Aktuella vädervarningar i Norrbottens länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Pontusbadet

Rektangulär yggnad med fasad av stora glasrutor.

Pontusbadet, Luleå.

Pontusbadet är ett fint exempel på 1950-talets modernistiska och socialpolitiskt förankrade arkitektur och dess kvalitetsmedvetna byggande. Badhuset byggdes 1957 och var då ett av Sveriges modernaste badhus.

Ett badhus för alla

Mellan 1921 och 1951 fördubblades Luleås befolkning. De nya luleborna var ofta trångbodda och utan större hygieniska bekvämligheter. Ett badhus skulle ge fler möjligheten till personlig hygien genom bad och dusch. Man ville också öka simkunnigheten hos befolkningen, till exempel genom gratis bad och simundervisning för skolbarn.

Bad-, sport- och fritidsanläggningar var en del i det pågående folkhemsbygget. Pontusbadet skulle bli en modern byggnad i tidens anda, tillgängligt för allmänheten.
En arkitekttävling utlystes 1953 och arkitekterna Ericson, Gynnerstedt och Ågren blev vinnarna. De utformade badhuset inte bara som en simhall. Visionen var ett slags hälsocentrum och en mötesplats. Stor omsorg lades på den konstnärliga utsmyckningen och på simhallens belysning. I byggnaden fanns också en herr- och damfrisering, träningslokaler och ett café.

Besök Pontusbadet

Än idag bidrar Pontusbadets välkomnande atmosfär till besökarnas trivsel. Fasadens stora glasytor öppnar sig för de badande mot Lulefjärdens vattenspegel. 

Information om Pontusbadets aktuella öppettider och aktiviteter finns på Luleå kommuns webbplats.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Text

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förToalett Toalett

Fakta

Text

Hitta hit

Byggnadsminne

Kommun
Luleå

Uppfört
1957

Skyddsform
Byggnadsminne

Skyddat sedan
2003

Ägare
Luleå kommun

Tillgänglighet
Fritidsanläggning öppen för allmänheten.

Hitta hit

Pontusbadet ligger på Bastugatan 6 i centrala Luleå.

Kontakt