Byggnadsminnen på Gotland

Vamlingbo Bottarve. Foto: Länsstyrelsen
I Gotlands län finns för närvarande 366 byggnadsminnen (samt 15 objekt som har skyddet anmälningsplikt). Syftet med byggnadsminnen är att bevara spår av historien för vår förståelse av gårdagens, dagens och morgondagens samhälle och samtidigt trygga människors rätt till en viktig del av kulturarvet.
En byggnad som har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde eller som ingår i ett bebyggelseområde med ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde kan skyddas som byggnadsminne. Bestämmelserna om byggnadsminnen får också tillämpas på parker, trädgårdar eller andra fasta anläggningar. Även tidsperspektivet är stort, från medeltida bostadshus till en försvarsanläggning och industrimiljöer från 1900-talet.
Meningen är att objekten ska sparas som ett historiskt dokument över en gången tid, dess människor och samhälle och vara en källa till förståelse av vår historia.
Inte bara objektens ålder, arkitektur och utseende är viktiga, utan även aspekter som byggnadsteknik, material, konstruktion och personhistoria. Även byggnadens socialhistoriska och samhällshistoriska värde och dess placering i miljön är av betydelse. Byggnaden eller anläggningen måste ha bevarats på ett sådant sätt, att dess förmåga att förmedla dessa värden inte gått förlorad.
Många av byggnadsminnena i vårt län har anknytning till jordbrukets stenhusbebyggelse från 1700- och 1800-talet . Andra typiska miljöer är den medeltida bebyggelsen och bulhusen från 1700- och 1800-talet i Visby innerstad. Bland de lite ovanligare miljöerna kan nämnas oljepumpen i Rute, Bunge flygfält, Etelhems krukmakeri och Tomtbods fiskeläge i Burs.
109 byggnadsminnen finns jämnt fördelade över den gotländska landsbygden och resterande
257 objekt är i Visby med absolut koncentration till Visby innerstad.
Information om byggnadsminnena i Visby innerstad via Visinvent Länk till annan webbplats.

Anga Boters linbastu. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Anga Boters, linbastu
Linbastun på Boters i Anga är en av Gotlands få kvarvarande och bäst bevarade lin-och maltbastur.
Linbastun är en traditionell och ålderdomlig byggnadstyp som har förhistoriskt ursprung. Bastun är huvudsakligen uppbyggd av grovputsad kalksten med gavelingång och försedd med torvtäckt tak av kalkstensflis i vildtäckning, lagd direkt på takåsarna. Utöver ingångsdörren finns i fasaden endast två öppningar, en mindre rökglugg placerad ovan dörren och en liten smal öppning i östra väggen.
Invändigt upptas nästan halva jordgolvets yta av en cirka 90 – 160 centimeter hög, grovt putsad kalkstensugn. Torkhyllor, så kallade torklavar, i trä löper längs den västra och norra väggen. Ett tvärgående bjälklag bär upp en andra våning med torklavar.
Anga socken är mycket rik på fornlämningar, med flera kända lägen för järnåldersgårdar och rösen i skogsmarkerna ned mot kusten. Linbastun ligger utmed gamla ringvägen och landsvägen vid Boters och Hemmungs, som före laga skiftet på 1890-talet var än mer tätbebyggt än i dag.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminnesförklarat 2001. Byggnadsminnesförklaringen omfattar linbastun samt skyddsområde bestående av beteshage.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten

Atlingbo gamla skola. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Atlingbo före detta skola
Atlingbo före detta skola är en envånings vitkalkad kalkstensbyggnad med sekundärt inredd vind under ett plåtklätt spåntak. Byggnaden ritades av arkitekt Lundberg som 1867 utförde den enligt en så kallad normalritning. Skolan togs i bruk 1869/70.
Byggnaden är relativt påkostad exteriört med solbänkar och sockelgesims i kalksten och en välgenomtänkt fasaduppbyggnad med centrerad dörr. Gavlarna har höga, spetsiga fönster. Framför entrédörren finns en veranda med snickarglädje.
Invändigt är planlösningen den utökade parstugans med skolsal till vänster och ursprunglig lärarbostad till höger. Det bakre rummet är välbevarat med tapeter från sekelskiftet och kakelugn. Vid baksidans entré med farstu i anslutning till lärarbostaden finns en rak trappa till vinden. När skolan var aktiv så fanns på vinden ett lärarrum och en slöjdsal.
Byggnadens välbevarade exteriör, planlösning, interiöra snickeridetaljer och inredning, gör sammantaget att byggnaden är av stort byggnadshistoriskt intresse samt en välbevarad sockenskola från tiden för folkskolans expansion på den gotländska landsbygden.
Fakta
Skyddsform: Anmälningsplikt 2009. Beslutet gäller byggnadens exteriör och stomme samt interiört alla snickerier, fast inredning samt äldre golv och ytskikt.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Atlingbo Isums. Foto: Länsstyrelsen
Atlingbo Isums
Byggnadsminnet vid Isums består av en stor mangårdsbyggnad i två våningar och en stor flygel med tillhörande tomt. Mangårdsbyggnaden har aldrig moderniserats och därför undgått senare tiders ingrepp. Byggnaden är av det monumentala slaget, högt, långt, med tio stora fönster på varje långsida vilket är ovanligt utifrån gotländska mått sett. Entrédörren är i blandad barock- och gustaviansk stil. Färgsättningen är kraftfull med järnvitriolgula väggar, gröna fönstersnickerier i två nyanser och röd dörr.
Manbyggnadens stomme i bottenplanet är ursprungligen uppförd som parstuga under 1700-talets början och har inslag av återanvänd medeltida sten. En andra byggnadsetapp genomfördes i början av 1830-talet då andra våningsplanet uppfördes. Många äldre tapettyper finns representerade ända från tiden för detta våningsplans tillkomst. En öppen vind finns över hela byggnadens sträckning. Nedervåningen med 1700-tals karaktär har barockmålning i gamla salens tak, det enda måleriet i sitt slag på Gotlands landsbygd. Salsvåningen med tapeter och kakelugnar avspeglar dåvarande välstånd.
Flygeln är en putsad silikattegelbyggnad under plåttak innehållande brygghus med bakugn, samt drängkammare. Som ett senare tillskott till huvudbyggnaden utgör den en betydelsefull länk i gårdens bebyggelseutveckling. Flygeln är byggnadshistoriskt värdefull som exempel på regionalt sentida flygelbyggnad där äldre funktioner har inpassats i en till moderna behov anpassad byggnad.
Trädgården har två karaktärsträd framför manbyggnaden i form av klappade lindar. I övrigt finns fruktträdgård, perenna buskar och växter samt en kryddträdgård. Längs tomtgränsen i väster finns en bäck.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2000. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnaden och flygeln samt ett skyddsområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Barlingbo Prästgård. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Barlingbo prästgård
Barlingbo prästgård hör till en av Gotlands viktigaste prästgårdsmiljöer från 1800-1900-talet. Då prästgården byggdes fungerade den även som prästgård för Ekeby församling.
Prästgårdens huvudbyggnad avviker starkt från det gotländska traditionella byggnadssättet. Prästgården är uppförd i rödtegel med inslag av gotländsk kalksten i en blandstil med inslag av såväl nygotik som ungrenässans.
Arkitekten Nils Börring ritade flera förslag till huvudbyggnaden, som uppfördes 1902 av de byggnadsmaterial som vid sekelskiftet 1900 kunde frambringas på Gotland, nämligen formslaget tegel och kalksten. Byggnaden är såväl exteriört som interiört välbevarad.

Barlingbo prästgårdsflygel. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Flygelbyggnaden är uppförd 1882 i kalksten i en våning med källare. Den enkla arkitekturen, som är typisk för Gotland präglar flygeln. Flygelbyggnaden har ursprungligen varit brygghus och arrendatorbostad. Sadeltaket är belagt med enkupigt, understruket lertegel. Flygeln har en välbevarad interiör.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1997. Byggnadsminnesförklaringen omfattar prästgårdens huvudbyggnad, flygel samt omgivande trädgård inkluderande planteringar och träd.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Björke S:ta Katarinas Gilleshus. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Björke S:ta Katarinas Gilleshus
Byggnaden är ursprungligen en medeltida ekonomibyggnad från 1200-talet.
I början av 1400-talet instiftades S:ta Katarina Gille knutet till Roma Kloster, till vilket denna byggnad, genom lokal muntlig tradition och uppgiftslämnare på 1800-talet, ansetts ha brukats som gillestuga. Gillets uppgift var i huvudsak själavård och hälsa samt att följa avlidna medlemmar till graven. Ett stort gille firades vid pingsttid varje år. Av de ca 120 namngivna gillena i nuvarande Sverige utgör detta gille ett av fem S:ta Katarinagillen. Detta är den enda gillesbyggnad som finns bevarad på landsbygden på Gotland. Efter reformationen förbjöds gillena och deras egendomar konfiskerades.
Den ursprungliga byggnaden var ca 7 x 12 meter och uppförd i tuktad sten. Södra hälften revs på 1820-talet men återuppfördes senare under seklet som magasin.
Medeltidshusets bottenvåning består i princip av ett välvt rum.
Magasinsdelens bottenplan har en stor dubbelport mot öster och ett smalt medeltida vindfönster mot väster. Huruvida detta sitter i originalvägg eller är en rekonstruktion är inte fastställt. I magasinets andra våningsplan finns en stor sädesbinge och in över det medeltida valvet ett öppet lågt utrymme för bjälklagsupplag. I plan tre finns ett rum som täcker både medeltidsdelen och magasinsdelen, där det i den medeltida norra gavelväggen finns ett litet kvadratiskt (ca 20 x20 cm) stort förvaringsfack. På vindsvåningen, även det ett rum över hela planets yta finns en öppning för gavellucka i den medeltida muren i norr. Här är muren påbyggd under 1800-talet och takbjälklaget vilar helt på nya murar. Taket är ett brant sadeltak belagt med falsad plåt i skivtäckning.
Som medeltida lantlig ekonomibyggnad som genom muntlig tradition kopplats till Roma Klosters S:ta Katarinas gille har bygganden en intressant kulturhistoria. Rivningen av delar av byggnaden i början av 1800-talet startade ett engagemang från centrala antikvariska myndigheter som berättar om den under 1800-talet förändrade synen på enklare historiska byggnader och deras värde. Den tillbyggda magasinsdelen utgör en välbyggd och funktionell lagerlokal från tiden kring sekelskiftet 1900.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2012. Byggnadsminnesförklaringen omfattar det medeltida stenmagasinet.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Boge Sockenmagasin. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Boge sockenmagasin
Boge sockenmagasin uppfördes 1857, av sten i två och en halv våning under tegeltak. En dörr till varje våning sitter mitt på södra långsidan, en trätrappa med vilplan leder upp till den övre våningen. I övrigt bryts de slutna fasaderna endast av några små vädringsluckor.
Invändigt består sockenmagasinet av ett rum på varje våning. Det nedersta rummet används numera som förråd för kyrkogården. De övre våningarna är inredda med sädbingar och olika sädbås, vars väggplankor genom en bulkonstruktion kan plockas i eller ur beroende på sädmängd. Mellanvåningen har bevarat all utrustning som skopor, krönta mått, våg med vikter, skrivpulpet med besöksbänk med mera.
Boge sockenmagasin är ett av Gotlands bäst bevarade sockenmagasin och det enda med all utrustning i behåll. Genom sin autenticitet visar den på ett utmärkt sätt den sockenkommunala sädesbanken med utrustning från självhushållets dagar.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2003. Byggnadsminnesförklaringen omfattar sockenmagasinet samt ett skyddsområde.
Ägare: Privat/förvaltas av Othem-Boge hembygdförening. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten utom vid enstaka visningar.

Boge Aner vattenkvarn. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Boge Aner vattenkvarn
Aner vattenkvarn ligger vid Anerån i kanten av odlingsbygden nära åns utlopp i Bogeviken. Kvarnen är byggd i två våningar under faltak på 1800-talets andra hälft och uppförd i resvirke och bulteknik med återanvända delar från en tidigare kvarnbyggnad. Det panelade kvarnhuset har ett fönster på vardera långsida ett uppe i varje gavelspets, samt dubbeldörrar vid västra hörnet på norra långsidan. Byggnaden är tjärad utom skorstensmuren i sydvästra hörnet som är vitputsad.
På södra sidan sitter det sex meter stora vattenhjulet, stödd på en stor pelare murad av kalksten och krönt med en gråsten som nav. Dess axel går in i kvarnhuset och till axeln är kopplat ett komplicerat maskineri helt i trä, vilket driver två kvarnstenar och två siktar. All utrustning är bevarad. I sydvästra hörnet står en öppen spis med återanvändna finhuggna stendetaljer från någon äldre manbyggnad.
Till anläggningen hör en kvarndamm med dammvallar, till- och avflöden, samt dammluckor. Detta iståndsattes 1984-85. Skogshagen intill är delvis stängslad med bandtunar.
Aner vattenkvarn i Boge är en av Gotlands få bevarade vattenkvarnar och den ena av två som tidvis ännu används för malning. Byggnaden med hjul, maskineri med dubbla stenar och siktar samt övrigt tillbehör är intakt bevarad. Till den idylliska miljön hör kvarndammen med till- och utflöde samt luckor.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2003. Byggnadsminnesförklaringen omfattar vattenkvarn med hjul samt ett skyddsområde bestående av kvarndamm med till- och utflöde och dammluckor samt tillfartsväg fram till bandtunen.
Ägare: Privat/förvaltas av Othem-Boge hembygdsförening.
Det här byggnadsminnet är en av Länsstyrelsens utpekade kulturbesöksplatser.

Boge Vike mangårdsbyggnaden. Foto: Länsstyrelsen Gotlands län

Boge Vike ladugården. Foto: Länsstyrelsen Gotland.
Boge Vike
Fastigheten Boge Vike, kallad Vike Minnesgård, flyttades i samband med laga skifte som gjordes 1828 och merparten av bebyggelsen har sannolikt tillkommit under 1830-talet.
Fastigheten utgörs av gårdsbebyggelsen samt ett markområde söder om bebyggelsen ned till havet. Närmast gården ligger ett stycke gammal ängsmark, som stiftelsen Vike Minnesgård hävdar på traditionellt vis.
Manbyggnaden är en parstuga i sten under ett faltak byggd 1833, med kammare och kök mellan vardagsstuga och sal.
Flygelbyggnad i sten och reveterat trä under faltak. Innehåller drängkammare och brygghus med bakugn samt loft med kölna.
Lillgård och storgård avgränsas med en putsad stenmur med brädtak.
På storgården ligger ladugården med tröskvandring, vagnsbod med mera. Ladugårdsbyggnaderna är uppförda i skiftesverk under agtak och faltak. Ladugården är äldre än 1830-tal och den har flyttats till sin nuvarande plats och den består av flera sammanbyggda delar med olika ålder.
På storgården i anslutning till lillgården ligger en köttbod uppförd i bulteknik under ett faltak. I anslutning till storgården finns också en humle- och örtagård.
Söder om gårdsmiljön, på betryggande avstånd från gårdens övriga byggnader, ligger smedjan även den är en skiftesverksbyggnad under ett faltak. Smedjan har byggts om under senare tid. Vid stranden ligger en strandbod.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1964. Byggnadsminnesförklaringen omfattar hela fastigheten och samtliga byggnader
Ägare: Stiftelsen Vike Minnesgård. Gården hålls öppen under sommartid. För mer information hänvisar vi till stiftelsen Vike minnesgårds hemsida:
Det här byggnadsminnet är ett av Länsstyrelsens utpekade kulturbesöksplatser.

Bro Duss manbyggnad med flyglar. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Bro Duss
Betydande delar och inredningsdetaljer från 1700-talet är bevarade. Manbyggnadens nuvarande form avseende volym, planlösning och fönsterstorlek är sannolikt från 1800-talets mitt. Huvudbyggnaden är uppförd i kalksten i två våningar under ett brant tegeltak på spånunderlag. Planlösningen är en närmast sexdelad variant av parstugan och har likheter med den mindre manbyggnaden vid granngården Kvie (BM). Unikt för ön är uppbyggnaden med manbyggnad i mitten, som på gavlarna försetts med varsin sammanbyggd flygel i huvudbyggnadens längdriktning. Även flyglarna är av kalksten under tegeltak. Bakom norra flygeln finns dessutom en källare.
Duss i Bro är en märklig gårdsanläggning i en rik fornlämningsmiljö. Särskilt manbyggnaden med dess bägge flyglar har höga kulturhistoriska värden, likaså den fristående smedjan/snickarboden med sin bevarade inredning. Manbyggnaden tros ha medeltida murverk i den södra delen som, enligt tradition, har inrymt lokaler för myntprägling. Gården är omtalad inte minst för att gutnaltingets medeltida sigillstamp, har påträffats på gården där den använts som brödstämpel.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2006. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnad med vidbyggda flyglar och smedja med snickarbod samt ett skyddsområde bestående främst av lillgårdstomt med trädgård.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Bro Kvie manbyggnad med flyglar. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Bro Kvie
Byggnadsminnet Bro Kvie omfattar en tvåvånings manbyggnad som flankeras av envånings flyglar och en ladugård, allt beläget i idyllisk ängsmark, där lämningar från järnåldersbebyggelse visar på boplatsens kontinuitet.
Manbyggnaden är uppförd i sten under brant tegeltak, troligen i två etapper under 1700-talets sista fjärdedel. Ytterdörren i gustaviansk stil med bland annat pärlstav tillhör landsbygdens förnämligaste. Fasaderna är färgade blågrå med kimrök, snickerierna är målade i guldockra.
Huset har sexdelad plan. Alla rum utom ett har gamla brädgolv, originalsnickerier och kraftfull färgsättning i många kulörer. Flera eldstäder som kakelugnar och öppna spisar är bevarade.
Flyglarna ser ut som små parstugor med dörrarna symmetriskt placerade på varje långsida. Flyglarna har samma färgsättning som manbyggnaden. Norra flygeln innehåller brygghus med bakugn samt tvättstuga. Södra flygeln har hyst två drängkammare.
Vid sidan om manbyggnaden ligger fägården med stenladugård från 1771, vilken ursprungligen haft agtak.
Kvie i Bro är en välbevarad 1700-tals gårdsanläggning på den gotländska landsbygden.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1999. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnad, de två flyglarna, ladugården samt närmast omgivande tomtområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Bunge Biskops smedja/kölna. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Bunge Biskops, smedja/kölna
Byggnaden är uppförd som smedja och linbastu med stomme i kalksten med vitputsade fasader och gavelrösten av stående brädpanel. Taket är belagt med enkupigt tegel. Byggnaden har två ingångar, en dörr på östra fasaden som leder till smedjan och på södra gaveln finns en dörr som leder till linbastun.
Smedjans inredning består av ässja och bälg. Linbastuns inredning består av en ärlelugn i tegel med två eldstäder. Linbastun saknar sitt ursprungliga, isolerade innertak.
Såväl linbastun som smedjan var traditionellt en vanligt förekommande byggnad som återfanns på de flesta stora gårdar. De eldfängda byggnaderna placerades i utkanten av gårdsbebyggelsen, ibland fritt i landskapet. Idag finns drygt 50 linbastur kvar på Fårö och nordöstra Gotland samt i socknarna på Östergarnslandet. Av smedjorna finns fler bevarade, kanske på grund av att de brukats längre period. Även flerfunktionsbyggnader som denna smedja-linbastu förekommer i olika kombinationer.
Smedjan vid Biskops är en god representant för den kombinerade smedjan-linbastun på Gotland, som är ovanligt stor till sin utformning. Till detta bidrar den bibehållna ärleugnen i linbastun och den välbevarade inredningen i smedjan.
Fakta
Skyddsform: Anmälningsplikt 2009. Beslutet gäller byggnadens exteriör och stomme samt bevarad fast inredning såsom ässja och bälg samt linbastuns ärleugn samt skorstenstockar.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Bunge flygfält hangar med vidbyggd flygtjänstbyggnad. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Bunge flygfältet
Bunge flygfält är beläget på norra Gotland vid Fårösunds samhälle, flygfältet ligger söder om fd kasernområdet KA3 och alldeles intill Bungemuseets friluftsmuseum.
Bunge flygfält och dess hangar ligger på en särskild fastighet. Området karaktäriseras av flygfältet med sina tre banor, platta, hangar och vidbyggd flygtjänstbyggnad med torn samt förrådsbyggnader i väster.
Bunge flygfält stod färdigt 1939 och avlöste därmed sjöflyget som tidigare landat i Fårösund, sundet mellan Gotland och Fårö. Kort därefter fick fältet belagda landningsbanor och blev det första flygfältet på ön med permanenta banor. Flygvapnet baserade till att börja med jaktflyg på Bunge, men fältet blev efterhand i huvudsak bas för spaningsflyg. Trafikflyget till och från Gotland tvingades återkommande använda Bunges permanenta banor då tjällossningen på Visby flygplats omöjliggjorde trafik om vårarna. Detta fram till 1956 då Visbys flygfält permanentades. Efter krigsslutet användes Bungefältet som övningsflygfält även för bomb- och jaktflyget. Från 1962 drevs utbildning för flyglottorna på Bunge, en verksamhet som upphörde 1991.
Hangaren är uppförd med stomme av sju stycken självbärande limträbalkar med spännvidd på cirka 60 meter, monterade i betongfundament. Hangaren har papptak. Hela södra fasaden utgörs av skjutportar av trä på räls med glasad fasad ovanför. Även baksidan av hangarkroppen är glasad upptill. Kort tid efter uppförandet har flygtjänstbyggnaden försetts med torn för radio, pejling och flygledning.
Betongplattan framför byggnaderna består av 108 gjutna sektioner som ansluter direkt till hangarportarna medan sidobyggnaden har en gräsyta mellan fasaderna och betongytan.
Bunge flygfält är ett viktigt inslag i det öppna landskapet kring Fårösund. Hangaren har ett stort byggnadstekniskt och arkitektoniskt värde. Betongplattan hör nära samman med hangaren medan landningsbanorna är en viktig vittnesbörd om områdets militärhistoria och bidrar till områdets öppna karaktär.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2001. Byggnadsminnesförklaringen omfattar hangaren med framförvarande betongplatta samt ett skyddsområde som omfattar landningsbanorna.
Ägare: Privat. Bunge flygfält hålls öppet under sommartid. För mer information hänvisar vi till Bunge flygmuseums hemsida.

