Ekonomiskt stöd och rådgivning för att skapa våtmark
Har du funderingar på att genomföra en våtmarksåtgärd kan du kontakta länsstyrelsen för ett rådgivningsbesök. Vi ger råd och kan hjälpa till att ta fram underlag inför eventuell ansökan och projektering.
%20v%C3%A5tmark_kor.jpg)
Foto: länsstyrelsen.
Rådgivning inför våtmarksåtgärd
Har du funderingar på att genomföra en våtmarksåtgärd kan du kontakta länsstyrelsen för ett rådgivningsbesök. Rådgivningsbesöket är tänkt att ge information och underlag som är till hjälp för att kunna gå vidare med en eventuell ansökan om projektering och fysisk åtgärd.
Vid rådgivningsbesöket diskuterar vi och ger information om:
- Syftet med våtmarksåtgärden. Vilket är syftet och målbilden med våtmarksåtgärden? Är till exempel syftet att restaurera ett våtmarksområde som dikats ur, behålla vattnet i landskapet under längre tid som en buffert mot torka eller gynna den biologiska mångfalden? Är målbilden förenlig med syftet eller går det att tänka sig en annan typ av våtmarksåtgärd?
- Läge och utformning. Var på fastigheten är det mest lämpligt att restaurera eller anlägga en våtmark och hur ska åtgärden utformas för att bäst uppnå syftet och målbilden?
- Framtida skötsel. Behövs framtida skötsel av våtmarken och den omkringliggande marken för att behålla funktionen? Vilken typ av skötsel gynnar våtmarkens värden?
- Kartor och underlag. Vi tar fram historiska kartor, flygbilder och höjdmodeller som är till stor hjälp när man planerar att restaurera eller anlägga en våtmark. Länsstyrelsen har också information om olika inventeringar och analyser som kan ha betydelse i planeringen.
- Anmäla, söka tillstånd och dispens. Att restaurera och anlägga våtmark kan kräva en anmälan om vattenverksamhet till länsstyrelsen. I vissa fall kan även en ansökan om tillstånd eller dispens krävas.
- Stöd och bidrag. Beroende på vilken typ av våtmarksåtgärd man önskar göra kan det finns stöd eller bidrag att söka. Vilka förutsättningar finns att söka dessa och vilka villkor skulle i så fall följa?
Ekonomiska stöd och bidrag
Det finns många stöd och ersättningar att söka för olika våtmarksprojekt. Flera stöd kan användas till både förstudier och arbete ute i fält.
Stöd som länsstyrelsen hanterar:
- Den lokala naturvårdssatsningen, våtmarks-LONA, är ett bidrag som du kan söka om du ska restaurera eller anlägga våtmark. Framför allt prioriteras åtgärder som syftar till att minska växthusgasavgången (återvätningsåtgärder) och gynna biologisk mångfald.
- Lokala vattenvårdsprojekt, LOVA, är ett bidrag som kommuner och ideella föreningar kan söka för projekt som minskar övergödning eller på annat sätt bidrar till att uppnå god ekologisk status i sjöar och vattendrag. Det innebär att LOVA-bidrag kan ges till väldigt många olika typer av projekt. Du kan till exempel få LOVA-bidrag för att anlägga en våtmark/fosfordamm som minskar läckage av näringsämnen från omgivande mark, eller för att restaurera vattenmiljöer som påverkats av mänsklig verksamhet.
- Inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) finns:
- investeringsstöd för vattenvårdsåtgärder för att gynna biologisk mångfald eller minska växtnäringsläckage till angränsande vatten.
- miljöersättning för skötsel av våtmarker och dammar.
Mer information om stöd
Via Skogsstyrelsen kan skogsägare bland annat få ersättning för att återväta utdikad torvmark i syfte att minska utsläpp av växthusgaser. Skogsstyrelsen ger också stöd för natur- och kulturmiljövårdsåtgärder i skogen.
Du kan få bidrag till våtmarksprojekt från Stiftelsen Svensk Våtmarksfond som prioriterar projekt med inriktning på naturvård och fågelliv.