Aktuella varningsmeddelanden i Västra Götalands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Eldsjälen Jenny Nylund vill att stallet ska skapa en trygg plats

Fyra barn och en vuxen kvinna står på rad mot kameran inne i ett ridhus. En ryttare sitter i sadeln på varje häst. Personerna ler och vinkar. 

Jenny Nylund (stående till höger i bild), är utsedd till eldsjäl för sitt engagemang i Götene ryttarklubb.

– Många barn idag ställer väldigt höga krav på sig själva. Jag vill att vårt stall ska vara en plats där man kan komma och andas ut, säger Jenny Nylund som drivs av att ge tillbaka av den glädje och trygghet som många har gett henne genom livet, även när det varit som svårast.

– Jag har alltid älskat hästar, säger Jenny Nylund och berättar hur hon som liten drogs till russen som stod i en hage närheten där hon bodde.

– Jag stod där vid hästarna jämt och till slut tog ägaren kontakt och lät både mig och andra barn komma och hjälpa till. Kanske var vi inte alltid så stor hjälp som vi tyckte då, men vi fick ta ansvar och växa i en väldigt fin miljö.

Hon började gå i ridskola, red dressyr, tävlade och kärleken till hästarna ledde till slut till en egen ponnyridskola. När en skilsmässa tvingade henne att lämna ridskolan hamnade hon i en svacka.

– Jag hade varit den som tävlade, som drev en ridskola och red in andras hästar. Så var jag inte det längre.

Stallet skapar en trygg plats för barn och ungdomar

I svackan fick hon bekräftat allt det hon idag drivs av, hästarnas helande förmåga och vikten av att skapa trygga platser där prestationen inte är avgörande.

– Du kan inte ljuga för en häst. Den känner exakt hur du mår. När det ordlösa samspelet med en häst fungerar finns det inget som är bättre. Samtidigt är det inte så viktigt att vara bra på det sociala spelet. Du behöver egentligen inte säga någonting alls.

Hon ser också hur barnen, genom att lära sig läsa av djur som inte har ett talat språk, blir bra på att läsa av andra människor. Genom att prata om hästarnas behov och svagheter, som barnen har all förståelse för, kan hon öppna för dem att förstå sina egna begränsningar.

Jenny Nylund ser många fördelar med stallet när man ska skapa en trygg plats.

– Här finns tydliga ramar. De behövs för säkerheten, för att det ska fungera. De skapar trygghet. Här finns också alltid något att hjälpa till med, man får känna sig betydelsefull.

Hon tycker att barnen hon möter är fantastiska, men ser att de har det tuffare i dag när alla kan se på Snapchat-kartan om man får vara med eller inte.

På Götene ryttarklubb används stallregler för att motverka utsattheten. Här säger man alltid hej till varandra och man går aldrig så att en person blir ensam kvar. Det handlar om säkerhet, samtidigt som det skapar social trygghet.

Driver "stallfritids" för barn efter skoltid

Jenny Nylund behöver inte många ord för att svara på frågan om varifrån hennes engagemang kommer.

– Jag har jättefina människor runt mig och lever i allt jag drömde om som liten. Jag vill så gärna dela med mig av det. Det är nog bara det…

Jobbet som ridskolechef på Götene ryttarklubb blev en andra chans för Jenny Nylund, och ett lyft för klubben. I dag är det 150 elever i veckan som rider i stallet, som har 18 hästar, från A-ponnyer upp till stora hästar. Verksamheten för barn och unga är i fokus och efter sommaren startade Jenny Nylund också ett stallfritids.

– Vi hyr minibussar väldigt förmånligt från ett lokalt bilföretag, så att vi två dagar i veckan kan åka och hämta upp barn från två olika skolor. De är hos oss fram till klockan fem då föräldrarna hämtar dem. Vi pysslar, rider, bakar och hoppar käpphäst.

Genom den nya aktiviteten når hon och stallet en helt ny målgrupp, barn som inte alls haft kontakt med stallet tidigare.

Jennys tips till andra som vill engagera sig

Till andra som vill engagera sig ger hon tipset att stanna upp, ta sig tid och se sig om kring.

– Sakerna man kan hjälpa till med ligger sällan så långt bort. Ibland är det så lite som behövs, och så lätt att ge. Många behöver inte alltid den konkreta hjälpen, det viktiga är kanske att man kan finnas där.

– Jag tycker själv inte jag gör någon stor grej, kanske var det därför jag blev så förvånad över utnämningen. Och så glad.

Motivering

Jenny Nylund driver Götene Ryttarklubb med stor entusiasm, utvecklingsintresse och mycket kunskap. Hon har på kort tid, på ett innovativt sätt, breddat ridskolans verksamhet så att ”stallfritids” erbjuds till skolelever efter skoltid. Jenny hämtar själv varje dag upp eleverna med buss från respektive skola och erbjuder sedan pyssel med hästarna, friluftsaktiviteter och annat roligt.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss