Risk för skogsbrand i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Eldsjälar i Fyrbodal på länsmiddag

Montage av sex personer.

Övre raden från vänster: Anders Ljungqvist (Mellerud), Maj-Lis Jurcic (Sotenäs), Jirayr Arag (Trollhättan), Fanny Dalberg (Uddevalla), Johnny Eriksson (Tanum), Hanen Allow (Åmål).

Under hösten uppmärksammar vi människor som gör goda insatser runtom i länets kommuner. Till höstens första länsmiddag bjuder landshövdingen in eldsjälar i Fyrbodal. De inbjudna eldsjälarna är människor som lägger ner själ och hjärta och mycket tid på viktigt arbete – ofta utan att få en krona i ersättning.

Middagen äger rum på residenset i Göteborg. Eldsjälarna i Fyrbodal kommer i sällskap med respektive kommunfullmäktiges ordförande.

Vi har pratat med några av de 25 som är inbjudna till länsmiddagen. Vad brinner de för, och hur kommer det sig att de är så engagerade?

Anders Ljungqvist, Mellerud

Vad brinner du för?

Det ska vara snällt och roligt, att folk ska hjälpa varandra. Inte konstigare än så. Ibland kan man ju bli fundersam, hur jordklotet ser ut och så, vart det bär hän. Alla tillsammans behöver göra sin grej. Mycket positivt pågår. Var snäll mot varandra, ha roligt och försöka göra något lite bättre!

Hur kommer det sig att du är engagerad?

Vi är ju alla olika personligheter. Jag blir ofta tillfrågad om jag kan hjälpa till, och då gör jag gärna det om jag kan och försöker göra det så gott jag kan. Jag har ju tur att vara frisk och har haft en fin uppväxt, och dessutom turen att vara född i Sverige. Under min uppväxt var jag omgiven av en familj som var ärliga och snälla och ville göra rätt för sig. Jag har haft en himmelsk tur, jag har inte blivit slagen och alltid haft mat.

Några tips till den som vill göra bra insatser för Västra Götaland?

Alla kan visa omtanke mot varandra. Vi är olika, och olika är bra och lärorikt. Ser du någon som far illa så bry dig! Var rädd om dig själv och din omgivning. Visa gärna uppskattning och var inte dum mot någon! Du kan påverka andra genom att vara ett föredöme, göra så gott det går. Fundera på ”Vad gör jag med mitt liv?” Och följ ditt hjärtas röst!

Presentation

Anders är en stark Mellerudsprofil med ett stort samhällsengagemang som genom sin positiva energi bidrar till att stärka både Mellerud som plats och den enskilda individen. Hans stora samhällsengagemang smittar av sig på andra.

Maj-Lis Jurcic, Sotenäs

Vad brinner du för?

Jag engagerar mig väldigt mycket. Jag är väl sådan som person, att jag gillar att prata med folk. Mitt engagemang är på olika sätt, jag tycker det är väldigt viktigt att äldre får träffas. Äldre behöver komma ut, inte sitta ensamma inne. Jag har ett engagemang för att ingen ska vara ensam! Jag brinner för mycket och är med i olika föreningar.

Hur kommer det sig att du är engagerad?

Det ligger nog i min ryggsäck. Min pappa var med i politiken och väldigt engagerad. Jag har med mig engagemanget hemifrån. Och när mina barn var små så var jag med i Hem och Skola, sedan i olika idrottsföreningar.

Några tips till den som vill göra bra insatser för Västra Götaland?

Framför allt vill jag tipsa om att man försöker att engagera sig, så att man gör det bra för människor. Komma ut och träffa andra, få lite input här och lite input där. Det finns många föreningar som man kan engagera sig i.

Presentation

Maj-Lis har varit en eldsjäl inom framför allt PRO i Sotenäs. Hon har tjänstgjort som kassör i många år med bas i Smögens PRO och sett till att ekonomi har hanterats på bästa sätt.

Jirayr Arag, Trollhättan

Vad brinner du för?

Jag har varit engagerad i en förening för thaiboxning i 14 år nu. I klubben har vi skapat en fin atmosfär och jobbat med integration i alla åldrar. Det har blivit många år i klubben nu. Det som gör att jag brinner för klubben är utvecklingen och det man får se av människor som kommer tillbaka. Träning och samhörighet skapar en förändring – många människor jag möter gör en värdefull resa till det bättre. Och jag får så mycket tillbaka när jag möter dem senare i livet.

Hur kommer det sig att du är engagerad?

När jag själv började träna var det en homogen grupp, och alla var inte välkomna. Jag fick kämpa för att vara med. Nu är alla välkomna, oavsett bakgrund så ser vi varandra. Klubben är en plattform för alla på lika villkor. Det är prestigelöst och alla är sig själva på samma villkor.

Några tips till den som vill göra bra insatser för Västra Götaland?

