Information till verksamma på landsbygden

På de här sidorna har vi samlat information som kan vara bra att känna till för dig som har verksamhet på landsbygden, till exempel lantbruk eller landsbygdsföretag. Du hittar också information om kompetensutveckling och rådgivning.

Växtnäring och växtskydd

Använder du växtskydd yrkesmässigt? Här finns information om integrerat växtskydd, behörighetsutbildningar och sprutjournaler.

Förvärv av lantbruksfastigheter

Har du köpt eller fått en lantbruksfastighet? Då kan du behöva söka förvärvstillstånd hos Länsstyrelsen.

Kompetensutveckling och rådgivning

Vill du utveckla ditt landsbygdsföretag för ökad hållbarhet och miljönytta? En viktig del av Landsbygdsprogrammet är utbildning och rådgivning för dig som är lantbrukare eller landsbygdsföretagare.

Betesförmedling

Här lägger vi kontaktuppgifter till markägare och djurägare så att du som har djur kan hitta bete till dina djur, och du som har mark kan få djur som betar den.

Betesförmedling

Ta jordbruksmark ur produktion

Att lägga ner eller ta jordbruksmark ur produktion genom exempelvis skogsplantering ska anmälas till Länsstyrelsen. Detta för att vi ska kunna pröva vilken hänsyn som kan krävas för att skydda värdefulla delar av odlingslandskapet.

Ta jordbruksmark ur produktion

Omslagsbild: Landsbygdspodden

Landsbygdspodden

Landsbygdspodden vänder sig till alla som är intresserade av landsbygd och landsbygdsutveckling. I podden får du ta del av bredden i vår verksamhet. Du får också tips på kommande aktiviteter. Varje avsnitt har ett tema och bygger på intervjuer med medarbetare. Podden drivs av landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Hör gärna av dig om du har förslag på ämnen.

14. Klimatklivet – rekordmycket pengar att hämta

I det här avsnittet pratar vi om Klimatklivet, ett statligt investeringsstöd för att minska utsläppen av växthusgaser. Erika Kvarnlöf och Amanda Jemsund träffar Helena Sandmer från miljöskyddsavdelningen för att diskutera detta stöd. Vi pratar om vilka som kan söka stödet, hur mycket stöd du kan få och exempel på åtgärder inom lantbruket. Vi går också igenom ansökningsprocessen och betonar vikten av att söka för att bidra till klimatomställningen. Framtiden för Klimatklivet ser ljus ut med rekordmånga pengar tillgängliga för stöd. Lyssna och gör en ansökan du också!

13. Drönare och framtidens lantbruk

I avsnittet diskuterar Erika Kvarnlöf och Amanda Jemsund utvecklingen inom lantbruket med fokus på anpassningar till klimatförändringar och teknologiska framsteg. Hur kan vi anpassa och förbereda oss inför framtiden? Vi diskuterar drönarteknik som verktyg för att samla data, sprida fröer och gödning samt för möjlig bekämpning av skadedjur. Trots fördelar som markskydd och precision finns det hinder i form av lagstiftning och vindavdrift. Vi pratar också om andra metoder för att samla in fältdata, som satellitbilder och digitala karttjänster.

12. Tyck till om betaltjänster! Hjälp oss att bevaka tillgången.

Vi pratar med Länsstyrelsens medarbetare Agneta Olsson om hur tillgången till grundläggande betaltjänster ser ut och har förändrats det senaste året i länet. Hur ser behoven ut och varför är detta viktigt? Hör också hur du kan hjälpa till att bevaka tillgången till betaltjänster genom att svara på en enkät och lämna dina synpunkter.

11. App, app, vi pratar markuppföljning via app

Är du lantbrukare har du säkert hört talas om årets nyhet: markuppföljning med satellit. Bra att det blir enklare att se till att EU:s jordbruksstöd hamnar rätt, men vad händer om satellitbilderna inte stämmer med ansökan? Då får lantbrukare komplettera med egna foton från sina skiften – via Jordbruksverkets app Geofoto. Men hur gör man, hur går det till? Vi ställer alla frågor vi kan komma på till Länsstyrelsens fältkontrollant Kajsa Högemark, som reder ut det hela!

10. Hur fungerar det att betala och ta betalt i länet?

Har du tagit ut kontanter från en bankomat senaste tiden? Eller satt in din föreningskassa på ett konto? I det här avsnittet kollar vi hur det fungerar med betaltjänster i vårt län. Länsstyrelsens senaste undersökning visar att det inte finns tillräckligt med så kallade grundläggande betaltjänster i länet. Kan Länsstyrelsen göra något för att förbättra situationen? Landsbygdspodden har bjudit in Agneta Olsson, som jobbar med landsbygdens infrastruktur på Länsstyrelsens enhet för landsbygdsutveckling för att ta reda på mer.

9. Mångfald i åkerlandskapet – alla kan hjälpa till

Den här gången pratar Erika Kvarnlöf och Amanda Jemsund med Karin Jarl om mångfald i åkerlandskapet. Vad menar vi egentligen med begreppet och vad finns det för små och lite större åtgärder som vi alla kan hjälpa till att göra? Vi lär oss mer om bland annat miljöytor, lärkrutor och hur vi kan underlätta för våra pollinerare. Vi får även veta mer om några spännande aktiviteter som äger rum nu under sommaren.

8. Sugen på att anlägga en våtmark? Om stöd för vattenvårdsåtgärder.

Sugen på att anlägga en våtmark? I året första avsnitt av Landsbygdspodden pratar Erika Kvarnlöf, Amanda Jemsund och Madeleine Svärd om vatten och vattenvårdsåtgärder. Du får veta mer om bland annat täckdikning, kalkfilterdiken och bevattningsdammar. Du får också information om vilka olika stöd som finns att söka för olika åtgärder som har koppling till vattnet i odlingslandskapet. (24 min)

Vill du prenumerera på Jordbiten? Ange dina uppgifter i vårt webbformulär. Fält markerade med * är obligatoriska och måste fyllas i.

Du hittar information om hur Länsstyrelsen behandlar personuppgifter på www.lansstyrelsen.se/dataskydd Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss