Risk för gräsbrand i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Analysfas Vättern

Efter att Nulägesbeskrivningen blev klar i juli 2023 fortsätter nu samverkansprocessen för Vätterns två prövningsgrupper Vättern Norra 67_9 och Vättern Södra 67_5 med Analysfasen.

Länsstyrelserna i Jönköpings, Västra Götalands, Örebro och Östergötlands har tagit fram ett förslag till målbildsanalys för Vätterns två prövningsgrupper. Vi vill nu få in synpunkter på målbildsanalysen.

Innehåll Analysfasen samt läsanvisning

Framtagen Nulägesbeskrivning ligger till grund för Analysfasen, där de behov av miljöanpassningar som finns i Vättern Norra och Vättern Södra beskrivs och en konsekvensanalys genomförs.

Nuläges­beskrivning inom NAP för Vättern

Analysfasen består av tre steg:

  1. Målbildsanalys
  2. Konsekvensanalys allmänna intressen
  3. Samverkansmöten med verksamhetsutövare och konsekvensanalys för anläggningarna

Målbildsanalysen för de två prövningsgrupperna Vättern norra och Vättern södra består av en gemensam allmän beskrivning samt 18 så kallade delområdesbeskrivningar för de delavrinningsområden som berörs av NAP-prövningarna. I den allmänna beskrivningen framgår syftet med målbildsanalysen. I de delområdesspecifika dokumenten finns resultatet av målbildsanalyserna.

  • Läs den allmänna delen för att få en introduktion och förstå syftet med den målbildsanalys som genomförts. Här beskrivs även vilket underlag Länsstyrelsen har utgått från när man genomfört analysen.
  • Läs delområdesbeskrivningar för att veta mer om vilka målarter som berörs och därmed vilka mål och miljöanpassningsåtgärder som föreslås för respektive delområde och anläggning. Läs de delområdesbeskrivningar du är intresserad och/eller berörd av.
  • I bilaga 1 Mål för målarter i Vättern listas samtliga målarter i Vättern och deras respektive övergripande åtgärdsbehov.

Hur du lämnar synpunkter

Synpunkter skickas in till Länsstyrelsen via Excelfilen nedan. Tänk på att du som verksamhetsutövare har möjlighet att här lämna uppgifter om vilka miljöåtgärder du anser behövs vid din anläggning. Du behöver även redovisa vilka konsekvenser miljöåtgärderna som återfinns i målbildsanalysen får på din verksamhet. Mer information finns i följebrevet nedan.

Synpunkterna ska ha inkommit till Länsstyrelsen i Jönköping senast 18 april 2024.

Följebrev med information om hur du lämnar synpunkter Pdf, 297.3 kB.

Excelfil för synpunkter Excel, 10.5 kB.

Delområdes­beskrivningar

Karta

Nästa steg

När dialogrundan är avslutad kommer länsstyrelserna gå igenom inkomna synpunkter och göra eventuella ändringar i målbilsanalysen. Ett slutgiltigt målbildsdokument samt en sammanställning av inkomna synpunkter tas fram och publiceras på Länsstyrelsens hemsida.

Steg två i analysfasen består av att länsstyrelserna genomför en analys av de konsekvenser som åtgärderna i målbildsanalysen får på allmänna intressen. Exempel på allmänna intressen inkluderar bland annat kulturmiljö, elförsörjning, infrastruktur, jordbruk, industri, klimatanpassning och spridning av invasiva arter.

Steg tre i analysfasen består av samverkansmöten mellan verksamhetsutövare och respektive länsstyrelse. På mötet diskuteras åtgärdsförslag och eventuella konsekvenser av dessa förslag vid respektive anläggning. Under mötet har verksamhetsutövare alltså en chans att diskutera konsekvenserna samt egna förslag på miljöåtgärder direkt med länsstyrelsen.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss