Höga flöden i Stockholms länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Tidiga insatser för asylsökande

Tidiga insatser för asylsökande ska främja asylsökande personers framtida etablering i Sverige genom en meningsfull sysselsättning under asyltiden. Länsstyrelsen samordnar länets arbete och fördelar bidrag för insatserna.

Länsstyrelsen har uppdraget att samordna arbetet med tidiga insatser för asylsökande i länet. Med tidiga insatser avses insatser och aktiviteter riktade till män och kvinnor som är asylsökande eller som har uppehållstillstånd men bor kvar i Migrationsverkets anläggningsboenden i väntan på anvisning om kommunplacering. Syftet med insatserna är att underlätta etableringsprocessen och samtidigt göra väntetiden, som uppstår då asylansökan prövas, mer meningsfull.

Sedan 2022 riktar sig insatserna också till skyddsbehövande från Ukraina.

Insatserna är tänkta att utföras av flera olika aktörer. Länsstyrelsens uppdrag kan sammanfattas i följande punkter:

  • Främja regional samverkan mellan berörda aktörer.
  • Samordna insatser och verka för en god geografisk spridning av insatser som når en så stor andel av målgruppen som möjligt.
  • Stödja anordnare av verksamheten i arbetet med tidiga insatser.
  • Fördela statsbidrag till verksamhet för asylsökande.
  • Följa upp organisering och genomförande av insatser samt att utbetalda bidrag används ändamålsenligt.

Fundera igenom följande:

  • Bakgrund och behov
    • Beskriv bakgrunden till insatsen och vilka behov som insatsen vill tillgodose. ​
  • Syften och mål
    • Beskriv syftet och vilka mål insatsen har. Vad ska vara uppnått när insatsen är slut? Vad vill ni nå för effekt?
  • Målgruppens delaktighet
    • Hur har målgruppen involverats i projektplaneringen?
  • Organisation
    • Vilka är ni som ska genomföra insatsen? Beskriv projektgruppens medlemmar.
  • Tidplan
    • När börjar och slutar insatsen och vad har ni övergripande för aktivitetsplan?
  • Genomförande
    • Hur organiserar ni arbetet? Vilka metoder använder ni för aktiviteterna, hur kommunicerar ni inom projektet och vilka är aktiviteterna som ska genomföras
  • Resurser
    • Vad har ni för budget för insatsen, hur finansierar ni och hur många kommer arbeta med insatsen?
  • Plan för att nå deltagare
    • Beskriv tillvägagångssätt för att rekrytera deltagare till verksamheten.

Sökande: ABF Huddinge

Projektnamn: I ASK (Integration, Arbete, Samhälle, Kommunikation)

Projektets syfte: Projektmålet är att asylsökande ska få meningsfull sysselsättning och verktyg att på sikt etablera sig i det svenska samhället. Delmålen inkluderar svenskundervisning, förmåga att navigera i samhället, hälsofrämjande insatser och kunskap om det svenska samhället och hur man får en sysselsättning. Aktiviteterna omfattar samhällskontor med stöd i myndighetskontakter, vägledning och informationssök; hälsofrämjande aktiviteter i form av studiecirklar, föreläsningar och utflykter; samhällsinformation med tematräffar och studiecirklar om arbete och samhälle; samt studiecirklar i svenska och yrkessvenska.

Belopp: 1 891 415 kronor

Sökande: Beredskapslyftet Ideell Förening

Projektnamn: Ukrainian Professional Support Centre

Projektets syfte: Insatsen syftar till att underlätta för målgrupperna asylsökande och massflyktingar från Ukraina att etablera sig på arbetsmarknaden. Detta sker genom utbildning och matchning av massflyktingar och asylsökande som innehar ett tillfälligt arbetstillstånd (at-und). Ett särskilt mål är att hjälpa de grupper som idag står långt ifrån arbetsmarknaden.

Belopp: 1 875 878 kronor

Sökande: ABF Norra Stockholms Län

Projektnamn: Tinta

Projektets syfte: Målet är att deltagarna ska få fördjupade kunskaper i svenska språket, öva tal och skrift samt läsförmåga samt få ökad förståelse för det svenska samhället. Jobbcoachningen ska stötta med CV-skrivning och personligt brev. Hantverks- och kulturaktiviteter syftar till bättre hälsa och möjlighet att testa på nya aktiviteter samt lära sig om svenska traditioner som julpyssel och Midsommarfirande.

Belopp: 1 557 000 kronor

Sökande: ABF Stockholm

Projektnamn: Hello, Stockholm! (2024/2025)

Projektets syfte: Insatsen syftar till att ge deltagarna ett ökat nätverk, gemenskap och en trygg plats och erbjuda en kombination av svenskundervisning, samhällsinformation och tillgång till kultur- och hälsoorienterande aktiviteter. Samhällsinformationen ska vara praktisk orienterad genom studiebesök hos relevanta organisationer och offentliga aktörer.

Belopp: 1 500 000 kronor

Sökande: Kvinnocentret i Akalla, Frälsningsarmén

Projektnamn: Kunskapstrappan / Framtidsplan / Här&Nu

Projektets syfte: Insatsen syftar till att hjälpa asylsökande kvinnor och kvinnor som är skyddsbehövande från Ukraina att hitta sin plats i Sverige men även framåt i livet. Kunskapstrappan är ett utbildningsverktyg som ger en språkutvecklande samhällsorientering med information om rättigheter & skyldigheter. Framtidsplan är en framtidsrustande insats som syftar till att skapa medvetenhet hos kvinnorna om olika handlingsalternativ som återvändande eller andra handlingsalternativ vid ett avslag på asylansökan. Här & Nu är en kultur- och hälsofrämjande insats som adresserar psykisk ohälsa genom konstnärliga uttryck där fokus ligger på närvarande i nuet och glädje.

Belopp: 1 300 000 kronor

Sökande: ABF Södertälje-Nykvarn

Projektnamn: SOS – Språk och Samhälle

Projektets syfte: Insatsen följer folkbildningsmodellen med studiecirkeln som aktivitetsform och är en vidareutveckling av en tidigare TIA-verksamhet. Ett grundläggande del av projektet består av svenska, följt av föreläsningar och cirklar som fokuserar på olika ämnen såsom hälsa, jobbcoachning, odling och friluftsliv, demokrati och jämställdhet, språkkafé, samhällskommunikation, föräldrastöd samt aktiviteter för deltagare med barn. Syftet är att ge deltagarna en bredare förståelse för svenska språket och det svenska samhället.

Belopp: 1 219 582 kronor

Sökande: Sensus, region Stockholm-Gotland

Projektnamn: Stand by Me - Jobbcoachning, språk och psykisk hälsa för ukrainska flyktingar

Projektets syfte: Aktiviteterna inkluderar karriärcoachning och yrkesfördjupning, fördjupning i svenska språket, fokus på psykisk hälsa och hälsofrämjande aktiviteter. Projektet avser att tillhandahålla aktiviteter om 4 pass i veckan.

Belopp: 1 351 416 kronor

Sökande: Studieförbundet Bilda Öst

Projektnamn: Kunskap, hälsa och rådgivning

Projektets syfte: Projektmålet är att ge 450 asylsökande/massflyktingar språkundervisning, digitaliseringskunskap och samhällskunskap. Delmålen inkluderar hälsofrämjande insatser, kulturaktiviteter samt rådgivning och stödinsatser. Verksamheten lyfter fram sina upparbetade kontakter till målgruppen och sitt helhetsgrepp om olika frågor.

Belopp: 963 254 kronor

Sökande: Svenska med baby

Projektnamn: Språk, hälsa och etablering med Svenska med baby: för asylsökande och ukrainska flyktingar i Stockholms län

Projektets syfte: Insatsen syftar till att skapa mötesplatser för asylsökande och ukrainska flyktingar som är småbarnsföräldrar att träffa etablerade svensktalande småbarnsföräldrar. Projektet avser att pågå under ett och ett halvt år och insatserna är indelade i tre olika moduler. Modul 1 (1 ggr/vecka) är promenad och utomhusaktiviteter med bland annat studiebesök genom båttur. Modul 2 är speaking club med integration (1 ggr/vecka). Där deltagarna övar på svenska språket. Modul 3 är kreativa mötesplatser (1 ggr/vecka) där deltagarna har möjlighet till pyssel, målning, stickning mm.

Belopp: 950 551 kronor

Sökande: Hej Främling

Projektnamn: Hej främling Stockholm

Projektets syfte: Verksamheten har ett tydligt hälsofrämjande fokus. Aktiviteterna som erbjuds är friluftsaktiviteter utomhus för hela familjen, promenader och idrott såsom fotboll eller dans. Utbildningsmaterial som används är Hälsopepp som används för att tala om hälsa för inspiration och motivation till vardagsrörelse, kost och socialt umgänge. Under aktiviteterna tränas det svenska språket och leder till att utöka det sociala nätverket med andra asylsökande och svenskfödda.

Belopp: 797 000 kronor

Sökande: Miljöverkstan Flaten

Projektnamn: Hälsa och integration genom friluftsliv för asylsökande unga vuxna

Projektets syfte: I ansökan anges att insatsen syftar till att ge ett socialt sammanhang och ett kontaktnät med etablerade svenskar. Kunskap ges om det svenska samhället och föreningslivet. Aktiviteterna ger möjlighet och incitament att använda det svenska språket.

Belopp: 870 000 kronor

Sökande: Danderyds kommun

Projektnamn: Särskild samordnare

Projektets syfte: I ansökan anges att insatsen syftar till att ge massflyktingar och asylsökande information om samhället, arbetsmarknadsvägledning, kontakter med civilsamhället och svenskundervisning.

Belopp: 771 331 kronor

Sökande: Stockholm Sydost rödakorskrets

Projektnamn: Kultur-och integrationsprojekt

Projektets syfte: I ansökan anges att insatsen Kultur och integrationsprojekt syftar till att skapa mötesplatser för asylsökande och flyktingar från Ukraina med flera olika aktiviteter. Bland annat träffar för språkträning i svenska och träffar med språkträning för engelska, studiebesök på museum och Stockholmsvandring, samtal om kultur och vad som gäller i relationer utifrån svenska lagstiftning samt andra aktiviteter under lovledigheter som grillning, samvaro och lek mm. Även hälsofrämjande och hantverksaktiviteter planeras genomföras. Projektet avser också att stötta vid jobbsökande och stöttning för att deltagare kan studera för att kunna ta svenskt körkort.

Belopp: 703 429 kronor

Sökande: Föreningen Midsommargården

Projektnamn: Må bra och ha kul – aktiviteter för dig som är asylsökande

Projektets syfte: Midsommargården är en hemgård och ett lokalt kulturhus vid Telefonplan med en mängd aktiviteter. Där möts olika målgrupper. Föreningen Midsommargården vill erbjuda asylsökande och skyddsbehövande från Ukraina möjlighet att lära känna etablerade, få praktiska kunskaper och färdigheter, träna svenska och utöka sina kulturella erfarenheter. Bland aktiviteterna finns cykelkurser och StudioUng för unga mellan 18 – 25 år där kreativa kurser erbjuds inom bland annat musik och dans.

Belopp: 600 000 kronor

Sökande: Sociala Missionen

Projektnamn: Tillsammans för asylsökandes egenmakt och delaktighet

Projektets syfte: Insatsen syftar till att stärka asylsökandes egenmakt och delaktighet genom att ge möjlighet till kunskap, erfarenhetsutbyte, gemenskap och relevanta nätverk. Insatsen riktar sig till asylsökande och personer från Ukraina som omfattas av massflyktsdirektivet. Två församlingar inom samfundet Equmeniakyrkan kommer att genomföra öppna mötesplatser och gruppverksamheter, medan Sociala Missionen ansvarar för rustande samhällsinformation. Sammantaget genomförs verksamheten i tre kommuner i Stockholms län.

Belopp: 599 100 kronor

Sökande: RFSL Stockholm

Projektnamn: Sjung ut Stockholm – Kreativ svenska för asylsökande och skyddsbehövande hbtqi-personer

Projektets syfte: Insatsen syftar till att utveckla det svenska språket, god hälsa och kunskap om det svenska samhället. Hbtqi-personer som antingen är asylsökande eller skyddsbehövande från Ukraina kommer att delta i professionell och trygg svenskundervisning som kombineras med hälsofrämjande körsång. Därutöver gör deltagarna studiebesök hos körer, deltar vid körframträdanden samt deltar i språkcafé.

Belopp: 575 685 kronor

Sökande: Välkommen till Värmdö

Projektnamn: Välkommen till Café Gustavsberg

Projektets syfte: Insatsen syftar till att utveckla kunskaper om det svenska samhället, samtidigt som projektet också bidrar till att utveckla det svenska språket, kunskaper om den svenska arbetsmarknaden och till god hälsa. Med utgångspunkt i olika teman kommer deltagare ta del av föreläsningar, museibesök och utflykter. Projektet riktar sig framför allt till personer som beviljats skydd enligt massflyktsdirektivet.

Belopp: 466 400 kronor

Sökande: Stockholm International Swimming Club

Projektnamn: Vattenstart i Naturen

Projektets syfte: Syftet är att asylsökande och skyddsbehövande från Ukraina över 18 år ska lära sig att simma bröstsim samt få grundläggande kunskaper om vattensäkerhet. Utöver detta kommer målgruppen bland annat få ta del av seminarier om säkerhet på is och om att hålla stränderna rena.

Belopp: 425 749 kronor

Sökande: Haninge kommun

Projektnamn: Hej Haninge!

Projektets syfte: Hej Haninge! avser att i högre utsträckning nå målgrupperna asylsökande respektive skyddsbehövande från Ukraina, genom att i samverkan med ABF erbjuda konkreta insatser. Syftet är att främja målgruppernas kunskaper om Sverige, motverka isolering och erbjuda en väg till etablering.

Belopp: 376 625 kronor

Sökande: FOLK

Projektnamn: FOLKETS – en mötesplats för asylsökande och etablerade Stockholmare

Projektets syfte: Insatsen syftar till att erbjuda språkkafé, simundervisning, studiebesök och kulturaktiviteter och att koppla samman asylsökande med etablerade svenskar.

Belopp: 349 360 kronor

Sökande: Teater Aros

Projektnamn: Spraka med oss

Projektets syfte: Insatsen syftar till att främja massflyktingars och asylsökandes språkutveckling och skapa social gemenskap för att möjliggöra effektiv kommunikation och förståelse av samhället samt möjlighet att öva och förbättra sitt språk i en icke traditionell lärande miljö.

Belopp: 363 267 kronor

Sökande: IOGT-NTO Spånga

Projektnamn: Starten på ett nytt liv

Projektets syfte: Insatsen syftar till att genomföra fyra kurstillfällen per vecka där tre av träffarna är inriktade på att lära sig svenska och om det svenska samhället. Aktiviteterna inkluderar praktisk IT-kunskap, jobbsökaraktiviteter, friskvård samt studiebesök och utflykter.

Belopp: 319 421 kronor

Sökande: Läkare i Världen

Projektnamn: HIA (Hälsa och Information i Asylprocessen)

Projektets syfte: Insatsen syftar till att informera vuxna asylsökande om deras rättigheter till vård, psykisk ohälsa och hur man söker hjälp för detta. Det ska göras genom att åka ut till samarbetspartners verksamheter för att träffa målgruppen. En del av informationen är också tänkt att ges digitalt. Informationen kommer även att ges under de individuella stödsamtalen med målgruppen på Läkare i Världens lokaler i Stockholm. En del av insatsen handlar också om att ta fram utbildningsmaterial samt att vidareutbilda volontärer gällande asylrätt för att de i stödsamtal på mottagning ska kunna ge generell information till asylsökande gällande asylprocessen.

Belopp: 326 687 kronor

Alma folkhögskoleförening beviljas 1 000 006 kr för insatsen Ny i Sverige (TIA).

Alma folkhögskoleförenings insats syftar till att erbjuda undervisning i svenska av hög kvalité anpassad efter deltagarnas utbildningsbakgrund.

Stockholms läns Bildningsförbund beviljas 980 998 kr för insatsen Språk- och hälsofrämjande insatser för asylsökande och ukrainare.

Insatsen syftar till att i samarbete med Folkuniversitetet fortsätta genomföra kurser i vardagssvenska och svenska från dag 1 kombinerad med hälsofrämjande inslag.

Föreningen Midsommargården beviljas 650 000 kr för insatsen Var med! Etablering genom hälsa, fritid och arbete.

Syftet med insatsen är att ge asylsökande och massflyktingar möjlighet att delta på aktiviteterna på Midsommargården, att lära känna etablerade, få praktiska kunskaper och färdigheter, träna svenska och utöka sina kulturella erfarenheter. Bland aktiviteterna finns sim- och cykelkurser och StudioUng för unga mellan 18 – 25 år där kreativa kurser erbjuds inom bland annat musik och dans.

Läkare i Världen beviljas 850 000 kr för insatsen HIA (hälsa och information i asylprocessen).

Insatsen syftar till att främja asylsökandes hälsa genom att informera om deras rättigheter till vård, informerar om psykisk ohälsa och hur man söker hjälp för detta. Skriftligt informationsmaterial ska tas fram. En del av insatsen handlar också om att vidareutbilda volontärer gällande asylrätt för att de i stödsamtal på mottagning ska kunna ge generell information till asylsökande för att öka deras förståelse för den egna asylprocessen.

Insatsen genomförs i samarbete med Frälsningsarméns EU-center, Studiefrämjandet och Bilda Öst.

ABF Huddinge beviljas 1 173 393 kr för insatsen ASK och Fördjupad samhälls­information.

Insatsen ska underlätta, möjliggöra och tillgänglig-göra kunskaper om bland annat samhället, arbetsmarknaden och (folk)hälsan med syfte att fungera som en brygga och/eller en språngbräda in i det svenska samhället. Verksamheten ASK omfattar individuellt stöd och rådgivning, stöd i relationer och föräldraskap, föreläsningar och studiecirklar om fysisk och psykisk hälsa, samt studiecirklar i svenska. Därutöver ges Fördjupad samhällsinformation utifrån ABF:s klassiska studiecirkelmetod.

Studiefrämjandet Stockholm Gotland beviljas 983 962,50 kr för insatsen Min väg framåt.

Insatsen syftar till att erbjuda tematiskt uppbyggda studiecirklar i svenska, datorkunskap, föräldrastöd samt workshops i digitala färdigheter och psykisk hälsa. Parallellt med vissa cirklar ska barnaktiviteter möjliggöra deltagande för föräldrarna. Studiebesök och utflykter är också inplanerade.

Sociala Missionen beviljas 656 750 kr för insatsen Tillsammans för asylsökandes egenmakt och delaktighet.

Insatsen syftar till att stärka asylsökandes egenmakt och delaktighet genom att ge möjlighet till kunskap, erfarenhetsutbyte, gemenskap och relevanta nätverk. Insatsen riktar sig förutom till asylsökande också massflyktingar. Tre församlingar inom samfundet Equmeniakyrkan kommer att genomföra öppna mötesplatser och gruppverksamheter, medan Sociala Missionen ansvarar för rustande samhällsinformation. Sammantaget genomförs verksamheten i fyra kommuner i Stockholms län.

Studieförbundet Bilda Öst beviljas 917 434 kr för insatsen Kunskap, hälsa och rådgivning.

Insatsen syftar till att öka asylsökandes/massflyktingars egenmakt genom språkundervisning, digitaliseringskunskap och samhällskunskap. Målet är även att erbjuda hälsofrämjande insatser, kulturaktiviteter samt rådgivning och stödinsatser.

Hej främling! beviljas 500 000 kr för insatsen Hej främling! Stockholm 6.

Insatsen syftar till att främja hälsa genom insatser som grundar sig i kultur, idrott och friluftsliv. Bland annat ska körsång, språkcafé och mötesplats, löpning, yoga och basket erbjudas på olika platser i länet, Södermalm, Telefonplan, Sundbyberg och Rissne, under specifika vardagar. Målsättningen för insatserna är att deltagarna bibehåller eller ökar sin personliga hälsa under asyltiden, upplever tillhörighet, glädje och sammanhang.

Stockholms Stadsmission beviljas 1 233 661 kr för insatsen Vem är jag imorgon?

Insatsen syftar till att stärka kunskaperna om den svenska asylprocessen, för att ge en ökad förståelse om den och på så sätt stötta personer som har eller väntas få ett avslag på sin asylansökan. Målgruppen ska också ges möjlighet till att samtala med andra i samma situation.

ABF Stockholm beviljas 800 000 kr för insatsen Svenska, natur- och kulturaktiviteter och hälsofrämjande gruppträffar för personer i asylprocess.

Insatsen syftar till att erbjuda deltagarna en kombination av språkundervisning, samhällsinformation, tillgång till Stockholms natur- och kulturliv samt till kompetensutvecklande kurser. Klassrumsundervisning ska kombineras med studiebesök/aktiviteter.

ABF Södertälje-Nykvarn beviljas 999 822 kr för insatsen SOS - Språk och Samhälle.

Insatsen följer folkbildningsmodellen med studiecirkeln som aktivitetsform och är en vidareutveckling av en tidigare TIA-verksamhet. Ett grundläggande avsnitt består av svenska, följt av sju avsnitt som fokuserar på olika ämnen såsom hälsa, starta eget, ekologisk odling, demokrati, språkkafé, samhällskommunikation samt aktiviteter för deltagare med barn. Syftet är att ge deltagarna en bredare förståelse för svenska språket och det svenska samhället.

Hela Människan i Stockholms län beviljas 798 454 kr för insatsen Mötesplats Ukraina – Stockholms län.

Insatsen utgår från verksamhetens mötesplats där både individuellt stöd och gruppaktiviteter erbjuds skyddsbehövande från Ukraina och asylsökande. Aktiviteter som erbjuds är bland annat språkcafé, kör, informationstillfällen om det svenska samhället samt stöttning i kontakten med myndigheter, skola, jobb. Även aktiviteter för barn erbjuds med syftet att underlätta för föräldrar som vill delta i aktiviteter. Både volontärer och anställda är på plats för att stötta målgruppen vilket bidrar till att möten skapas mellan målgruppen och etablerade.

Danderyds kommun beviljas 999 860 kr för insatsen Särskild samordnare.

I ansökan anges att insatsen syftar till att stärka massflyktingars och asylsökandes etablering på arbetsmarknaden, ge samhällsinformation, språkstöd och hälsofrämjande aktiviteter.

Kvinnocentret i Akalla, Frälsningsarmén beviljas 1 800 000 kr för insatsen Kunskapstrappan / Framtidsplan / Här&Nu.

Projektet riktar sig till båda asylsökande och skyddsbehövande enligt mass­flyktsdirektivet. Syftet är att hjälpa kvinnor och män att hitta sin plats i Sverige under tiden som asylsökande men även framåt i livet. Kunskapstrappan är ett utbildnings­verktyg. Det är en språkutvecklande samhällsorientering som innefattar kunskaper om samhällsstruktur med förväntningar på medborgare med information om skyldigheter & rättigheter. Kunskaper om myndigheter, kontaktvägar, arbetsliv, geografiska för­hållanden och utvidgad kunskap om hälsa. Kunskapstrappan är uppbyggt tematiskt och utformad så att samhällsinformationen vävs ihop med undervisningen i svenska språket.

Hammarby IF FF beviljas 1 278 770 kr för insatsen Inkluderingsprogrammet.

Insatsen syftar till att erbjuda deltagarna svenskundervisning och ge tillgång till olika former av aktiviteter för att motverka passivitet. Det kan handla om volontärarbete i Hammarbys organisation samt i övrigt hjälpa till med asylsökandes närmande till arbetsmarknaden.

Stockholm International Swimming Club beviljas 412 680 kr för insatsen Vattenstart i Naturen.

Insatsen syftar till att asylsökande över 18 år ska lära sig att simma bröstsim samt få grundläggande kunskaper i vattensäkerhet. Utöver detta kommer målgruppen få ta del av seminarier gällande säkerhet på is och om att hålla stränderna rena.

Järfälla Församling beviljas 288 349 kr för insatsen Möta Sverige Direkt.

Insatsen Möta Sverige direkt syftar till att deltagarna ska förbättra sina språkkunskaper samt att tillgodose sig generella kunskaper om det svenska samhället och hur det fungerar. Projektet avser att erbjuda svenskundervisning och samhällsinformation genom olika utflykter och studiebesök för asylsökande och skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet. Aktiviteterna som ska erbjudas en dag i veckan under 26 tillfällen är språkcafé, yoga, badhusbesök, föreläsning, studiebesök, museibesök, måleri­workshop. Aktiviteter kan även genomföras under lov och högtider.

IOGT-NTO Spånga beviljas 314 828 kr för insatsen Information före informationen.

Insatsen syftar till att genomföra samhällsinformation och svenskundervisning för personer med kort eller ingen utbildningsbakgrund. Språkundervisningen är framför allt yrkessvenska och övning i att tala svenska. Praktiska aktiviteter ska också anordnas såsom; IT-kunskap, jobbsökande, arbetspraktik, träff med hälsocoach, gympa samt studiebesök och utflykter till kulturella utflyktsmål.

Järfälla kommun beviljas 1 472 000 kr för insatsen SFX för Ukraina.

I ansökan anges att insatsen syftar till att erbjuda skyddsbehövande från Ukraina med högskoleutbildning, ingenjörer, arkitekter och programmerare samt individer som tidigare arbetat som bussförare en sfx-utbildning. I ansökan beskrivs att en sfx-utbildning inte enbart är en språkutbildning utan även ger tillgång till yrkesnätverk, kunskaper om arbetslivet och svensk arbetsmarknad, studiebesök m.m.

Hammarby fotboll beviljas 1 198 600 kronor för insatsen Integrationsprogrammet.

Insatsen syftar till att erbjuda deltagarna språkundervisning, ge kunskaper om det svenska samhället och erfarenheter och kontaktnät på svensk arbetsmarknad. Språkundervisningen sker i samarbete med studieförbundet Folkuniversitetet och närmandet till arbetsmarknaden sker genom studiebesök, arbetsmarknadsmässor och volontärarbete i Hammarby fotbolls befintliga matchorganisationsstruktur. Målet är att slussa ut 30 av deltagarna i sysselsättning under projekttiden.

Stockholm Stadsmission beviljas 1 000 000 kronor för insatsen Vem är jag imorgon?

Insatsen syftar till att fortsätta utveckla kunskap och stötta personer som väntas få eller redan har fått ett avslag på sin asylansökan. En vidare målsättning är att stärka deltagarnas egenmakt genom att ge dem djupare kunskaper om sin situation, om de handlingsalternativ som finns och det stöd som finns tillgängligt vid ett återvändande.

Miljöverkstan Flaten beviljas 988 500 kronor för insatsen Hälsa och integration genom friluftsliv för asylsökande unga vuxna.

Insatsen syftar till att främja deltagarnas fysiska och psykiska hälsa genom social trygghet, ett positivt sammanhang genom vistelse i naturen.

Föreningen Framtidståget beviljas 1 500 000 kronor för insatsen Framtidståget Academy.

Insatsen syftar till att erbjuda kurser för att ge praktiska kunskaper som är till nytta både vid en etablering och vid ett återvändande. I en vidare bemärkelse är syftet att ge asylsökande en större förmåga att ta kontroll över sin egen livssituation, både genom praktiska kunskaper och ett socialt stöttande sammanhang.

Frälsningsarméns KvinnoCenter Akalla beviljas 1 300 000 kronor för insatsen Kunskapstrappan/ Framtidsplan.

Projektet syftar till att ge en språkutvecklande samhällsorientering som innefattar kunskaper om samhällsstruktur med förväntningar på medborgare med information om skyldigheter och rättigheter. Kunskaper om myndigheter, kontaktvägar, arbetsliv, geografiska förhållanden och utvidgad kunskap om hälsa. Kunskapstrappan är uppbyggt tematiskt och utformad så att samhällsinformationen vävs ihop med undervisningen i svenska språket.

ABF Huddinge beviljas 1 126 767 kronor för insatsen ASK (Arbete Samhälle Kommunikation) & Fördjupad Samhällsinformation.

Insatsen syftar till att ge asylsökande samhällsvägledning genom verksamheten ASK som bland annat omfattar individuellt stöd och rådgivning, studiecirklar med casemetodik, föräldrastödsföreläsningar samt utomhus- och kulturaktiviteter. Den andra delen av insatsen handlar om FSI Fördjupad samhällsinformation som ges utifrån klassisk studiecirkelmetodik.

Sociala Missionen beviljas 700 000 kronor för insatsen "Tillsammans för asylsökandes egenmakt och delaktighet".

Insatsen syftar till att stärka asylsökandes egenmakt genom att under gruppträffar ge kunskaper om asylprocessen och det svenska samhället, om arbetsmarknaden och att ge språkträning. Verksamheten genomförs i församlingar i fyra olika kommuner i Stockholms län. Verksamheten riktar sig förutom till asylsökande också till personer från Ukraina som omfattas av massflyktsdirektivet.

Stockholms Stadsmission beviljas 799 177 kronor för insatsen Stödinsatser Ukraina.

Målet med insatsen är att kunna öppna en ambulerande råd- och stödverksamhet för målgruppen, där medarbetare besitter språkkunskaper och specialkunskaper om massflyktsdirektivet ska kunna förse besökare med samhällsinformation och stöttning på våra ordinarie verksamheter. Projektet vill skapa ett särskilt team som har till syfte att stötta målgruppen utifrån målgruppens behov av samhällsinformation.

ABF Stockholm beviljas 600 000 kronor för insatsen Hello, Stockholm!

Insatsen syftar till att ge deltagarna intensiv språkundervisning, fördjupad samhällsinformation och natur- och kulturaktiviteter runt om i Stockholm. Den fördjupade samhällsinformationen kan fungera som steget efter Migrationsverkets inledande moment samhällsintroduktion.

Heliga Anna av Novgorods Ortodoxa församling beviljas 239 000 kronor för insatsen Konst & Kultur för flyktingar från Ukraina.

Målet med projektet är att höja livsmodet, hälsa och livskvalitén genom att erbjuda gemenskap och meningsskapande aktiviteter. Konst och kultur kommer vara projektets fokus som inkluderar konstnärliga aktiviteter, fysiska aktiviteter och upplevelser, bakning och matlagning. Utöver detta kommer Sankt Ignatios Folkhögskola erbjuda en kurs i svenska och samhällsinformation, men också en möjlighet att gå en kurs i engelska.

Tillsammans är vi Starka beviljas 350 000 kronor för insatsen Utsträckt Hand.

Syftet med projektet Utsträckt Hand är att skapa en plattform för insatser som bidrar till att främja kunskaper om det svenska samhället och arbetsmarknaden, stärkt hälsa och kunskaper i svenska språket.

RFSU Stockholm beviljas 645 832 kronor för insatsen Samtalsträffar om SRHR för asylsökande.

Insatsen syftar till att öka kunskapen om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) bland asylsökande och öka hälsolitteraciteten hos målgruppen genom att tillgängliggöra information och skapa möjlighet till samtal. Syftet är förutom ökad kunskap även att ge möjlighet till att diskutera normer, rättigheter och lagstiftning kring SRHR i Sverige och bidra till samhällsintroduktionen för asylsökande.

Svenska kyrkan Hägersten beviljas 250 000 kronor för insatsen Hjälp till flyktingar från Ukraina.

Verksamheten syftar till att hjälpa skyddsbehövande från Ukraina i samarbete med organisationen Help in Change som har verksamhet riktad till det närliggande ankomstboendet Centria vid Telefonplan. Verksamheten Svenska kyrkan Hägersten vill erbjuda språkträning, samtal, andakt och sång samt pyssel och lek för barnen medan föräldrarna har språkträning eller samtalar med personalen och volontärer.

Songlines Vänner beviljas 600 000 kronor för insatsen Sång, språk och studiebesök.

Projektverksamheten syftar till att genom upplevelsebaserad samhällsinformation visa upp den vackra staden, kulturen och naturen, underlätta för asylsökande att få nya vänner, nätverk och kontakter samt erbjuda aktiviteter som stärker asylsökandes hälsa. Songlines vill erbjuda ett positivt sammanhang och arbeta integrationsfrämjande genom att skapa kontakter mellan asylsökande och etablerade i samma åldrar genom, sång, språkträning, samtal och studiebesök i staden. Songlines samarbetar med Folkuniversitetet, kyrkor och andra ideella organisationer för att nå ut till målgruppen för TIA.

Föreningen Midsommargården beviljas 600 000 kronor för insatsen Verksamhetslots och riktade aktiviteter på Midsommargården.

Projektet syftar till att genom en verksamhetslots och en omvärldslots inkludera vuxna asylsökande i de ordinarie aktiviteterna som bedrivs på Midsommargården men även fånga upp och anpassa aktiviteter till målgruppens behov och önskemål samt i vissa fall specifikt erbjuda aktiviteter som riktar sig direkt till asylsökande och/eller skyddsbehövande från Ukraina. Det kan till exempel handla om att bygga på och anpassa befintligt kursutbud utifrån målgruppens behov eller ge kurser som sim- och cykelkurser som specifikt riktar sig till asylsökande.

Välkommen till Värmdö beviljas 498 445 kronor för insatsen Projekt Ukraina-Värmdö.

Projektet vill tillvarata ett stort engagemang bland föreningarna i Värmdö kommun att stödja och möta upp skyddsbehövande från Ukraina. Välkommen till Värmdö (VtV) är en etablerad förening i kommunen. Det finns ett önskemål att VtV samordnar och sjösätter stödinsatserna. Där projektet ska koordinera och administrera olika insatser som ges av föreningslivet på Värmdö riktad till målgruppen skyddsbehövande från Ukraina. Planerade verksamheter är bland andra samhällsvägledning, demokratiskola, språkcafé, uppsökande verksamhet för att säkerställa att nå ut till kvinnorna, simskola och läxläsning med asylsökande föräldrar.

Österåkers kommun beviljas 600 000 kronor för insatsen Stöd åt ukrainare med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.

Projektverksamheten syftar till att med hjälp av en koordinator ge skyddsbehövande från Ukraina samhällsorienterande aktiviteter och jobbcoachning både enskild och i grupp.

Nykvarns kommun beviljas 298 845 kronor för insatsen Nykvarns kommun (tia2022).

Projektet ska erbjuda samhällsinformation, språkcafé och familjeaktiviteter för asylsökande och skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet. Projektet ska anpassa sina familjeaktiviteter utifrån årstiderna och avser bland annat att genomföra aktiviteter under sommaren. Projektet avser att genomföra aktiviteter på olika platser och i samverkan med andra organisationer i kommunen.

Järfälla församling beviljas 300 000 kronor för insatsen Möta Sverige direkt.

Målet för projektet är att deltagarna ska ha blivit inkluderade och ha fått en social sammanhållning med bättre psykisk hälsa. Projektaktiviteterna avser att erbjudas på onsdagar hel-eller halvdag beroende på aktiviteten, vid 35 tillfällen. Aktiviteterna kommer genomföras med studiebesök, kulturella aktiviteter och friluftsaktiviteter med samhällsinformation och svenska språket i centrum.

Hej främling! beviljas 727 000 kronor för insatsen TIA Stockholm 5.

Fokus för insatserna inom projektet finns inom kultur och fritid med ett tydligt hälsofrämjande perspektiv. Deltagare kan erbjudas yoga, matlagning, handarbetscafé och brädspelscafé. Projektet avser att tillhandahålla tio fasta aktiviteter i veckan som erbjuds i Stockholm, Sundbyberg och Huddinge.

Stockholm Sydost rödakorskrets beviljas 534 850 kronor för insatsen Stockholm Sydost Röda Korskrets stöd för integration och asylsökande.

Projektet avser att ge samhällsinformation och information om arbetsmarknadsinsatser samt språkverkstad och tillgång till olika friluftsaktiviteter. Projektet avser att anställa personer från målgruppen för språk och tolkstöd. Aktiviteterna kommer till stor del genomföras på mötesplats Hagsätra, Mötesplats Farsta och Söderhöjdskyrkan tillsammans med församlingen och andra ideella organisationer.

Svenska med baby beviljas 485 984 kronor för insatsen Lek och lär med ukrainska småbarnsfamiljer.

Syftet är att erbjuda barnfamiljer på flykt barnanpassade, trygga mötesplatser för gemenskap, samtal, lek och föräldrastöd. Projektet anger att aktiviteterna också ska bidra till att småbarnsfamiljer får tillgång till relevant samhällsinformation och kunskap om det svenska samhället och den svenska arbetsmarknaden.

ABF Huddinge beviljas 2 016 450 kronor för insatsen ASK – arbete, samhälle, kommunikation.

Projektet syftar till att ge kunskaper om språk, samhällsinformation och arbetsmarknad. I den fördjupade samhällsinformationen ges kunskaper om grundläggande rättigheter och skyldigheter, demokrati, normer och värderingar. Den fördjupade samhällsinformationen kan fungera som steget efter Migrationsverkets inledande moment samhällsintroduktion.

ABF Stockholm beviljas 1 556 744 kronor för insatsen Fördjupad samhällsinformation.

Projektet syftar till att ge deltagarna intensiv språkundervisning, fördjupad samhällsinformation och natur- och kulturaktiviteter runt om i Stockholm. Den fördjupade samhällsinformationen kan fungera som steget efter Migrationsverkets inledande moment samhällsintroduktion.

ABF Södertälje-Nykvarn beviljas 1 314 800 kronor för insatsen SOS – Språk och samhälle.

Projektet syftar till att i studiecirkelform ge deltagarna språkkunskaper, värdefulla kunskaper om föreningslivet och fördjupad samhällsinformation. Den fördjupade samhällsinformationen kan fungera som steget efter Migrationsverkets inledande moment samhällsintroduktion.

Föreningen Framtidståget beviljas 1 699 700 kronor för insatsen Ett nytt steg.

Projektet syftar till att erbjuda personer ökad kompetens och förmåga att hantera sin livssituation som asylsökande. Det ska ske i form av praktiska utbildningar och ett socialt stöttande sammanhang. Projektet syftar till att rusta asylsökande med kunskaper som är till nytta oavsett om personen ska etablera sig i Sverige eller återvända till hemlandet.

Frälsningsarméns Kvinnocenter beviljas 1 400 000 kronor för insatsen Kunskapstrappan - Framtidsplan.

Projektet syftar till att ge kunskaper i svenska språket och samhällsinformation. Asylsökande ska också erbjudas kortare yrkesinriktade kurser som är till nytta oavsett om framtiden är i Sverige eller efter ett återvändande till hemlandet. Individen ges också möjlighet till coachande samtal om sin framtid.

Föreningen Midsommargården beviljas 831 000 kronor för insatsen Midsommargården för asylsökande. Projektet syftar till att stärka vuxna asylsökandes identitet och bidra till en meningsfull fritid samt öka chansen till etablering på svensk eller annat lands arbetsmarknad. Den asylsökande ska genom insatsen få praktiska kunskaper och färdigheter som är till nytta både i och utanför Sverige och få möjligheter att träna på språket.

Hammarby IF Fotbollförening beviljas 1 298 688 kronor för insatsen Samhällsmatchen.

Projektet syftar till att erbjuda asylsökande språkundervisning, kunskaper om föreningsliv och ett närmande till arbetsmarknaden. Det ska ske genom jobbmässor, studiebesök hos företag och jobbmatchning. Insatsen genomförs i samarbete med Folkuniversitetet och Hammarby IF:s näringslivspartners.

Hej främling beviljas 920 000 kronor för insatsen TIA Stockholm 4.

Projektet syftar till att anordna och lotsa asylsökande till hälsofrämjande aktiviteter. Aktiviteterna skapar möten där asylsökande kan bygga nätverk till gagn för språkutveckling, arbete och bostad.

Islamic Relief Sverige beviljas 676 800 kronor för insatsen Första hjälpen för asylsökande. Projektet syftar till att erbjuda målgruppen kurser i första hjälpen på modersmål. Asylsökande och deras familjer ska stärkas i krishantering med hjälp av certifierade instruktörer. Kurserna anpassas till målgruppens utbildningsnivå och erfarenheter och deltagarna får med sig ett diplom efter genomgången kurs. 85 kvinnor och 45 män ska genomgå utbildningen och barnpassning erbjuds.

Miljöverkstan Flaten beviljas 869 000 kronor för insatsen Hälsa och integration genom friluftsliv för asylsökande unga vuxna.

Projektet syftar till att främja deltagarnas fysiska och psykiska hälsa genom friluftsliv och upplevelser i naturen. Deltagarnas nätverk ska breddas och de kommer närmare det svenska samhället.

RFSL Stockholm beviljas 900 000 kronor för insatsen TIA New Comers Stockholm.

Projektet syftar till att skapa en trygg mötesplats, erbjuda kulturaktiviteter, hälsofrämjande aktiviteter, ge information om det svenska samhället och kunskaper och verktyg för att närma sig arbetsmarknaden.

Sociala Missionen beviljas 573 965 kronor för insatsen Tillsammans för asylsökandes egenmakt och delaktighet. Projektet syftar till att ge deltagarna arbetsmarknadsfrämjande stöd, rustande samhällsinformation och språkträning. Verksamheten bedrivs i fyra kristna församlingar med god spridning i Stockholms län.

Stockholm International Swimming Club beviljas 636 139 kronor för insatsen Vattenstart i naturen.

Projektet syftar till att ge deltagarna simundervisning, utbildning i vatten-, issäkerhet och livräddning. Insatsen ska också ge en introduktion till föreningslivet i Sverige och arbetsmarknaden inom idrott. Intresserade deltagare har möjlighet till anställning som assistenter i föreningen efter avslutat projekt.

Stockholms läns Bildningsförbund beviljas 1 030 911 kronor för insatsen Fördjupad samhällsinformation och Aktivitetskoordinator.

Projektet syftar till att ge asylsökande en ökad förståelse för hur samhället är uppbyggt. Den kan fungera som steget efter Migrationsverkets inledande moment samhällsintroduktion. Syftet med aktivitetskoordinator är att hjälpa asylsökande att hitta till aktiviteter utifrån sina intressen. Aktivitetskoordinatorn ska arbeta i samverkan med Migrationsverket.

Svensk-eritreanska solidaritetsrörelsen beviljas 115 456 kronor för insatsen Vägen till en anställning – yrkessvenska för asylsökande. Projektet syftar till att ge vuxna asylsökande kunskaper i yrkessvenska inom områdena transport, vård och omsorg. Områdena är valda utifrån behovet på arbetsmarknaden. Barnpassning erbjuds till de föräldrar som är i behov av det.

Islamic Relief beviljas 320 300 kronor för en insats som syftar till att erbjuda och genomföra första-hjälpen-kurser och utbildning i hjärt-och-lungräddning för asylsökande. Utbildningen ska ge värdefull kunskap och bryta isoleringen för målgruppen och är också en kunskap som är till nytta oavsett om personen ska återvända eller får ett uppehållstillstånd i Sverige.

Organisationen Ny Gemenskap beviljas 787 000 kronor för ett projekt som syftar till att skapa ett positivt sammanhang för asylsökande över 18 år, ge dem en mångfald av aktiviteter och ge dem kunskaper som är till stöd både vid ett återvändande och om de får stanna i Sverige. Aktiviteterna som ska ges är bland andra programmeringskurser, utbildning i cykelreparation, simskola, vandringar och matlagningskurser. Målgruppen ska nås genom föreningens stora kontaktnät bland både migranter och bland andra organisationer såsom Svenska Kyrkan, Röda Korset och Sociala Missionen. Projektet kan vid en fortsatt påverkan genom pandemin till stora delar genomföras utomhus.

RFSU Stockholm beviljas 617 130 kronor för en insats som syftar till att öka kunskapen bland asylsökande om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och öka förmågan hos asylsökande att förvärva, förstå och tillämpa hälsorelaterad information. Målgruppen ska nås genom besök i verksamheter som möter asylsökande. Projektet kan vid en fortsatt påverkan av pandemin genomföras utomhus, digitalt eller i mindre grupper.

Den ideella föreningen Språkkraft beviljas 745 800 kronor för ett projekt som syftar till att introducera Språkkrafts metod för språkintroduktion för målgruppen asylsökande. Det ska ske genom digitala och fysiska workshops och genom en anpassning av Språkkrafts verktyg för språkinlärning till målgruppen asylsökande.

Spånga Blåband beviljas 107 800 kronor för ett projekt som syftar till att stärka deltagarnas kunskaper i svenska och ge en orientering om den svenska arbetsmarknaden med särskild inriktning på odling, caféverksamhet, snickeri och lokalvård. Insatsen innehåller också inslag av friskvård och hälsa. Föreningen har sedan tidigare god kontakt med målgruppen asylsökande och en vana vid att genomföra digitala möten. Bedömningen är därför att insatsen kommer att kunna genomföras även vid en fortsatt påverkan på samhället på grund av pandemin.

Stockholms Stadsmission beviljas 1 606 953 kronor för en insats som syftar till att deltagarna ska stärka sin egenmakt och sin psykiska hälsa. Det ska göras genom att ge asylsökande djupare kunskaper om de handlingsalternativ som finns tillgängliga för personer i asylprocessen. Projektet vill utveckla metoder för att stötta personer som befinner sig i asylprocessen. Asylsökande ska ges möjlighet att samtala kring sin livssituation med särskild tonvikt på återvändande, etablering och kontakter med hemlandet. Verksamheten fungerar därför rustande för individen oavsett utgång i asylprocessen. Föreningen har en utarbetad plan för att kunna bedriva verksamheten vid en fortsatt påverkan på grund av pandemin.

Webbplats för dig som arbetar med asylsökande

Informationsverige.se är länsstyrelsernas webbplats med information om det svenska samhället. Här finns sidor för att gratis och enkelt börja träna svenska, material för samhällsorientering och mycket mer.

Jag arbetar med asylsökande och nyanlända, webbplatsen Informationsverige.se Länk till annan webbplats.

För asylsökande och nyanlända personer finns samhällsinformation på flera språk och möjlighet att träna svenska via digitala språkinlärningsverktyg.

Asylsökande och nyanlända, webbplatsen Informationsverige.se Länk till annan webbplats.

Utfärda intyg för reseersättning

Migrationsverket betalar vid behov ut ersättning för resor och/eller mobildata för deltagande i Tidiga insatser för asylsökande. Ersättningen betalas ut till deltagaren, inte till anordnaren.

För att kunna få ersättning behöver deltagaren som är asylsökande lämna ett intyg till Migrationsverket. Intyget utfärdas av den person som anordnar en aktivitet. Intyget kan utfärdas efter att deltagaren fått en bekräftad plats i aktiviteten. Observera att det bara är personer som anordnar aktiviteter som är finansierade av bidrag från Länsstyrelsen eller Folkbildningsrådet som kan utfärda intyg.

Reseersättning för insatser som inte finansieras av Länsstyrelsen

Asylsökande personer som deltar i aktiviteter som inte finansieras av Länsstyrelsen eller Folkbildningsrådet kan också få ersättning för resor av Migrationsverket. För att personen ska kunna få det deltagarintyg som behövs för att få ersättning behöver du som anordnar verksamheten ansöka om en TIA-överenskommelse hos Länsstyrelsen. Om din ansökan blir godkänd så gäller överenskommelsen i max ett år. En överenskommelse kan inte tecknas retroaktivt.

Ersättning för resor för personer som deltar i tidiga insatser för asylsökande, pdf Pdf, 114.7 kB.

Följande organisationer kan ansöka om en överenskommelse med Länsstyrelsen:

  • offentliga organisationer (kommun, landsting, stat)
  • idéburna organisationer utan vinstsyfte med allmännyttigt ändamål
  • registrerade trossamfund.

Övriga kriterier:

  • praktikverksamhet omfattas inte av överenskommelserna
  • verksamheten får inte syfta till politisk eller religiös påverkan
  • verksamheten ska ha ett huvudsakligt syfte som är förenligt med de värderingar som präglar ett demokratiskt samhälle samt i sin verksamhet respektera demokratins idéer, inklusive jämställdhet och förbud mot diskriminering.

Formulär för att ansöka om överenskommelse – ideella organisationer och registrerade trossamfund Word, 52.4 kB.

Formulär för att ansöka om överenskommelse – offentliga organisationer Word, 43.5 kB.

Observera att det endast är verksamheter som inte finansieras av Länsstyrelsen eller Folkbildningsrådet som behöver teckna TIA-överenskommelser för att få utfärda intyg.

Skicka in formuläret och eventuella bilagor till stockholm@lansstyrelsen.se

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet Mottagande av asylsökande och nyanlända

Arkiv för nyhetsbrevet Mottagande av asylsökande och nyanlända

Kontakt

Enheten för integration

Dela sidan:

Landshövding

Claes Lindgren (vikarierande)

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss