Risk för gräsbrand i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Åtgärdsprogram inom miljömål

För att få en mer positiv utveckling för miljön och öka förutsättningarna för att nå miljömålen tar Länsstyrelsen tillsammans med andra aktörer fram åtgärdsprogram.

Arbetet för att uppnå miljömålen görs av myndigheter, intresseorganisationer, företag och privatpersoner. För att få ut störst resultat av våra insatser krävs att vi samarbetar, och vi har en samordnande roll i detta arbete.

Varje län har åtgärdsprogram som ger vägledning och stöd för prioriteringar av insatser. Åtgärderna samordnas med andra pågående planer och utveckling inom länet. Åtgärdsprogrammen tas fram av Länsstyrelsen tillsammans med andra aktörer.

Styrmedel och åtgärder

För att nå miljömålen krävs förändringar i samhället. Det behövs ett arbete med styrmedel, i såväl produktion som konsumtion. Nationella, regionala och lokala aktörer behöver tillsammans driva på utvecklingen med hjälp av åtgärder och styrmedel. Styrmedel kan vara lagar och regler, samhällsplanering, ekonomiska stöd, åtgärdsplaner, information och nätverksstyrning.

Åtgärdsprogrammen i Jönköpings län

Syftet med åtgärdsprogrammet är att skapa förutsättningar samt genomföra insatser för att förbättra miljötillståndet på regional nivå genom att ta fram effektiva åtgärder som genomförs i bred samverkan i länet. Programmen och dess åtgärder är viktiga för att på regional och lokal nivå göra insatser för att uppnå miljömålen. Åtgärderna i åtgärdsprogrammet kompletterar annat miljöarbete som pågår bland länets aktörer. I detta arbete är även samverkan viktigt för att miljömålen ska få genomslag i länet och miljön ska bli bättre.

Åtgärderna ska

  • kraftsamla kring åtgärder som kräver flera aktörers gemensamma kunskap och samverkan
  • får mer effekt av att genomföras av flera aktörer samtidigt
  • sker inom eftersatta områden
  • regionalt viktiga för att uppnå miljömålen i länet bidra till miljömålen
  • vara genomförbara eller kunna påbörjas under respektive åtgärdsprogrammets period.

Uppföljning av åtgärderna i åtgärdsprogrammen

Åtgärderna i åtgärdsprogrammet följs varje år upp av respektive aktör som åtagit sig åtgärder. Uppföljningen sker i åtgärdswebben, som är ett publikt webbverktyg för uppföljning och redovisning av länens regionala åtgärdsprogram för miljömål.

Länsstyrelsen gör en sammanfattning och analys av åtgärdsuppföljningen och tittar på utvecklingen för respektive åtgärd.

Utveckling för åtgärderna visar hur arbetet går för respektive åtgärd i jämförelse med senaste uppföljningen. (utvecklingen bygger på den samlade bedömningen som gjorts av alla aktörers insatser i åtgärden) Att utveckling är

  • Positiv: visar att åtgärdsarbetet har gått framåt
  • Neutral: inte skett någon utveckling i åtgärden
  • Negativ: åtgärdsarbetet har stannat av/eller gått tillbaka
  • Ej påbörjats: åtgärdsarbetet har inte påbörjats.
  • Genomförd: är bedömd som genomförd

Uppföljning av åtgärdsprogrammen för miljömålen Pdf, 1.4 MB.

Du kan även ta den av resultatet från åtgärdsuppföljningen i

Åtgärdswebben Länk till annan webbplats.

Remiss åtgärdsprogram: Grön Handlingsplan 2025-2029

Åtgärdsprogrammet Grön Handlingsplan 2025–2029 ska bidra till att uppfylla miljömålen, Sveriges friluftslivsmål och de globala målen för hållbarutveckling Agenda 2030 i länet.

Åtgärdsprogram Grön Handlingsplan 2025-2029

Åtgärdsprogram: Anpassning till ett förändrat klimat 2021-2025

Åtgärdsprogrammets syfte är att förbättra resiliensen avseende klimatförändringar i Jönköpings län. Åtgärderna har arbetats fram genom aktörernas egna klimat- och sårbarhetsanalyser och bottnar i de sju prioriterade klimateffekter som lyfts i den nationella klimatanpassningsstrategin.

Åtgärdsprogram Anpassning till ett förändrat klimat 2021-2025

Åtgärdsprogram: Minskad klimatpåverkan 2021-2025

Syftet med åtgärdsprogrammet är att förbättra klimat- och energiarbetet i Jönköpings län. De globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030, Parisavtalet, EU:s och Sveriges energi- och klimatmål samt länets klimat- och energistrategi från 2019 ligger som en bas för åtgärdsprogrammet.

Åtgärdsprogram Minskad klimatpåverkan 2021-2025

Åtgärdsprogram: Hälsans miljömål 2023-2027

Åtgärdsprogrammet ska bidra till att skapa en giftfri miljö, ett mer cirkulärt samhälle och ett samhälle som är hållbart och där livsmiljöer för god hälsa främjas. Programmet består av åtgärder indelade i fyra fokusområden: en giftfri miljö, hållbar konsumtion och produktion, livsmiljöer för en god hälsa samt hållbara städer och samhällen.

Åtgärdsprogram Hälsans miljömål 2023-2027

Åtgärdsprogram: Vattnets miljömål 2023-2027

Syftet med åtgärdsprogrammet är att vårda det vatten vi har i Jönköpings län, vilket har en avgörande betydelse för många hotade arter som trivs i våra sjöar och vattendrag. Programmet består av åtgärder inom fokusområdena bara naturlig försurning, ingen övergödning, levande sjöar och vattendrag och grundvatten av god kvalitet.

Åtgärdsprogram Vattnets miljömål 2023-2027

Kontakt

Miljömålssekretariatet

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss