Lillberget

Träspång i landskap med tallar och hedmark

På Lillberget finns tydliga spår av en stenåldersboplats, en välmående boplats i skärgården. Den är nära sextusen år gammal och är daterad till 3 800 f.Kr.

Platsen var då en ö i ett omgivande skärgårdslandskap med gott om föda. Det visar analyser av de benrester som arkeologerna funnit vid utgrävningarna här. Benresterna kommer från djur som gädda, abborre, lax, gås, vikaresäl och älg.

Vid utgrävningarna har man också hittat många rester av keramik och redskap. De visar att boplatsens invånare hörde till en kultur som kallas "kamkeramisk" efter den typiska utformningen på lerkärlen man tillverkade. Mönster, former och färger är likartade och jämngamla med vanliga fynd längre österut i Finland och nordöstra Ryssland.

Boplatsen vid Lillberget är landets hittills största kamkeramiska boplats. De arkeologiska undersökningarna utfördes1990-91 och 1994-96. Då hittade man även en trolig grav med spår av jordfärgen rödockra, som använts i gravar på fler platser i Norrbotten.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Inga föreskrifter finns publicerade.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förRastplats Rastplats
  • Ikon förStig Stig

Fakta

Kommun: Överkalix

Ålder: 3 800 f.Kr

Skyddsform: Fornlämningsområde

Markägare: SCA

Beteckning: Fornvårdsmiljö Lillberget nr 119

Hitta hit

Stenåldersboplatsen på Lillberget ligger 15 km nordväst om Överkalix samhälle. Boplatsen är lätt tillgänglig med bil. Kör väg E10 norrut från Överkalix och ta av på en skogsbilväg vid en vägskylt markerad ”stenåldersboplats”. 500 m in på vägen finns en parkeringsplats.

Kontakt

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss