Manjärv

För 7 000 år sedan var boplatsen på Finnäset i Manjärv belägen på en ö. Vid denna tid användes platsen för jakt och fiske. I dag finns gott om lämningar från stenåldern - en vall som markerar en boplats, två stensättningar och tre fångstgropar.
Efter landhöjning blev ön till ett sandigt näs i en lång inre havsvik. Förutom att bo och jaga här begravde människor också sina döda på platsen. De två gravarna är så kallade stensättningar. Troligen har man byggt dem i anslutning till boplatsen. En av gravarna är arkeologiskt undersökt och är daterad till ca 5 000 f. Kr. Den döda hade rödockra över huvudet och kring kroppen och var troligen inlindad i hudar när den lades ner i graven. Graven var täckt med stenar och rödockrasand.
Man har också hittat ett fynd med skärvor från avslagna och bearbetade stenar.
Besök Finnäset i Manjärv
Finnäset ligger vid sjön Manjärv som också har en badplats. Marken i fornlämnings-området har en gång varit strandvallar mot det dåvarande havet. Nu är det skogsmark med tallar. Vid infarten från vägen finns en parkeringsyta med en entréskylt och hänvisningsskylt till stigen mot boplatserna och fångstgroparna. Flera informationsskyltar kan berätta om boplatsen och människornas liv här.

Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Text
Serviceinformation
Fakta
Text
Hitta hit
Fornvårdsmiljö
Manjärv nr 115
Kommun
Älvsbyn
Ålder
Ca 5000 f. Kr
Skyddsform
Fornlämningsområde
Fastighet
Finnäset
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.