Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Eldsjälen Bo Jansson brinner för det ideella arbetet

Man står ombord på båt, med vatten och byggnader i bakgrunden. 

Bo Jansson är utsedd för eldsjäl för sitt engagemang i sjöräddningens station i Mariestad

– Jag brinner för det ideella arbetet, för att små klubbar och föreningar ska överleva – även om det blir en lustig fråga med tanke på att jag som brandman har släckt bränder i 40 år, skrattar Bo Jansson, en av årets Eldsjälar.

– Folk som ställer upp på sin frivilliga tid, utan att kräva betalning, det är grunden för hela föreningslivet, säger Bo Jansson, som har arbetat med föreningar sedan 11-årsåldern.

– Jag är född i en idrottsfamilj. Mamma och pappa var arbetare. Det enda vi kunde göra när vi var lediga var att spela fotboll.

Han berättar hur det började med att de samlade flaskor och burkar till fotbollsdräkter.

– Det var ingen som gav oss detta. Vi var tvingade att skapa det själva. Och jag minns när vi första gången sprang ut på Grangärdet med våra nya dräkter, som vi själva hade samlat in till. Grangärdet IK. Vi var så stolta. Det lade nog grunden till mitt engagemang inom föreningsliv.

Hjälpte till att starta sjöräddningens station i Mariestad

Bo Jansson har varit aktiv inom både fotboll och ishockey på alla nivåer, men extra varmt om hjärta ligger Sjöräddningssällskapet, en organisation som bygger helt på ideella krafter. Mariestad hade inte haft något eget sjöräddningssällskap på många år när föreningen Livbojen, ett gäng engagerade damer som fortsatt samla in pengar till sjöräddningssällskapet, vände sig till Bo Jansson för att han skulle hjälpa dem att starta upp en station i staden.

Han var tvungen att säga nej, eftersom hans tid redan gick till andra engagemang.

Då samlade de ihop alla damer och bjöd in mig på kaffe. Sen var det kört, skrattar Bo Jansson.

De var luriga de här damerna, de visste vem de skulle fråga. De hade följt mig och mitt engagemang. På något sätt visste de att jag inte skulle säga nej.

Tillsammans med rätt människor byggdes stationen upp från ingenting. I dag har de en egen båt och ett gäng engagerade personer som har jour var fjärde vecka dygnet runt.

De går ifrån sina arbeten bara för att hjälpa. Alla har de här drivet. De är inte med bara för att det inte finns någon annan som kan ta det, de är med för att de verkligen vill skapa lite skillnad och hjälpa till. Jag beundrar dem.

Det har varit oändliga mängder arbete, men Bo Jansson ångrar inte en minut.

Det har gett så mycket, att se att folk engagera sig och verkligen vilja, det är betalning väl värd slitet.

Engagemang och goda gärningar finns inom oss alla

På frågan var hans engagemang kommer ifrån återkommer han till uppväxten.

Det handlar om hur du formas redan i ungdomen, vilka värderingar du får med dig. Det finns någonting någonstans i kroppen, att man vill göra det för att man vill hjälpa till och förändra. Inte för kronor och ören.

Till andra som vill göra gott för länet hälsar han att man måste lyssna efter det hos sig själv, och bejaka det när det kommer.

Det sker på något sätt automatiskt. Helt plötsligt en dag kommer du på någonting, du kommer i kontakt med någon eller med ett fantastiskt arbete. Det kan vara idrott, föreningar eller vad som helst. När du får känslan ”Här vill jag vara med och hjälpa till”, då ska du ta vara på tillfället.

Han tror inte man kan lära sig att komma dit.

Man har det latent i kroppen och det väntar på en signal, ett tillfälle någonting som gör att det aktiveras. Då ramlar allt på plats. Om du känner engagemanget, och inte är där för att du borde eller får betalat, då tillför du något. Vad det än är. Det är garanterat.

Motivering

Bo Jansson var med och startade sjöräddningens station i Mariestad för 13 år sedan, och har lagt ner ett stort ideellt engagemang i stationen. Under 2022 hade sjöräddningen i Mariestad 130 uppdrag. I dag är Bo stationsansvarig för ett gäng ideella sjöräddare som bemannar stationen i Mariestad.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss