Länsstyrelsens arbete med PFAS

PFAS-ämnen är problematiska i miljön eftersom de är giftiga och svåra för naturen att bryta ner. Det gör att förorenande områden inte återhämtar sig trots att användningen av ämnena minskar. Dessutom kan de anrikas i näringskedjan så att organismer högt upp i näringskedjan kan innehålla mycket höga halter av PFAS.

Vad är PFAS?

Per- och polyfluorerade alkylsubstanser, mer känt som PFAS, är ett samlingsnamn för högfluorerade ämnen där väteatomerna i en kolkedja har blivit utbytta mot fluoratomer. PFAS-ämnen finns inte naturligt i vår miljö, de är svåra att bryta ner och kan vara en hälsorisk om de finns i för stora mängder i naturen och människan. Föroreningarna kan spridas från exempelvis industrier, deponier, avloppsreningsverk och brandövningsplatser.

Hur giftigt är PFAS?

De mängder av PFAS vi vanligtvis får i oss via mat och dricksvatten orsakar inte akuta hälsoproblem, men eftersom vissa PFAS-ämnen stannar kvar länge i kroppen kan långvarig exponering påverka hälsan. Därför är det viktigt att få i sig så lite som möjligt av dessa ämnen, framför allt innan man får barn.

Foster, spädbarn och barn är troligen extra känsliga för PFAS. Ämnena förs över till foster via moderkakan och till ammade spädbarn via modersmjölken. Studier har visat att PFAS-ämnen kan påverka immunförsvaret, födelsevikten, kolesterolhalten i blodet och leverenzymer.

De beskrivna hälsoeffekterna gäller främst de så kallade PFAS 4, de ämnen som Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har utvärderat och riskbedömt.

PFAS - Per- och polyfluorerade alkylsubstanser, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

PFAS, Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats.

Gränsvärden för PFAS

I dricksvatten

Livsmedelsverket har tagit fram nationella gränsvärden för PFAS i dricksvatten. Gränsvärdena beslutades i början av 2023 och ska tillämpas från 1 januari 2026.

  • PFAS 4: 4 ng/l
  • PFAS 21: 100 ng/l

I livsmedel

Den 1 januari 2023 infördes gemensamma gränsvärden inom EU för PFAS 4 i animaliska livsmedel. Gränsvärdena gäller bland annat ägg, kött, fisk, kräftdjur och musslor. Gränsvärdena kommer så småningom att utökas till flera kategorier av livsmedel.

PFAS och andra miljögifter i dricksvatten och livsmedel, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Kostrekommendationer för egenfångad fisk

Livsmedelsverket har tagit fram tillfälliga rekommendationer för egenfångad fisk i avvaktan på den risk- och nyttovärdering av fisk som Efsa fått i uppdrag av EU-kommissionen att göra. Efsa viktar i sin bedömning nyttan med att äta fisk mot risken att utsättas för olika miljögifter, bland annat PFAS-ämnen. Detta arbete beräknas vara klart 2025.

PFAS och andra miljögifter i dricksvatten och livsmedel - kontroll, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Fisk och skaldjur - råd, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Kostrekommendationer för fisk från Vättern

PFAS-halterna i fisk från Vättern är så pass höga att det kan finnas en risk för framför allt barn och de som regelbundet äter fisk från Vättern. Länsstyrelserna runt Vättern tillsammans med Livsmedelsverket har därför tagit fram lokala kostrekommendationer för fisk från Vättern.

Information om PFAS i fisk från Vättern

Kartläggning av PFAS

Sedan 2023 kartlägger Länsstyrelserna var i länet det kan finnas PFAS i marken, ytvatten och grundvatten för att identifiera riskområden och skapa en bild av hur omfattande problemen med PFAS är. Kartläggningen ska rapporteras till Naturvårdsverket.

PFAS-förorenade områden, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsens arbete med att upptäcka och hantera PFAS

Flera aktörer arbetar med att se till att PFAS inte sprids i vår natur eller till människan. Förutom att kartlägga samt inventera var det finns PFAS har Länsstyrelsen följande uppdrag:

  • Länsstyrelsen bedriver tillsyn av miljöfarliga verksamheter som kan hantera PFAS. Exempelvis industrier, deponier och avloppsreningsverk och ställer krav på sanering av förorenade områden när det behövs.
  • Länsstyrelsen undersöker kvaliteten på vatten. Upptäcker vi för höga värden av PFAS i sjöar, vattendrag och fisk kontaktar vi Livsmedelsverket och kommuner för åtgärd. Länsstyrelsen har gjort särskilda insatser för att kontrollera halter av PFAS i exempelvis fisk och kräftor.
  • Länsstyrelsen vägleder primärproducenter, lantbrukare, yrkesfiskare och växtodlare, hur de ska genomföra provtagning på livsmedel och hantera primärproduktionen så att PFAS minimeras. Det kan till exempel handla om att djuren ska dricka sitt vatten i badkar med kranvatten i stället för i bäckar och åar.
  • Om PFAS skulle upptäckas i ett område så samordnar Länsstyrelsen länets arbete med förorenade områden, bedriver tillsyn och ger stöd till kommunerna.
  • Det pågår just nu ett arbete för verifierande provtagning på platser där verksamheter med misstänkt användning av PFAS bedrivs eller har bedrivits. Den verifierande provtagningen är en del av regeringsuppdraget för PFAS-förorenade områden (RUPFO) och finansieras av Naturvårdsverket.

På Kemikalieinspektionens webbplats kan du läsa om vilka olika uppdrag som myndigheter har för att kontrollera och hantera PFAS:

Guide för ansvar, kontroll och hantering av PFAS, Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats.

PFAS-nätverk för myndigheter, forskare och företag, Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsens strategi för PFAS

PFAS i miljön kommer i första hand från användningen av brandsläckningsskum. Förutom räddningstjänsternas brandövningsplatser finns det brandövningsplatser på flygflottiljer, flygplatser, större kemiindustrier och raffinaderier. Vid petrokemisk industri finns ofta fasta installationer med släckskum. Avfallsanläggningar, inklusive deponier, och avloppsreningsverk är också spridningsvägar till PFAS. Länsstyrelsen prioriterar att PFAS ska utredas och åtgärdas vid dessa verksamheter.

Länsstyrelsens arbete med förorenade områden

Länsstyrelsen bedriver vattenförvaltning, vilket innebär klassificering av vattenförekomster genom provtagning i vatten och fisk. Detta i syfte att kartlägga vattenkvaliteten.

Inom den regionala miljöövervakningen genomfördes under 2020–2022 kemiska analyser i ytvatten, fisk och sediment på ett flertal lokaler i länet med syftet att kartlägga föroreningars förekomstspridning och effekter.

Miljögiftsundersökningar i Jönköpings län 2020–2022 Länk till annan webbplats.

Vid avgränsade uppdrag av Livsmedelsverket och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) samlar vi även in fisk och kräftor för analys i syfte att fastställa halten PFAS i fisk och skaldjur av konsumtionsstorlek.

I Vättern sker kontinuerliga provtagningar av miljögifter för vatten, fisk och sediment. Mer om provtagningsprogrammet kan du läsa om på Vätternvårdsförbundets webbplats.

Miljöövervakning, Vätternvårdsförbundet Länk till annan webbplats.

Primärproduktion innefattar livsmedel såsom fisk, skaldjur, kött från tamdjur, björnkött och ägg. Länsstyrelsen guidar primärproducenter för hur de ska provta livsmedel utifrån livsmedelsverkets vägledning.

Nationella kontrollplanen, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Om provtagning av primärproduktion

Provtagning av livsmedel för analys av PFAS bör göras om det finns välgrundad misstanke eller vetskap om att livsmedlen har producerats i områden som är kontaminerade av PFAS.

En allmän provtagning av livsmedel i Sverige är i dagsläget inte aktuell. PFAS bör ingå i företagens faroanalys över kemiska faror men behöver inte följas upp om inte information finns om förhöjd risk för kontaminering av livsmedlen.

För fyra av de cirka 10 000 PFAS-föreningarna gäller sedan den 1 januari 2023 gränsvärden i olika kategorier av animaliska livsmedel i förordning (EU) 2023/915.

När ska man ta prov?

Kunskapen om i vilken utsträckning PFAS överförs till vegetabilier är ännu låg, men det är känt att PFAS anrikas från foder och vatten till livsmedelsproducerande djur. Forskning pågår nu bland annat i Sverige för att kvalitetssäkra korrelationen mellan den halt av PFAS som kan analyseras i blodserum kött, ätliga organ, mjölk och ägg av livsmedelsproducerande djur och den halt av PFAS som finns i djurens dricksvatten och foder.

