Höga temperaturer i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Helena Sellstedt vill ge alla unga möjlighet till rörelse

Porträtt av leende kvinna med mörkt hår till axlarna.

Som ordförande i styrelsen för Öjersjö IF har den nyutnämnda eldsjälen Helena Sellstedt varit central för det framgångsrika arbetet med att skapa en idrottsrörelse med öppen famn för alla ungdomar.

– Det är fotboll vi håller på med, det är viktigt, men viktigast är att de är i rörelse.

Hon börjar med att säga att det aldrig känns som att man gör tillräckligt – och att hon därför kan ha lite svårt att ta in att hon blir uppmärksammad som en av årets eldsjälar i Västra Götalands Län.

Jag är inte heller själv i detta. Detta är en lagsport, betonar hon.

Öjersjömodellen ser bortom åldersgränser

Det är sju år sedan Helena Sellstedt blev ordförande i Öjersjö IF, en förening som hade stora problem med att behålla barnen upp i åldrarna. Det var början på ett omfattande ideellt arbete, som i dag kallas ”Öjersjömodellen”.

Vi märkte att det händer något framför allt när de kommer upp i tonåren. De blir mer stillasittande över lag och inom idrotten blir ofta prestation överordnat. Att vara en förening för alla är jättejättesvårt.

Samtidigt, när de väl hade bestämt sig för att varje beslut som styrelsen tog skulle vara motiverat av om det håller våra barn kvar eller inte, då blev det ganska lätt.

Knepet för att ungdomar i Öjersjö IF skulle kunna vara kvar, oavsett om de vill satsa på att bli bra på fotboll eller bara vill lira med kompisarna, blev att se bortom åldersgränser.

Fokuserar på ungt ledarskap

I stället för strikt åldersindelning får ungdomarna spela på den nivå där de för tillfället befinner sig. Är man långt i sin utveckling kan man få spela med äldre. Det finns också en möjlighet att spela med yngre, men då kanske i en annan roll, som ledare.

Vi ser bortom passet. Alla får lika möjligheter till spel, men på den nivån man befinner sig.

Samtidigt satsades på ledarna, för att de skulle vilja fortsätta. Genom utbildningar ökade engagemanget och de fick nya verktyg. Samsyn och sammanhållning byggdes upp. Och något hände.

Ja, något har vi gjort rätt. I dag har vi representation på pojk– och flicksidan från 5 år upp till senior, över 20 år. Att vi har de äldre lagen är så viktigt, inte bara för att de kommer i rörelse utan också före att det skapar utvecklingsmöjligheter för yngre som vill satsa.

Ett starkt engagemang för att få människor i rörelse

Den elden som Helena Sellstedt prisas för hörs när hon berättar om sin kärlek till föreningslivet, om lagarbete och korta beslutsvägar. Och hennes engagemang för att få människor i rörelse sträcker sig längre än fotbollsplanen.

Vi vill vara en enande kraft i Öjersjö, även för dem som inte själva spelar fotboll. Att få folk att komma och titta på fotboll är ett sätt. Vi har ett kafé, Öjersjös enda kafé, som är öppet för alla. Vi har också börjat samarbeta med daglig verksamhet, där personer med funktionsnedsättning arbetar hos oss i utbyte mot rörelseträning på sin nivå.

Hon säger också att det är viktigt att föreningslivet krokar arm med skolan.

Det är samma barn och vi behöver kroka arm för att visa att vi har samma värdegrund från olika håll.

Om alla hjälps åt når man långt

Engagemanget har hon med sig från barnsben, som handbollstjej uppvuxen inom lagsport och föreningsliv.

Det är roligt och en fantastisk chans att kunna dela intresse med mina barn. Men det räcker inte med att några är eldsjälar. Vi måste hjälpas åt, för att det ideella föreningslivet i Sverige ska gå vidare.

Det blir till en kombinerad uppmaning och uppmuntran till alla som känner att de har något att bidra med.

Det är ett stort insteg för många att engagera sig, men det viktiga är inte mängden tid man lägger utan att man är med. Och viktigast av allt är att många gör lite, så att vi tillsammans håller i längden.

Årets eldsjäl

Helena Sellstedt är en av de eldsjälar som landshövding Sten Tolgfors har bjudit till länsmiddag på residenset i Göteborg den 5 december, för att uppmärksamma deras betydelsefulla insatser i Västra Götalands län. Det hålls fyra länsmiddagar i länet under året och gästlistan fastställs efter förslag från ordföranden i länets kommunfullmäktigeförsamlingar.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss