Anlägga våtmark
Vill du anlägga en våtmark? Våtmarker har ett stort värde, både för natur och människor. Bland annat håller de kvar vatten i landskapet och fungerar som naturliga reningsverk. Det finns olika typer av bidrag som kan vara aktuella att söka för att anlägga våtmark. Du kan behöva ansöka om tillstånd eller anmäla åtgärden.
Våtmarker kan anläggas med olika syften, till exempel för att
- förbygga torkan och översvämningar
- gynna grundvatten (dricksvattenförsörjning)
- använda för bevattning
- minska näringsläckage
- minska växthusgaser
- gynna den biologiska mångfalden.
Tydligt syfte ger välfungerande våtmarker
Innan du anlägger en våtmark behöver du veta i vilket syfte den är tänkt att användas. Ett tydligt syfte med våtmarken ger bättre förutsättningar för att den ska fungera väl.
Om du till exempel vill anlägga en våtmark för groddjur behöver du se till att den inte innehåller fisk eller kräftdjur. Om våtmarkens syfte är att minska läckage från växtnäring kan den inte samtidigt användas för till exempel fiskodling. Rådgör gärna med Länsstyrelsen om hur du ska använda våtmarken.
Kontakta oss om du vill anlägga våtmark
Det finns mycket att tänka på för dig som vill anlägga en våtmark. I vissa fall kan du behöva söka tillstånd eller göra en anmälan om vattenverksamhet. Det finns också olika bidrag som kan vara aktuella för dig att söka. Vi hjälper dig gärna genom processen. Fyll i vårt formulär så kontaktar vi dig.
Alla fält som är markerade med "*" är obligatoriska att fylla i.
Karta som du kan utgå från när du skapar din kartbild som ska bifogas i intresseformuläret:
Informationskarta Örebro län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vad händer efter att du skickat in intresseanmälan?
Efter att intresseanmälan är inskickad hanteras den av våtmarkssamordnaren. Vi ser över dina möjligheter till stöd och kan ge förslag på förändringar. Våtmarkssamordnaren återkopplar till dig när din intresseanmälan har hanterats och ger vidare information om våtmarksprocessen med anmälan om vattenverksamhet och ansökan om stöd.
Bidrag att söka för att anlägga våtmarker
Det finns olika bidrag att söka för att anlägga våtmark. Det finns till exempel bidrag för att gynna den biologiska mångfalden eller höja vattenkvalitén.
Du kan få bidrag för att restaurera och anlägga våtmarker, till exempel igenläggning av diken, skapande av svämmiljöer, sumpskog eller återmeandning. Återmeandning innebär att ett vattendrag återställs till ursprunglig form, variation och läge.
Du kan få bidrag för att förbättra vattenmiljön, till exempel genom att minska övergödning och utsläpp av näringsämnen till vattenmiljön.
För att återskapa en del av de miljönyttor som gått förlorade finns det möjligheter till ersättning för anläggande och skötsel av våtmarker i jordbrukslandskapet.
Du kan bidra till stor klimatnytta genom att sätta igen diken och på så sätt återväta bördiga torvmarker. Genom att teckna ett återvätningsavtal kan du få ekonomisk ersättning. Skogsstyrelsen ombesörjer att dikespluggningen blir utförd och står för kostnaden.
Återvätningsavtal, Skogsstyrelsen Länk till annan webbplats.
Anmäla eller ansöka om tillstånd
Det är storleken på våtmarken som avgör om du behöver ansöka om tillstånd för våtmarken eller om det räcker med en anmälan. Det kan också vara så att du varken behöver göra en anmälan eller ansöka om tillstånd om det är uppenbart att enskilda eller allmänna intressen inte skadas av att våtmarken anläggs. Om du är osäker på vad som gäller i ditt fall, kontakta oss.
- Om ytan är större än fem hektar behöver du söka tillstånd. Du söker tillstånd hos mark- och miljödomstolen. Innan du söker tillstånd ska du hålla samråd med Länsstyrelsen och andra berörda.
- Om ytan är mindre än fem hektar behöver du göra en anmälan om vattenverksamhet till Länsstyrelsen. Du gör anmälan i vår e-tjänst.
Ansöka om tillstånd (större än fem hektar)
Om våtmarken planeras bli större än fem hektar och den kan komma att skada enskilda eller allmänna intressen behöver du söka tillstånd hos mark- och miljödomstolen. Innan en ansökan görs behöver du samråda med Länsstyrelsen och andra berörda. Läs mer om hur processen går till:
Anmäla (mindre än fem hektar)
Om våtmarken är under fem hektar och den kan komma att skada enskilda eller allmänna intressen behöver du göra en anmälan om vattenverksamhet till Länsstyrelsen. Vattenverksamhet är en åtgärd som utförs inom vattenområden.