Om du som inspektör eller företagare känner till att det finns risk för förhöjda nivåer av PFAS i områden där livsmedel produceras, både på land, i sjöar och i vattendrag, bör du överväga provtagning av de livsmedelsproducerande djuren eller produkter av dem. Det bör ske både i företagets verksamhet och i den riskbaserade kontrollen om det bedöms att animaliska livsmedel som produceras i dessa områden kan ge ett betydande tillskott av PFAS i maten hos befolkningen. Vid länsstyrelserna finns information om var det finns eller kan finnas PFAS-förorenade områden i Sverige.

Bara ätbar del av livsmedlen analyseras

Gränsvärdena för PFAS gäller de ätbara delarna av de råa produkterna. Detta uttrycks i förordning (EU) 2023/915 som våtvikt. För kräftor och krabbor gäller gränsvärdena bara det vita muskelköttet, inte kräftsmöret. Hepatopancreas i kräftor och krabbor, alltså kräftsmöret och det bruna krabbköttet, kan innehålla höga koncentrationer av PFAS så innan analysen är det viktigt att inte något av kräftsmöret eller brunt krabbkött oavsiktligt ingår i provmaterialet som ska analyseras.

Länsstyrelsen gör tillsyn av avloppsreningsverk för att säkerställa att de arbetar så effektiv som möjligt med sin rening av avloppsvatten inom ramen för de lagar och regler som gäller.

Frågor och svar

Vi gör kartläggningar, ställer krav på sanering av förorenade områden, provtagningar i fisk, kräftor och vatten, vi gör tillsyn på industrier, deponier och avloppsreningsverk. Vi gör också klassificering av vatten och guidning till primärproducenter. Läs mer om Länsstyrelsen uppdrag och vilken myndighet som har vilket ansvar ovan.

De mängder av PFAS vi vanligtvis får i oss via mat och dricksvatten orsakar inte akuta hälsoproblem, men vissa PFAS-ämnen lagras länge i kroppen. Om man får i sig PFAS under lång tid skulle det kunna påverka hälsan. Därför är det viktigt att få i sig så lite som möjligt av dessa ämnen, framför allt innan man får barn.

Foster, spädbarn och barn är troligen extra känsliga för PFAS. Ämnena förs över till foster via moderkakan och till ammade spädbarn via modersmjölken. Studier har visat att PFAS-ämnen kan påverka immunförsvaret, födelsevikten, kolesterolhalten i blodet och leverenzymer.

PFAS och andra miljögifter i dricksvatten och livsmedel, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Varje kommun har ansvar för att det kommunala dricksvattnet håller god kvalitet. Om du är orolig, kontakta din kommun.

Gränsvärden för dricksvatten när det gäller PFAS:

PFAS och andra miljögifter i dricksvatten och livsmedel, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Du som äger en enskild brunn eller enskild dricksvattenanläggning ansvarar själv för kvaliteten på dricksvattnet och för att hålla anläggningen i bra skick. Det betyder att du till exempel är ansvarig för undersökningar av dricksvattnet.

Livsmedelsverket har tagit fram rekommendationer:

Guide för ansvar, kontroll och hantering av PFAS, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Den 1 juli 2024 inför Livsmedelsverket ett riktvärde för PFAS i dricksvatten som kommer från egna brunnar. Dessutom sänks riktvärdet för arsenik, bly och kadmium.

Nya riktvärden för PFAS och giftiga metaller i dricksvatten från egna brunnar, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Livsmedelsverket har tagit fram tillfälliga rekommendationer för egenfångad fisk i avvaktan på den risk- och nyttovärdering av fisk som Efsa fått i uppdrag av EU-kommissionen att göra. Efsa viktar i sin bedömning nyttan med att äta fisk mot risken att utsättas för olika miljögifter, bland annat PFAS-ämnen. Detta arbete beräknas vara klart 2025. Det kan finnas lokala rekommendationer för vissa områden där man påvisat förhöjda värden.

Det finns gränsvärden för fisk, kräftdjur och musslor på marknaden och livsmedelsföretagarna ansvarar för att gränsvärdena inte överskrids:

PFAS och andra miljögifter i dricksvatten och livsmedel, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Det finns gränsvärden för kött och ägg och livsmedelsföretagarna ansvarar för att gränsvärdena inte överskrids:

PFAS och andra miljögifter i dricksvatten och livsmedel, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Kontakt

Länsstyrelsen i Jönköpings län

Besöksadress: Hamngatan 4, Jönköping

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss