Årets Eldsjäl

Varje höst uppmärksammar Länsstyrelsen Västra Götaland invånare som gjort stora insatser för sin kommun eller länet som helhet genom utmärkelsen Årets Eldsjäl.

Det är länets kommuner som får nominera personer som har gjort betydande insatser för lokalsamhället. De som får utmärkelsen Årets Eldsjäl bjuds också in till en länsmiddag med landshövdingen som värd.

Sammanlagt genomförs fyra länsmiddagar varje höst - en för varje delregion (Fyrbodal, Skaraborg, Sjuhärad och Göteborgsregionen). Vid länsmiddagarna deltar även kommunfullmäktiges ordförande i respektive kommun.

De som får utmärkelsen Årets Eldsjäl är människor som lägger ner själ och hjärta och mycket tid på viktigt arbete - ofta utan en krona i ersättning.

2023 års eldsjälar

Här ser du vilka som fått utmärkelsen Årets Eldsjäl i respektive delregion. Du kan också läsa mer om vad de brinner för och hur det kommer sig att de är så engagerade.

Intervjuer med sex av eldsjälarna

Vad brinner de för, och hur kommer det sig att de är så engagerade?

Kollage med porträttbilder på sex av eldsjälarna i Fyrbodal.

Övre raden från vänster: Anders Ljungqvist (Mellerud), Maj-Lis Jurcic (Sotenäs), Jirayr Arag (Trollhättan), Fanny Dalberg (Uddevalla), Johnny Eriksson (Tanum), Hanen Allow (Åmål).

Hela listan över eldsjälar i Fyrbodal

Den 21 september 2023 bjöds eldsjälarna in till länsmiddag med landshövdingen på residenset i Göteborg.

Bengtsfors

Göran Hansson har gjort mycket för samhället Billingsfors och särskilt för den anrika fotbollsklubben Billingsfors IK, som han är ordförande för. Göran kom till klubben 1961 och valdes första gången till ordförande 1967, för 56 år sedan.

Dals-Ed

Vigdis Bryntesson har i 40 års tid haft ett aldrig sinande engagemang för ungdomarna i Dals-Ed, dels med sitt arbete i grundskolan och dels i Eds Fotbollsförening. Vigdis har varit starkt bidragande till att föreningen har en så erkänt bred och stark ungdomsverksamhet i alla åldersgrupper bland både tjejer och killar. För sitt engagemang fick Vigdis år 2019 utmärkelsen ”Årets Edare”.

Färgelanda

Roy Ferling är en av de stora folkbildarna i Dalsland. Som hembygdsforskare
har han hållit tusentals föredrag om dalsländsk historia och under många år lett studiecirklar. Som författare och konstnär har han skrivit många artiklar med illustrationer och givit ut flera böcker om sin hembygd. Roy har dokumenterat dalsländsk bebyggelse i form av akvarellmålningar sedan 1960-talet. 2013 tilldelades han Nordiska museets medalj för Hembygdsvårdande gärning.

Lennart Olsson har varit ansvarig för fotbollsturneringen Färgelanda Cup i drygt 20. Turneringen som arrangeras av Färgelanda IF samlar årligen närmare 140 lag med ungdomar från Sverige och Norge. Under den tid som cupen äger rum mer än fördubblas antalet individer i samhället och ger ett lyft för flera affärsverksamheter. Den mycket populära cupen präglas av Lennarts oegennyttiga engagemang och lugna sätt att se till att allt fungerar
där de flesta engageras för ideellt arbete.

Lysekil

Roland Karlsson är ordförande för den ideella föreningen Lysekils vänner. Föreningen har under tre års tid har skapat en vacker strandpromenad längs med Västerhavet i Lysekil och byggt ett sex meter högt hopptorn. Hela promenaden är tillgänglighetsanpassad, så det går att ta sig runt med så väl barnvagn som med rullator och permobil. Arbetet har gjorts i etapper och 2023 stod den helt färdig.

Heléne Lycke är född och uppvuxen Lysekil och driver smyckebutik i centrala Lysekil. Hon är en sann glädjespridare, har ett gott värdskap och har en framåtanda och entreprenörskap som smittar av sig. Heléne tar ett stort ansvar för stadens attraktivitet och är en god ambassadör för kommunen.

Mellerud

Annelie Andersson är en fantastisk släktforskare. Hon arbetar på Melleruds museum med släktforskning, där hon både lär ut och forskar själv. Hon har gjort ett stort antal resor till USA, eftersom många från Dalsland emigrerade dit. Tack vare Annelie har många hittat sina avlägsna släktingar. Hon har också ordnat så att Mellerud har fått en systerkommun, Scandia i Minnesota. Tidigare i år kom en grupp från Scandia på besök i Mellerud i en vecka, med Annelie som arrangör.

Anders Ljungqvist är en riktig Mellerudsprofil, som genom sin positiva energi bidrar till att stärka både Mellerud som plats och den enskilda individen. Han är en flitigt anlitad konferencier och musiker och har ett stort samhällsengagemang som smittar av sig på andra. Han har ett stort hjärta och har också varit politiskt aktiv, vid sidan av arbetet inom skolan och social- och kriminalvården.

Munkedal

Thomas Eriksson och Daniel och Sebastian Göransson är tre bröder som visar ett stort engagemang för ofrivilligt ensamma i kommunen. De öppnar sitt hem för ensamma vid högtider som jul och midsommar och planerar att starta en förening med syfte att samverka och inspirera andra.

Sotenäs

Maj-Lis Jurcic har varit en eldsjäl inom framför allt PRO i Sotenäs. Hon har tjänstgjort som kassör i många år med bas i Smögens PRO och sett till att ekonomi har hanterats på bästa sätt. Hon hjälper även andra föreningar med ekonomin och har under flera år varit aktiv inom PRO regionalt. Hon är också kassör i Föreningen Smögengården Upa, som är en Folkets Hus-förening. Där har hon verkat i många år och fått ordning på ekonomin. Maj-Lis ansvarar idag för all uthyrning och skötsel av alla vardagliga sysslor.

Sixten Söderberg har i många år verkat som fiskare och därefter engagerat sig i utvecklingen av selektiva fiskeredskap. Har också varit drivande i den kraftiga utvecklingen av marin återvinning i kommunen och även varit mentor för unga fiskare när det gäller både båtar och utrustning. Sixten har också varit engagerad i Smögens IF både som ledare och aktiv. Sixten är idag fortsatt aktiv i dessa verksamheter, trots sin aktningsvärda ålder på 81 år.

Strömstad

Tove Meyer är kulturansvarig i Strömstads kommun. Hon ser till att Strömstad har ett kulturutbud långt över vad som förväntas av en småstad med 13 000 invånare. Karin städar kulturhuset efter stora evenemang, möter upp tidigt på morgonen och svarar på förfrågningar på kvällstid via sociala medier.

Tanum

Johnny "Kätting" Eriksson är en eldsjäl som berördes starkt av bilderna från det krigsdrabbade Ukraina. Som före detta lastbilschaufför i Europa bestämde han sig tidigt för att hjälpa till. På eget initiativ ordnar han hjälpsändningar med egen lastbil till Ukraina. Vissa turer kör han själv och till andra tar han hjälp. Genom insamlingar från privatpersoner, hjälporganisationer, kommuner och andra offentliga verksamheter fyller han lastbilar med det ukrainarna har behov av. En hel del bränsle och utrustning betalar han dessutom ur egen ficka. Han har skapat en facebooksida för att visa vart de skänkta sakerna går och för att samla in pengar för att finansiera transporterna. Där har till och med Vlodomyr Zelenskyj blivit vän med vardagshjälten Johnny!

Trollhättan

Jirayr Arag driver Trollhättan Elite thaiboxning – en viktig verksamhet, som med sitt brobyggande arbete bidrar till folkhälsan. Jirayr är en av grundarna till den framgångsrika och växande föreningen. Med ett stort hjärta och engagemang driver han föreningen, som vänder sig till både ung och gammal, där människor också möts över kulturella gränser. Med sin långa erfarenhet som tidigare fältarbetare och idag som universitetsadjunkt på högskolan Väst, föreläser Jirayr också på sin fritid för föräldrar och personal om föräldraskap och gränssättning, hur skolan tillsammans med föräldrar kan skapa de bästa förutsättningarna för våra barn och undvika att barnen ska hamna i kriminalitet, missbruk och utanförskap.

Annika Ebenholm är en eldsjäl inom föreningslivet med ett långt engagemang i bland annat KFUM och IFK Trollhättan. Hon organiserar insamling av förnödenheter till nyanlända, insamling av julklappar till utsatta barn, insamling av pengar till Kvinnojouren och mycket mer. Annika brinner för jämlikhet och jämställdhet och utsågs 2023 till Årets Brobyggare i Trollhättan.

Uddevalla

Fanny Dahlberg arbetar som stödpedagog på en av kommunens gruppbostäder. Redan på sitt tredje arbetspass slog hon larm och gjorde en Lex Sarah-anmälan, då hon upptäckte att det förekom oegentligheter på arbetsplatsen. Det var ett modigt beslut som väckte ilska hos kollegor – ett beslut som visar på stort civilkurage.

Ragna Jennerhav är verksamhetsledare på Saronhuset i Uddevalla – en ideell förening med uppdrag att bryta utanförskap, fattigdom och orättvisa. På deras Träffpunkt kan man äta lunch och fika och på Noras akutboende kan den som är hemlös få tak över huvudet och få möjlighet att duscha och tvätta kläder. Saronhuset har också lyckats hjälpa flera hemlösa att få en egen bostad. Ragna är den som driver allt fina arbete framåt och hennes arbete gör verkligen skillnad varje dag för många i kommunen.

Vänersborg

Mattias Lanhage tilldelades kultur- och fritidsnämndens kulturpris 2023, för sin betydelsefulla gärning för musikkårerna i Trestad. Han har varit engagerad i Vänersborgs Stadsmusikkår, Equmeniakyrkans musikkår och deras samarbete med Missionskyrkans Symphonic Band i Trollhättan. Mattias har också samarbetat med Musik och kulturskolan i Vänersborg och bidrar därmed på flera sätt till att sprida musikglädje i området.

