Stöd för kompetensutveckling 2023-2027
Syftet med stöd till kompetensutveckling är att öka kompetensen hos verksamma på landsbygden och därmed även öka effektiviteten och förbättra måluppfyllelsen för övriga åtgärder i strategiska planen samt bidra till uppfyllande av nationella mål och EU-gemensamma mål, direktiv och förordningar. I sin helhet ska åtgärden verka för en hållbar ekonomisk, miljömässig och social utveckling av landsbygden.
Åtgärden riktar sig till verksamma inom besöks-, jordbruks-, livsmedels-, trädgårds- (inklusive akvaponi) och hästnäringen. Aktiviteterna ska bidra till ökad kompetens hos målgruppen, vilket främjar innovation, samarbete och utveckling av kunskap. Aktiviteterna kan även inspirera till och underlätta att använda och utveckla ny teknik och nya metoder utifrån ny kunskap från forskning och försök samt återföra kunskapsbehov till forskningen.
Stödberättigade utgifter och kostnader – utgiftstyper
Stöd till kompetensutveckling får lämnas inom följande utgiftstyper för kostnader som avser:
- Utgift för personal – lön till personal, inklusive lönekostnadspåslag.
- Indirekta kostnader – OH-kostnader kopplade till projektet. Sökanden kan få ersättning för sina faktiska kostnader. Se 3 kapitlet, 37-42 paragrafen i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2024:001) om företagsstöd, projektstöd och miljöinvesteringar samt stöd för lokalt ledd utveckling, följ länk nedan, för hur du räknar ut dina indirekta kostnader.
- Övriga utgifter – eget arbete (för privatpersoner eller enskild firma), köp av tjänster.
Stöd till kompetensutveckling får inte lämnas för materiella investeringar.
Stöd för fortbildning av rådgivare ansöker du om hos Jordbruksverket.
Stödnivå
100 procent.
Projektlängd
Projekten kan som längst hålla på i tre år från och med att man har fått sitt beslut om stöd. Man har dock möjlighet att förlänga sina projekt om man har tydliga skäl för det.
Ansök
Du ansöker om stöden via Jordbruksverkets e-tjänst.
E-tjänst för att söka projektstöd, investeringsstöd och företagsstöd Länk till annan webbplats.
All allmän information om stödet, villkoren som gäller och hur du ansöker finns hos Jordbruksverket:
Stöd för kompetensutveckling (jordbruksverket.se) Länk till annan webbplats.
Länsstyrelsen handläggar din ansökan.
Kommande utlysningar
Utlysningar inom stöd till kompetensutveckling är planerade under hösten 2025. Planeringen kan ändras
Minimipoäng för stöd
300 poäng är minimipoäng för stödet.
Regionala prioriteringar
I stödet till kompetensutveckling finns enbart nationella prioriteringar.
Alla ansökningar poängsätts utifrån olika poängkrav. Du som söker stöd får vägledning i e-tjänsten om vilka svar och underlag som du behöver lämna. I e tjänsten kan du också se hur dessa efterfrågade uppgifter kommer att bedömas och vilka krav som gäller för att få poäng.
Kompetensutveckling inom Miljö och klimat, Greppa näringen Pdf, 183.6 kB.
Kompetensutveckling inom Miljö och klimat, Ett rikt odlingslandskap Pdf, 184 kB.
Kompetensutveckling inom Stärkt konkurrenskraft och djurvälfärd Pdf, 184.4 kB.
Kompetensutveckling inom Livsmedel och besöksnäring Pdf, 183.7 kB.
Utlysning
Stödet går bara att söka i en aktuell utlysning. Vi avslår ansökningar som du skickar in innan eller efter aktuell utlysning.
Tid för utlysningen: 1 oktober–31 december 2024.
Budget: 10 000 000 kronor.
Stöd till kompetensutveckling – ett rikt odlingslandskap får lämnas för aktiviteter som bidrar till ökad kunskap om nationella miljökvalitetsmål och EU-gemensamma mål för miljö och klimat. Målgruppen är verksamma inom jordbruks-, trädgårdsföretag (inklusive akvaponi) samt företag och ideella föreningar med hästverksamhet med minst tio hästar.
Projekten ska innehålla minst en av följande åtgärder som har identifierats som viktiga i Västra Götaland:
- Rådgivning om nötköttsproduktion och lammköttsproduktion på naturbetesmark i kombination med gårdsspecifik rådgivning om betesstrategier för ökad biologisk mångfald.
- Rådgivning kring vattenfrågor som kopplar till ökad biologisk mångfald och kulturmiljövärden i odlingslandskapet (inklusive våtmarker).
- Rådgivning om småbiotoper och blommande ytor i slättlandskap. Kan vara ett komplement till ett samarbetsprojekt där man investerar i att anlägga småbiotoper.
Aktiviteterna ska ge målgruppen praktiska och konkreta exempel på miljö-och klimatåtgärder som går att tillämpa på företagsnivå. De ska samtidigt ge målgruppen råd om åtgärder som tar hänsyn till naturområden som är skyddade enligt miljöbalken och hotade arter i odlingslandskapet. Aktiviteterna ska även beakta företagens ekonomiska och sociala hållbarhet för att uppnå en ökad, konkurrenskraftig och hållbar livsmedelsproduktion.
Tid för utlysningen: 1 oktober–31 december 2024
Budget: 3 000 000 kr
Utlysningen omfattar livsmedelsförsörjning, livsmedelsförädling samt småskalig besöksnäring.
Aktiviteterna ska bidra till att verksamma inom livsmedelsproduktion och förädling av livsmedel ska få ökad kunskap och praktiska exempel på hur de kan utveckla sin verksamhet genom innovationer, skapa och använda sig av lokala marknader, lokal livsmedelsförsörjning och direktförsäljning från producent till konsument, förädlare och restauranger.
Innovation är ett viktigt inslag för att få mindre livsmedelsproducenter och/eller nya produkter att komma ut på marknaden och få fäste.
Utlysningen vill möjliggöra för fler aktörer att erbjuda kompetensutveckling och därför har vi valt att lyfta fram följande områden i den här utlysningen som viktiga för länets utveckling:
- Innovationsarbete. Stöd i att tänka nytt kring organisation, marknader, metoder och produkter samt genomförandet och uppföljning av dessa innovationer.
- Produktutveckling för mindre livsmedelsproducenter.
- Förpackningar – material, storlek, design med mera.
- Konceptutveckling.
Stödet kan inte ges för enskild rådgivning.
Tid för utlysningen: 1 oktober–31 december 2024.
Budget: 1 500 000 kr.
Ökad konkurrenskraft har en central roll i målen för den svenska Livsmedelsstrategin. En konkurrenskraftig primärproduktion bidrar till en god livsmedelsförsörjning. För att öka konkurrenskraften behöver hänsyn även tas till miljömässig hållbarhet.
Ett projekt ska innehålla en eller båda två av följande åtgärder som har identifierats som viktiga i Västra Götaland:
- Företagsledning ur ett helhetsperspektiv. Att öka kompetensen inom övergripande företagsledning (ledarskap, ekonomi, marknad och strategi) för att göra företagen mer konkurrenskraftiga på lång sikt. Här prioriteras aktiviteter riktade mot företag med anställda, företag som har gått igenom ett generationsskifte under de senaste tio åren eller företag med betande djur.
- Motståndskraft vid kriser. Att öka företagens motståndskraft vid kriser av olika slag. Målet är en långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning där bland annat vatten- och drivmedelsförsörjning spelar en viktig roll. Fokus ligger på åtgärder på gårdsnivå.
De här åtgärderna kan göra stor nytta och lyfta vår konkurrenskraft ytterligare. Dagens jordbruks- och trädgårdsföretag är större, mer teknologiskt utvecklade och globalt påverkade vilket kräver en ökad kunskap hos dem som driver dem. Samtidigt innebär den ökade globala kontexten med miljö och klimatkriser samt en större oro runt omkring i världen ökade risker för de här företagen.
Aktiviteterna ska bidra till att verksamma inom jordbruks- och trädgårdsföretag (inklusive akvaponi) ska få ökad kunskap eller praktiska exempel på hur de kan stärka sin konkurrenskraft.
Aktiviteter ska också bidra till att verksamma inom jordbruks- och trädgårdsföretag (inklusive akvaponi) får ökad kompetens inom vattenhushållning och vattenförsörjning.
Stöd ges ej till enskild rådgivning eller framtagande av kurser.

Kontakt
Telefon växel: 010-224 40 00
E-post: landsbygdsstod.vastragotaland@lansstyrelsen.se
Uppge om du vill bli kontaktad via telefon eller mejl. Svarstid 24 timmar vardagar.