Bidrag för att utveckla kapacitet och beredskap i mottagandet av nyanlända
Länsstyrelsen kan ge ersättning till kommuner som vill utveckla kapacitet och beredskap i mottagandet av nyanlända personer och ensamkommande barn. Vi kan även ge ersättning för att utveckla samverkan mellan kommuner samt mellan kommuner och andra aktörer i syfte att underlätta etableringen i samhället.
Länsstyrelsen fördelar medel till kommuner och kommunalförbund för verksamhet och samverkan som väsentligt bidrar till att underlätta bosättning och öka mottagningskapaciteten i kommunerna.
Under 2024 förfogar länsstyrelserna över 40 miljoner för fördelning.
Insatserna ska syfta till att underlätta bosättning samt skapa beredskap och tillräcklig mottagningskapacitet för nyanlända och/eller ensamkommande barn. Medel beviljas inte till kommunernas ordinarie eller löpande verksamhet.
Beredskap står i detta sammanhang för politisk vilja och organisatorisk förmåga och mottagningskapacitet för tillgång till bostäder, praktik, utbildning och arbete. Samverkan kan i detta sammanhang innebära samverkan kommuner emellan, samverkan mellan kommun och civilsamhälle eller samverkan mellan kommun och annan myndighet. Samverkan kan syfta till samarbete mellan kommuner och andra aktörer i etableringens olika delar, exempelvis samhällsorientering, praktik, utbildning etc.
Insatser som beviljas kan vidare syfta till metodutveckling eller erfarenhetsutbyte/spridning över kommungränser eller mellan kommuner och andra aktörer.
Samverkan i de insatser som beviljas kan exempelvis handla om
- kvalitetsarbete
- kartläggning
- administration.
Målgrupp för insatserna
Insatserna ska vända sig till nyanlända personer med uppehållstillstånd eller till ensamkommande barn som är asylsökande eller har uppehållstillstånd.
I målgruppen kan också ingå de personer som har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och som har blivit folkbokförda.
Utlysning 2024
Länsstyrelsen i Stockholm har 5 039 000 kronor att fördela. Ansökningsperioden öppnade den 7 februari 2024. Sista dag att inkomma med ansökan är måndagen den 9 september 2024.
Ansök om bidrag för att utveckla kapacitet och beredskap i mottagandet av nyanlända
Skicka in din ansökan när en utlysningsperiod är igång. Ansökningar som kommer in utanför utlysningsperioden eller efter sista ansökningsdag kan komma att avvisas.
Lämna in redovisning med delrapport och slutrapport
Insatserna ska redovisas i del- och slutrapporter. Delrapporten ska lämnas in vid den tidpunkt som står i beslutet om bidrag. Slutrapporten ska lämnas in senast två månader efter avslutad insats.
Hitta inspiration från pågående och tidigare projekt i katalogen Integration pågår.
Integration pågår – projekt för nyanlända i Stockholms län 2021–2022 Länk till annan webbplats.
Integration pågår – projekt för nyanlända i Stockholms län 2020–2021 Länk till annan webbplats.
Integration pågår – projekt för nyanlända i Stockholms län 2019–2020 Länk till annan webbplats.
Integration pågår – projekt för nyanlända i Stockholms län 2017–2019 Länk till annan webbplats.
Särskild nationell utlysning 2024
Länsstyrelsen anordnade en särskild nationell utlysning under perioden mars–juni 2024 med anledning av utmaningarna att behålla beredskap och kapacitet även vid lågt mottagande av nyanlända och ensamkommande barn. Utlysningen omfattar totalt 3 miljoner kronor och finansierar bland annat insatser för samverkan, utveckling och spridning av insatser.
Ansökan och beslut
Sista ansökningsdagen för bidraget var den 20 juni 2024. Länsstyrelsen fattar beslut om inkomna ansökningar senast den 20 september 2024.
Kontakta Länsstyrelsen i Jönköpings län för ytterligare information om utlysningen.
Kontaktperson
Ola Olsson
Samordnare Statsbidragshantering, Länsstyrelsen i Jönköpings län
E-post: ola.olsson@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-223 64 62
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrevet Mottagande av asylsökande och nyanlända
Arkiv för nyhetsbrevet Mottagande av asylsökande och nyanlända
Kontakt
-
Joachim Fredriksson
Handläggare
E-post till Joachim Fredriksson
Telefon 010-2231356
-
Martin Johansson
Utvecklingsledare
Telefon 010-2231360