Friluftsliv

Länet ska ha ett rikt friluftsliv och naturen ska vara tillgänglig för alla. Här hittar du information om möjligheterna till friluftsliv, hur du hittar besöksmål och allemansrätten.

Länsstyrelsen arbetar för att utveckla friluftslivet i länet och göra natur- och kulturmiljöer tillgängliga för alla.

Varför ska du ta dig ut i naturen?

Att vistas i naturen har många positiva effekter på både den fysiska och psykiska hälsan. Friluftsliv får oss helt enkelt att må bättre. I naturen kan du finna avkoppling från vardagsstressen och en källa till återhämtning.

Hitta ut i naturen

I länet finns det många natur- och kulturmiljöer som är värda ett besök. Du hittar alla våra besöksvärda områden under Besöksmål. Här kan du söka och filtrera för att hitta områden som passar just dig.

Aktiviteter i naturreservaten

Har du aldrig besökt något av Hallands naturreservat men är nyfiken på att göra det? Välkommen ut på någon av aktiviteterna i länets naturreservat!                

Varje år arrangerar Länsstyrelsen i samarbete med lokala organisationer och föreningar flera aktiviteter i länets naturreservat. På våra aktiviteter kommer du till spektakulära platser tillsammans med guider som är experter på Hallands natur och kultur.

Här hittar du årets guideprogram:

Inställda aktiviteter i april

Aktiviteterna för april månad är tyvärr inställda på grund av pandemin covid-19. Säsongen håller på ändå till oktober så det finns fortfarande många aktiviteter att gå på. Inspireras gärna av de inställda aktiviteterna till egna besök i våra naturreservat.

Tyvärr har alla aktiviteter för april månad ställts in.

Bengtesgårds äng, onsdag 6 maj kl. 18.00

Fotovandring

Bengtesgårds äng är en hagmark med gamla ekar, askar och stora bestånd av hassel. I naturreservatet bedrivs slåtter som väcker minnen till ett gammaldags landskap. Fotomotiven är många. Fotovandringen tar cirka 3 timmar. Ta gärna med stativ och fika. Fotoguide är Thomas Andersson (tel. 070-229 00 52). Samling på naturreservatets parkering. Transport kan ordnas från Långås på förfrågan till Thomas.

Mårtagården, onsdgag 6 maj kl. 18.00

Fågelvandring

Mårtagården är ett av Hallands tre kulturreservat. Nu sjunger fåglarna som bäst. Följ med guiden Rolf Persson (tel. 0300-633 51) på en vandring i reservatets vackra marker. Vi är ute i minst två timmar. Samling vid Mårtagården.

Gäddevik, torsdag 7 maj kl. 17.00

Fotovandring

Vill du lära dig ta vackra naturbilder? Ta med din kamera, gärna stativ och följ med naturfotografen Annette Seldén (tel. 070-354 36 18) till ett av hennes favoritreservat. Under ett par timmar får du chansen att fånga våren i Gäddevik på bild och få med dig några råd och tips på hur du blir en bättre naturfotograf. Ta gärna med fikakorg! Obligatorisk föranmälan till Annette Seldén senast den 5 maj via mail: seldenphoto@telia.com. Vidregn kan turen ställas in eller flyttas. Samling för samåkning vid Shell i Fjärås kl 16.45.

Yttra Berg, torsdag 7 maj kl. 18.30

Historiska landskap i Berg

Det vackra landskapet i Yttra Berg är som ett stort museum över jordbrukets historia. Här finns bl. a. stora arealer medeltida åkermark som troligen övergavs i samband med digerdöden på 1300-talet. Spåren är många och lätta att se! Följ med historisk/geografen Pär Connelid (tel. 0702-00 07 78) på spaning i ganska lätt terräng (cirka 1,5 timme). Medtag fika! Samling vid Aronsgården, Yttra Berg, Gällared. Transport kan ordnas från Ullared på förfrågan till Solbritt Karlsson (tel. 072-706 25 69).

Osbecks bokskogar, lördag 9 maj kl. 09.00

Vårvandring på åsen

Finns det nått vackrare än att möta våren i den skira grönskan i en nyutslagen bokskog gående på en matta av vitsippor? Vi vandrar 2-3 timmar genom Hallandsåsensmäktiga pelarsalar och lyssnar på områdets speciella fåglar och förundras över alla fina nyutslagna blommor. Vi hoppas på fint väder så ta med fikakorgen. Guide är Ulf Ottosson (tel. 070-227 90 73). Samling vid reservatets stora parkering ovanför Dömestorp. Önskas samåkning från Laholms station ring guiden senast dagen före.

Gässlösa, lördag 9 maj kl. 14.00

Med kameran i lövsprickningen

Naturfotografen Patrik Leonardsson (tel. 070-6226121) guidar och lär ut hur du fångar vårens atmosfär på bild. I denna mäktiga bokskogsravin skapar vi bilder när träden står i sin skiraste vårgrönska. Bäcken i ravinen bjuder på många motiv där den sprudlande letar sig fram bland rester av gamla fördämningar och kvarngrunder. Samling vid reservatets parkering.

Sjöred, söndag 10 maj kl. 10.00

Bokskogsvandring

Sjöreds naturreservat är relativt nybildat reservat. Det är en gammal bokskog som växer på en sluttning intill Mossjön. På våren kan man få se såväl vitsippor som liljekonvalj. Det finns ännu inga markerade vandringsleder utan vi får gå fritt i naturen. Vi kommer att gå cirka 4–5 km och vi är ute i tre timmar. Det finns en del blöta partier, så bra skor är en fördel. Ta med matsäck. Kontaktperson: Lars Andersson (tel. 070-418 44 24). Samling på Trafikverkets parkering vid Mossjön (väg 150) alt. samåkning från Halmstad Arena kl. 09.25.

Björkelund, söndag 10 maj kl. 10.00

Vildbin i Halland

Krister Larsson har inventerat vilda bin på många ställen i Halland och Skåne och inleder dagen med att berätta om hur de vilda bina lever och mår. Sedan fikar vi i trädgården och ger oss ut i markerna och letar efter bin. Ta med egen matsäck. Totalt tre timmar. Kontaktperson: Ebba Werner (tel. 070-174 90 06). Samling vid gårdsplanen på Björkelund. Önskas samåkning från parkeringen bakom Circle K vid Halmstad Arena kontakta Ebba senast dagen före.

Fjärås Bräcka, söndag 10 maj kl. 11.00

Kulturhistoria på Fjärås Bräcka

Följ med Lars Persson som är auktoriserad guide på en kulturhistorisk vandring och upptäck det spännande landskapet på Fjärås Bräcka. Vandringen är cirka 1,5 timme lång. Vi rekommenderar kläder efter väder och bra skor. Samling vid naturums entré.

Ödegärdet, tisdag 12 maj kl. 09.00

Sinnesvandring för barn

Följ med på en vandring där vi upptäcker nyutslagen bokskog med alla våra sinnen genom olika övningar. Vi håller på i cirka 2 timmar. Passar barn från 7 år. Vid frågor kontakta Jessica Johansson (tel. 070-834 21 02). Samling vid grusparkeringen intill reservatet.

Svinamadsbäcken, onsdagen 13 maj kl. 18.30

På spaning i nya marker

Vi vandrar lugnt i det nya naturreservatet på Hallandsåsens sluttning tillsammans med naturguiden HG Karlsson (tel. 070-773 03 55). Vi tittar på gamla myrslåttermarker som nu håller på att restaureras. Förutom myrens växter lär vi se och höra fåglar. Vi är ute i cirka 2 timmar. Ta med fika och bra skor. Samling på parkeringsplatsen till Lugnarohögen i Hasslöv.

Aleskogen, lördagen 16 maj kl. 08.00

Fågelsång i Alet

Aleskogen är ett unikt område. Det finns knappast någon annan svensk tätort som kan erbjuda ett liknande frodigt fågeleldorado nästan mitt i stan. Vi vandrar runt och lyssnar på fågelsången. Kontaktperson: Anders Olovsson (tel. 0730-63 42 60). Samling på parkering intill Alevallen och förskolan.

Morups tånge, lördagen 16 maj kl. 10.00

Morups Tånge-dagen

En förmiddag för hela familjen i detta fina naturreservat. Fågelguidningar utgår från fyren 10.15 och 11.15. Möjlighet finns att utan kostnad gå upp i fyren och njuta av den vackra utsikten. Kontaktperson: Thomas Andersson (tel. 070-229 00 52). Samling på parkeringen vid fyren.

Äskhult, lördagen 16 maj kl. 14.00

Från istid till jordbrukslandskap

Följ med Tore Påsse ut i Äskhults historiska landskap. Vi lever i en värld som ständigt ändras. Hur såg Äskhult ut för länge sedan? Under denna vandring i Äskhults marker får du veta mer om landskapet, klimatets och vegetationens förändringar från istiden fram till idag. Regnar det denna dag så bjuder Tore Påsse istället på en musikalisk föreställning om vår föränderliga värld i cafét. Samling på Laret (bytorget i Äskhult). För samåkning se Äskhult bys Facebook-sida.

Ödegärdet, lördagen 16 maj kl. 18.00

Dur i natur

Det lokala Indie/Folk/Popbandet Nü Fiona skapar ett unikt och stämningsfullt universum i bokskogen med gitarr, kontrabas, fiol, trummor och stämsång. Ta med picknick och filt. Samling vid grusparkeringen intill reservatet. Transport från Hyltebruks bussterminal kan ordnas – ring Jessica (tel. 070-834 21 02) senast dagen före.

Getterön, söndagen 17 maj kl. 09.00

Fågellyssning – vad hör vi?

Fåglar använder ljud för att kommunicera,
varna för fara och locka till sig en maka. Även om du inte ser fåglarna kan du ofta höra deras rop och sånger. Kom och lyssna till vårens fågelsång i naturum Getteröns närområde under ledning av vår naturvägledare. Samling utanför naturums entré.

Åstarpe mosse, söndagen 17 maj kl. 09.30

Vandring i ostörd vildmark

En vandring i naturskog och gammalt beteslandskap med kulturspår. Vi vandrar den befintliga slingan i reservatet plus lite till, cirka 5 km. Rejält på fötterna och fika i ryggsäcken. Räkna med minst fyra timmar ute. Kontaktperson: Ingar Petersson (tel. 070-588 87 88). Samling på Tivolitorget i Laholm för samåkning kl. 09.30 eller marknadsplatsen i Våxtorp kl. 09.45.

Åkulla bokskogar, söndagen 17 maj kl. 09.45

Morgonpromenad längs Byasjön

Upplev mångfalden i Varbergs inland bekvämt genom bussen Åkturens fönsterruta – vi passerar de ikoniska Grimetonmasterna och den skira grönskan i Åkulla bokskogar innan vi hoppar av i Ästad. Härifrån tar vi den bekväma promenadvägen (3,3 km lång) genom naturreservatet Långanskogen till Öströö, där vi hoppar på bussen igen (tillbaka i Varberg 13.30). Vi gör en lunchrast vid Byasjön. Den som vill göra en längre vandring eller besöka något av fiken i trakten tar helt enkelt en senare buss tillbaka (går varannan timme). Länsstyrelsens friluftsstrateg Conradin Weindl (tel. 0703-47 11 67) berättar om hur naturen i Halland görs tillgänglig för alla. Kostnad: Ta med ditt periodkort eller köp en dagsbiljett ombord på bussen (75 kr). Samling i Varbergs bussterminal, hållplats E, kl.09.45 (OBS avgångstid för Åkturen!).

Mårås, söndagen 17 maj kl. 11.00

Skogsbada i Mårås

Naturen bjuder på bästa miljön för avslappning och vila. På den här guidningen utforskar vi vår alldeles egna relation till den läkande skogen genom alla våra sinnen. Övningar i naturnärvaro varvas med spännande information om skogens välgörande effekter och avslutas med en gemensam te-stund bryggd på skogens medicin. Vi är ute ca 2 timmar. Medtag sittunderlag och gärna ett extra klädlager då vandringen sker i långsamt tempo. OBS! Föranmälan krävs senast dagen före till guiden Andrea Wittmar (tel. 072-337 40 77). Samling vid parkeringen intill reservatet. Transport från Hyltebruks bussterminal kan ordnas på förfrågan.

Särö Västerskog, söndagen 17 maj kl. 11.15

Upptäck Särö

Följ med vår guide Lars Persson (tel. 072-745 70 80) och njut av reservatets unika natur och kulturhistoria. Vandringen tar cirka 3 timmar och går mestadels på klipp- och skogsstigar. Ta gärna med fika. Samling på reservatets parkering, Gustav V:s väg.

Skipås, söndagen 17 maj kl. 14.00

Fotovandring i vårtid

Naturfotografen Patrik Leonardsson (tel. 070-622 61 21) guidar och lär ut hur du fångar stort och smått på bild. Vi vandrar med kameran i ett reservat som innehåller en stor variation av landskapstyper. Från ekdungar, bokskogssalar, alekärr till hagmarker och den vidunderliga utsikten från Klippekulle. Vi håller på i minst tre timmar så ta gärna med fika. Samling på reservatets parkering.

Sånghuslund, onsdagen 20 maj kl. 18.00

Laholms lilla naturreservatspärla!

En vandring för dig som vill bekanta dig med Laholms kommuns egna naturreservat och lära sig fåglars läte och utseende. Vi promenerar under cirka 2 timmar längs Lagan på lättvandrad stig och lyssnar efter sångare, flugsnappare, hackspettar och andra fåglar. Ta gärna med egen kikare och fika. Fågelguide är Ulf Ottosson (tel. 070-227 90 73). Samling på reservatets västra parkering längs Kristianstadsvägen.

Äskhult, fredag 22 maj kl. 14.00

Fåglar och folktro

Är det sant att vi med hjälp av fåglar kan tyda väder? Eller att göken kan skvallra om onda eller goda nyheter, beroende på i vilket väderstreck man hör den gala. I alla tider har fåglar förknippats med olika tydor och spådomar. Följ med på en promenad där vi tittar närmare på vad folktron säger om några av våra vanligaste svenska fåglar. Samling på Laret (bytorget i Äskhult). För samåkning se Äskhult bys Facebook-sida.

Grimsholmen/Smörkull, lördag 23 maj kl. 15.30

Naturvandring

Vandring med lokal guide i betesmarken där det inte bara finns intressanta växter och fåglar. På höjderna är de stora bronsåldersgravarna belägna och på Smörkull har en guldskatt hittats. Med den lokala guiden får vi spännande historier berättade för oss. Turen tar cirka 3 timmar, ta med fika. Ansvariga Agnetha Dannberg (tel. 0703-75 09 08) och Bengt Hackberg (0702-12 11 97). Samling vid parkeringen i Grimsholmens naturreservat.

Mårås, söndag 24 maj kl. 09.00

Fågelvandring

Vi går en runda ner till Jansbergssjön och sedan upp i den ljuvligt gröna bokskogen och lyssnar på fågelsången och spanar efter fåglar. Fåglar är huvudfokus, men vi kan även titta närmare på insekter och växter längs med stigen. 2–3 km vandring i lätt kuperad terräng och vi är ute i 2–3 timmar. Ta gärna med fika. Guide är Joel Jansson (070–491 23 42). Samling vid reservatets parkering. Transport från Hyltebruk (bussterminal) kan ordnas på förfrågan - kontakta Joel.

Fjärås Bräcka, söndag 24 maj kl. 10.00

Ringmärkning och holkrunda

Ta chansen att se hur livet i holken ser ut på riktigt nära håll. För tredje året i rad går vi en holkrunda genom reservatet tillsammans med Jonas Örnborg och undersöker vilka holkar som är bebodda i år och om fågelungarna i så fall är stora nog för att ringmärkas. Ett projekt för att sprida kunskap om fåglar. Samling vid naturums entré.

Årnäsudden, måndag 25 maj kl. 18.00

Fågelvandring

Följ med naturguiden HG Karlsson (tel. 070-773 03 55) på promenadvänliga stigar. Vi tittar på fåglar och annat i reservatet. Medtag gärna fika och kikare. Samling på naturreservats parkeringsplats. Önskas transport från busshållplatsen kontakta HG senast dagen före.

Lintalund, tisdag 26 maj kl. 09.00/13.00

Växtvandring

I det gamla odlingslandskapet kring gården Lintalund finns en del av vårt gamla kulturlandskap kvar. För att uppmärksamma ”De vilda blommornas dag” går vi tillsammans med Hallands Botaniska Förening en runda i reservatet och ser vilka blommande växter vi kan hitta. Det finns även mycket fåglar och insekter som vi kan titta närmare på, men fokus är på växter och hur man kan identifiera dem. Ta gärna med fika och egen fältflora. Guide är Joel Jansson (tel. 070–491 23 42). Samling vid reservatets parkering.

Aleskogen, tisdag 26 maj kl. 19.00

Fågelsång i Alet

Aleskogen är ett unikt område. Det finns knappast någon annan svensk tätort som kan erbjuda ett liknande frodigt fågeleldorado nästan mitt i stan. Vi vandrar runt och lyssnar på fågelsången. Kontaktperson: Anders Olovsson (tel. 0730-63 42 60). Samling på parkering intill Alevallen och förskolan.

Karsefors, onsdag 27 maj kl. 18.30

Upplev en vårkväll i Karsefors

Följ med på en kvällspromenad i den ny-utslagna grönskan för att lyssna på fåglar och se vad vi hittar för växter. Guidar gör Tommy Westdahl (tel. 073-084 74 89). Medtag fika! Samling vid bron vid gamla fallet. Samåkning från Tivolitorget i Laholm 17.50.

Näsbokrok, torsdag 28 maj kl. 18.00

Försommarvandring bland klappersten och strandängar

Blomningen brukar vara på topp vid den här tiden och förutom triftblomningen, räknar vi med att få se fjällnejlika, små-fingerört, backsmultron, knölsmörblomma, granspira och vattenklöver i blom. Vandringen tar cirka 2 timmar och vi gör en fikapaus på lämpligt ställe. Guide är Jan Kuylenstierna (tel. 073-063 00 49). Samling på reservatsparkeringen. Transport från hållplats Åsaskolan kan ordnas på förfrågan – ring Jan senast dagen innan.

Sjö, söndag 31 maj kl. 10.00

Ätliga och användbara växter

Följ med överlevnadsexperten Juha Rankinen på en smaklig upplevelse genom de vackra kultur- och naturmarkerna i Sjö. Vi avslutar med att laga en vild lunch som vi avnjuter tillsammans. Vandringen tar cirka 4 timmar. Obs! Begränsat antal platser! Plats bokas via kalendern på: www.lansstyrelsen.se/halland. Samling vid parkeringen i Sjö. Transport från Hyltebruks bussterminal kan ordnas på förfrågan, kontakta Juha Rankinen (tel. 070-205 04 65).

Fjärås Bräcka, söndag 31 maj kl. 11.00

Bi- och humlevandring

Följ med på en vandring i bina och humlornas värld på Fjärås Bräcka. Göran Holmström, expert på bin och humlor är vår guide på vägen och kan berätta allt om våra små håriga, surrande vänner. Samling vid naturums entré.

Getterön, söndag 31 maj kl. 13.00

På spaning efter kryp

Följ med på småkrypsvandring kring naturum! Här får du träffa många av de småkryp som annars gömmer sig under löven på marken, under barken på ett träd och inuti en gammal stubbe. Naturen kryllar av småkryp, men alla är inte insekter! Vad skiljer en insekt, en spindel och en gråsugga åt? För att artbestämma småkryp måste man först räkna antalet ben, sex eller åtta stycken? Samling vid naturum Getterön.

Aktiviteter i juni kommer inom kort

Aktiviteter i juli kommer inom kort

Aktiviteter för augusti kommer inom kort

Aktiviteter för september kommer inom kort

Aktiviteter för oktober kommer inom kort

Natur- och kulturreservat i Halland med bra tillgänglighet

Besök gärna något av dessa reservat. Där finns både spännande natur och bra serviceanordningar.

Besök gärna något av dessa reservat. Där finns både spännande natur och bra serviceanordningar.

Biskopstorp (Halmstad)

Danska fall (Halmstad)

Fjärås Bräcka (Kungsbacka)

Gamla Köpstad Södra (Varberg)

Getterön (Varberg)

Gullbranna (Halmstad)

Gårdshult (Halmstad)

Gässlösa (Varberg)

Haverdal (Halmstad)

Hökafältet (Laholm)

Hördalen (Kungsbacka)

Kungsbackafjorden (Kungsbacka)

Långhultamyren (Halmstad)

Morups Tånge (Falkenberg)

Mårås (Hylte)

Mästocka ljunghed (Laholm)

Nissaström (Halmstad)

Näsbokrok (Kungsbacka)

Osbecks bokskogar (Laholm)

Porsbjär (Halmstad)

Rönnö (Laholm)

Sandsjöbacka (Kungsbacka)

Steningekusten (Halmstad/Falkenberg)

Sumpafallen (Falkenberg)

Särö Västerskog (Kungsbacka)

Tira öar (Hylte)

Tönnersa (Halmstad)

Vallda Sandö (Kungsbacka)

Vendelsöarna (Varberg)

Virsehatt (Halmstad)

Yttra Berg (Falkenberg)

Åkulla bokskogar (Varberg)

Årnäsudden (Varberg)

Äskhult (Kungsbacka)

Ödegärdet (Hylte)

Biskopstorp (Halmstad)
Anpassade vandringsleder, toaletter, fikabord och utsiktsplattform.

I Biskopstorp finns två leder på 1 kilometer respektive 250 meter som är anpassade för att fungera bra för rullstol, rullator och barnvagn. Lederna är hårdgjorda. På några platser är lutningen större än rekommendationerna för tillgänglighetsanpassade leder (TG-leder), dock är dessa lutningar ganska korta. Det finns bänkbord att sitta vid som är anpassade för rullstolar och liknande. Alldeles intill besökscentrum finns två parkeringsplatser för den som har svårt att gå. Där finns även tillgänglighetsanpassade toaletter (total yta: 2 x 2 meter, dörröppning utan tröskel: bredd 110 centimeter, handtag utmed väggarna: höjd 75 centimeter, nedfällbara armstöd bredvid toalettsitsen, sitthöjd: 47 centimeter.)

Spenshult (Halmstad)
Anpassad vandringsled och fikabord.

I Spenshult finns en särskilt anpassad led som är 720 meter lång. På några platser är lutningen större än rekommendationerna för tillgänglighetsanpassade leder (TG-leder), dock är dessa lutningar ganska korta. Det finns bänkbord att sitta vid som är anpassade för rullstolar och liknande. Leden är märkt med röd ledmarkering från parkeringen. Anslutningen tillbaka till parkeringen är bitvis brant om man vill ta sig runt, det kan vara lättare att ta sig samma väg tillbaka.

Steningekusten (Halmstad/Falkenberg)
Flackt landskap och lättframkomlig stig.

Landskapet är flackt och man kan ta sig fram med rullstol från parkeringen till hamnen längs med grusvägen i norra delen av reservatet.

Hökafältet (Laholm)
Anpassad vandringsled.

I Hökafältet finns en 2,5 kilometer lång slinga som är särskilt anpassad för rullstol, rullator eller barnvagn.

Osbecks bokskogar (Laholm)
Lättframkomlig stig och anpassade fikabord.

Leden mellan den centrala parkeringen och den östra grillplatsen är lämplig för personer med rullstol, rullator eller barnvagn. Leden är hårdgjord men på några platser är lutningen större än rekommendationerna för tillgänglighetsanpassade leder (TG-leder), dock är dessa lutningar ganska korta. Vid den östra grillplatsen finns bänkbord som är anpassade att komma intill med rullstol.

Såghuslund (Laholm)
Lättframkomlig stig och utsiktsplats.

Såghuslund är ett kommunalt naturreservat där Laholms kommun gjort särskilda anpassningar för att öka tillgängligheten. Det finns en tillgänglighetsanpassad stig som är 300 meter lång enkel väg och en utsiktsplats.

Vallda Sandö (Kungsbacka)
Lättframkomlig stig till badplats.

Mellan parkeringen och badplatsen är framkomligheten god för barnvagn, rullator eller rullstol.

Näsbokrok (Kungsbacka)
Anpassad vandringsled, spång och toalett.

Här finns en 1,4 kilometer lång slinga som är skapad för den som har svårt att gå eller har med sig barnvagn. För den som behöver stanna och vila benen finns flera möjliga rastplatser längs vägen. Längs med träspången och stora delar av grusstigen är det också möjligt att ta sig fram med rullstol. En rejäl spång leder besökarna över de sankare partierna. På några ställen finns särskilt breda passager där två rullstolar kan mötas. När spången slutar tar en bred grusgång vid som leder vidare mot reservatets västra delar. Det finns också en tillgänglighetsanpassad toalett (total yta: 220 x 220 centimeter, dörren mitt på ena väggen, toaletten sitter mitt på väggen mittemot dörren.)

Fjärås Bräcka (Kungsbacka)
Tillgängliga lokaler, lättframkomlig stig och anpassade fikabord.

Naturumbyggnaden är anpassad för personer med rullator eller rullstol. Det finns även en grusstig som utgår från parkeringen som är lämplig för rullstolsburna eller personer med barnvagn. Vid parkeringen finns fikabord som är anpassat för rullstolsburna.

Getterön (Varberg)
Tillgängliga lokaler och ramp i fågelgömsle.

Naturumbyggnaden är anpassad för personer med rullator eller rullstol. Även gömslen och observationsplats är tillgänglighetsanpassade.

Nya naturreservat


Dessa reservat är bildade 2018-2020. Nyast ligger överst.

Reservat

Kommun

Kålabro

Falkenberg

Smedjeån Skönhul (överklagat)

Laholm

BjörkaPDF (överklagat)

Falkenberg

Svinamadsbäcken

Laholm

Timrilt

Halmstad

Finnsboskogen

Halmstad

Kvarnsjöskogen

Halmstad

Salvebo

Kungsbacka

Vessinge sandhedar

Laholm

Veinge pastoratskog

Laholm

Trönninge ängar

Halmstad

Bröden

Halmstad, Laholm

Älmebjär (utvidgning)

Falkenberg

Mjällbjär (utvidgning, överklagat)

Falkenberg, Varberg

Halvön

Falkenberg


Krysslista

Vilka naturreservat i Halland har du besökt? Ladda ner vår krysslista och bocka av.

Hallands två naturum

I Halland finns det två naturum att besöka. Ett naturum fungerar som en port till naturen. Besökaren får veta mer om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format det område besökaren befinner sig i. I naturumen finns ofta utställningar som passar hela familjen. Även temakvällar, film och speciella aktiviteter för barn är vanliga arrangemang. Du kan också få råd och tips om utflyktsmål och vandringar i trakten.

Naturum Getterön ligger i Varbergs kommun och drivs av Länsstyrelsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Naturum Fjärås Bräcka ligger i Kungsbacka kommun och drivs av kommunenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nyhetsbrev från Naturum Getterön

Var först med det senaste från Naturum Getterön! Anmäl dig som prenumerant till nyhetsbrevet och få nyheter, naturtips, aktiviteter och mycket annat direkt till din e‑post.

Här anmäler du dig till nyhetsbrevet länk till annan webbplats  

Foldrar och broschyrer

Vi har tagit fram ett antal foldrar och broschyrer för utvalda reservat i länet. Du hittar dessa genom att söka i vårt publikationsarkiv eller på reservatets egen sida här på webbplatsen.

Sök i publikationsarkivet

Här hittar du alla reservat i Halland

Krysslista naturreservat

Digitala foldrar för Sand Life

Vi har även gjort digitala foldrar för Sand Life-projektet i reservaten Haverdal, Tönnersa, Gullbranna och Hökafältet. Här finns information och fakta om projektet Sand Life och platserna, presenterat på ett enkelt och kortfattat sätt i text, bild och kartor.

Haverdal digital folder:

Svensk versionlänk till annan webbplats

Engelsk versionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tysk versionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

PDF-versionPDF

Tönnersa digital folder:

Svensk versionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Engelsk versionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tysk versionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

PDF-versionPDF

Gullbranna digital folder:

Svensk versionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Engelsk versionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tysk versionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

PDF-versionPDF

Hökafältet digital folder:

Svensk versionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Engelsk versionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tysk versionlänk till annan webbplats

PDF-versionPDF

Alla naturreservat

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen och utöva friluftsliv. Men vi behöver också visa hänsyn – till naturen och växt- och djurlivet likväl som till markägaren och andra besökare.

Allemansrätten ger dig möjlighet att tillfälligt och hänsynsfullt vara på någon annans mark utan att fråga om lov. Du kan njuta av en promenad, ströva, paddla, slå upp ett tält, plocka bär eller sitta på en sten i skogen. Men det är frihet under ansvar som gäller. Det är din skyldighet att ta reda på vad allemansrätten innebär.

Mer om vad som gäller vid olika aktiviteter hos Naturvårdsverketlänk till annan webbplats

Skyddade områden har fler regler

I naturreservat, nationalparker och andra skyddade områden gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Föreskrifterna är anpassade för att bevara de natur-, kultur- och friluftslivsvärden som finns inom respektive område. Det innebär att olika regler gäller för olika områden. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Föreskrifterna hittar du på varje reservats webbsida och även i det formella beslutsdokumentet. Föreskrifterna finns ofta också på informationsskyltar i det skyddade området.

Ett annat exempel på områden som har särskilda regler är fågel- och sälskyddsområden. Dessa områden får bara besökas vissa tider på året.

Ta hänsyn till fridlysta djur och växter

Fridlysning innebär att en växt- eller djurart är fredad. Du får inte plocka, fånga, döda eller på annat sätt samla in eller skada exemplar av arten.

Om fridlysta arter hos Naturvårdverketlänk till annan webbplats

Det kan vara eldningsförbud

Ta reda på om det är eldningsförbud. Det är kommunens räddningstjänst eller Länsstyrelsen som utfärdar eldningsförbud.

Motortrafik ingår inte i allemansrätten

Allemansrätten gäller när du färdas utan motor. Ta reda på vad som gäller för motordrivna fordon i naturen.

Vad är friluftsliv?

Friluftsliv definieras som vistelse utomhus i natur- och kulturlandskapet för välbefinnande och naturupplevelser utan krav på tävling. Friluftslivet ger oss hälsa, naturförståelse och regional utveckling. Det är några av utgångspunkterna för Sveriges tio mål för friluftsliv som ska uppnås till år 2020.

På Naturvårdsverkets webb kan du läsa mer om målenlänk till annan webbplats

Allemansrätten

Allemansrätten är förutsättningen för att vi kan ströva fritt i skog och mark. Med grundprincipen ”inte störa, inte förstöra” kommer du redan långt, men ibland kan det vara nyttigt att grotta ner sig i detaljerna.

Om allemansrätten hos Naturvårdsverketlänk till annan webbplats

I de flesta reservat ska hundar hållas kopplade, året runt. Det finns tre huvudskäl till det, och vilket skäl som är tyngst varierar mellan reservaten:

 • Besökare, med och utan hund, kan uppleva obehag av för dem okända lösspringande hundar.
 • Får, hästar och nötkreatur kan bli stressade av hundar och vid flera tillfällen har lösspringande hundar orsakat att får skadats och till och med dött i länets naturreservat.
 • Fåglar, och då särskilt markhäckande fåglar och fåglar som lever i flock, störs av lösspringande hundar, vilket bland annat kan orsaka att de får ut färre ungar.

Det beror på vad som står i reservatets föreskrifter. Om det står att det är förbud mot camping och/eller uppställning av husvagn eller husbil så är det inte tillåtet. Du får däremot stå med husbil på parkeringen under dagtid. För att ytterligare förtydliga detta så finns i vissa reservat en tidsgräns, att du tillexempel inte får stå där med husvagn eller husbil mellan klockan 22.00 och 06.00. Vad som gäller ska finnas tydligt skyltat på alla parkeringar, antingen på egna skyltar eller på de stora informationstavlorna. Om det bara finns en vanlig P-skylt, och det inte finns någon hindrande föreskrift på informationstavlan, så går det bra att stå över natten. För att inte hindra eller avhålla andra besökare så ber vi dock att man inte ställer ut bord, stolar och liknande på parkeringen.

 • Vilken väg som är lämpligast för att ta sig in står i vägbeskrivning på reservatets webbplats.
 • Enskilda vägar (oftast grusvägar) är öppna för biltrafik om det inte finns skyltar om att de endast är för behörig trafik. Om inte Länsstyrelsen fått rättigheter att använda en enskild väg för besökstrafik så har den som äger marken rätt att sätta upp en bom.
 • Traktorvägar och skotarvägar, som inte har ställts i ordning med grus och liknande, är inte att betrakta som vägar som man får köra bil på.

Om det finns en parkering eller inte i reservatet kan du läsa om på reservatets webbplats. Där finns också en karta med markerade parkeringar. Om det inte finns någon ordnad parkering så får du stå i vägkanten, så länge du inte hindrar trafiken. Du får självfallet inte använda privata parkeringar eller ställa dig nära hus.

Länsstyrelsen har det fulla ansvaret för en del vägar i och till reservaten, men för det mesta förvaltas de av vägsamfälligheter. För de vägar vi sköter själva så måste vi prioritera för att inte kostnaderna ska bli för stora. Du får helt enkelt räkna med att det finns en del hål och gropar på de vägar som leder in till reservaten. Det betyder att du måste sänka farten, vilket vi ser som gynnsamt. Om hålorna är så stora att du inte ens kan passera i låg fart så tar vi så klart hand om det.

Börja med att läsa reservatets föreskrifter, på vår webbplats eller informationstavla. Om det inte står något om tältning eller camping så är det Allemansrätten som gäller, det vill säga, att du kan övernatta någon natt om du inte är nära hus eller liknande. Ibland står det att du bara får övernatta ett visst antal nätter, eller bara på platser som anvisats av förvaltare. Om det inte framgår på informationstavla eller karta på webbplatsen var dessa platser finns så kan du vända dig till förvaltarna. Generellt så har vi tyvärr väldigt få iordningsställda platser för tältning i reservaten.

Många reservat har föreskrifter om att det behövs tillstånd för att ordna lägerverksamhet. Om det inte finns någon sådan föreskrift så kan det ändå markägarens tillstånd behövas, om man är en större grupp. Det är inte alltid staten som äger marken i reservaten. Om du är osäker på vem som är markägare så kan man kontakta förvaltarna, så förmedlar vi kontakt.

Leder i naturreservaten är främst tänkta för vandring. Sträckningarna har inte valts för att passa för hästar, och marken tål i många fall inte trycket. Särskilt under perioder när marken är våt så kan det bli stora skador om du rider. I vissa reservat är ridning reglerat, så att du bara får rida på vägar. Om det inte finns någon föreskrift om ridning så är det Allemansrätten som gäller, det vill säga, ridning är tillåten men du får inte orsaka skador. Läs gärna information om ”Ridning i naturen”länk till annan webbplats på Naturvårdsverkets webbplats.

 • Leder i naturreservaten är främst tänkta för vandring. Sträckningarna har inte valts för att passa för mtb, och det kan finnas partier där slitaget från cyklar riskerar att bli stort. Det kan också finnas passager med dålig sikt där man riskerar att krocka med vandrare. Länsstyrelsen arbetar för att få fram särskilda mtb-leder i reservaten, men det går inte att lösa överallt. Vilka regler som gäller framgår av föreskrifterna på vår webbplats och infotavlor. Om det inte står något särskilt om cykling är det Allemansrätten som gäller, det vill säga, du får cykla både på stigar och i terrängen så länge du inte orsakar störning eller skada. Läs gärna information om ”Cykling i naturenlänk till annan webbplats” på Naturvårdsverkets webbplats.
 • Åkulla bokskogar är mycket populärt för mtb, och många av de markerade strövstigarna i området kan du cykla på om underlaget är torrt och du tar hänsyn till vandrare. Det finns också flera reservat där du inte får cykla i terrängen, och det innefattar stigarna. Mer information finns på områdets webbplats.

Vi vill inte att man sätter upp anslag på reservatets informationstavlor och liknande, eftersom dessa innehåller viktig information om regler i reservatet som behöver få full uppmärksamhet. Även på grindar och liknande kan finnas skyltar som hör till reservatet, och där vill vi inte ha annan information än den vi själva sätter upp. I många reservat finns dessutom en föreskrift om att det är förbjudet att ”sätta upp tavla, plakat, affisch, skylt eller göra inskrift”. Vi hänvisar i första hand till allmänna anslagstavlor i butiker och liknande.

Meddela gärna oss på e-post så ser vi till att det fylls på. Om du vill ha del av informationen när du redan är ute så finns alla foldrar digitalt på vår webbplats. Sök upp reservatet så hittar du länk till folder längst ner på sidan.

Drönare är ett obemannat luftfartyg som kan flyga av sig själv eller fjärrstyras av en förare på annan plats. När du flyger drönare är du skyldig att följa de lagar och föreskrifter som gäller för all luftfart. Vilka regler som gäller och om det krävs tillstånd beror främst på vad drönaren ska användas till.

För varje naturreservat finns föreskrifter som gäller just där. Det är din skyldighet att ta reda på vad som gäller i det område du har tänkt att flyga i. Varje reservat har en sida på webben där föreskrifterna finns listade.

Här hittar du Hallands reservat

På Transportstyrelsens webbplats finns generell information om vad som gäller för drönarelänk till annan webbplats

Utöver dessa regler ska du även visa hänsyn till människor och djur enligt Miljöbalkens 2 kap 2 §. Denna hänsyn innebär till exempel att man absolut inte ska flyga över öar och strandängar med häckande fåglar under vår och sommar, eftersom det kan göra att fåglarna lämnar sina bon vilket i sin tur kan leda till att ägg eller ungar blir uppätna.

Länsstyrelsen uppmanar den som vill lägga ut en cache i ett skyddat område att läsa och följa nedanstående upplysningar och riktlinjer. Om tveksamhet råder eller om man har andra frågor kontakta då Länsstyrelsen, telefon: 010 - 224 30 00 alternativt e-post:
halland@lansstyrelsen.se

Riktlinjer vid placering av cacher i skyddade områden

 1. I de reservat med föreskrift som förbjuder tävling får caching bedrivas utan särskilt tillstånd då Länsstyrelsen anser att Geocaching inte är en tävlingsverksamhet.
 2. Undvik att placera cacher på platser där det finns skyddsvärda och störningskänsliga arter, t.ex. nära rovfågelbon. Cacher får inte förekomma inom områden med tillträdesförbud eller inom byggnader i natur- och kulturreservat.
 3. En cach kan ge upphov till markskador och störningar om den placeras olämpligt (genom att många människor passerar på känsliga ställen) vilket i sig kan strida mot föreskrifter eller kräva samrådsplikt enligt miljöbalken. För att undvika skador ska man så långt möjligt försäkra sig om att vägen till/från cachen är lämplig med hänsyn till slitage samt att störningar på övrigt friluftsliv och djur- och växtliv undviks.
 4. Den som placerar ut en cach ska försäkra sig om att marken är allemansrättsligt tillgänglig (ej tomt, plantering m.m.).
 5. Cachen ska inte innehålla något material som är olämpligt ur miljösynpunkt.
 6. Cachen ska inte läggas i sådan anslutning till en fornlämning att det riskerar att skada den genom till exempel markering, grävning, stenflyttning eller klättring.
 7. Märk upp cachen så att den ansvarige kan kontaktas vid behov. 
 8. Den som är ansvarig för cachen ska se till att den tas bort när den inte längre ska användas. Ska cachen tas bort helt räcker det inte med att den avlägsnas fysiskt, dess gps-position måste också raderas i diverse databaser med mera.

Geocaching är en aktivitet som går ut på att med hjälp av GPS söka efter så kallade cacher (skatter) utomhus. Cacherna kan placeras ut av vem som helst och deras koordinater är utlagda på internet. En cache består oftast av en behållare med innehåll. Den kan vara av varierande storlek och vara gömd såväl inne i samhällen som ute i naturen. För mer information och bakgrund kring geocaching, se www.geocaching.comlänk till annan webbplats.

Länsstyrelsen har ansvar för skyddade områden såsom naturreservat, kulturreservat och djurskyddsområden.

Allmän information på vår webbplats om skydd av natur- och kulturmiljöer

Alla natur- och kulturreservat finns presenterade med beskrivningar, kartor och föreskrifter

Kontakt

Har du frågor/synpunkter om de halländska naturreservaten? Följande information behöver du ha med i ditt meddelande för att vi ska kunna behandla ditt ärende på ett bra sätt:

 • Vilket reservat det gäller
 • Tydlig beskrivning av din synpunkt/fråga
 • Kontaktuppgifter (mejladress)

Alla ärenden registreras och gås igenom en gång i veckan. Vi tar emot cirka 600 ärenden om året.