Du ska göra det du brinner för och det du tycker är roligt. När du gör något för någon annan som du själv tycker mycket om så blir det dubbel glädje. När den du gör bra saker för speglar sig i dig så blir det dubbel njutning! Det kräver en del av dig som människa, att ge av dig själv till det okända. Men prova! Du kommer få så mycket tacksamhet tillbaka. Våga! Gör det du redan gör för dina närmaste, och bredda spannet. Jag lovar att du får mycket fint tillbaka.

Presentation

Jirayr är en av grundarna till Trollhättan Elite thaiboxning och med ett stort hjärta och engagemang bär han ett stort samhällsansvar genom att driva föreningen som vänder sig till både ung och gammal, där människor också möts över kulturella gränser.

Fanny Dalberg, Uddevalla

Vad brinner du för?

Jag brinner för personer med intellektuella funktionsnedsättningar, alla ska ha samma rättigheter i samhället och kunna bestämma över sitt liv. Det behöver finnas stöd som är anpassat efter varje individ. Alla ska få sin röst hörd! Alla ska vara respekterade för den man är.

Hur kommer det sig att du är engagerad?

Mitt engagemang kommer från att jag drivs av att vara nyfiken och ta reda på svar. Jag ser behoven, vare sig det är hos en individ eller i en organisation.

Några tips till den som vill göra bra insatser för Västra Götaland?

Viktigt att ha en humanistisk människosyn. Att vara intresserad, lyhörd och nyfiken på de man möter. Våga vara öppen!

Presentation

Fanny jobbar som stödpedagog på en av kommunens gruppbostäder, där upptäckte hon väldigt snabbt att det förekom dåliga saker och slog larm om detta. Fanny var den som vågade att slå larm.

Johnny Eriksson, Tanum

Vad brinner du för?

Barn och fattiga behöver hjälp i Ukraina. När Ryssland gick in i Ukraina köpte jag en trailer och åkte ner. Det är viktigt att se till att hjälpen kommer till de som behöver hjälp. Att hjälpen kommer fram till rätt personer. Vi har åkt ner flera gånger, och vi är flera som samarbetar med detta.

Hur kommer det sig att du är engagerad?

Hjälp dom i Ukraina. Det finns så många som talar om att göra något och gör inget. Jag bara gjorde. Allt jag gör är ideellt. Det är mat som behövs, inte kläder. Mat till unga och gamla, barnhem och äldreboenden behöver mat.

Några tips till den som vill göra bra insatser för Västra Götaland?

Det är dyrt med mat. Vi behöver hjälpas åt att hjälpa barn och gamla i Ukraina så att de har mat. Det finns korruption där nere. Hjälpen måste komma fram till de som verkligen behöver hjälp.

Presentation

Johnny är en eldsjäl som berördes starkt av bilderna från det krigsdrabbade Ukraina. Som före detta lastbilschaufför i Europa bestämde han sig tidigt för att hjälpa till. På eget initiativ ordnar han hjälpsändningar med egen lastbil till Ukraina.

Hanen Allow, Åmål

Vad brinner du för?

Jag vill hjälpa utrikesfödda att få balans mellan två kulturer, att förstå det svenska samhället. Ge dem hjälp att hitta rätt! Det är inte lätt att komma ny till Sverige, så jag försöker peppa att läsa svenska och kunna språket. När man kan språket blir det lättare att ha kontakt med myndigheter. Jag jobbar som brobyggare på familjecentralen i Åmål och det ger en trygghet för de som kommer nya till Sverige att det finns någon från samma kultur som kan förklara.

Hur kommer det sig att du är engagerad?

När jag kom till Sverige så fanns det inte någon person som hjälpte mig, det var jättejobbigt att hitta rätt väg. Så på grund av min bakgrund och egna erfarenheter vill jag hjälpa de som kommer nya till Sverige att hitta rätt. Jag vill hjälpa och stötta, det finns mycket regler i Sverige som kan vara svåra att förstå. Många kulturkrockar som vi behöver hjälpas åt att förstå. Viktigt att det inte blir missförstånd, utan att man förstår vad som fungerar och vad kan man göra.

Några tips till den som vill göra bra insatser för Västra Götaland?

Viktigt att man är neutral, inte bara se den ena sidan utan arbeta professionellt. Att brinna för sitt uppdrag, och att jobba från hjärtat! Det är viktigt att göra det, att hjälpa individuellt om man ser personer som har jobbigt. Att tycka om sitt uppdrag bidrar också till att lyckas. Det är också viktigt att se och prata med hela familjer, så att hela familjen hör viktig information. Jag kan också tipsa om utbildningen ”Föräldrar i nytt land”, en mycket bra utbildning.

Presentation

Hanen är en företrädare för och engagerad i ideella verksamheten Brobyggarna i Åmål som arbetar för att förbättra inkluderingen i samhället. Hon har fungerat som en resurs till familjecentralen genom att hålla utbildningar på sitt modersmål arabiska.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss