Tillsynsvägledning enligt miljöbalken
Länsstyrelsen ger stöd, råd, samordnar, följer upp och utvärderar kommunernas tillsyn. Detta kallas för tillsynsvägledning.
Länsstyrelsen vägleder kommunerna i den tillsyn de gör enligt miljöbalken. Tillsynsvägledningen finns till för att tillsynen ska vara lika i hela landet, för att den ska vara effektiv och för att uppfylla miljöbalkens syfte.
Länsstyrelsen har en plan för tillsynsvägledningen. Planen gäller i två år och ses över vid behov, men minst en gång varje år.
Miljösamverkan Sverige
Inom Miljösamverkan Sverige samverkar länsstyrelserna med statliga myndigheter och kommuner kring tillsyn och vägledning inom miljöbalkens område. Samverkansorganet finns till för att utveckla arbetet med olika miljöfrågor.
På Miljösamverkan Sveriges webbplats kan du bland annat hitta
- olika kunskapsunderlag
- tolkningsstöd av lagstiftning
- tillsynskampanjer
- stöd i ärendeprocesser.
Webbplatsen Miljösamverkan Sverige Länk till annan webbplats.
Länsstyrelsens tillsynsvägledning
Länsstyrelsens tillsynsvägledning består av tre delar:
- stöd och rådgivning
- samordning
- uppföljning och utvärdering.
Stöd och rådgivning
Stöd och rådgivning ger vi genom att besvara frågor, skapa nätverk för olika tillsynsfrågor, ordna utbildningar och samverkansträffar för att utbyta erfarenheter.
Samordning
Det finns samverkansgrupper för att diskutera aktuella frågor och bedömningsgrunder. Tillsammans med kommunerna genomför vi gemensamma projekt inom tillsyn. Vi arbetar också för att förebygga miljöbrott tillsammans med polis, åklagare och kommuner.
Uppföljning och utvärdering
Länsstyrelsen följer upp och utvärderar kommunernas arbete med tillsyn. Vi granskar om kommunerna uppfyller de lagkrav som finns. Vi kan till exempel skicka ut enkäter och göra besök hos miljö- och hälsoskyddskontoren.
Inom vilka områden ger Länsstyrelsen tillsynsvägledning till kommunerna?
Länsstyrelsen ger tillsynsvägledning enligt miljöbalken inom bland annat följande områden:
- områdesskydd
- strandskydd
- vattenskydd
- miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd
- enskilda avlopp
- förorenade områden
- kemikalier
- avfall
- buller
- energi.
Tillsynsvägledning i Örebro län
I Örebro län bedriver vi tillsynsvägledning framförallt genom en samarbetsyta som heter Tillsynsforum. Det är en webbaserad samarbetsyta för miljö-, hälsoskydds- och livsmedelsinspektörer som kräver inloggning. Om du arbetar med tillsyn inom dessa områden på en kommun i länet kan du höra av dig till Länsstyrelsen så hjälper vi dig att få tillgång till Tillsynsforum.
Tillsynsplan enligt miljöbalken
Länsstyrelsen i Örebro läns tillsynsplan 2021 Länk till annan webbplats.