Lillberget

På Lillberget finns tydliga spår av en stenåldersboplats, en välmående boplats i skärgården. Den är nära sextusen år gammal och är daterad till 3800 f. Kr.
Platsen var då en ö i ett omgivande skärgårdslandskap med gott om föda. Det visar analyser av de benrester som arkeologerna funnit vid utgrävningarna här. Benresterna kommer från djur som gädda, abborre, lax, gås, vikaresäl och älg.
Vid utgrävningarna har man också hittat många rester av keramik och redskap. De visar att boplatsens invånare hörde till en kultur som kallas "kamkeramisk" efter den typiska utformningen på lerkärlen man tillverkade. Mönster, former och färger är likartade och jämngamla med vanliga fynd längre österut i Finland och nordöstra Ryssland.
Boplatsen vid Lillberget är landets hittills största kamkeramiska boplats. De arkeologiska undersökningarna utfördes1990-91 samt 1994-96. Då hittade man även en trolig grav med spår av jordfärgen rödockra, som använts i gravar på fler platser i Norrbotten.
Besök Lillberget

I området finns flera informationsskyltar och breda spänger med räcken, så kallade markbryggor. En rastplats med bord och bänkar finns vid kanten av en myr. Ladda gärna ner foldern "Tidsresa Kalix älvdal" där du kan läsa mer om Lillberget och andra stenåldersboplatser i Norrbotten.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Text
Serviceinformation
Fakta
Text
Hitta hit
Fornvårdsmiljö
Lillberget nr 119
Kommun
Överkalix
Ålder
3 800 f .Kr
Skyddsform
Fornlämningsområde
Markägare
SCA
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.