Steg 4: Ta hand om din våtmark
Hur mycket underhåll som krävs beror på våtmarkens syfte och utformning. Observera att det finns miljöersättning att söka för skötsel av våtmarker och dammar i odlingslandskapet.
%20mp3278223-cows-enjoing-water.jpg)
Foto: Mostphotos.
Behov av skötsel
För att en restaurerad, återetablerad eller anlagd våtmark ska behålla sin funktion kan det i vissa fall behövas kontinuerlig skötsel. Vilken typ av skötsel som behövs beror på våtmarkens syfte.
Olika former av störning, som varierande vattennivåer, slåtter eller bete ökar våtmarkens livslängd, eftersom det minskar risken för igenväxning eller dominans av enstaka arter. En våtmark som skapats i syfte att rena vattnet från näringsämnen behöver grävas ur då och då.
Det är inte alltid möjligt att restaurera eller anlägga en våtmark med helt underhållsfria naturbaserade lösningar. Efter att du har skapat våtmarken kan du därför kontinuerligt behöva sköta och underhålla den.
Olika typer av skötsel:
- Hålla undan buskar och sly med hjälp av betande djur eller genom röjning och slåtter.
- Underhålla regleringsanordningar såsom så kallade munkar och överfall.
- I vissa fall kan du behöva muddra dammar.
%20damm_sk%C3%B6tsel.gif)
Damm där det är behov av rensning. Foto: länsstyrelsen.
Undvik invasiva främmande arter
Var uppmärksam på om invasiva arter sprids på marken vid din våtmark. Invasiva främmande arter är inte inhemska men trivs här och sprids lätt och tar över i den svenska naturen. Dessa arter behöver bekämpas för att inte ta över.
Invasiva främmande arter är ett ökande problem. De är ett stort potentiellt hot mot den inhemska floran och faunan, inte minst i våtmarker som ofta hyser rödlistade, inhemska arter.
Invasiva främmande arter sprids mycket lätt, ofta med frön via sjöar och vattendrag. Andra vanliga spridningsvägar är olika maskiner, arbetsfordon och flyttning av massor. I och runt våtmarker är det framför allt dessa tre arter som ökar:
- Gul skunkkalla
- Jättebalsamin
- Jätteloka.
Invasiva främmande arter i Jönköpings län
Invasiva främmande arter, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Rapportera invasiva arter, Artdatabanken Länk till annan webbplats.