Rådhuset

Rådhuset i Piteå stod klart 1838. Den byggmästare i Piteå som uppförde huset var inspirerad av klassicistisk byggnadsstil på den finska sidan av Bottenviken.

Tredje rådhuset på samma plats

Med sitt rådhus i fonden har Piteås gamla torg än idag samma form som när den nya staden planerades 1667. På grund av bränder i staden är rådhuset är det tredje i ordningen på samma plats. Som på många trähus i Finland imiterade den ovanliga ytterpanelen utseendet hos fasaden på ett stenhus. Panelen monterades ett par år efter att huset stod färdigt 1838. Bottenvåningens fönster var ursprungligen mindre än de nuvarande och hade enkla foderlister.

När rådhusrätten upphörde 1943 övertogs byggnaden under en period av Piteå stadsfullmäktige. Huset har även inrymt polisstation, turistbyrå och bibliotek. Nu inryms Piteå museum i byggnaden sedan 1980. Rådhuset i Piteå anses idag som ett av de främsta bevarade exemplen på så kallad finsk-rysk trä empire i Sverige. 

Kulturhistoriskt museum

I huset finns idag Piteå museum som är ett kulturhistoriskt museum för pitebygden. Än idag vittnar den stora sessionssalen med marmoreringsmålade väggar om tiden som rådhus. Den kan man se vid besök på museet.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Inga föreskrifter finns publicerade.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förToalett Toalett

Fakta

Kommun: Piteå

Uppfört: 1913

Skyddsform: Byggnadsminne

Skyddat sedan: 1994

Ägare: Piteå kommun

Hitta hit

Rådhuset ligger vid Rådhustorget i centrala Piteå.

Kontakt

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss