Aktuella varningsmeddelanden i Norrbottens länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Laver

Stenig mark med stenbyggnadsrester

Foto: Mostphotos

Lämningar efter ett kortvarigt gruvsamhälle. 1936 flyttade de första gruvanställda in i vad som skulle bli ett mönstersamhälle i Laver. Det som är kvar idag är betonggrunderna som nu utgör fornvårdsmiljön.

En fyndighet av kopparmalm påträffades i Laver 1929. Provbrytningen fyra år senare visade att koncentration av koppar var hög. Fyndigheten var inte stor, men Boliden började bryta kopparmalmen här 1936. Samma sommar började samhället byggas upp som ett tänkt mönstersamhälle och till vintern flyttade de första anställda hit. Bostäderna ansågs toppmoderna för sin tid - med centralvärme, rinnande vatten, avlopp, WC, elspis, kylskåp och elljus. Dessutom fanns gemensamt solarium, centraltvätt, badinrättning och sjuk­vårdsrum. Som mest bodde här 242 personer under de 10 år som gruvbrytningen skulle fortgå.

Lavers historia som gruvsamhälle blev dock kort. Malmkroppen var mindre än provbrytningen visat och kopparhalten var lägre än man trott. De förväntade årsproduktionen av 17 300 ton koppar per år blev istället den totala siffran för utvunnen koppar under de 10 årens gruvverksamhet. Med sjunkande världsmarknadspriser blev gruvan olönsam och den lades ner 1946. I september 1947 var samhället helt demonterat. Husen flyttades till Laisvall i Arjeplogs kom­mun.

Liten skylt i skogsmiljö

Resterna av de många byggnader som en gång fanns i Laver vittnar om samhällets sociala hierarki. Ingen­jörsvillan låg högst upp i terrängen och arbetarbostäderna längst ner. Foto: Norrbottens museum

När du besöker lämningarna av det tidigare gruvsamhället kan du urskilja gator och torg, du kan se rester husgrunder för såväl bostadshus, gemensamhetslokaler, skola och industribyggnader. Flera informationstavlor finns i området som är beläget på en sluttning med skogsmark.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Inga föreskrifter finns publicerade.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förEldplats Eldplats
  • Ikon förInformationstavla Informationstavla

Fakta

Kommun: Älvsbyn

Ålder: Perioden 1936 - 1946

Skyddsform: Fornlämningsområde

Beteckning: fornvårdsmiljö Laver nr 57

Markägare: Boliden AB

Hitta hit

Från väg 95, mellan Älvsbyn och Arvidsjaur, tar man av åt norr vid sevärdhetsskylten med texten ”Laver”. Efter ca. 12 km finns ytterligare en sevärdhetsskylt och där tar man av åt norr, in på en mindre väg som leder fram till samhället.

Kontakt

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss