Vaisaluokta kyrkkåta
Ett samiskt kulturarv i kristen tradition. Av Norrbottens fem kyrkkåtor är den gamla kyrkkåtan i Vaisaluokta en av de första. Denna kyrkkåta uppfördes som kyrka på 1940-talet.
Den byggdes som en traditionell nordsamisk kåta av gammeltyp, med en åttkantig självbärande stolpkonstruktion - en form med ursprung i nordsamernas bostadskåtor. I byggprojektet medverkade renägaren, diktaren och slöjdaren Paulus Utsi, en välkänd och högaktad person i det samiska samhället. Det ger kåtan även ett stort personhistoriskt värde utöver det kulturhistoriska.
Vaisaluokta sameviste nyttjas av Sirkas (Sirges) sameby. Idag finns här också en nyare kyrkkåta intill den gamla. Tillsammans med den bildar den gamla kyrkkåtan, klockstapeln och kyrkbodarna en tydligt avskild plats i vistet.
Sedan långt tillbaka håller församlingsprästerna i Jokkmokk gudstjänst sommartid i fjällområdets större samiska visten. Innan det fanns kyrkkåtor skedde detta under bar himmel eller i en bostadskåta som kunde rymma många.
I hela Sverige finns idag sju kyrkkåtor. Två av dem ligger i Västerbotten och är moderna gestaltningar av den traditionella kåtan. Bland annat är de byggda helt i trä.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Inga föreskrifter finns publicerade.
Fakta
Kommun: Jokkmokk
Uppfört: 1940
Skyddsform: Byggnadsminne
Skyddat sedan: 2004
Ägare: Vaisaluokta sameförening
Hitta hit
Kyrkkåtan ligger i väglöst land vid sjön Akkajaure i Vaisaluokta sameviste, vid Nordkalottleden.