Mål för friluftslivet
Länet ska ha ett rikt friluftsliv och naturen ska vara tillgänglig för alla. Det regionala arbetet med friluftsliv samordnas av Länsstyrelsen utifrån de tio nationella målen för friluftsliv. Om aktörer vill genomföra satsningar utifrån friluftsmålen finns det möjlighet att ansöka om flera olika stöd.
Varför är friluftsliv viktigt?
Friluftsliv ger oss hälsa, förståelse för naturen och regional utveckling. Kontakt med naturen är bra för både den fysiska och psykiska hälsan. Tillgången till friluftsliv är därför värdefull både för den enskilda människan och för samhället i stort.
Friluftslivet stärker den svenska ekonomin och skapar arbetstillfällen i hela landet, framförallt inom naturturism.
Vad är friluftsliv för Länsstyrelsen?
Med friluftsliv menar vi vistelse utomhus i natur- och kulturlandskapet för välbefinnande och naturupplevelser utan krav på tävling.
Tio nationella mål för friluftslivet
Sverige har tio nationella mål för friluftslivet. Kommuner, myndigheter och andra aktörer kan ta stöd i de nationella målen för att planera och arbeta för friluftsliv. Naturvårdsverket står för nationell samordning av arbetet med friluftslivsmålen.
Sveriges friluftsmål, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
På Naturvårdsverkets webbplats finns detaljerad information om målen:
1. Tillgänglig natur för alla Länk till annan webbplats.
2. Starkt engagemang och samverkan Länk till annan webbplats.
3. Allemansrätten Länk till annan webbplats.
4. Tillgång till natur för friluftsliv Länk till annan webbplats.
5. Attraktiv tätortsnära natur Länk till annan webbplats.
6. Hållbar regional tillväxt och landsbygdsutveckling Länk till annan webbplats.
7. Skyddade områden som resurs för friluftslivet Länk till annan webbplats.
8. Ett rikt friluftsliv i skolan Länk till annan webbplats.
Länsstyrelsen samordnar arbetet regionalt
Länsstyrelsens uppdrag är att leda och samordna arbetet i länet. De nationella målen för friluftsliv vägleder oss i arbetet.
Friluftslivet är variationsrikt och har beröringspunkter med arbetet med samhällsplanering, folkhälsa, skola, vård och omsorg, kultur, naturvård och miljö samt regional och lokal utveckling. Många myndigheter behöver därför samverka om friluftslivet.
Friluftsliv bedrivs till stora delar oorganiserat men det finns också många föreningar, skolor och företag som organiserar friluftslivsaktiviteter. Ofta sker friluftslivet på annans mark med stöd av allemansrätten.
Länsstyrelsen samarbetar och har dialog med regionen, kommunerna, Skogsstyrelsen, föreningar, företag, markägare och andra aktörer i länet som arbetar med och berörs av friluftsliv.
Projekt och samarbeten om friluftsliv i Halland
- Den bestående Hallandsleden genom Hallands inland rustas upp enligt nationella ramverkets kriterier. Den kompletteras dessutom med en vandringsled utmed den halländska kusten.
- Region Halland, Länsstyrelsen och kommunerna har ingått ett samarbetsavtal gällande våra respektive rollen kring vårt regionala vandringsledssystem Hallandsleden. Två gånger om året träffas representanter från kommunerna, regionen och Länsstyrelsen till ledsamordnarträffar.
- Länsstyrelsen och samtliga halländska kommuner har tillsammans tagit fram en digital friluftsguide för hela Halland som fylls på kontinuerligt.
naturkartan.se - friluftsguide för hela Halland Länk till annan webbplats. - Länsstyrelsen håller på att ta fram en regional friluftsstrategi tillsammans med friluftslivets aktörer i länet
Samarbeta med oss om guidade vandringar i reservaten
Varje år arrangerar Länsstyrelsen i samarbete lokala organisationer och föreningar ett 100-tal aktiviteter i länets naturreservat. På våra aktiviteter kommer besökaren till spektakulära platser tillsammans med guider som är experter på Hallands natur och kultur. Första guidade vandringen brukar vara i april och sista aktiviteten genomförs vanligtvis första helgen i november.
Vi vill gärna samarbeta med fler – speciellt föreningar med inriktning på integration, ungdomsverksamhet etcetera. Ta kontakt med oss! Vi vill också gärna engagera fler nya guider. Är du naturintresserad, utbildad inom biologi, brinner för ett visst ämne, ett visst naturreservat eller bara har en rolig idé som kan passa i naturen – hör av dig! Möjlighet finns att ”gå bredvid” med en erfaren guide första gången för att bli mer trygg i rollen. Kontakta oss via e-post information.halland@lansstyrelsen.se
Aktuellt guideprogram hittar du under sidan friluftsliv på vår webbplats när det är uppdaterat med årets aktiviteter.
Vill din organisation samverka med oss i naturvårdsfrågor?
I Halland finns en samrådsgrupp för naturvård. Här diskuteras bland annat allmänna
friluftsfrågor. Gruppen är öppen för alla organisationer som har ett intresse i naturvårdsfrågor – till exempel kommuner och andra myndigheter i länet, föreningar med inriktning natur och friluftsliv samt markägar- och näringslivsorganisationer. Samrådsgruppen träffas två gånger om året, en gång inne på Länsstyrelsen och en gång ute i fält där vi diskuterar praktiska naturvårdsåtgärder. Det finns inget fast medlemskap i gruppen, utan deltagare skiftar beroende på vilka frågor som är aktuella då varje möte har ett eget fokus.
Passar din organisation in under denna beskrivning och ni har hittills inte blivit inbjudna? Hör då gärna av dig till friluftsstrateg Conradin Weindl som samordnar samrådsgruppen, se kontaktuppgifter längst ner på sidan.
Målet med samrådsgruppen är att förbättra det regionala naturvårdsarbetet genom att öka samverkan mellan olika aktörer inom naturvård.
Bidrag och stöd för arbete med friluftsliv
Det finns olika möjligheter att finansiera satsningar inom friluftsliv. Det finns till exempel statliga bidrag, EU-stöd och utlysningar från myndigheter, kommuner, organisationer, stiftelser, företag med flera. Länsstyrelsen hanterar flera typer av stöd som olika aktörer kan söka för att genomföra satsningar som bidrar till friluftslivsmålen.
Integration
Friluftsliv kan bidra till att skapa mötesplatser, bidra till kunskaper om natur och hållbar utveckling. Naturbruk och besöksnäring kan också vara ett första steg in på arbetsmarknaden för nyanlända.
Kulturhistoriska miljöer
Du kan söka bidrag från Länsstyrelsen om du vårdar en kulturmiljö på ett sådant sätt att den bevaras för framtiden eller om du gör den mer tillgänglig och användbar för alla. Detta kan kopplas ihop med friluftslivsintressen då många uppskattar att besöka kulturhistoriskt intressanta miljöer.
Information för dig som är verksam inom friluftsliv
Länsstyrelsen har flera olika uppdrag som knyter an till friluftsliv. För att underlätta för dig som är verksam inom friluftsliv finns här länkar till andra områden med koppling till ämnet.
För dig som arbetar med samhällsplanering och friluftsliv
Planeringsunderlag, riksintressen för friluftsliv, sammanfattande redogörelse med mera.
För dig som arbetar med naturturism
Allemansrätten, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Om hållbar utveckling inom naturturism, Region Halland Länk till annan webbplats.
Föreskrifter för allmänheten i skyddade områden finns under varje reservat och fullständiga föreskrifter finns i beslutet. I föreskrifterna kan finnas inskränkningar för organiserad verksamhet.
Sök naturreservat under fliken Besöksmål
Söka dispens eller tillstånd för aktiviteter och ingrepp i natur
Söka tillstånd eller anmäla vattenverksamhet