Energi- och klimatomställning
Länsstyrelsen leder det regionala arbetet med energiomställningen och minskad klimatpåverkan. Vi samordnar arbetet och ger stöd till näringsliv, kommuner och myndigheter i dessa frågor. Det handlar till exempel om regional energi- och klimatstrategi, ekonomiska stöd och arenor för samverkan och kunskap.
Nominera till Klimatpriset
Klimatrådet tar varje år emot nomineringar till Klimatpriset. Vem som helst är fri att nominera organisationer, personer och initaitiv i Jönköpings län som bidrar till klimatprisets kriterier. Länsstyrelsen administrerar nomineringarna.
Nominering för 2024 stängde den 1 september.
Program för Klimatveckan 2024
Klimatveckan 2024 genomförs den 14–20 oktober. Håll utkik på Klimatrådets hemsida för att få reda på årets tema. Programmet kommer senare, efter att alla medverkande aktörer anmält sina aktiviteter.
Klimatveckan i Jönköpings län arrangeras av Klimatrådet för att bidra till länets gemensamma vision "Klimatsmart plusenergilän 2045". Klimatveckans program skapas tack vare alla de organisationer och personer som engagerar sig i Klimatveckans aktiviteter.
Klimatveckan 2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Jönköpings läns klimat- och energistrategi
Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar. I Jönköpings län måste vi alla bidra till att minska utsläppen av växthusgaser och anpassa vårt samhälle till de klimatförändringar som sker. Klimatet förändras redan nu i snabb takt och medför stor påverkan på många viktiga samhällsfunktioner och verksamheter. För att lyckas minska vår påverkan på klimatet och undvika att medeltemperaturen ökar mer än 1,5 grad globalt krävs stora insatser.
För att genomföra det regionala och lokala arbetet har en klimat- och energistrategi tagits fram, som visar en gemensam inriktning för klimat- och energiarbetet i den offentliga sektorn, i näringslivet och i civilsamhället.
Klimat- och energistrategi för Jönköpings län Länk till annan webbplats.
Vision 2045 - Jönköpings län är ett klimatsmart plusenergilän
Vår gemensamma vision är att tillsammans skapa ett klimatsmart plusenergilän senast 2045. Klimatsmart för oss innebär att vi i länet arbetar aktivt både med att minska våra utsläpp av växthusgaser och att anpassa vårt samhälle till de klimatförändringar som sker. Det innebär att:
- De klimatsmarta valen och besluten är självklara för alla som bor och arbetar i samt besöker länet.
- Som plusenergilän är vi självförsörjande på förnybar energi och bidrar genom ett överskott till energiomställningen.
- Samhället anpassas för att aktivt möta de klimatförändringar som sker.
- Vår samverkan och kunskap fortsätter att utvecklas och spridas.
Övergripande mål
- Senast 2045 är de totala utsläppen av växthusgaser från Jönköpings län lägre än 1 ton per invånare och år.
- Senast 2045 producerar Jönköpings län mer energi än vi använder. Energin vi producerar är förnybar och mängden är minst 10 000 GWh/år.
- Klimatförändringarna möts aktivt i Jönköpings län genom att skapa ett samhälle som minskar sårbarheter och tillvaratar möjligheter, för ett varmare, torrare och blötare län.
Länsstyrelsen tar dessutom, tillsammans med andra aktörer, fram ett åtgärdsprogram för minskad klimatpåverkan där utgångspunkten är att med ett effektivt och målinriktat arbetssätt driva klimat- och energiarbetet i länet mot visionen att bli ett Klimatsmart plusenergilän 2045.
Läs mer om åtgärdsprogrammen på Länsstyrelsens webbplats.
Klimatrådet
För att genomföra uppdraget på ett samordnat, effektivt och resultatinriktat finns Klimatrådet. Klimatrådet är ett samverkansorgan för aktörer i Jönköpings län som har engagemang och påverkansmöjlighet i klimat-och energiarbetet. Klimatrådet ansvarar också för det pågående arbetet med Åtgärdsprogram för minskad klimatpåverkan.
Klimatrådet i Jönköpings län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Klimatanpassning
Klimatanpassning innebär att anpassa samhället till de förändringar i klimatet vi märker av idag och de som förväntas ske i framtiden. Läs mer om hur länet arbetar med klimatanpassning på länsstyrelsen webbplats.
För att vi ska uppnå uppsatta energi- och klimatmål behöver näringsliv, kommuner och myndigheter samarbeta. Länsstyrelsen samordnar det regionala arbetet med att minska utsläppen av växthusgaser, öka takten för energieffektivisering och öka andelen förnybar energi.
Vad gör Länsstyrelsen?
- Ansvarar för att tillsammans med andra aktörer ta fram regionala energi- och klimatstrategier med utgångspunkt i riksdagens energi- och klimatmål.
- Arbetar med att förmedla kunskap, ge inspiration och fördela ekonomiska stöd för att bidra till målen.
- Arbetar för att energi och klimat ska bli en integrerad del i alla verksamhets- och politikområden.
Statistik för planering och uppföljning
Länsstyrelsen tar fram energi- och klimatstatistik som kan användas för planering och uppföljning. Bland annat tar vi fram energistatistik över tillförsel, omvandling och användning av energi. Hos SMHI, i den nationella emissionsdatabasen, hittar du nationell och regional statistik för utsläpp av växthusgaser.
Nationella emissionsdatabasen, SMHI Länk till annan webbplats.
Vägledningar och stöd
Länsstyrelsens energi- och klimatsamordning, LEKS, driver flera utvecklingsprojekt inom energi och klimat. Inom projekten har vi tagit fram olika vägledningar och handläggarstöd, som kan hjälpa dig som arbetar med energi- och klimatfrågor inom till exempel miljöprövning, energitillsyn, översiktsplanering och jordbruk.
Här inkluderas även andra vägledningar och stöd som länsstyrelserna har tagit fram själva eller tillsammans med andra myndigheter/aktörer.
Visste du att industrin står för närmare 40 procent av Sveriges energianvändning? Det innebär att energitillsynen i miljöfarlig verksamhet har en viktig del i hur vi ska uppnå nationella miljömål. För att hjälpa dig som tillsynshandläggare har Länsstyrelsen tagit fram ett handläggarstöd för energitillsyn av miljöfarlig verksamhet.
Handläggarstöd vid energitillsyn Pdf, 820.4 kB.
Handläggarstödet innehåller:
- information om lagar inom området
- råd för att planera, genomföra och utvärdera ett tillsynsbesök
- grundläggande fakta om energi
- konkreta exempel på bland annat kontrollfrågor vid tillsynsbesök.
Handläggarstödet vänder sig till:
- Länsstyrelsens handläggare inom tillsyn och tillsynsvägledning
- kommunernas handläggare inom tillsyn
- verksamhetsutövare.
Upphandlar du kurser i sparsam körning för jordbruk? För att kurser i sparsam körning ska spara både pengar och klimat behöver de uppfylla vissa minimumkrav. Här kan du ta del av riktlinjer för att veta vilka kvalitetskrav du ska ställa på kurserna. Underlaget består av en rapport och en broschyr som sammanfattar riktlinjerna.
Broschyr: Kvalitetskrav på kurser i sparsam körning för jordbruk Länk till annan webbplats.
Rapport: Kvalitetskrav på kurser i sparsam körning för jordbruk Länk till annan webbplats.
Broschyren innehåller:
- riktlinjer för allmänna krav
- riktlinjer för krav på innehåll och utförande
- exempel på kursupplägg.
Underlaget vänder sig till:
- upphandlare av kurser i sparsam körning
- andra som kommer i kontakt med sparsam körning för jordbruk.
Miljöprövningar är ett utmärkt tillfälle för att arbeta med energifrågor. Om vi får in energiaspekten redan i samrådsfasen kan företagens redovisningar av energianvändningen bli mer detaljerade. Det gäller både i ansökan och i miljökonsekvensbeskrivningen.
Länsstyrelsen har tagit fram en vägledning till hur energiaspekten kan inkluderas i miljöprövningar – hela vägen från samråd till beslut. Det leder förhoppningsvis till ökad energihushållning och energieffektivare verksamheter.
Vägledning – energi i miljöprövningar Länk till annan webbplats.
Vägledningen innehåller:
- en genomgång av krav och bestämmelser för energiaspekter
- förslag på energiaspekter som kan ingå i miljöprövningar
- checklistor för energiaspekter
- förslag på energivillkor.
Vägledningen vänder sig till:
- verksamhetsutövare
- länsstyrelser i samrådsfasen
- miljöprövningsdelegationer.
Hållbar översiktsplanering handlar om att ta hänsyn till energi- och klimatfrågor redan i översiktsplaner och detaljplaner. Här har du som arbetar som planhandläggare en viktig roll, och Länsstyrelsen har därför sammanställt en vägledning som du kan använda när du granskar, reviderar eller tar fram nya översiktsplaner. Det finns även en checklista, framtagen av Länsstyrelsen i Hallands län, som kan hjälpa dig att få in energi- och klimataspekten i både översiktsplaner och detaljplaner.
Planera för hållbarhet – energiaspekter i fysisk planering Länk till annan webbplats.
Checklista för begränsad klimatpåverkan i den fysiska planeringen, pdf Länk till annan webbplats.
Underlaget innehåller:
- information om vad som bör ingå i olika typer av översiktsplaner
- checklista för energi- och klimatfrågor i översiktsplaner och detaljplaner.
Underlaget vänder sig till:
- Länsstyrelsens handläggare för översiktsplaner och detaljplaner
- kommunernas handläggare för översiktsplaner och detaljplaner.
Alla verksamhetsutövare har en skyldighet att hushålla med el. För att förenkla för företag och andra verksamheter som vill bli mer energieffektiva har Länsstyrelserna i samarbete ned Energimyndigheten tagit fram en rad hjälpmedel inom projekten Nätverk för energieffektivisering och Incitament för energieffektivisering. På Energimyndighetens webbplats finns dessa stöd samlade:
Guide för energieffektiva företag, Energimyndigheten Länk till annan webbplats.
Metodstöd för energieffektivisering, Energimyndigheten Länk till annan webbplats.
Länsstyrelsen arbetar med energieffektivisering inom bland annat det övergripande klimatarbetet och inom tillsyn av miljöfarlig verksamhet. Effektiv energianvändning bidrar positivt till flera nationella miljömål och är en viktig del i arbetet med Agenda 2030.
Kontakt
-
Jesper Agrelius
Klimat- och energiutvecklare
Telefon 010-2236220
-
Annika Pers Gustafsson
Klimat- och energistrateg
E-post till Annika Pers Gustafsson
Telefon 010-2236426