Aktuella vädervarningar i Norrbottens länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Turiststationen

Vit modernistisk byggnad.

Jävre turiststation. Foto: Mostphotos

Ett modernistiskt minne från bilturismens era. Som byggnadsminne representerar idag byggnaden 1960-talets framtidstro och bilismens växande roll i samhället.

Turiststationen i Jävre uppfördes 1967 av Norrbottens Turisttrafikförbund, som den första moderna turiststationen i landet. Syftet var att skapa en portal till Norrbotten som turistmål.

Den futuristiska arkitekturen vittnar om en tid då bilsemestrar och bilturism blivit möjlig för allt fler människor. Pite havsbad, bara några kilometer bort, var på 1960-talet etablerat som Norrbottens största och mest lockande turistmål.

Trots den storstilade satsningen vittnar byggnaden också om bristfällig omvärldsbevakning hos de ansvariga. Bara några månader efter invigningen, i september 1967, gjorde högertrafikomläggningen att turiststationen hamnade på "fel sida" av vägen. Verksamheten i huset avtynade och byggnaden förföll.

Besök Turiststationen i Jävre

Genom återställning av byggnaden till originalskick och nya avfartsramper är turiststationen idag en del av "Rastplats Jävre". Den fungerar nu som porten såväl till Norrbotten norrut, som till Västerbotten söderut. I byggnaden finns idag Jävre turistbyrå och en utställning om bilismen och 1960-talet.

Under sommarmånaderna är turiststationen öppen för besök dagligen. Under resten av året krävs förbokning. Se kontaktuppgifter nedan.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Text

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Text

Hitta hit

Byggnadsminne

Kommun
Piteå

Uppfört
1967

Skyddsform
Byggnadsminne

Skyddat sedan
2003

Ägare
Länsstyrelsen Norrbotten

Hitta hit

Turiststationen i Jävre ligger vid E4:an, ca 21 km söder om Piteå.

Kontakt