Söndag 8 september kl. 08.00-12.00

Ringmärkningsvisning

Vart tar fåglarna vägen om hösten? Ringmärkning av fåglar har gett oss svaren. Under dagen får vi följa ringmärkarnas spännande arbete och delta i workshopen ”Ringmärk en fågel”, där du får prova på hur det är att vara ringmärkare. Vi erbjuder en ringmärkningsvisning mellan kl. 8-10 vid fågelstationen. Efter visningen mellan kl. 10-12 kan ni delta i workshopen ”Ringmärk en fågel” inne på naturum. Vi samlas vid fågelstationen intill naturum.

Busshållsplats: Valen.

Nabbens naturreservat, Söndag 8 september kl. 14.30

Svampvandring

Följ med på en svamputflykt i och omkring Nabbens naturreservat. Efter svampplockarpromenaden i den vackra bok-och blandskogen fikar vi och undersöker svampskörden med hjälp av svampkännare Sven Dahlbom (tel. 076-784 14 69). Glöm inte fika! Samling vid Åkulla friluftsgård, samåkning för hemvägen ordnas på plats.

Busshållsplats: Åkulla.

Grimsholmen, Söndag 8 september kl. 17.00

Fotovandring

Grimsholmens naturreservat är ett varierat och öppet kustlandskap. Vi kommer att fotografera i den västra delen av naturreservatet. Fotomotiven är många, t.ex. landskap, växter och fåglar. Fotoguiden Thomas Andersson kommer också att visa fotogömslen för fågelfotografering. Fotovandringen tar cirka 3 timmar. Ta gärna med kvällsfika. Anmäl senast den 5 september till Thomas (tel. 070-229 00 52). Samling på parkeringen längst ut på Båtakåsvägen, samåkning för hemvägen ordnas på plats.

Busshållsplats: Grimsholmen.

Mårås, Söndag 15 september kl. 11.00

Skogsbada i Mårås

Följ med på en avkopplande vandring under bokträdens täta lövverk. Genom guidade sinnesövningar fördjupar du kontakten med dig själv och kommer ned i varv, samtidigt som du upptäcker naturen på ett nytt och spännande sätt. Medtag sittunderlag och gärna lupp. Vi är ute ca 2 timmar. Vid frågor eller samåkning kontakta guiden Andrea Wittmar (tel. 072-337 40 77). Samling vid parkeringen intill reservatet. Transport från Hyltebruks bussterminal kan ordnas på förfrågan.

Busshållsplats: Hyltebruk.

Långaskogen, Söndag 15 september kl. 13.00

Svampsafari

Följ med och leta svamp i Långaskogens naturreservat vid Ottersjön. Vid fikan (glöm inte!) undersöker vi skörden med hjälp av svampkännare Sven Dahlbom (tel. 076-784 14 69). Längd cirka 3 timmar. Samling och samåkning från Ästad Vingård.

Busshållsplats: Ästad.

Björkelund, Söndag 15 september kl. 14.00

Svampar på Björkelund

Ta med korg, svampkniv och fika så går vi på jakt efter såväl ovanliga och vanliga som ätliga och giftiga svampar under ledning av svampkonsulenten Alice Berglund. Kontaktperson är Stefan Anderson, (tel. 035-22 13 39). Samling för samåkning på Statoils parkering vid Halmstads Arena kl. 13.30 eller möt upp på gårdsplanen vid Björkelund kl. 14.00.

Getterön, Söndag 15 september kl. 14.00

Fotosafari

Tillsammans med naturfotografen Patrik Leonardsson lär vi oss fånga fågelreservatets vida vyer. Tekniken att fotografera öppna landskap med hjälp av utsnitt, bildvinkel och intressepunkter, med mål att i bild kunna framhäva detta storslagna område med sitt signum och sin karaktär. Ingen föranmälan. Samling vid Naturum.

Busshållsplats: Valen.

Getterön, Söndag 22 september kl. 09.00-16.00

Folk och Fåglar

En heldag runt naturum Getterön med guidade turer, föreläsningar, ringmärkningsvisningar och barnaktiviteter. För detaljerat program se www.folkochfåglar.se.

Busshållsplats: Valen.

Västra Getterön, Söndag 22 september kl. 14.00

Fotosafari

Tillsammans med naturfotografen Patrik Leonardsson (tel. 070-622 61 21) lär vi oss fånga kustens magi. Vi utnyttjar Getteröns intressanta geologiska klippformationer för att skapa landskapsbilder som ger kusten dess karaktär i detta område. Samling på den stora parkeringen längst ut på Getterön.

Reservatet nås lätt med cykel.

Rönnö naturreservat, Söndag 22 september, kl. 14.00

Historien i landskapet

Följ med historisk-geografen Pär Connelid på en cirka 2 timmar lång vandring på Ekerås-torpens gamla inägor och utmarker, belägna inom Rönnö naturreservat. Här finns många och tydliga historiska spår: fornåkrar, husgrunder, hamlade träd m m. I området finns flera nya skyltar som informerar om landskapets historia. Medtag fika! Kontaktperson: Margareta Lindgren (tel. 073-087 48 90). Samling på P-platsen vid Grevabygget i norra delen av reservatet. Samåkning från Tivolitorget i Laholm kl. 13.15.

Blåalt, Lördag 28 september kl. 13.00

Svampvandring

Följ med på en svampexkursion bland bok och ek i Blåalts naturreservat. Vi går en runda bland de gamla träden, tittar och bestämmer de svampar vi hittar. Svampbok, svamp- och kaffekorg nödvändigt! Exkursionsledare och svampentusiast, Kill Persson (tel. 070-321 62 22). Exkursionen tar cirka 3–4 timmar. Samling och samåkning från Veinge station.

Busshållsplats: Veinge station.

Smedjeån, Söndag 29 september kl. 09.30

Skog och vatten i samklang

Vid vackra Smedjeån kommer länsstyrelsen i projektet GRIP on LIFE de närmaste åren att anlägga en vandringsslinga där besökare får se hur skogsbruk nära värdefulla vatten kan gå till i praktiken. Vi samlas denna dag för att se hur slingan kommer att gå och få en första bild av alla de saker som kommer hända i det nybildade naturreservatet de närmaste åren. Ta med bra skor och fika. Vi är ute i ca tre timmar. Kontaktperson: Erik Wallentin (tel. 010-224 34 12). Samling och samåkning från tågstationen i Laholm.

Åkulla bokskogar, Söndag 29 september kl. 10.00

Åkulla Outdoor

Detta är ett heldagsevenemang där du är välkommen att prova på en massa olika aktiviteter knutna till Outdoor och friluftsliv. Länsstyrelsen kommer att ha information om reservaten i området och även guidningar i något av dem. Mer information hittar du efter sommaren på www.visitvarberg.se och www.akullabokskogar.nu.

Busshållsplats: Åkulla.

Lunnamossen, Söndag 29 september kl. 11.00

Snöskovandring på tranbärsmyren

Upplev mossen ur ett nytt perspektiv! Men hjälp av snöskor kan vi ha oss ut på mossen och uppleva det vackra, karga myrlandskapet fullt ut. Förhoppningsvis är tranbären mogna och i så fall plockar vi med oss en handfull. På en av myrholmarna gör vi upp en liten eld och äter medhavd matsäck. Till efterrätt kokar vi sylt på bären. Stövlar rekommenderas och föranmälan krävs senast 25/9 (begränsat antal platser.) Plats bokas via kalendern på: www.lansstyrelsen.se/hallandlänk till annan webbplats. Meddela även då om du har intresse av transport från Hyltebruk. Guider är Alma Bågefalk (tel. 076-236 98 08) och Jessica Johansson (tel. 070- 834 21 02). Vi är ute minst fyra timmar. Samling vid Unnaryds kyrka.

Busshållsplats: Hyltebruk.

Tönnersa, Lördag 5 oktober kl. 09.30

Naturkrafternas verk

Följ med på en cirka 5 km lång vandring mellan flygsandsfält, sanddyner och vandrande åmynningar. Vi är ute i cirka fyra timmar. Fika i ryggsäcken. Kontaktperson: Mary Ottosson (tel. 070-514 54 89). Samling och samåkning från Tivolitorget i Laholm, eller anslut kl. 09.45 på reservatets parkering på Lagaosets norra sida.

Blåalt, Söndag 6 oktober kl. 10.00

Ut i det blå

Vi kommer vandra på anlagda stigar och vägar men även i obanad terräng. Vi går genom bok- och ekskogar. Det blir även sumpskogar, blandskog och en vackert meandrande bäck. Mer eller mindre trädklädda mossor och myrar passerar vi också. Vi går 6 – 7 km. Ta med kläder efter väder. På fötterna något som tål väta. Ta med matsäck för ett mål. Kontaktperson: Lars Andersson (tel. 070-418 44 24). Samling på naturreservatets parkering eller samåkning kl. 09.30 från Halmstad Arena.

Skubbhult, Söndag 6 oktober kl. 10.00

Svamptur

Följ med svampkännaren Juha Rankinen på en tur i Elias Fries hemtrakter. Tillsammans letar vi svamp och lär oss om olika svampars egenskaper och användningsområden. Ta med svampkorg, fika, sittunderlag och svampbok om du har. Vi är ute ca 3 timmar. Samling på reservatets parkering. Transport från Hyltebruk (bussterminal) kan ordnas på förfrågan. För frågor, kontakta Juha (tel. 070-205 04 65).

Busshållsplats: Hyltebruk.

Getterön, Söndag 13 oktober kl. 08.00-12.00

Ringmärkningsvisning

Vart tar fåglarna vägen om hösten? Ringmärkning av fåglar har gett oss svaren. Under dagen får vi följa ringmärkarnas spännande arbete och delta i workshopen ”Ringmärk en fågel”, där du får prova på hur det är att vara ringmärkare. Vi erbjuder en ringmärkningsvisning mellan kl. 8-10 vid fågelstationen. Efter visningen mellan kl. 10-12 kan ni delta i workshopen ”Ringmärk en fågel” inne på naturum. Vi samlas vid fågelstationen intill naturum.

Busshållsplats: Valen.

Fjärås Bräcka, Söndag 13 oktober kl. 10.00

Svampvandring

Följ med ut bland soppar, kremlor och riskor på en upptäcktsfärd på Bräckan tillsammans med biologen Hans Lindqwist. Vi undersöker mångfalden bland svampar, inte bara matsvamp. Turen tar cirka 2 timmar. Ta gärna med svampkorg och fika. Vi rekommenderar kläder efter väder och bra skor. Samling vid naturums entré.

Busshållsplats: Måhaga.

Biskopstorp, Söndag 13 oktober kl. 13.15

Fotovandring i John Bauers fotspår

Utflykt med naturfotografen Patrik Leonardsson (tel. 070-622 61 21) som lär ut hur man tar trolska skogsbilder. När hösten gör sitt intåg söker vi oss in bland svampar, mossor och lavar och för all del tomtar och troll. Vi vandrar upp på Holkåsen för att skapa bilder med John Bauer karaktär. Här har bokskogen något av en urskogskaraktär som inbjuder till trolska scener både i stort och smått. Vi håller på i minst tre timmar så ta gärna med fika. Samling och samåkning från parkeringen vid ICA i Kvibille.

Busshållsplats: Kvibille.

Gäddevik, Lördag 12 oktober kl. 11.00 (OBS! Ändrat datum)

Fotovandring

Vill du lära dig ta vackra naturbilder? Ta med din kamera, gärna stativ och följ med naturfotografen Annette Seldén (tel. 070-354 36 18) till ett av hennes favoritreservat. Under ett par timmar får du chansen att fånga hösten i Gäddevik på bild och få med dig några råd och tips på hur du blir en bättre naturfotograf. Ta gärna med fikakorg! Obligatorisk föranmälan till Annette Seldén senast den 14 oktober via mail: seldenphoto@telia.com. Vid regn kan turen ställas in eller flyttas. Samling för samåkning vid Shell i Fjärås kl 10:45.

Busshållsplats: Fjärås station.

Äspered, Datum bestäms senare – se nedan

Laxsafari i Stensån

Laxen är Hallands landskapsdjur. Följ med på en guidad visning till laxens och havsöringens lekplatser i Stensån under ledning av Hans Schibli (tel. 070-691 90 09) från Länsstyrelsen. Medtag oömma kläder, stövlar och fika. Mycket goda fotomöjligheter. Samlingsplats är Stensån vid vägen till Vindrarp. OBS! Guidningen sker en söndag i intervallet 27 oktober – 17 november, när det är bra förutsättningar för att träffa rätt vattenföring. Information om datum, tid, samåkning och vägbeskrivning kommer ut på Länsstyrelsens webbplats och sociala medier minst en vecka innan guidning.

Besök gärna något av dessa reservat. Där finns både spännande natur och bra serviceanordningar.

Biskopstorp (Halmstad)

Danska fall (Halmstad)

Fjärås Bräcka (Kungsbacka)

Gamla Köpstad Södra (Varberg)

Getterön (Varberg)

Gullbranna (Halmstad)

Gårdshult (Halmstad)

Gässlösa (Varberg)

Haverdal (Halmstad)

Hökafältet (Laholm)

Hördalen (Kungsbacka)

Kungsbackafjorden (Kungsbacka)

Långhultamyren (Halmstad)

Morups Tånge (Falkenberg)

Mårås (Hylte)

Mästocka ljunghed (Laholm)

Nissaström (Halmstad)

Näsbokrok (Kungsbacka)

Osbecks bokskogar (Laholm)

Porsbjär (Halmstad)

Rönnö (Laholm)

Sandsjöbacka (Kungsbacka)

Steningekusten (Halmstad/Falkenberg)

Sumpafallen (Falkenberg)

Särö Västerskog (Kungsbacka)

Tira öar (Hylte)

Tönnersa (Halmstad)

Vallda Sandö (Kungsbacka)

Vendelsöarna (Varberg)

Virsehatt (Halmstad)

Yttra Berg (Falkenberg)

Åkulla bokskogar (Varberg)

Årnäsudden (Varberg)

Äskhult (Kungsbacka)

Ödegärdet (Hylte)

Natur- och kulturreservat i Halland med bra tillgänglighet

Besök gärna något av dessa reservat. Där finns både spännande natur och bra serviceanordningar.

Biskopstorp (Halmstad)
Anpassade vandringsleder, toaletter, fikabord och utsiktsplattform.

I Biskopstorp finns två leder på 1 kilometer respektive 250 meter som är anpassade för att fungera bra för rullstol, rullator och barnvagn. Lederna är hårdgjorda. På några platser är lutningen större än rekommendationerna för tillgänglighetsanpassade leder (TG-leder), dock är dessa lutningar ganska korta. Det finns bänkbord att sitta vid som är anpassade för rullstolar och liknande. Alldeles intill besökscentrum finns två parkeringsplatser för den som har svårt att gå. Där finns även tillgänglighetsanpassade toaletter (total yta: 2 x 2 meter, dörröppning utan tröskel: bredd 110 centimeter, handtag utmed väggarna: höjd 75 centimeter, nedfällbara armstöd bredvid toalettsitsen, sitthöjd: 47 centimeter.)

Spenshult (Halmstad)
Anpassad vandringsled och fikabord.

I Spenshult finns en särskilt anpassad led som är 720 meter lång. På några platser är lutningen större än rekommendationerna för tillgänglighetsanpassade leder (TG-leder), dock är dessa lutningar ganska korta. Det finns bänkbord att sitta vid som är anpassade för rullstolar och liknande. Leden är märkt med röd ledmarkering från parkeringen. Anslutningen tillbaka till parkeringen är bitvis brant om man vill ta sig runt, det kan vara lättare att ta sig samma väg tillbaka.

Steningekusten (Halmstad/Falkenberg)
Flackt landskap och lättframkomlig stig.

Landskapet är flackt och man kan ta sig fram med rullstol från parkeringen till hamnen längs med grusvägen i norra delen av reservatet.

Hökafältet (Laholm)
Anpassad vandringsled.

I Hökafältet finns en 2,5 kilometer lång slinga som är särskilt anpassad för rullstol, rullator eller barnvagn.

Osbecks bokskogar (Laholm)
Lättframkomlig stig och anpassade fikabord.

Leden mellan den centrala parkeringen och den östra grillplatsen är lämplig för personer med rullstol, rullator eller barnvagn. Leden är hårdgjord men på några platser är lutningen större än rekommendationerna för tillgänglighetsanpassade leder (TG-leder), dock är dessa lutningar ganska korta. Vid den östra grillplatsen finns bänkbord som är anpassade att komma intill med rullstol.

Såghuslund (Laholm)
Lättframkomlig stig och utsiktsplats.

Såghuslund är ett kommunalt naturreservat där Laholms kommun gjort särskilda anpassningar för att öka tillgängligheten. Det finns en tillgänglighetsanpassad stig som är 300 meter lång enkel väg och en utsiktsplats.

Vallda Sandö (Kungsbacka)
Lättframkomlig stig till badplats.

Mellan parkeringen och badplatsen är framkomligheten god för barnvagn, rullator eller rullstol.

Näsbokrok (Kungsbacka)
Anpassad vandringsled, spång och toalett.

Här finns en 1,4 kilometer lång slinga som är skapad för den som har svårt att gå eller har med sig barnvagn. För den som behöver stanna och vila benen finns flera möjliga rastplatser längs vägen. Längs med träspången och stora delar av grusstigen är det också möjligt att ta sig fram med rullstol. En rejäl spång leder besökarna över de sankare partierna. På några ställen finns särskilt breda passager där två rullstolar kan mötas. När spången slutar tar en bred grusgång vid som leder vidare mot reservatets västra delar. Det finns också en tillgänglighetsanpassad toalett (total yta: 220 x 220 centimeter, dörren mitt på ena väggen, toaletten sitter mitt på väggen mittemot dörren.)

Fjärås Bräcka (Kungsbacka)
Tillgängliga lokaler, lättframkomlig stig och anpassade fikabord.

Naturumbyggnaden är anpassad för personer med rullator eller rullstol. Det finns även en grusstig som utgår från parkeringen som är lämplig för rullstolsburna eller personer med barnvagn. Vid parkeringen finns fikabord som är anpassat för rullstolsburna.

Getterön (Varberg)
Tillgängliga lokaler och ramp i fågelgömsle.

Naturumbyggnaden är anpassad för personer med rullator eller rullstol. Även gömslen och observationsplats är tillgänglighetsanpassade.

Nya naturreservat


Dessa reservat är bildade 2018-2020. Nyast ligger överst.

Reservat

Kommun

Kålabro

Falkenberg

Smedjeän Skönhul (överklagat)

Laholm

BjörkaPDF (överklagat)

Falkenberg

Svinamadsbäcken

Laholm

Timrilt

Halmstad

Finnsboskogen

Halmstad

Kvarnsjöskogen

Halmstad

Salvebo

Kungsbacka

Vessinge sandhedar

Laholm

Veinge pastoratskog

Laholm

Trönninge ängar

Halmstad

Bröden

Halmstad, Laholm

Älmebjär (utvidgning)

Falkenberg

Mjällbjär (utvidgning, överklagat)

Falkenberg, Varberg

Halvön

Falkenberg


Alla naturreservat

Hallands två naturum

I Halland finns det två naturum att besöka. Ett naturum fungerar som en port till naturen. Besökaren får veta mer om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format det område besökaren befinner sig i. I naturumen finns ofta utställningar som passar hela familjen. Även temakvällar, film och speciella aktiviteter för barn är vanliga arrangemang. Du kan också få råd och tips om utflyktsmål och vandringar i trakten.

Naturum Getterön ligger i Varbergs kommun och drivs av Länsstyrelsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Naturum Fjärås Bräcka ligger i Kungsbacka kommun och drivs av kommunenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nyhetsbrev från Naturum Getterön

Var först med det senaste från Naturum Getterön! Anmäl dig som prenumerant till nyhetsbrevet och få nyheter, naturtips, aktiviteter och mycket annat direkt till din e‑post.

Här anmäler du dig till nyhetsbrevet länk till annan webbplats  

Drönare är ett obemannat luftfartyg som kan flyga av sig själv eller fjärrstyras av en förare på annan plats. När du flyger drönare är du skyldig att följa de lagar och föreskrifter som gäller för all luftfart. Vilka regler som gäller och om det krävs tillstånd beror främst på vad drönaren ska användas till.

För varje naturreservat finns föreskrifter som gäller just där. Det är din skyldighet att ta reda på vad som gäller i det område du har tänkt att flyga i. Varje reservat har en sida på webben där föreskrifterna finns listade.

Här hittar du Hallands reservat

På Transportstyrelsens webbplats finns generell information om vad som gäller för drönarelänk till annan webbplats

Utöver dessa regler ska du även visa hänsyn till människor och djur enligt Miljöbalkens 2 kap 2 §. Denna hänsyn innebär till exempel att man absolut inte ska flyga över öar och strandängar med häckande fåglar under vår och sommar, eftersom det kan göra att fåglarna lämnar sina bon vilket i sin tur kan leda till att ägg eller ungar blir uppätna.

Länsstyrelsen uppmanar den som vill lägga ut en cache i ett skyddat område att läsa och följa nedanstående upplysningar och riktlinjer. Om tveksamhet råder eller om man har andra frågor kontakta då Länsstyrelsen, telefon: 010 - 224 30 00 alternativt e-post:
halland@lansstyrelsen.se

Riktlinjer vid placering av cacher i skyddade områden

 1. I de reservat med föreskrift som förbjuder tävling får caching bedrivas utan särskilt tillstånd då Länsstyrelsen anser att Geocaching inte är en tävlingsverksamhet.
 2. Undvik att placera cacher på platser där det finns skyddsvärda och störningskänsliga arter, t.ex. nära rovfågelbon. Cacher får inte förekomma inom områden med tillträdesförbud eller inom byggnader i natur- och kulturreservat.
 3. En cach kan ge upphov till markskador och störningar om den placeras olämpligt (genom att många människor passerar på känsliga ställen) vilket i sig kan strida mot föreskrifter eller kräva samrådsplikt enligt miljöbalken. För att undvika skador ska man så långt möjligt försäkra sig om att vägen till/från cachen är lämplig med hänsyn till slitage samt att störningar på övrigt friluftsliv och djur- och växtliv undviks.
 4. Den som placerar ut en cach ska försäkra sig om att marken är allemansrättsligt tillgänglig (ej tomt, plantering m.m.).
 5. Cachen ska inte innehålla något material som är olämpligt ur miljösynpunkt.
 6. Cachen ska inte läggas i sådan anslutning till en fornlämning att det riskerar att skada den genom till exempel markering, grävning, stenflyttning eller klättring.
 7. Märk upp cachen så att den ansvarige kan kontaktas vid behov. 
 8. Den som är ansvarig för cachen ska se till att den tas bort när den inte längre ska användas. Ska cachen tas bort helt räcker det inte med att den avlägsnas fysiskt, dess gps-position måste också raderas i diverse databaser med mera.

Geocaching är en aktivitet som går ut på att med hjälp av GPS söka efter så kallade cacher (skatter) utomhus. Cacherna kan placeras ut av vem som helst och deras koordinater är utlagda på internet. En cache består oftast av en behållare med innehåll. Den kan vara av varierande storlek och vara gömd såväl inne i samhällen som ute i naturen. För mer information och bakgrund kring geocaching, se www.geocaching.comlänk till annan webbplats.

Länsstyrelsen har ansvar för skyddade områden såsom naturreservat, kulturreservat och djurskyddsområden.

Allmän information på vår webbplats om skydd av natur- och kulturmiljöer

Alla natur- och kulturreservat finns presenterade med beskrivningar, kartor och föreskrifter

Foldrar och broschyrer

Vi har tagit fram ett antal foldrar och broschyrer för utvalda reservat i länet. Du hittar dessa genom att söka i vårt publikationsarkiv eller på reservatets egen sida här på webbplatsen.

Sök i publikationsarkivet

Här hittar du alla reservat i Halland

Krysslista naturreservat

Digitala foldrar för Sand Life

Vi har även gjort digitala foldrar för Sand Life-projektet i reservaten Haverdal, Tönnersa, Gullbranna och Hökafältet. Här finns information och fakta om projektet Sand Life och platserna, presenterat på ett enkelt och kortfattat sätt i text, bild och kartor.

Haverdal digital folder:

Svensk versionlänk till annan webbplats

Engelsk versionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tysk versionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

PDF-versionPDF

Tönnersa digital folder:

Svensk versionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Engelsk versionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tysk versionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

PDF-versionPDF

Gullbranna digital folder:

Svensk versionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Engelsk versionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tysk versionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

PDF-versionPDF

Hökafältet digital folder:

Svensk versionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Engelsk versionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tysk versionlänk till annan webbplats

PDF-versionPDF

Kontakt

Har du frågor/synpunkter om de halländska naturreservaten? Följande information behöver du ha med i ditt meddelande för att vi ska kunna behandla ditt ärende på ett bra sätt:

 • Vilket reservat det gäller
 • Tydlig beskrivning av din synpunkt/fråga
 • Kontaktuppgifter (mejladress)

Alla ärenden registreras och gås igenom en gång i veckan. Vi tar emot cirka 600 ärenden om året.