Anita Mars har under många år varit en eldsjäl i Frändefors. Genom sitt stora nätverk är hon viktig för att sprida information om Träffpunkt Frändefors, som bland annat arrangerar fika och föreläsningar. Hon ställer alltid upp för verksamheten och är också engagerad i flera andra organisationer i bygden. Allt hon gör gör hon med ett stort leende och varmt hjärta.

Åmål

Hanen Allow är engagerad i den ideella verksamheten Brobyggarna i Åmål, som verkar för att förbättra inkluderingen i samhället. Hon hjälper familjecentralen med att ge utbildningar på sitt modersmål, arabiska. Hanen bidrar till en aktiv inkludering främst inriktat mot kvinnor genom att tolka och förklara och vara behjälplig med myndighetskontakter. Hon har också varit delaktig i den uppsökande verksamheten med syfte att skapa trygghet och hjälpa in barn i olika fritidsaktiviteter. Hanen bygger verkligen broar mellan människor och kulturer.

Torsten Fransson har vigt större delen av sitt liv åt hembygdsforskning. Han har varit ledande i utgivningen av Edsleskogsboken, som består av tre delar. Torsten är mycket engagerad och aktiv i hembygden. Som kronan på verket har han deltagit i utgrävningarna av Edsleskogs kyrkoruin, som är Sveriges troligen äldsta tegelbyggnad.

Hela listan över eldsjälar i Skaraborg

Den 7 november bjöds alla eldsjälar in till länsmiddag med landshövdingen på residenset i Mariestad.

Falköping

Marie-Louise Thor gör det där lilla extra för sin hembygd. Hon är navet i Floby samhällsförening som driver på för utveckling för invånare, föreningar och näringsliv. Marie-Louise fixar bland annat pubkvällar och läxhjälp. Hon verkar även för att det ska byggas nya lägenheter och etableras nya företag. Hon är en eldsjäl helt enkelt.

Samuel Berg brinner för att hjälpa andra. Han har varit volontär i Svenska kyrkan och jobbar med människor som lever i en utsatt livssituation genom Hela Människan – RIA i Falköping. Tillsammans med sin fru Natalie Berg driver Samuel gårdsverksamheten GårdsRo. De erbjuder motiverande sysselsättning på gården där aktiviteterna utgår från arbete med djur, natur och trädgård. Samuel och Natalie vill nå dem som står utanför arbetsmarknaden och som har svårt att hitta ett sammanhang.

Grästorp

Kjell Andersson är en sann eldsjäl i Grästorps föreningsliv. Som pensionerad lärare har Kjell ett stort hjärta som klappar särskilt för barn och unga. Kjells engagemang syns inte minst genom alla de timmar han lägger på att vara en fin förebild för Grästorps unga.

Bengt Johansson lägger många ideella timmar på att dokumentera Grästorps bygd i bild och film. Bengt delar med sig av sina filmer till grästorpare som vill uppleva kommunens historia. Bengt är dessutom en duktig konstnär och målar vackra tavlor. Han håller också i kurser, bland annat för demenssjuka inom äldreomsorgen.

Götene

Jenny Nylund driver Götene Ridskola med stor entusiasm, utvecklingsintresse och mycket kunskap. Hon har på kort tid, på ett innovativt sätt, breddat ridskolans verksamhet så att ”stallfritids” erbjuds till skolelever efter skoltid. Jenny hämtar själv varje dag upp eleverna med buss från respektive skola och erbjuder sedan pyssel med hästarna, friluftsaktiviteter och annat roligt.

Åsa Edvinsson har i sin nya roll som dagansvarig på ett äldreboende gjort stor skillnad för såväl brukare och personal som anhöriga. Åsa är ett entusiastiskt språkstöd för den personal som inte har svenska som första språk, och arbetar mycket för en trygg och reflekterande arbetsplats. Hon är dessutom första kontakten för alla anhöriga vilket medför en stor trygghet.

Hjo

Anneli Ödvall är en eldsjäl och glädjespridare. Hon är en vardagshjälte med ett brett och djupt engagemang för sina medmänniskor. Anneli har utöver sin långvariga gärning inom musiken och kyrkan även varit en drivande kraft i flera insamlingar till Ukrainas befolkning. Genom sitt engagemang för både Hjo och världen är Anneli en mycket god ambassadör för Hjo kommuns vision ”Tillsammans skapar vi framtidens Hjo”.

Karlsborg

Åke Backlund valdes till ordförande när Undenäs byalag bildades 2008, ett uppdrag som han hade i 15 år. Han såg möjligheter till utveckling på flera områden i Undenäsbygden. När bensinstationen skulle läggas ner lyckades Åke få en intressent att ta över och bensinstationen lever vidare än i dag. Han var också drivande i arbetet med att skapa en samlingsplats för ungdomar och det mynnade ut i ungdomsgården ”Toppstället”.

Ingemar Falk har varit kassör i Karlsborgs Pingstförsamling sedan 1972, alltså över 50 år. Han var med och startade secondhandbutiken Återbäringen i Karlsborg år 2000. Under åren har man samlat in minst 10 miljoner kronor till välgörande ändamål. Pingstförsamlingen i Karlsborg har skickat minst 60 sändningar med kläder, medicin, mat och andra hjälpmedel med lastbil till Ukraina.

Lidköping

Daniel Maronde är ordförande i Lidköpings skateboardförening, som har möjliggjort för en ny idrott i Lidköping. Föreningen har med stort engagemang byggt en skatepark och därmed berikat fritidsutbudet. Skateparken är öppen och tillgänglig för alla, unga, gamla, Lidköpingsbor och besökare. Föreningen driver också verksamhet inomhus vintertid i Sockerbruket. Föreningen sätter ett stort fokus på barn och unga.

Annacarin Öman är verksamhetsledare vid Lidköpings Folkets Hus som erbjuder bio, musik, teater, skapande verksamhet, utställningar med mera. En del av utbudet skapas i egen regi men en stor del av verksamheten är också att möjliggöra för andra att arrangera. Under Annacarins ledning har Folkets Hus utvecklats till en levande kulturmötesplats för alla åldrar. Här deltar besökarna som både publik och medskapare till ett utbud som gör Lidköping till en än mer intressant stad.

Mariestad

Bo Jansson var med och startade sjöräddningens station i Mariestad för 13 år sedan, och har lagt ner ett stort ideellt engagemang i stationen. Under 2022 hade sjöräddningen i Mariestad 130 uppdrag. I dag är Bo stationsansvarig för ett gäng ideella sjöräddare som bemannar stationen i Mariestad. Bo brinner för det ideella arbetet inom idrottsliga föreningar. Han har sedan barndomen varit aktiv inom hockey- och fotbollsföreningar på alla nivåer.

Ann-Britt "Bam" Johansson startade 1981 sin ideella bana i Johannesberg Lillängens IF (JLIF), en förening som riktar sig till barn och unga med funktionsvariationer. Hon har sedan dess vigt hela sitt liv till personerna i föreningen. Hon ser och hör alla som är med i JLIF och driver föreningen med värme och hjärta. ”Bam” har också genom sina insatser visat ett samhällsengagemang som är mycket uppskattat av både privatpersoner, aktiva medlemmar och kommunen.

Skara

Bengt Hassellöf är en eldsjäl inom fotbollen i Skara. Bengt har tillhört Skara Fotbolls Club i många år, framför allt som tränare. De senaste åren har han även tagit på sig ordförandeskapet i föreningen. När den stora flyktingvågen kom till Skara kommun och Stora Ekeberg 2015 så åkte Bengt ut och hämtade barn och ungdomar till föreningen så att de kunde vara med och träna. Bengt lägger ner mycket tid på arbetet med att ge våra barn och ungdomar en meningsfull fritid.

Malin Walette är en riktig eldsjäl som jobbar med fysisk träning i många av våra idrottsföreningar. Hon lyckas på ett pedagogiskt vis få barn och unga engagerade i att träna, äta och må bra. Malin träffar många barn och ungdomar i sitt jobb som fritidsledare på vårt ungdomshus Sture Plan i Skara kommun där hon också i sin yrkesroll visar stort engagemang och glädje.

Skövde

Anita Andersson har varit speciallärare i 40 år och hjälpt många Skövdeelever att komma på rätt spår. Hon har vigt hela sitt liv åt föreningslivet och alltid sett de utsatta. Anita är ordförande i Binnebergs tingshus och engagerad i FN:s jämställdhetsorganisation UN Women. Dessutom verkar hon för kommunikationer för äldre samt kulturens betydelse i samhället.

Janne Andersson har engagerat sig för fotboll och Skövde AIK:s ungdomsverksamhet och har särskilt jobbat med värdegrundsfrågor för fotbollsspelare i alla åldrar. Janne har även tagit initiativ till att a-laget varje år spelar en match för jämställdhet, en så kallad Heforshe-match i samarbete med UN Women.

Tibro

Kenneth Eriksson har med sina insatser och mångåriga engagemang inom föreningslivet skapat positiva värden för både Tibros ungdomar och Tibro som ort. Kenneth har under många år varit ordförande i Tibro AIK och ansvarig för ungdomssektionen. Han har varit starkt engagerad i Tibro AIK:s möbelauktioner och han är drivande i Föreningspoolen i Tibro, en satsning på att skapa ett livskraftigt, gemensamt kansli för flera Tibroföreningar.

Eva Thörn har som, nu pensionerad, antikvarie varit drivande i arbetet med att lyfta fram och bevara Tibros unika historia som möbelort. Hon har genomfört mängder av uppskattade stadsvandringar för Tibrobor i olika åldrar. Eva är en inspirerande och kunnig ciceron som har en fantastisk förmåga att berätta om Tibros historia. Hon har varit med och byggt upp fasta utställningar om den lokala möbeltraditionen på Tibro museum och mötesplatsen Inredia.

Tidaholm

Peter Svensson är sedan 1994 musikalisk ledare och dirigent i Vulcans Musikkår. Musikåren grundades redan 1894 i Tidaholm och har sedan dess berikat kulturlivet. Peter är utbildad på Stockholms musikpedagogiska institut och utan hans uppoffrande arbete under snart 30 år är det tveksamt om musikkåren hade funnits kvar.

Lena Jonsson har under ett antal år varit motor och redaktör i framtagandet av hembygdsböcker i Tidaholm. Böckerna speglar de olika socknarnas historia och utveckling och har tagits fram tillsammans med Vuxenskolan i Tidaholm och sockenföreningar. Lenas bakgrund som journalist har varit avgörande för den höga kvaliteten böckerna håller och hon har även varit pådrivande i studiecirklar som forskat i bygdens historia.

Töreboda

Gunilla Johansson är en engagerad god man inom socialtjänsten. Gunilla driver dessutom projektet ”Matkassen” i samarbete med Missionskyrkan, Ica, Hembageriet i Töreboda och Polfärskt bröd. Genom detta initiativ stöttar hon de mest utsatta i kommunen med socialt umgänge, meningsfull sysselsättning och mat samtidigt som hon bidrar till att skapa en hållbar framtid i linje med Agenda 2030-målen.

Herbert Andersson är en miljökämpe som i många år lagt ner många ideella timmar för att sprida information om konsekvenserna för sjön Viken med anledning av utsläpp från torvutvinning på Ryholms stormosse. För att få gehör för sin övertygelse om att Vikens västra del tagit skada av utsläpp från mossen och bäckarna i Halna och Tåtorp under de senaste tio åren, har Herbert Andersson låtit filma utvalda partier av sjöbottnen.

Vara

Karin Mann har stort engagemang inom det mesta som rör föreningslivet, framför allt i Kvänumsbygden. Hon gör stora insatser i hembygdsrörelsen och har varit drivande i olika dokumentationsprojekt. Karin är en sann eldsjäl och är dessutom också en framstående utövare av den västgötska dialekten.

Kristoffer Hjelm uppvisar stort engagemang för bygden i sitt arbete som kommunpolis. Men engagemanget syns även inom föreningslivet och då främst inom idrottsrörelsen. I sitt uppdrag som ordförande för Vara SK har han dragit ett tungt lass i föreningens utveckling. Han bidrar aktivt till att skapa trygghet i sin omgivning och blev årets Varabo 2021.

Hela listan över eldsjälar i Sjuhhärad

Den 23 november 2023 bjöds alla eldsjälar in till länsmiddag med landshövdingen på residenset i Göteborg.

Bollebygd

Niklas och Jane Lööf har visat sig vara uthålliga eldsjälar för barn, ungdomar och folkhälsan i Bollebygds kommun. Deras engagemang och glädje gör dem till goda förebilder som drivs av viljan att göra gott och de lägger ner massor av timmar för andras skull – de gör skillnad. De har omfamnat och bjudit in även de som inte är idrottsintresserade till att känna gemenskap och glädje. De är vardagshjältar som är värda en stor eloge och uppmärksamhet.

Reidar Knutsson är en eldsjäl i allt han gör. Reidar har i över 40 år lagt massor av ideellt arbete i Bollebygds scoutkår till glädje för alla barn, ungdomar och vuxna. Förutom att Reidar varit den drivande kraften i scoutkåren har han även varit ett personligt föredöme för både barnen och deras föräldrar. Reidar är också oerhört vänlig, omtänksam, hjälpsam och väldigt påhittig. Han är även aktiv i Älvsborgs Södra Scoutdistrikt och arbetet med lägergården Apelhult. Reidar sitter också med i Arkivföreningens styrelse och är ordförande i Bollebygds Majblommeförening. Han blev årets Bollebygdsambassadör 2023.

Borås

Betydelse för Borås och boråsarna
Kan städer med självaktning klara sig utan revysällskap, som driver med händelser i och kring staden, som häcklar de lokala makthavarna, som petar där det skaver så att skratten haglar, och som gör detta med lust och glädje, sång och musik? Svaret måste ju vara ”nej”!
Allt detta har Kalsongrevyn bidragit med i Borås – och att det fungerar märks i salongen på Sagateatern mitt i stan när publiken strömmar till. Just nu laddar den stora ensemblen för nyårsrevyn 2024 ”Bara i Borås”, och Göran Sandberg och Jens Peterson är även denna gång, såklart, alldeles mitt i revysmeten, blandar och bakar ut det som ska roa och oroa Borås.

Göran Sandberg gjorde debut på revyscenen hos Curt Peterson för 54 år sedan och är fortfarande aktiv. Under fem sekel har han spelat revyer, farser och musikaler i Borås, med bara små, kortare pauser för arbete och barnuppfostran. I dag är Göran producent och aktör i Kalsongrevyn, samt en biljettförsäljare av rang.

Jens Peterson. Som efternamnet avslöjar så föddes Jens in i revygenren. Curt Petersons son fick såklart från barnsben med sig intresset för revy och scenkomik. Jens gjorde ”riktig” debut i revyn 1987, och fick stå på samma scen som Lasse Brandeby, Jörgen Mörnbäck, pappa Curt med flera. I dag är Jens producent, manusförfattare och aktör i Kalsongrevyn. Och eftersom han är 48 år ung, så får han också sköta alla sociala medier.

Herrljunga

Ewa Vikingson är en stark röst som talar sig varm för vår unika landsbygd, då den kretsar kring mjölkbondens genuina arbete. Hon har skapat ett varumärke som banar sin väg från bondmorans till gourmetrestaurangens bord. Hon har gett liv åt vår landsbygdsrätt med rötter ända från 1682 och för matkultursarvet vidare in i framtiden.

Gerd Ljungqvist Persson är en landsbygdsentreprenör som utvecklat den egna verksamheten Crea diem bokcafe i Od med över 25 000 besökare varje år. Hon verkar också som motor och inspiratör i olika kulturella och företagsamma nätverk med bäring för landsbygden. En entreprenör som engagerat och marknadsfört vår kommun.

Mark

Kicki Staffas tilldelades Marks kommuns mångfalds-, jämlikhets- och tillgänglighetsstipendium 2022. Hon har under många år arbetat med målet ”ett samhälle för alla” och att alla med olika funktionsvariationer ska uppnå kommunens devis om ”Ett Gott Liv”.

Anders Wilkes tilldelades miljönämnden i Marks miljöpris 2023. Med ledorden respekt, kunskap och kärlek driver han sitt lantbruk och delar frikostigt med sig av sin kunskap.

Svenljunga

Ewert och Helén Eriksson har bott i Sexdrega under många år. De har varit och är otroligt engagerade i byns föreningslivbland annat inom Sexdrega Scoutkår och Sexdrega Byalag/bygdegårdsförening, som är två mycket aktiva föreningar. Nattvandrarna och Grannsamverkan är andra verksamheter där de är eller har varit aktiva.

Christer ”Clibbe” Abrahamsson är en eldsjäl i föreningslivet i Svenljunga. Främst är han känd för sitt stora engagemang inom Svenljunga IBK där han varit konstanten i föreningen sen den bildades. Utöver att han varit ordförande har han varit ledare för ett antal lag genom åren. Man kan utan överdrift säga att om det inte varit för Clibbe så hade inte den föreningen funnits. Utöver engagemanget i SIBK har han även varit ledare för fotboll inom Svenljunga IK, och har de senaste åren varit aktiv inom Svenljunga IK:s diskgolfssektion där han tar ett stort ansvar för underhållet av banan vid Moga.

Tranemo

Susanne Ljunggren är en otrolig kraft sedan många år tillbaka främst inom Länghems Basketklubb. Susanne är ordförande i klubben men också en engagerad tränare i flera av de aktiva lagen i föreningen. Basketklubben har genom hennes arbete uppmärksammats för motverkande av rasism och främlingsfientlighet. Hon är en stor anledning till att klubben växer och att det numera kommer barn från andra orter och kommuner till Länghem för att träna och spela basket. Susanne är väldigt mån om att skapa förutsättningar för att alla barn ska trivas och för att få en meningsfull fritid tillsammans inom Länghems Basket.

Bo Magnusson är en verklig eldsjäl i Dalstorp IF. Efter avslutad spelarkarriär i fotbollslaget övergick hans engagemang till lagledare för fotbollslaget under många år, vidare till klubbens styrelsearbete där han fortfarande är verksam som sekreterare. Bo är för dalstorpsborna förknippad med Dalshovs idrottsplats där han i det tysta leder och fixar det som behöver göras. Grönytor ska skötas, konstgräs ska vårdas, gym ska fungera, loppmarknad ska anordnas med mera. Ja, allt som ska till för att en idrottsanläggning ska vara en attraktiv plats att besöka och mötas på.

Ulricehamn

Pia Hellborg blev i år den första att motta priset Årets krattare, som instiftades på initiativ av Nadim Ghazale. Priset ges till någon som ”krattat vägen” för andra. Hon fick priset för att hon, förutom att vara lärare på individuella programmet på gymnasiet, på sin fritid engagerat sig för de ungdomar som kom i flyktingkrisen 2015. Att finnas till som en extra stöttepelare i ungdomarnas liv blev en självklarhet för Pia. Många av de ungdomar som anlände under hösten 2015 har i dag både jobb och familj i Sverige.

Åke Karlsson är en eldsjäl i föreningen Equmenia i Timmele, som i många år och i vått och torrt ställt upp för både föreningen och för sina scouter som han varje vecka träffar. Åke bidrar inte bara med mångårig kunskap och erfarenhet utan har också en fantastisk förmåga att engagera barn och unga samt knyta kontakt med föräldrarna. Förutom att varje vecka finnas med i föreningens scoutarbete är Åke också aktiv inom andra föreningar samt kassör i församlingen, vilket också visar vilken tid och energi han är villig att bidra med till föreningslivet. Åke har varit ledare i snart ett halvt sekel.

Vårgårda

Marianne Andersson har varit aktiv i många föreningar och i politiken – främst som riksdagsledamot i många år. Hon har varit starkt pådrivande i den lokala FN-föreningen och lyckats få många intressanta föreläsare till Vårgårda. FN-föreningen har också gjort ett stort arbete med de invandrare som kommit hit och hon har sett till att de kunnat knyta kontakter och bidragit till att de fått arbete och egen försörjning. De senaste åren har hon lagt ned en enorm energi i att få till ett Vårgårdamuseum som blivit mycket uppskattat. Museet är ett typiskt exempel på ett Vårgårda-samarbete mellan en förening och kommunen, där man tillsammans nått så mycket längre än vad kommunen eller hembygdsföreningen själva kunnat göra.

Bo Wallentin sätter varje år samman en årsskrift i hembygdsföreningen. Han har under många år samlat bilder från det tidiga Vårgårda och på det sättet blivit mycket insatt i lokalhistorien. Under Covidpandemin arrangerade Bo vandringar i tätorten för att beskriva den utveckling som varit här.

Hela listan över eldsjälar i Göteborgsregionen

Den 5 december 2023 bjöds eldsjälarna in till länsmiddag med landshövdingen på residenset i Göteborg.

Ale

Susanne Bohman kallas i folkmun för ”Susannes änglar”. Susanne startade sin ideella verksamhet med att dela ut kläder och förnödenheter till hemlösa 2013. I dag har verksamheten växt till att stötta även barnfamiljer och övriga som har svåra ekonomiska förutsättningar, i såväl Ale som Kungälvs kommun. Susanne har en facebooksida som hon kallar ”Susannes änglar”, därav namnet i folkmun. På sidan kan familjer som har det knapert höra av sig och få hjälp. Genom sidan får Susanne i sin tur hjälp av många ”änglar”. Facebookgruppen har i dag över 2 600 medlemmar. Förra året fick cirka 250 behövande hjälp inför julen.

Robert Berntsson har alltid visat stor omtanke om människor som behöver stöd och hjälp. Det kan vara nyanlända barn i utsatta familjer eller andra som har svårt att komma in i samhället. När kommunen ville ha en kontaktperson som kunde hjälpa till med att stötta nyanlända kvotflyktingar var Robert den förste att räcka upp handen. Robert hjälper till vid sjukdom, skjutsar till läkare, passar barnen, skjutsar till olika aktiviteter, informerar om kontaktvägar in i samhället med mera. Robert har också fixat såväl cyklar som möbler och kläder. Inte nog med att Robert själv hjälper människor så har han också genom sitt sätt att verka också inspirerat fler andra att delta i omsorgen.

Alingsås

Ulla Nordgren har varit en gedigen förkämpe för vårt gemensamma kulturarv och att bevara Alingsås historia och kulturarv för framtida generationer. Ulla har bland annat varit ordförande i Museets vänner som främst har arbetat för att bevara Alingsås museum. Museets vänner har även har bidragit med att få en Historisk labyrint på plats i Nolhaga Park.

Sven-Åke Mökander har i olika roller varit en bidragande kraft till ett rikt och brett föreningsliv. Under 1980-talet verkade Sven-Åke som fritidschef i kommunen och var bland annat med och startade Potatisfestivalen. Sven-Åke är en föreningsmänniska och har varit aktiv i många föreningar och i Hembygdsrörelsen. Sven-Åke har varit drivande i att bevara Dammsjöås och skapa en idyllisk mötesplats för avkoppling i naturen.

Härryda

Britt Nedestam har ideellt engagerat sig för flyktingar från olika länder. Hon har ordnat insamling av kläder och cyklar till ukrainska flyktingar som kommit till Härryda. Hon har också arrangerat ”språktåget” och avtalat med MTR om biljettsponsring. Språktåget innebär att ett antal invandrare som lär sig svenska får, tillsammans med var sin svensktalande reskamrat, åka till Stockholm tur och retur. Under resan tränar man på vardagssvenska och i Stockholm besöks vanligtvis stadshuset och man får en guidad tur i riksdagshuset.

Bengt Bengtsson har sedan 2016 arbetat i pensionärsföreningen SPF Seniorerna Vintergäcken för att genom digitalisering öka delaktighet och minska ensamhet för pensionärer. Det har varit särskilt viktigt under pandemitiden. Genom Bengts utbildningsinsatser kan nu över 90 procent av de över 900 medlemmarna nås digitalt, och kan därmed få information om nya resor, studiebesök, kurser mm. Under pandemin ordnades möten och föredrag med hjälp av Zoom.

Kungälv

Anna-Carin Petterson är ordförande för Majblomman i Kungälv och brinner för att vägleda och påverka barns barndom i en positiv riktning. När Majblomman i Kungälv var på väg att läggas ned bestämde hon sig för att bli ordförande och fick då också många andra att engagera sig. Tack vare försäljning av Majblomman kan många barn i Kungälv få bidrag till både idrottsutövning och aktiviteter inom kultur. Även skolorna i Kungälv får bidrag av Majblomman för att sätta guldkant i skolvardagen.

Bo Davidsson skapade Facebooksidan Kungälvsbilder, med 5 800 följare, där alla har möjlighet att lägga upp vackra bilder från Kungälv. Det bidrar till positiva intryck på nätet som motvikt till allt negativt som läggs ut. Som författare, fotograf, föreläsare och bildskapare delar han frikostigt med sig av både kloka texter och vackra bilder som berör, uppmuntrar och inspirerar oss alla.

Lerum

Sebastian Hess har engagerat sig i Ekåsagruppen, som har samordnat hjälp från civilsamhället till nyanlända. Han har bland annat startat en insamling till julmiddag för ensamkommande flyktingar. Sebastian har även en stor passion för musik, som han för vidare till andra genom att sälja begagnade skivor i sin butik Wonderland Records.

Zackarias Tell (16 år) har tillverkat ljus av återvunnen stearin till förmån för forskning kring autism. Hälften av alla inkomster vid försäljning går till Autism Sverige (resterande del för utrustning). Zack har också, vid två tillfällen, låtit sitt hår växa ut för att klippa av det och donera till förmån för cancersjuka barn med följande motivering: ”Det kostar mig ingenting och någon annan behöver håret”.

Lilla Edet

Ann-Britt Johanson har tillsammans med hembygdsföreningens ideella krafter vårdat och underhållit Tösslandagården, som ägs av Lilla Edets kommun. Här arrangerar hembygdsföreningen midsommarfirande, nationaldagsfirande och andra tillställningar varje år. Hembygdsföreningen sköter även den museiverksamhet som Stiftelsen Tösslandagården har ansvaret för. Man kan säga att utan hembygdsföreningens insatser hade Tösslandagården, dess byggnader och inventarier inte varit i det skick de är nu.

Mariia Vaschenko (varit i Sverige 10 mån) flydde kriget i Ukraina. Hon har under hela sitt unga liv varit aktiv inom dans och musik, och tackade ja till sommarjobb på kulturskolan i Lilla Edet. Trots att hon inte kände en enda person så ville hon skapa kontakt inom Lilla Edets kulturverksamhet. Mariia talar svenska, ukrainska, ryska och engelska och denna bredd gör det lättare att kommunicera med barn och ungdomar med olika språkbakgrund. Mariia har redan hjälpt många barn och ungdomar att hitta rätt inom musik och dans och visat att man möjligtvis kan försöka ta ett land från en människa men aldrig hennes kultur. En ung vardagshjälte!

Mölndal

Johnny Viljakainen är en idéspruta och initiativtagare till många aktiviteter i Balltorp som bidrar till gemenskap och integration i området: påskäggsjakt, fotbollsturneringar, internationell matvecka, bussresa till Ullared mm. Det Johnny har gjort, på ideell basis, under flera år är beundransvärt och gör honom till en vardagshjälte i Mölndal.

Janne och Margareta Borg har i nästan 50 år varit engagerade på olika sätt i fotbollsklubben Lindome GIF. Janne har bland annat varit kassör i över 30 år och Margareta har skött kansliet. De har utgjort en stomme i Lindome GIF och har levt med och stöttat föreningen i alla år. Janne har bland annat, med egna medel, sett till att det byggts ett nytt klubbhus och en konstgräsplan. Även om de tagit ett steg tillbaka från de officiella uppdragen är de fortfarande en del av föreningen. De är båda sanna eldsjälar för fotbollen och föreningslivet i Lindome.

Partille

Helena Sellstedt arbetar inom Öjersjö IF långsiktigt och systematiskt med ”Öjersjömodellen” för att hålla barn och unga föreningsaktiva långt upp i åldrarna. Föreningen erbjuder möjligheter att utvecklas inom föreningen och har sjösatt ett projekt med fokus på ungt ledarskap. Projektet syftar till att inkludera unga som ledare och stärka samarbetet över åldersgränserna.

Monica Andreasson och Jonatan Rydberg har startat seniorträning i Partille Taekwon-Do Klubb för att göra idrottsrörelsen mer tillgänglig för seniorer och bidra till ett mer aktivt seniorliv. Med ledorden balans, rörelseglädje och gemenskap vill föreningen stärka hälsan bland den äldre befolkningen. Med ett stort engagemang för det hälsofrämjande arbetet driver föreningen aktiviteter för att bryta ensamhet och social isolering bland målgruppen och får samtidigt fler att engagera sig i föreningen.


Öckerö

Kerstin Wretling ordnar varje tisdag lunch i missionskyrkan på Hönö, något som hon gjort sedan 2016. Målgruppen är de som besöker RIA Hela människan och andra. Målsättningen är att skapa en hemkänsla i kyrkan så att alla trivs. Kerstin har tidigare varit socialarbetare och arbetat med Räddningsmissionen, och där har idén gällande bordets gemenskap växt fram, om att det är roligare att äta tillsammans än att sitta ensam.

Morgan Simonsson är initiativtagare till och arbetar med Rördammens naturskyddsområde på Öckerö. Det innebär att hålla landskapet runt dammen öppet med hjälp av såväl får som hönor. Morgan och gänget runt honom gör ett stort jobb där även möjlighet till besök för kommunens skolor och förskolor ingår.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Följ oss