Aktuella vädervarningar i Norrbottens länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Haparanda järnvägsstation

Haparanda station

Stationshuset i Haparanda planerades med förhoppningar på stadens framtid som förbindelseort mot öster till kejsardömet Ryssland. Byggnaden uppfördes år 1917, men med revolutionen i Ryssland samma år tog historien tog en annan vändning.

En byggnad för framtida utveckling

Haparanda stationshusbyggnad är ett monument över de storslagna planerna för Haparanda som gränsstad vid slutet av Första världskriget. Järnvägen skulle ge möjlighet till ökad handel och kontakter med Ryssland via dåvarande storfurstendömet Finland.

Själva järnvägen var färdig 1915, och både de svenska och de rysk-finska något bredare järnvägsspåren löpte på olika sidor om den planerade byggnaden. Stationshuset ritades i nationalromantisk stil av SJ:s chefsarkitekt Folke Zetterwall och stod klart 1917. Huset var byggt i tre våningar för att inrymma såväl Statens Järnvägars verksamhet som ett kontor för tullverksamheten, en läkarmottagning och ett järnvägshotell.

Haparanda och järnvägen österut hade världspolitisk betydelse under Första världskriget. Över gränsen passerade såväl flyktingar, Röda kors-personal och krigsfångar som diplomater, politiker och kungligheter. Den 15 april 1917 for Vladimir Lenin över gränsen i Haparanda, på väg hem till Ryssland efter flera år i landsflykt.

När den stora tegelbyggnaden togs i bruk 1918-19, efter världskrigets slut hade ryska revolutionen avskaffat Tsardömet. Den ryska närvaron i Finland upphörde och den strida ström av gods och passagerare som man hoppats på uteblev helt. Ingen användning fanns längre för husets många funktioner.

Haparanda station bär på en intressant historia. Entrén med sin mäktiga stenportal ligger i källarplanet. Intill entrén låg förr biljett- och resgodsexpeditionen samt väntsalen för tredje klassens passagerare. Väntsalen för första klass låg en trappa upp. Där låg även det planerade tullkontoret och en läkarmottagning. På hela översta våningen fanns utrymmen för ett planerat järnvägshotell.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Inga föreskrifter publicerade.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Kommun: Haparanda

Uppfört: 1917

Skyddsform: byggnadsminne

Byggnadsminne sedan: 1986

Ägare: Stationsfastigheter i Boden AB

Hitta hit

Haparanda järnvägsstation ligger på Järnvägsgatan 21 i södra delen av Haparanda stad.

Kontakt

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss