Våtmark för kulturmiljö och friluftsliv
Våtmarker erbjuder unika möjligheter för friluftsliv och natur- och kulturupplevelser. De kan fungera som viktiga rekreationsområden med vandringsleder, fågelskådning och fiske, samtidigt som de ofta bär på historiska värden kopplade till exempelvis gamla brukningsmetoder och landskap.

Foto: länsstyrelsen.
Vägledning
Här nedan finns en vägledning för hur du bäst väljer plats och utformning för den våtmarkstyp du vill skapa. Du får även tips i form av användbara GIS-skikt och lite fakta kring om hur våtmarken kan påverka den specifika ekosystemtjänst du vill gynna.
Du är alltid välkommen att fråga oss på länsstyrelsen om råd och diskutera hur du ska välja plats och utforma våtmarken för att få bäst effekt.
Välj rätt plats och utförande med hänsyn till friluftsliv och kulturmiljö
- Kontrollera om det finns kulturmiljövärden på platsen. Det kan man göra genom att tolka landskapet. Du bör också gå bakåt i tiden via historiska kartor och arkivdokument.
- Om det finns kulturmiljövärden på platsen behöver du ta reda på vad som gäller och vad som är lämpligt. Olika intressen kan ibland krocka med varandra och du kan behöva hjälp att göra en bedömning, dels för att du inte ska råka förstöra något av misstag, dels för att du inte ska riskera att bryta mot lagen. Hör av dig till länsstyrelsen om du är osäker.
- Om det finns risk att en kulturlämning eller kulturmiljö riskerar att skadas ska du undvika att skapa en våtmark på just den platsen.
- Fundera på om det går att främja friluftsliv eller kulturmiljöupplevelse på platsen. Detta kan ge mervärden och bidra både till folkhälsa och förståelse för våtmarkernas betydelse.
Tips, stöd och rådgivning
- Olika GIS-underlag som 50-talskartan och generalstabskartan
Länsstyrelsen i Jönköpings läns externa WebbGIS för våtmarkerLänk till annan webbplats.
Lathund för våtmarkskartor i GIS - Ibland kan generalstabskartan upplevas lite grov. Kartorna över laga skifte är mer detaljerade. Dessa hittar du via Lantmäteriets Historiska kartor:
Historiska kartor, LantmäterietLänk till annan webbplats.
- Kontakta länsstyrelsen om du behöver hjälp att komma fram till en bra lösning för den våtmark du vill skapa.
Våtmarker är ofta värdefulla för friluftslivet. Ett fågelvatten kan locka fram fågelskådare och ett varierat landskap kan uppskattas av vandrare. Även om friluftslivet sällan är huvudorsaken till att man restaurerar eller anlägger en våtmark är det bra att ha med den aspekten. Kanske kan man gynna friluftslivet och därmed även folkhälsan om man tänker till lite kring utformningen. Våtmarker fyller också en viktig funktion för en levande landsbygd i och med att de kan bidra till friluftsliv, jakt, turism, viltvård.
Det är trevligt om våtmarksområdet även kan bli en vacker kulturmiljöupplevelse. Men ibland krockar olika intressen med varandra. Alla aspekter får vägas in i bedömningen när ett område är lämpligt ur ett våtmarksperspektiv men problematiskt för att där till exempel finns fornlämningar, riksintressen eller äldre hävdade områden med tydlig historisk markanvändning. Exempel på sådana äldre hävdade områden är betesmarker eller utdikade öppna jordbrukslandskap i säteri- eller herrgårdsmiljöer från 1700- eller 1800-talet. Vissa kulturmiljöer och landskap, som exempelvis diken, stenmurar och odlingsrösen, kan också vara skyddade genom generellt biotopskydd.
Om man kan läsa av och känna till den historiska markanvändningen på en plats bidrar det till en bättre återvätningsåtgärd. Verksamhetsutövaren är skyldig att ta hänsyn till kulturmiljövärden vid våtmarksarbeten. För fornlämningar gäller kulturmiljölagen. Andra kulturmiljövärden hanteras inom miljöbalken och plan- och bygglagen (PBL). Det är därför viktigt att kulturmiljöaspekten finns med redan innan man bestämmer sig för ett objekt. Kulturmiljöenheten på länsstyrelsen kan hjälpa till om du har frågor.