Kanslihuset. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Klockan på exercisplatsen. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Militärrestaurangen. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Bunge fd kustartilleriregementet KA3
Kasernområdets bebyggelse är relativt småskalig, med en blandning av byggnader i betong, trä och plåt. Bebyggelsen är utspridd och oregelbunden i gles tallskog och utan den stränga axialitet som präglat den militära arkitekturen fram till slutet av 1920-talet. Den spridda arkitekturen blev vid denna tid ett ideal för utformandet av militära anläggningar. Syftet var att förhindra luftangrepp. Kasernområdet invigdes på nyåret 1938/39, men Fårösunds militära historia går tillbaka till 1850-talet. Under Krimkriget 1853-56 användes Fårösund som flottbas av England och Frankrike.
Gotlands Kustartilleriregemente KA3 etablerades på nuvarande plats 1937 som Kungl. Gotlands Kustartillerikår. Fram till 1919 hade Fårösunds Kustartilleridetachement varit lokaliserat inne i samhället men verksamheten upphörde efter första världskriget. Genom den hotande utvecklingen i Europa vid 1930-talets mitt kom 1936 års försvarsbeslut att innebära en återetablering av kustartilleriet i Fårösund. Lokaliseringen blev ett område utanför samhället som tillhört den tidigare militära verksamheten. I juni 1939 invigdes kanslihuset och två kaserner. Efterhand tillkom förråds- och verkstadslokaler. Under 1980-talet genomfördes nyinvesteringar i form av fredsförråd/truppserviceförråd, Skolbyggnaden lavetten, ny tvätt vid transportcentralen, lokaler för minutläggningsdivisionen samt nytt krigsförråd/mobserviceförråd.
Efter det kalla krigets slut genomgick hela landet kraftiga anslagsminskningar och den 31 oktober 2000 lades Gotlands Kustartilleriregemente KA3 ned. I slutet av året beslutade regeringen det fd regementsområdet som statligt byggnadsminne. genom övergång i privat ägo året därpå blev det enskilt byggnadsminne. Det före detta regemntsområdet är nu uppdelat i ett flertal fastigheter.
KA3 är med sin långa militärhistoria och som bas för landets kustförsvar med lång kontinuitet särskilt intressant. Anläggningen utgör en av landets få bevarade militära anläggningar präglade av funktionalistisk arkitektur. Med bevarandet av områdets planstruktur med stomvägnät samt byggnader och anläggningar, kan bebyggelseutvecklingen vid förband av detta slag under 1900-talets visas och förstås. Inom området finns ett representativt urval av 1900-talets mililtärarkitektur från flera decennier. Byggnadernas olika åldrar och enkla utförande framhäver kontinuitetsvärdet.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2001. Byggnadsminnesförklaringen omfattar; grunddragen i områdets bebyggelsemönster samt huvudvägar och central parkmiljö samt flertalet byggnader och anläggningar.
Ägare: Flera olika privata samt Region Gotland.

Mangårdsbyggnaden vid Bunge Gaustäde. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Bunge Gaustäde ladugårdslängan. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Bunge Gaustäde
Manbyggnaden består av en envånings parstuga i sten med ljublå puts under tegeltak, byggd i två omgångar under 1700-talet. mot baksidan finns ett bakbygge, även det i sten under tegeltak, som tros komma från en äldre manbyggnad. Huset består av farstu, kammare, sal, vardagsstuga och på vindsvåningen en kammare under en frontespis över farstun, och två vindsrum. Bakbygget består av brygghus och kammare (nu kök).
Till manbyggnaden hör en stor flygellänga i två våningar byggd i sten i flera omgångar under 1700-talet och början av 1800-talet. Eventuellt kan norra delen vara äldre. taket är klätt med falar (bräder) och tegel. Flygeln innehåller ett flertal förrådsrum, två drängkammare, smedja och magasin. På baksidan är en valvslagen källare fogad.
Ladugårdslängan i sten under tegeltak är byggd i många etapper och räknas till en av de äldsta i sten på Gotland. Ladugården innehåller ko-, ox-, gris- och lammhus, stall och dubbla trösklogar. Till logen är omkring år1865 fogat ett tröskhus med vidbyggt stall. Över hela byggnadskomplexet finns ett foderloft.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1985. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnad, flygeln, ladugården samt närmast omgivande markområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten

Bunge Franska kasern. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Bunge Franska kasernen
Franska Kasern uppfördes i slutet av 1850-talet av köpmannen Edvard Israel Grubb i samband med att en koleraepidemi utbröt på norra Gotland under Krimkriget. Troligen avsett som kolerasjukhus för fransmän. Byggnaden har haft skiftande användningar genom åren bland annat som verkstadsförråd/förråd och inrättades till militärmuseum 1986. 2013 ändrades användningen för att bli vandrarhem och café.
Franska kasernen är en stor empirebyggnad av kalksten med sadeltak som täcks av listtäckt papptak och slätputsade fasader.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2005. Byggnadsminnesförklaringen omfattar kaserbyggnaden samt närmast omgivande markområde.
Ägare: Privat. Används som vandrarhem.

Stucks väderkvarn. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Bunge Stucks kvarn
Inskriptioner antyder att kvarnen är uppförd 1868. Det är en relativt stor väderkvarn och den nyttjades inte bara för Stuxgårdarnas egna bruk, utan man utförde även legomalning åt andra gårdar i trakten. Väderkvarnen var med andra ord en tullkvarn där andra kunde mala i utbyte mot en del av spannmålet som betalning.
Det är på många sätt en tidstypisk kvarn med en hög, rund, konisk stenfot och en vridbar hätta. Under det senare 1800-talet blev kvarnarna i många fall större och med högre kapacitet än sina äldre föregångare. Kvarnen har två stenpar med varsitt siktverk. Stenparen med tillhörande siktverk nyttjades för olika sorters siktmalning. Det gick också att mala skrudd eller gröpe. Sädeskornen maldes mellan malstenarna utan att passera siktverket. Detta användes främst vid malning av djurfoder.
Malstenarna är tillverkade av natursten och inte gjutna konststenar som började bli vanliga i slutet av 1800-talet. Maskineriet är i huvudsak bevarat. Merparten av maskineriet är tillverkat av trä men det finns också drev och axlar i gjutjärn och stål.
Hättan har ett brutet faltak. Hättans gavlar är panelade med en locklistpanel. Kvarnen har fyra vingar med glest häckverk. Hättan saknar vindhäst. Den runda stenfoten är murad av kalksten och sedan putsad. Kvarnen har dörrar i bottenplan mot norr och söder samt en lucka åt vartdera väderstreck en våning upp. Kvarnen har fönsteröppningar åt samtliga väderstreck.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2014. Byggnadsminnesförklaringen omfattar kvarnen samt närmast omgivande markområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten, men synlig från väg.

Bunge färjemansbostället. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Bunge färjemansbostället
Fastigheten har haft en unik historisk funktion som bostad åt den färjekarl som rodde och seglade färjebåten mellan Landnäsa i Fårösund och Broa på Fårö. Färjeläget var i funktion ända fram på 1920-talet, då ett nytt färjeläge för bilfärjor uppfördes på det ställe där det ligger idag. Det finns ingen liknande miljö med samma funktion bevarad någon annanstans på Gotland. Miljön visar en del av Gotlands tidigare väg- och transporthistoria. Färjemansbostället användes under en lång period och har legat här sedan åtminstone 1700-talet. Byggnadsbeståndet har under hela epoken anpassats och förändrats utifrån de behov som fanns.
Färjemansbostället är en enkelstuga med vidbyggt bakbygge. Merparten av konstruktionen är uppfört i bulhusteknik (skiftesverk) och är daterad till 1730-tal. Färjemansbostället är uppförd av återanvänt material från flera olika byggnadskroppar. Den lägre brygghusdelen är konstruerad som en ryggåsstuga, och även den uppförd av äldre återanvänt byggnadsmaterial (prismaformade bulor samt dekorerad hörnstolpe som antyder att virket har hög ålder, åtminstone före 1700). Mot norr är färjemansbostället tillbyggt med en mindre byggnadsdel i sten (använd som matkällare). Färjemansbostället har faltak.
Enkelstugans plan är uppdelad i tre rum, farstu, kammare och vardagsstuga. Merparten av väggarna är invändigt reveterade och väggytorna målade. Rummen har gamla golv med handhyvlade kiliga bräder. På baksidan är huset tillbyggt med ett bakbygge innehållande brygghus. Brygghuset har förbindelse med vardagsstugan. Matkällaren i sten har egen ingång utifrån.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2014. Byggnadsminnesförklaringen omfattar det staketinhägnade bostället bostadshus och garnskur, jämte båthuset på omgivande markområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Burs fattigstugan. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Burs fattigstuga
Fattigstugan i Burs är en av Gotlands mest välbevarade fattigstugor. Byggnaden är uppförd 1816 i sten under flistak (vildlagt). Huset har en fyrdelad plan med en ”lägenhet” om ett rum i varje hörn försett med öppen spis, samt två förstugor med ingång från varje långsidas mitt. Den södra farstun är större och innehåller en bakugn. Fattigstugan har varit bebodd till 1949. Fattigstugan har endast genomgått obetydliga förändringar sedan tillkomsten.
Byggnaden har dessutom ett flistak, vilket är ett särpräglat takmaterial för södra Gotland. Flistaksbyggnaderna har sin huvudsakliga utbredning i kustsocknarna på södra-sydöstra Gotland upp till Anga på mellersta ostkusten. Enstaka flistaksbyggnader förekommer i Visby, Västerhejde, Bro, Othem och Hörsne. På sydöstra Gotland var byggnader med flistak mycket vanliga fram till 1800-talets mitt. Efter 1800-talets mitt uppfördes inga nya byggnader med flistak och de flesta gamla byggdes om och försågs med andra takmaterial. Idag återstår endast en spillra av 1700- och 1800-talets flistaksbyggnadskultur, cirka 240 byggnader, varav 140 med flisen i behåll.
Till fattigstugan hör en uthusbod i resvirke. Tomten är till största delen inhägnad av en bandtun och här finns även en hitflyttad medeltida huggen grindstolpe i kalksten.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1988. Byggnadsminnesförklaringen omfattar fattigstugan och uthusbod samt omgivande markområde.
Ägare: Burs hembygdsförening. För mer information hänvisar vi till Burs hembygdsförenings hemsida.

Burs Hjorterianernas kapell. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Burs Hjorterianernas kapell
Hjorterianernas kapell är Gotlands äldsta byggnad från väckelserörelsernas tid, byggt omkring 1854 och intakt bevarad sedan denna tid. Detta torde vara unikt även för svenska förhållanden. Hjorterianismen var Gotlands enda inhemska väckelserörelse som i stort var begränsad till socknarna Burs, När och Rone.
Hjorterianerna har fått sitt namn efter grundaren Jöns Hjorter, som även gav ut egna skrifter, bland annat tidningarna Lövbladet och Kornet. Efter Jöns Hjorters dör 1874 kom ingen tydlig efterträdare men väckelsen levde kvar flera decennier in på 1900-talet. I slutet av 1900-talet köptes kapellet och resten av fastigheten in av Sällskapet för bevarandet av Hjorters kapell som sedan skänkte det till Burs pastorat.
Byggnaden är uppförd i pinnmursteknik under spåntak i enkelstugeform och består av farstu, kammare och bönesal och trappuppgång med läktare. All inredning är bevarad.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1986. Byggnadsminnesförklaringen omfattar kapellet och uthusbod med närmast omgivande markområde.
Ägare: Burs pastorat. För mer information hänvisar vi till Burs pastorats hemsida.

Burs Prästgård. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Burs prästgårdsmilö
Burs prästgårdsbyggnader bildar en sluten enhet med tätt placerade byggnader. Manbyggnaden är uppförd av sten troligtvis i två etapper, möjligen på medeltida grund. Under 1700-talets första hälft uppfördes en mindre byggnad ovanpå källaren och 1778 utökades huset till en stor bostad med 6-delad plan, som i stort är bibehållen. Vid 1800-talets mitt försågs manbyggnaden med hög salsvåning med dubbla vindar under tegeltak.
Norra flygeln är ett högt reveterat bulhus från 1800-talet med tegeltak. Södra flygeln är troligen uppförd i början av 1800-talet i sten under tegeltak med både gavel- och långsidesingång. Manbyggnaden och flyglarna har gustavianska spegeldörrar med karvsnitt. Bakom norra flygeln står ett hemlighus från 1800-talet, i sten under tegeltak. På tomtens norra del står ett stort brygghus från 1800-talet i sten med tegeltak och ingång på långsidan.
Dessa lillgårdens byggnader ligger i en vacker kuperad trädgård med köks- och fruktträdgård med bland annat stora valnötsträd omgivet av staket och gårdsmurar med vackra trägrindar.
Storgårdens tre uthuslängor med slutna vitkalkade stenväggar och stora spåntak bildar en förtätad atmosfär. Byggnaderna är ungefär jämnåriga och är troligen alla från 1700-talet, grupperade i hästskoform runt en sluten gårdsplan. De är mycket stabilt uppförda och kraftiga dragband med ankarträn och ålderdomliga vindögon ger en speciell karaktär. De har ursprungligen haft agtak. Agtaken ersattes med spåntak vid 1800-talets slut, då även väggarna höjdes något till dagens nivå. I södra längan har det funnits fähus med bås och kättar samt lada. Västra längan har använts som lada och norra längan har använts som ladugård med lammhus, stall och grishus. En liten bit ifrån södra längan står en ålderdomlig sluten vagnbod med brant faltak. Mangårdsbyggnadens tidigare vindflöjel från 1778 är placerad här.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1997. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnad, flyglarna, brygghus, hemlighus, ladan ladugårdarna och vagnsbod med närmast omgivande markområde.
Ägare: Burs pastorat. Observera och respektera att fastigheten är privatbostad och ej öppen för allmänheten. För mer information hänvisar vi till Burs pastorats hemsida.

Burs Hummelbos mangårdsbyggnad. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Burs Hummelbos
Hummelbos Burs är beläget i ett välbehållet ålderdomligt kulturlandskap med bland annat en fornborg gränsande intill, där man i pmgivande beteshagar och slåtterängen kan avläsa århundradenas markanvändning. Gården med genuin gotländsk gestaltning har kvar alla byggnader och funktioner från självhushållets dagar. Manbyggnaden är välbevarad och den är öns enda åretruntbostad med undermurat tegeltak. Interiören är intakt med bland annat fem äldre kakelugnar och originalsnickerier med 1700-tals smide.
Fastigheten består av en manbyggnad av sten med vit spritputs med slätputsade hörnkedjor och gavelband, ursprungligen uppförd som tvåvånings enkelstuga på 1790-talet, men utbyggd till tvåvånings parstuga vid 1800-talets mitt. Taket är av undermurat enkupigt tegel.
Bakbygget är uppfört vid 1800-talets mitt och hade ursprungligen flackt flistak, senare höjt och belagt med spån. Bakbygget består av ett stort brygghus med bakugn och kölna på magasinsloftet.
Nära bakbygget står smedjan/köttboden i sten under oregelbundet takfall med delvis bevarad utrustning. Byggnaden är äldre än manbyggnaden.
Snickarboden är ursprungligen en manbyggnad tillhörande en fd gårdspart som slagits samman med den nuvarande. Byggnaden är en parstuga från 1800-talet i sten med slevad puts, taket är täckt med spån.
Ladugård troligen från 1880, i sten med slevad puts under pannplåt. På baksidan finns en kraftig stenramp så man kan köra direkt upp på foderloftet, en ovanlig lösning för gotländska förhållanden. Ladugården innehåller en fähusdel och en laddel.
Bodlänga uppförd i sten med en övre magasinsvåning i trä med liggande panel, byggnaden innehåller olika fähus samt dass.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2000. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnad, smedja/köttbod, snickarbod, ladugård med tröskhus och bodlänga/magsin samt omgivande markområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Tomtbod fiskeläge. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Burs Tomtbod fiskeläge
Tomtbod är Gotlands bäst bevarade storfiskeläge, naturskönt beläget vid den flacka kusten mellan Burs och Rone socknar. Fiskeläget hyser 32 stycken bodar från olika århundraden. Här finns flera ålderdomliga bodar i sten eller bulteknik och åtskilliga har eller har haft flistak. Nyare bodar finns även i resvirke, men dessa har till storlek och form anpassats till de äldre.
Inget fiskeläge på ön har kvar så många länningar som Tomtbod. I fiskelägets mitt finns en brygga. Utanför böjer sig två enkla vågbrytare av gråsten. Tre lysstänger visar inseglingen till fiskeläget. I väster och öster finns gistgarden för nättorkning och runt fiskeläget löper en bandtun.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1988. Byggnadsminnesförklaringen omfattar samtliga bodar, exteriört samt lysstänger, länningar, bryggor, vågbrytare, tunen med tillhörande markområde.
Ägare: Ideell förening. Det här byggnadsminnet är en av Länsstyrelsens utpekade kulturbesöksplatser.

Buttle stationshus. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Buttle fd stationsområde
Buttle järnvägsstation är beläget 47 meter över havet, 32 kilometer från Visby på den tidigare järnvägssträckan mellan Visby och Hemse. Denna sträcka av den gotländska järnvägen var den första att byggas och invigdes i september 1878. Byggnadsminnesförklaringen gäller hela stationsområdet med samtliga byggnaders exteriörer och stationshusets väntsal.
Buttle station från 1878 består av sju byggnader; stationshus i snickarglädje med träimitationsmålad väntsal. Stort dass i snickarglädje, en vedbod i samma utförande, godsmagasin, ladugård, tvättstuga och källare. Samtliga byggnader är i trä med papptak utom källaren som är i sten och ladugården som har spåntak.
Typritningen som användes för Buttle stationshus var ritad av arkitekten Sven Fredrik Melin, anställd vid Statens Järnvägars arkitektkontor, samma typritning användes till stationshusen i Bjärges och Stånga
Buttle station hyser stora kulturhistoriska värden då den hör till den första våg av stationshus på ön. Därtill representerar just dessa byggnader särskilt utmärkande den tid då snickarglädjen nådde sin kulmen på landsbygden. Buttle station har också ett visst personhistoriskt intresse, då poeten Sonja Åkesson föddes här 1926, som dotter till stinsen.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1985. Byggnadsminnesförklaringen omfattar hela stationsområdet med samtliga byggnader. Till området hör perrong och trädgård.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Bäl socken- och fattigstuga. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Bäl socken- och fattigstuga
Byggnaden utgörs av en kombinerad socken- och fattigstuga från 1700-talets andra hälft. Fattigstugefunktionen kvarstod till 1936 då den sista omsorgstagaren flyttade ut. Anläggningen fungerade även som säte för Bäls kommunalnämnd fram tills bygdegården byggdes 1947.
Sockenstugan är uppförd i ett och ett halvt plan med oinredd vind, av vitputsad kalksten under sadeltak med faltäckning. Interiört är farstu, skorstensstock och vindstrappa centralt placerade i byggnaden med ett mindre utrymme med fattigstugefunktion i väster och sockenstugefunktionen till öster.
Ladugården är uppförd av vitputsad kalksten under plåttäckt sadeltak och är troligen samtida med huvudbyggnaden. Vid ladugårdens södra gavel finns en vidbyggd likvagnsbod i resvirke, uppförd 1936.
Anläggningens kulturhistoriska värde, förutom det byggnadshistoriska värdet utgörs av ett samhällshistoriskt värde såsom stämmolokal från en tidsperiod med äldre, mer begränsat, demokratiskt system. Vidare finns här ett socialhistoriskt värde som tydligt avspeglas i det mycket enkla fattigstugeutrymmet, där boendet ändå har fortsatt in i modern tid. Det miljöskapandet värdet representeras av byggnadens placering i direkt anslutning till kyrkan, sockenmagasinet och den kulturhistoriskt intressanta profana gårdsbebyggelsen i kyrkbyn.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2001. Byggnadsminnesförklaringen omfattar sockenstugan och ladugården samt ett tillhörande skyddsområde.
Ägare: Norra Gotlands pastorat, förvaltas av Bäl bygdeförening. För mer information hänvisar vi till Bäl bygdeförenings hemsida.

Bäl Sudergårde manbyggnad samt flygel. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Bäl Sudergårde
Manbyggnaden uppfördes 1839. Den är byggd i sten i en våning med inredd vind under brutet sadeltak belagt med enkupigt tegel. Fasaderna har gul spritputs och avslutas upptill på långsidorna med en vit profilerad gesims. Den öppna verandan byggdes på 1910-talet. Byggnaden har parstugeplan.
Invändigt är manbyggnadens plan helt intakt. På 1890-talet tapetserades salen om och dessa tapeter sitter ännu på väggarna. Vardagsstugans tapeter och hallens marmoreringsmåleri är från 1930-talet. Äldre väggskåp, innertak av bräder, vissa fönster och beslag samt dörrar med lås är återanvända från en 1700-talsbyggnad. Kökets ursprungliga avlopp är en avrinningssten i fönsternischen i den västra väggen.
Flygeln är sannolikt den äldsta av gårdens byggnader, uppförd i början av 1800-talet. Den är byggd i sten med vit spritputs och tegeltak. I västra delen finns brygghus och i den östra finns en drängkammare. Bakugn och kölna är intakta.
Smedjan är uppförd på 1890-talet. Den är byggd i sten, putsad och har tegeltak. Bälg och ässja finns kvar på ursprunglig plats och fungerar.
Svinhuset med plats för lamm och höns samt ett avträde längst till väster är uppfört i sten samtidigt som smedjan.
Ladugården är tillsammans med magasinet de yngsta bygganderna, troligen uppförda under 1900-talets första årtionde. I förhållande till storleken på fastighetens ägor vid den här tiden är ladugården ovanligt stor. Spiltor och bås för hästar och kor är helt intakta.
Magasinet är byggt i resvirke i en våning med vindar i två plan. Västra delen utgörs av en snickarbod, vilken har bevarade verktyg och fasta inredningar från tiden för dess uppförande.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2000. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnaden, brygghus, smedja, svinhus, ladugård, magasin och snickarbod samt ett skyddsområde bestående av tomten.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Dalhem Hesselby järnvägsstation med avträdet i förgrund. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Halla Tule järnvägstation. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Dalhem Hesselby och Halla Tule järnvägsstationer
Järnvägslinjen mellan Roma och Slite var i bruk mellan 1902 och 1953. Vid dess invigning stod stationsbyggnaderna vid Hesselby och Tule nybyggda. Hesselbystationen tjänstgjorde i ytterligare fem år efter nedläggningen, först som postexpedition och slutligen som busstation. Föreningen Gotlandståget tog 1972 över Hesselbystationen med dess övriga byggnader samt bangården. Stationen återinvigdes 1974 som järnvägsmuseum efter omfattande restaureringsarbete. Tule station ägs och sköts av en stiftelse sedan 1982.
Dalhem Hesselby station: Stationsbyggnaden och avträdet har den strama och mer återhållsamma snickarglädjearkitektur som var modern omkring 1900. Snickarglädjen är koncentrerad till fönsterfoder och gavelspetsar. Stationsbyggnaden är uppförd i regelverk med liggande panel under ett listtäckt papptak. Panelen är målad med linoljefärg i en rosa kulör med röda fönster och dörrar samt listverk i gulvitt. Byggnaden innehåller förutom väntsal, biljettexpedition m.m. en bostad med två rum och kök. Innertaken har ursprunglig pärlspont och även expeditionens klinkergolv är original.
Godsmagsinet är uppfört 1903, med ett senare tillbygge. GLC-magasinet byggdes 1939 (Gotländska Lantmännens Centralförening). Magasinen har rödmålade träfasader med vita, gröna och svarta snickerier under plåt- respektive eternittak. Magasinen är såväl exteriört som interiört mycket välbevarade.
Halla Tule station: ligger 2,8 kilometer sydväst om Hesselby. Stationshuset har liggande och stående träpanel under tegeltak. Byggnaden innehåller förutom väntsal och expedition i ett mycket välbevarat skick, banvaktarbostad med ett rum och kök. Vid stiftelsens övertagande 1982, restaurerades byggnaden både invändigt och utvändigt. Panelen är målad med linoljefärg i en rosa kulör med röda fönster och dörrar samt listverk i gulvitt, färgsättningen på denna linje. Ladugårdsbyggnaden vid Tule har stående panel under plåttak. Ladugården uppfördes samtidigt som stationshuset och har en oförändrad planlösning med stall/ladugård, vedbod samt ett mindre vidhängande avträde. Bakom stationshuset ligger en tvättstuga i trä under papptak. På andra sidan spåret finns en murad jordkällare.
Tillsammans speglar de båda stationsmiljöerna, den mindre Tule-stationen med sina uthusbyggnader och den större Hesselby-stationen med sin lummiga parktomt samt inte minst den hantverksmässigt restaurerade, bevarade bangården med sidobyggnader den drygt 80-åriga järnvägsepoken på Gotland.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2002. Byggnadsminnesförklaringen omfattar vid Hesselby stationsbyggnad, avträde, två magasin samt ett skyddsområde bestående av bangård, park, uppfart, trädgård samt skog och hagmark. Vid Tule ingår stationsbyggnad, ladugårdsbyggnad, tvättstuga, jordkällare och ett skyddsområde som även omfattar en sträcka av banvallen.
Ägare: För mer information hänvisar vi till Föreningen Gotlandstågets hemsida.

Dalhem Dune lanthandel. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Dalhem Dune lanthandel
Dune affär, eller Dunbodi som är dess lokalt förankrade namn, är en lanthandel byggd 1904 i tidstypisk stil i stolpverkskonstruktion och hög stenfot under falsat plåttak. Interiört återfinns affärslokal, lagerrum och fyra rum innehållande bland annat kontor, med bevarade äldre tapeter och kakelugnar. Butikens inredning hyllor, skåp och bänkar är de ursprungliga.
1922 tillfogades en stor bostadsvåning på sju rum och kök, jämte hallar och småutrymmen. Alla husets rum har kakelugnar. Avancerade träimitationsmålningar finns på dörrarna, de höga väggpanelerna, räckena med mera. Byggnaden är intakt bevarad.
Affärsrörelsen i Dune upphörde 1974. 1986-88 restaurerades byggnaden exteriört och interiört och nyttjas därefter som bostad samt lanthandelsmuseum.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1986. Byggnadsminnesförklaringen omfattar byggnaden samt ett skyddsområde bestående av tomten.
Ägare: Privat. Affärsdelen/lanthandelsmuseet hålls öppet under sommartid.

Dalhem prästgård. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Dalhem prästgård
Dalhem prästgårdsmiljö ingår i en av Gotlands viktigaste välbevarade kyrkomiljöer. Prästgården med uthusbyggnader ligger i direkt anslutning till kyrkan. I huvudbyggnaden finns betydande medeltida delar, medan miljön som sådan utgör en blandning av 1700-tal och 1800-tal.
Huvudbyggnaden har medeltida murverk med synliga hörnkedjor i såväl bottenvåning som i övre våningen.
Planlösningen för bottenvåningens östra två tredjedelar är ursprunglig. Planlösningen är en variant på den idag klassiska sexdelade herrgårdsplanen som genom prästgårdarna fick ett större genomslag på ön. Värdefullt är delvis ursprungliga snickerier och eldstäder. Andra våningen präglas till stora delar av ombyggnaden 1884, men har en sammanhängande karaktär genom tidstypiska snickerier och eldstäder.
Källarbyggnaden uppfördes mellan 1835-40. Den välbevarade komplementbyggnaden med låg höjd och flackt tak och slutna murar utgör ett gott exempel på ekonomibyggnader från 1800-talets mitt.
Flygelbyggnaden i kalksten i en våning uppfördes 1764 med placering vinkelrätt mot huvudbyggnaden. Den hade ursprungligen funktionen som brygghus, bagarstuga, bod och visthus. Byggnaden fungerar idag som församlingshem.
Smedjan uppfördes 1857 och byggdes cirka 1940 om till garage med bevarande av den ursprungliga exteriören. Det lilla huset är en kulturhistoriskt intressant byggnad, viktig för byggnadsbeståndet och gårdsbildningen.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1998. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnad, Källare och bod, flygel och före detta smedja med närmast omgivande markområde.
Ägare: Romaklosters pastorat. Observera och respektera att fastigheten är privatbostad och ej öppen för allmänheten.

Eke By: Foto: Länsstyrelsen Gotland
Eke By
By är en ensamgård belägen i ett öppet jordbrukslandskap i socknens östra del med marker ända till stranden i öster. Byggnaderna är uppförda i sten under 1700-och 1800-talen och ligger tätt tillsammans kring ett gårdsrum och ger med sina relativt slutna yttersidor ett borgliknande intryck. Öppningar mellan byggnaderna är slutna av ovanligt höga gårdsmurar.
Manbyggnaden är i parstugeform under tegeltak i två våningar, där nedre våningen är tillkommen 1771 och övre våningen cirka 1850.
Till manbyggnaden hör två stycken tätt stående flyglar, i två låga våningar under tegeltak från 1700-talet. Den södra har parstugeform medan den norra har oregelbunden rumsplacering i ojämna plan. En tid bedrevs det gästgiveri vid By i den den södra flygeln där det finns bevarade målade dekorativa bårder från 1700-talet.
Till gården hör två parallellställda ladugårdslängor under faltak, där vardera längan har ett portlider. Till södra längan är ett tröskhus tillfogat.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1987. Byggnadsminnesförklaringen omfattar samtliga byggnader med tillhörande tomt och murar.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatbostad och ej öppen för allmänheten, utom sommartid med öppen kaféverksamhet (annonseras och skyltas vid vägen mot Eke kyrka).

Eke Petsarve manbyggnad och flygel- och bodlänga. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Eke Petsarve
Manbyggnaden med bakbygge är uppförd i sten under flistak i parstugeform med inredd vindsvåning. Byggnaden uppfördes under 1700-talets slut och 1800-talets början.
Flistak är ett typiskt takmaterial för Gotland. Flistaksbyggnaderna har sin huvudsakliga hemvist i kustsocknarna på södra och sydöstra Gotland upp till Anga på Gotlands mellersta ostkust. Enstaka flistaksbyggnader förekommer även i Visby, Västerhejde, Bro, Othem och Hörsne. På södra och östra Gotland var byggnader med flistak mycket vanliga fram till 1800-talets mitt. Efter 1800-talets mitt uppfördes inga nya byggnader med flistak och de flesta gamla byggdes om eller fick andra takmaterial. Idag återstår endast en spillra av 1700- och 1800-talets flistaksbyggnadskultur, cirka 240 byggnader, varav 140 med flisen i behåll.
Flygeln med sammanbyggd bodlänga har ett oregelbundet takfall, vars flacka baksidor är flistäckta. Det korta, branta, främre takfallet är tegeltäckt. Flygelbyggnaden består av tre rum med egna ingångar. Bodlängan är uppförd både i trä och sten och har haft funktioner som dass, vedbod, snickarbod och grishus.
Ladugården har agtak och innehåller fähus med hövind samt vagnsbod. Agtaket bärs upp av en unik sidosulekonstruktion, som är en byggnadsteknik med rötter i järnålder och vikingatid. Den södra gaveln uppvisar hög ålder med tre vindögon. Ladugården är avkportad och har ursprungligen varit längre norrut.
Gården var i samma släkts ägo ända till 1920-talet, då den övertogs av Föreningen Gotlands Fornvänner. Föreningen sålde fastigheten 1996 som numera är privatägd.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1969. Byggnadsminnesförklaringen omfattar samtliga byggnader med närmast omgivande markområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatbostad och ej öppen för allmänheten.

Eksta Ferdinand Petterssons Mekaniska Verkstad. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Eksta maskinhuset med dieselmotor. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Eksta Ferdinand Petterssons mekaniska verkstad
Fred Petterssons Mekaniska verkstad nära kyrkan i Eksta var under 1900-talets första tredjedel en av den gotländska landsbygdens största och modernaste anläggningar i sitt slag.
Anläggningen består av nio byggnader, samtliga uppförda i resvirke, utom gamla manbyggningen som har en bulstomme, täckta med liggande panel och försedda med papp- eller spåntak. Väggarnas paneler är faluröda utom manbyggningen som är blå. Snickerierna är ockragula.
Verkstaden är byggd i två etapper och innehåller ett fullständigt snickeri, smides- och verkstadsmekaniska enheter, jämte kontor samt lagerutrymmen och ett mindre bostadsrum på vinden. Samtliga maskiner, verktyg, redskap, reservdelslager med mera finns bevarat. Vidare finns maskinhus bland annat innehållande en av Sveriges äldsta och största dieslar i gångbart skick. Mellan nämnda byggnader står en lokomobil.
Intill maskinhuset finns ett såghus innehållande sågverk med kap, spånt, hyvel, spånsåg samt kvarn med tre stenar. Norr om maskinhuset ligger ett dushus, som även tjänat som förvaringslokal. Bredvid dushuset står en mindre lackeringsbod. Ett kraftöverföringssystem med remdrift förbinder de olika byggnaderna.
Bakom såghuset finns ett stall och garage för besökande. Till anläggningen hör även den äldre bostaden, en parstuga med köks- och brygghusbakbygge. Till denna hör en ladugård för en mindre kreatursbesättning. Ute vid vägen står ett litet pumphus för bränsle. Spjäl- och slanstaket omger delvis verkstaden.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1987. Byggnadsminnesförklaringen omfattar samtliga av verkstadsanläggningens byggnader med tillhörande markområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Endre Stora Endregårda manbyggnad. Foto Länsstyrelsen Gotland.
Endre Stora Endregårde
Stora Endregårde är en gård med byggnader från 1800-talets andra hälft. Gårdsbebyggelsen består av manbyggnad, flygel, ladugård med tröskverk samt magasin.
Manbyggnaden är uppförd omkring 1864, med en källarvåning och en bostadsvåning med oregelbunden planlösning samt vindsvåning. Huset är relativt oförändrat sedan tillkomsttiden och utgör ett bra exempel på 1800-talets större manbyggnader.
Flygeln i kalksten från 1800-talets första hälft har tillhört en äldre manbyggnad.
Ladugården med tröskverk från 1800-talet är stor för sin tid, med gotländska mått mätt. Intill denna står ett magasin med en panelklädd resvirkesstomme i 3 ½ våningar.
Gårdsmiljön vid St Endregårde speglar bebyggelseutvecklingen på en gotländsk gård under 1800-talet.
Fakta
Skyddsform: Anmälningsplikt 2012. Beslutet gäller manbyggnad, ladugård, flygel och magasin.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Endre prästgårds manbyggnad. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Endre prästgård
Endre prästgårdsmiljö hör till en av Gotlands viktigaste kyrkomiljöer. Den välbevarade prästgården med anor från medeltiden ligger i direkt anslutning till kyrkan.
Huvudbyggnaden har rester av medeltida murverk såväl i källarplanet som huvudvåningen. Byggnaden om- och påbyggdes efter 1700-talets mitt och består av ett putsat envåningshus i kalksten med brant sadeltak. Exteriören har ett för de gotländska 1700-talsprästgårdarna typiskt utseende med kompakthet och slutenhet i fasaderna samt hög takresning med brant sadeltak utan utsprång i gavlarna.
Byggnadens kulturhistoriska kvalitéer finns i byggnadsstommens väggar och takstol samt i det regionalt traditionella fasaduttrycket inklusive de obrutna takfallen. Interiört finns bevarade 1700-talsdörrar.
Kring huvudbyggnaden finns en parkliknande trädgård med grusgångar och äldre trädbestånd som omgärdas av stentunar.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1998. Byggnadsminnesförklaringen omfattar huvudbyggnaden med tillhörande markområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Eskelhem Tjuls stationsbyggnad. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Eskelhem Tjuls station
Tjuls station är en bevarad station/anhalt längs linjen Romakloster – Klintehamn. 1897 gick den första sockerbetstransporten till det nybyggda sockerbruket i Romakloster, och i september 1898 öppnades linjen för allmän trafik. I juni 1953 upphörde den regelbundna trafiken på linjen. Transporter av sockerbetor till Romakloster samt konservburkar till konservfabriken vid Klintebys fortsatte dock under ytterligare några år. Omkring 1960 lades all tågtrafik på Gotland ned. Under stationens aktiva tid var fem banvakter/platsvakter verksamma här, varav tre kvinnliga.
Stationsbebyggelsen antas vara uppförd 1898. Byggnaderna är uppförda i trä med regelstomme utom källaren och lastbryggan som är av sten och betong. Taken är belagda med sentida plåttak, men har tidigare haft papptak. Stationsbyggnaden är sannolikt utförd efter typritning, och är i allt väsentligt oförändrad sedan uppförandet.
Stationsbyggnaden är vinkelbyggd och har nedtill liggande och upptill stående panel som är rödstruken med vita knut- och foderbräder som accent. Byggnaden rymmer liten väntsal, som enligt reglementet för 3:e klassens väntsalar har stående panel eller bröstning nedtill och brunmålad papp upptill, samt med fasta sittbänkar. Vidare finns expedition samt stationsföreståndarens bostad. Bostaden har ett rum, kök samt ett större förrådsrum eller f d brygghus. Vidare finns en köksfarstu, som är den enskilda ingången till bostadsdelen samt ett skafferi. Vinden är låg och oinredd, men har rymt en mindre kammare mot ena gaveln.
I bostadsrummet finns kakelugn, medan expeditionen och väntsalen värms upp med kamin placerad på expeditionen. I köket finns en vedspis med bakugn.
Jordkällaren är murad med valv och ventilationshuv i valvets topp. Uthuset har tjänat som ladugård för ko, gris och höns. På ena gaveln finns två tc/avträden samt ett separat utrymme.
Anhalten ligger vid en vägövergång, och stationspersonalen sörjde för vägens avstängning när tågen nalkades.
Tjuls station är i stort sett oförändrad och välbevarad utan moderniseringar sedan järnvägstiden. Endast mindre kompletteringar och ändringar har gjorts på byggnadernas villkor och för de ursprungliga funktionerna. Många inventarier har bevarats eller återförts till huset. Dessutom har lösöret kompletterats med inventarier som är typiska för tiden och miljön. Byggnaderna är pietetsfullt restaurerade och emellanåt öppna för visning.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2021. Byggnadsminnesförklaringen omfattar stationsbyggnad, jordkällare, uthus, lastkaj samt omgivande skyddsområde.
Ägare: Privat. Tjuls järnvägsmuseum hålls öppet under sommartid. För mer information hänvisar vi till Tjuls järvägsmuseums hemsida.

Etelhem krukmakeri verkstad och risugn. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Etelhems krukmakeri
Etelhems krukmakeri grundades 1889. Sedan dess har det funnits kontinuerlig verksamhet på platsen. Här tillverkas fortfarande bruksföremål i lergods och vissa modeller är kvar sedan krukmakeriets inledningsskede.
Verkstadsbyggnaden inrymmer fortfarande den gamla verkstaden med sin inredning, bland annat drejskivor, lerkvarnar samt en keramikugn i två våningar. Verkstadsbyggnaden har under 1900-talet utökats och byggts till i etapper för att anpassas efter förändringar i produktionen.
Söder om verkstadsbyggnaden ligger det till verkstaden tillhörande slamverket. Ursprungligen var det drivet med häst, men under 1900-talets första hälft utvecklades driften och slamverket blev motordrivet. Slamverk med maskineri täcks av ett pappbeklätt sadeltak. Intill slamverket står en tillhörande pump.
Intill slamverket ligger en slambassäng gjuten i betong och täckt av ett tak. Bassängen är samtida med slamverket och den används än idag.
Sydost om slamverket och slambassängen finns en risugn. Ugnen byggdes upp 1967. Delar av risugnen är byggd med tegel från verkstadsbyggnadens gamla ugn.
Bostadshuset är ursprungligen uppfört i skiftesverkskonstruktion omkring år 1850. Senare, omkring 1890, fick byggnaden en för tiden typisk hög stenfot med källare under hela byggnaden. Samtidigt reveterades byggnaden samt försågs med en snickarglädjeveranda. Ett bakbygge med samma ytskikt och i samma stil tillkom 1915.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2001. Byggnadsminnesförklaringen omfattar verkstadstadsbyggnaden (ej tillbyggnad mot öster), slamverk, slambassäng, risugn, bostadshus samt ett omgivande skyddsområde bestående av trädgård och gårdsplan.
Ägare: Privat. Etelhems krukmakeri hålls öppet under sommartid. För mer information hänvisar vi till Etelhems krukmakeri hemsida.

Fardhem prästgård. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Fardhem prästgård
Fardhem prästgårdsmiljö är en av Gotlands viktigaste välbevarade kyrkomiljöer. Prästgården med flygelbyggnader ligger i direkt anslutning till kyrkan. I huvudbyggnaden finns betydande medeltida delar, medan miljön som sådan utgör en blandning av 1700-tal och 1800-tal.
Byggnadsminnesförklaringen omfattar prästgårdens huvudbyggnad, södra- och norra flygeln samt omgivande trädgård inkluderande stentunar, planteringar och träd.
Huvudbyggnaden har medeltida murverk med överputsade hörnkedjor i såväl bottenvåningen som övre våningen. Ytterväggarna i bottenvåningen är cirka en meter breda. Huset ombyggdes ca 1734 och försågs då troligen med säteritak. Vid en ombyggnad i slutet av 1700-talet fick dock byggnaden ett brant sadeltak och det typiskt gotländska utseendet, med kompakt volym, symmetrisk huvudfasad med harmoniska proportioner och sparsam utsmyckning. Den parstugeliknande planlösningen har i stort bevarats. År 1908–09 genomgick byggnaden en omfattande renovering då nya kakelugnar sattes in och en rad nya snickeridetaljer tillfogades.
Södra flygeln uppfördes i slutet av 1700-talet och fungerade ursprungligen som visthus med mera, men ändrades snart för bostadsändamål. Den fungerar nu som församlingshem. Den norra flygeln som är samtida med den södra var ursprungligen brygghus, tvättstuga och drängstuga, nu delvis ombyggd till garage.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1998. Byggnadsminnesförklaringen omfattar huvudbyggnad, södra- och norra flygeln samt omgivande trädgård.
Ägare: Fardhems pastorat. Observera och respektera att fastigheten är privatbostad och ej öppen för allmänheten.

Fide smedja med källare. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Fide Anderse smedja med källare
Byggnaden består av två sammanbyggda byggnadskroppar och är uppförd under 1800-talet. Smedjan inryms i den södra, högre byggnaden som är uppförd i sandsten under ett flackt flistak av sandstensflis. Flistaket vilar på ett undertak av dubbla falor på fem åsar. Flistaket är radtäckt. Taket kröns av en putsad skorsten med en kalkstensflis överst som förhindrar vatten att rinna in.
Smedjan har en ingång mot vägen, som utgörs av en inåtgående svaipdörr av stående brädor. I samma fasad finns också ett fint hugget medeltida rundbågefönster. Fönstret anges härstamma från ett antagligen rivet hus som funnits vid Odvalds. Smedjan har bevarad inredning med kölna på loftet, dubbel eldstad (ässja och ugn till kölna), städ samt delar av bälgen. Det finns också en del handverktyg.
Källardelen är uppförd i kallmurad sandsten under ett falskt valv med ett torvtak av taklök och gräs. Spår i murverket tyder på att källardelen är äldst, då smedjan är byggd ovanpå källarens södra gavelmur.
Byggnaden är uppförd i sandsten, ett för södra Gotland traditionellt och lokalt tillgängligt byggnadsmateriel. Byggnaden har flera värdefulla byggnadsdelar; exempelvis dörren på östra långsidan med ursprungliga beslag, möjligen tillverkade i smedjan samt det unika medeltida, fint huggna fönstret på samma sida. Detta ger byggnaden ett högt kulturhistoriskt värde.
Byggnaden har dessutom ett flistak, vilket är ett särpräglat takmaterial för Gotland. Flistaksbyggnaderna har sin huvudsakliga utbredning i kustsocknarna på södra samt på sydöstra Gotland upp till Anga på mellersta ostkusten. Enstaka flistaksbyggnader förekommer i Visby, Västerhejde, Bro, Othem och Hörsne. På södra och östra Gotland var byggnader med flistak mycket vanliga fram till 1800-talets mitt. Efter 1800-talets mitt uppfördes inga nya byggnader med flistak och de flesta gamla byggdes om eller täcktes med andra takmaterial. Idag återstår endast en spillra av 1700- och 1800-talets flistaksbyggnadskultur, cirka 240 byggnader, varav 140 med flisen i behåll. Smedjan vid Anderse i Fide är en av dessa byggnader.
Fakta
Skyddsform: Anmälningsplikt 2009. Beslutet gäller byggnadens exteriör, stomme samt bevarad fast inredning såsom eldstäder, murstockar och kölna.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten

Fide Päronlunde manbyggnad. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Fide Päronlunde
Päronlunde består av en enkelstuga i två våningar av sten under flistak. Nedervåningen är från 1700-talet och övervåningen tillkom 1864. Ett köksbakbygge i sten under faltak i en våning kan vara från 1700-talet. Huset innehåller farstu med flisgolv, kammare och vardagsstuga med brädgolv och öppna spisar. Över farstun är en liten kammare och över vardagsstugan finns en vind. Köket har flisgolv och härd med bakugn.
Huset är välbevarat med få ändringar sedan byggnadstiden. Huset har dock haft parstugeform med en tillbyggd salsdel, nystuga, från tidigt 1800-tal mot den östra gaveln. Denna del av huset förföll och inför takomläggning 1951 mäktade inte med underhållet av hela byggnaden. Nystugan revs därför, så att den ursprungliga enkelstugan återställdes.
Trädgården är botaniskt intressant med ett stort antal sällsynta växter.
Byggnaden har ett flistak, vilket är ett särpräglat takmaterial för Gotland. Flistaksbyggnaderna har sin huvudsakliga utbredning i kustsocknarna på södra samt på sydöstra Gotland upp till Anga på mellersta ostkusten. Enstaka flistaksbyggnader förekommer i Visby, Västerhejde, Bro, Othem och Hörsne. På södra och östra Gotland var byggnader med flistak mycket vanliga fram till 1800-talets mitt. Efter 1800-talets mitt uppfördes inga nya byggnader med flistak och de flesta gamla byggdes om eller täcktes med andra takmaterial. Idag återstår endast en spillra av 1700- och 1800-talets flistakskultur, cirka 240 byggnader, varav 140 med flisen i behåll. Fide Päronlunde är en av dessa byggnader.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1986. Byggnadsminnesförklaringen omfattar huvudbyggnaden med tillhörande trädgård.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Manbyggnaden och flygeln på Groddagården. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Fleringe Groddagården, Besöksplats
Groddagården var förr i tiden en gästgivargård. Under 1800-talet beboddes gården av känd spelmanssläkt varvid den kom att bli centrum för spelmanslivet på norra Gotland. Instrumenten är delvis bevarade, bland annat den berömda Groddaliran, vilken är Sveriges bäst bevarade instrument av sin typ.
Gården stod öde under en längre period av 1900-talet, tills föreningen Groddagården bildades. Byggnaderna har sedan successivt restaurerats och fungerar idag som hembygdsmuseum.
Gården ligger i ett småskaligt öppet jordbrukslandskap och består av ett mycket välbevarat bostadshus och en flygel.
Bostadshuset är av kalksten, troligen uppfört under 1700-talets första hälft, i enkelstugeform i två våningar. Huset tillhör de ytterst få som har kvar fönster i fyra lufter med mitt- och tvärpost. Innanför förstugan ligger ett kök med stenflisgolv, härd och kärlhylla, slasksten och stort skänkskåp. Från vardagsstugan med öppen spis är avbalkad en mindre kammare med brädvägg 1816. På övre våningen finns det två kamrar och en mycket vacker schablonmålad sal.
Till manbyggnaden hör en flygel från 1800-talet i sten under tegeltak.
På gårdsplanen finns idag en mindre uthuslänga i skiftesverk, medan den ursprungliga ladugården har försvunnit.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1986. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnad och flygeln med tillhörande tomt.
Ägare: Föreningen Groddagården. För mer information hänvisar vi till Hembygdsföreningen Groddagårdens hemsida.
Det här byggnadsminnet är ett av Länsstyrelsens utpekade kulturbesöksplatser

Fleringe liesmeden Regns bostad. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Fleringe Hau uthusbebyggelse. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Fleringe Hau på Ar
Hau på Ar, är en liten utmarksgård belägen intill havet i ett storslaget, öppet hedmarkslandskap i odlingsbygdens utkant. Gården tillhör Gotlands ytterst få bevarade fattigmansgårdar med samtliga byggnader i behåll.
De äldsta byggnaderna uppfördes troligen under 1800-talet av liesmeden Regn och omfattade då en smedja sammanbyggd med en mindre bostad samt ladugårdens norra del. Senare har bostadshuset successivt fått sina rum tillfogade så att dagens oregelbundna planlösning uppstått. Byggnadsmaterialen, sten och trä har tagits från omgivningen och utformningen av byggnaden har skett på enklaste sätt, typiska för det karga landskapet på norra Gotland. Stenväggarna är slätputsade och kalkade, gavelfälten och taken spånklädda.
Den vinkelbyggda ladugården, av kallmurade stenväggar med gavelspetsar i trä och tak av olikbreda stäv, har byggts till etappvis och den äldsta delen innehåller stall, med plats för en häst och ett föl samt två grisar. Nästa tillbygge vinklad åt öster gav plats för två kor. I förlängningen därefter har det tillfogats ett lammhus.
I vinkel till lammhuset har senare fogats en dubbelbod, i sten under pulpettak av falor, innehållande källare och hönshus. Därintill står ett avträde.
Mellan ladugårdskomplexet och manbyggningen står en bodgrupp med oregelbunden planlösning samt en ensam bod, alla i resvirke och uppförda i början av 1900-talet.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1989. Byggnadsminnesförklaringen omfattar hela fastigheten med samtliga byggnader och tillhörande tomt.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Fleringe Stora Hau manbyggnad och flyglar. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Fleringe Stora Hau
Hau i Fleringe tillhör Gotlands mest kända gårdar. Bygden har varit bebodd sedan stenåldern. Strax norr om gården på områdets högsta punkt ligger ett av öns största bronsåldersrösen. Under äldre järnålder låg bebyggelsen väster om dagens bebyggelse, men flyttades troligen under vendeltid till nuvarande läge. Mindre rester av medeltida stenhus finns alldeles norr om ladugården.
Dagens bebyggelse består av en stor tvåvånings parstuga i sten under tegeltak. Den är tillkommen i etapper med nedervåningen från 1800-talets början och övervåning från 1852.
Invändigt är manbyggnaden välbevarad med ursprunglig rumsindelning, dvs parstugeplan. Kök med bevarad härd med ilagd järnspis, kåpa och bakomliggande stenugn. Husets alla dörrar är original, där nedervåningens gångjärn är av 1700-talstyp och övervåningens från 1850-talet. Samtliga eldstäder finns bevarade, varav många förnämliga kakelugnar av olika typer, två öppna spisar är av yngre datum. Alla rum har bröstning med bröstningslist, golvlister mm i original. Vinden är öppen med ett mycket stort sädbås i södra delen.
Norra flygeln i en våning under tegeltak är från 1940-talet, men har en utformning som ansluter till övrig bebyggelse.
Södra flygeln med brygghus är byggt i en våning under tegeltak och troligen samtida med manbyggnadens övervåning. Brygghusdelen har bevarad bakugn och källarrum.
Ladugården med portlider är en av öns största ekonomibyggnader i sten från 1700-talet och den största med bevarad brant resning från agtakstiden, numera spåntäckt. Byggnadens utsida och gavlar är slutna, så när som på ett par gödseldörrar och gavlarnas vindögon. De mäktiga gavlarna med sina mycket medvetet placerade vindögon, har blivit något av ett signum för gården. Långsidan mot storgården har ett flertal öppningar, samt på 1800-talets andra hälft upptagna fönster i nyromansk utformning.
Vagnboden är ungefär jämnårig med ladugården och har samma utformning med brant spåntak och karaktärskapande vindögon.
Norra ladugårdsflygeln är tillkommen på 1800-talets andra hälft och försedd med ett flackare spåntak. Den rymmer f d tröskhus med magasinsloft.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2003. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnaden, norra flygeln, brygghuset, ladugården, vagnboden och norra ladugårdsflygeln. Till byggnadsminnet hör ett skyddsområde, bestående av lillgård och storgård med stenmurar, bandtunar och staket.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Fleringe Lilla Hau manbyggnad. foto: Länsstyrelsen Gotland
Fleringe Lilla Hau
Hau i Fleringe tillhör Gotlands mest kända gårdar. Bygden har varit bebodd sedan stenåldern. Strax norr om gården på områdets högsta punkt ligger ett av ön största bronsåldersrösen. Under äldre järnålder låg bebyggelsen väster om dagens gårdsläge, men den flyttades troligen under vendeltid till nuvarande plats. Mindre rester av medeltida stenhus finns alldeles norr om grannpartens ladugård.
Manbyggnaden består av en förlängd parstuga i sten under tegeltak från 1700-talets slut, ombyggd till sexdelad plan omkring 1880 och försedd med sadeltaksfrontespis. Fasaderna är spritputsade och vitkalkade.
Invändigt återfinns bland annat en sal med schablonmålat tak. Samtliga rum har eldstäder, varav fem kakelugnar. Snickerierna är från olika tidpunkter på 1800-talet. Endast obetydliga förändringar har skett sedan ombyggnaden omkring1880.
Gamla flygeln är en sk ofullständig parstuga i sten byggd i två etapper på 1700-talet, den kan möjligen vara så gammal att den fanns här vid Linnés besök 1741. Huset innehåller två små rum.
Brygghuset är en stor flygel i sten under tegeltak från 1800-talet. Det södra rummet innehåller brygghus med en bakugn, gryta och kölna, det norra är snickarbod, fd drängkammare. En tillbyggnad i vinkeln mellan manbyggnadens kök och brygghusgaveln hyser grovfarstu och våtutrymme.
Den stora vinkelbyggda ladugården i sten under spåntak är uppförd under 1800-talet. Den har likt grannpartens ladugård slutna utsidor med endast några dörrar och som ljusinsläpp vindögon, medan sidan mot gården har nyromanska fönster. Byggnaden hyser fähus, lada, magasin, källare och foderloft. En tillbyggnad i sten och trä under spåntak innehåller tröskhus.
En bodlänga från tidigt 1800-tal är byggd i sten under plåttak. Den innehåller flera funktioner: kölna/bastu, smedja, grishus, hönshus och dass.
Vedboden är en mindre byggnad från 1800-talet, i sten under plåttak.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2003. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnaden, gamla flygeln, brygghusflygeln, ladugården med tröskhus, bodlänga och vedbod. Till byggnadsminnet hör ett skyddsområde, bestående av lillgård med trädgård, stenmur och staket, samt storgård med brunn.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Fleringe Lundarhage bastu. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Fleringe Lunderhage bastu
Bastun på Lundarhage i Fleringe ligger fristående utanför den övriga bebyggelsen i en kant av en åker. Den är uppförd i sten med rektangulär plan. Bastun är byggd med ett högt tunnvalv, vilket är täckt av ett brant tjärat faltak av äldre typ med breda falor av varierande bredder, instuckna i spunningen på en nockås och kupade över sidoåsar. Bastun har gavelingång. Över denna finns en liten lucka med ett minimalt loft ovanpå valvet. Bredvid dörren finns ett rökhål med elegant formad träpropp.
Invändigt har bastun en välvd rökugn till vänster om dörren. Till höger och baktill finns trälavar för torkning av lin och malt. Bastun används ännu för rökning av kött och korv och innehåller därför stång för dessa behov.
Bastun på Lunderhage är en mycket ålderdomlig byggnad som återgår på gångna tiders bostadsskick, som här har levt vidare i en enkel funktion för torkning av lin och malt jämte rökning. Byggnaden med valv, faltak, rökugn med proppförsett rökhål och lavar är av yppersta klass. Den patina som kontinuerlig användning skapat ger en förtätad rökig atmosfär.
Fakta
Skyddsform: Anmälningsplikt 2009. Beslutet gäller byggnadens exteriör och stomme, fast inredning samt ytskick.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten

Fole Prästgård manbyggnad. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Fole prästgårdsmiljö
Huvudbyggnad i två våningar under halvvalmat mansardtak som uppfördes 1820 delvis på den medeltida huvudbyggnadens grundmurar. Byggnaden har en välbevarad exteriör i traditionellt gotländskt byggnadsskick präglad av symmetri och enkla slätputsade fasader. Det valmade taket är dock en sällsyn företeelse med förebilder från annan högreståndsbebyggelse på ön, huvudbyggnaderna vid Roma Kungsgård, Katthamra i Östergarn och den rivna Länna gård i Visby. Fole prästgårds ursprungliga sexdelade planlösning med höga rumshöjder är i huvudsak bevarad.
Flygelbyggnaden i kalksten i en våning uppfördes 1821 och är således samtida med huvudbyggnaden. Den byggdes ursprungligen som drängstuga, men genomgick på 1890-talet en omfattande renovering. Trots att byggnaden vid ännu en större renovering på 1970-talet förlorade en stor del av sina originalsnickerier och interiör utgör byggnaden en viktig del av gårdsmiljön.
Den norra delen av den väldiga ladugården uppfördes under medeltiden. Denna tillbyggdes cirka 1835 och tillbyggnaden höjdes 1879 då ladugården fick sitt nuvarande utseende. På den medeltida delens långsidor finns utskjutande konsolstenar som möjligen fungerat som stöd för agtak.
Till anläggningen hör ett brygghus och bagarstuga som uppfördes under 1700-talets andra hälft. Den bevarade byggnadens exteriör och interiör är till sin karaktär typiskt gotländska. Den kompakta byggnadsvolymen med slutna, släta murar, fönster- och dörröppningar i ursprunglig storlek och gavlarna i liv med det branta faltaket har stor betydelse för gårdsbildningen. Brygghuset ägs av Norra Gotlands pastorat och förvaltas av Fole hembygdsförening.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1999. Byggnadsminnesförklaringen omfattar prästgårdens huvudbyggnad, flygel, ladugård och brygghus. Till byggnadsminnet hör ett skyddsområde, bestående av omgivande trädgård inkluderande stentunar, planteringar och träd.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Fole Stora Sojdebys medeltidshus. Foto. Länsstyrelsen Gotland
Fole Stora Sojdeby medeltida förrådsbyggnad
Stenhuset på fastigheten Stora Sojdeby i Fole är ett medeltida förrådshus. Under 1600-talet byggdes byggnaden om till bostadshus. På fotografier från 1934 flankeras byggnaden av två flygelbyggnader. Byggnaden var då ännu inredd som bostadshus med en typisk gotländsk stenhusarkitektur med symmetrisk fönstersättning och centrerad entré.
Fastigheten övergick i Gotlands Fornvänners ägo 1959 genom en gåva från lantbrukaren Evert Pettersson. I samband med att Gotlands Fornvänner övertog fastigheten revs all inredning ut och exteriören rekonstruerades till ett antaget medeltida utseende grundat utifrån bevarade spår.
I interiören finns dock fortfarande spår av planlösning, fragment av färgsättning och schablonmåleri från 17- och 1800-talet samt i bottenvåningen en ässja från tiden då byggnaden delvis användes som smedja. En trappa upp finns även en spetsbågig medeltida nisch med inmurat väggskåp. Gotlands Fornvänner sålde fastigheten 2009 och numera är den medeltida förrådsbyggnaden privatägd.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2009. Byggnadsminnesförklaringen omfattar den medeltida byggnaden samt ett tillhörande mindre markområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Medeltidshuset vid Fole Vatlings. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Fole Vatlings medeltidshus
Det medeltida stenhuset på fastigheten Vatlings i Fole förvärvades av Föreningen Gotlands Fornvänner 1918, den senare tillbyggda smedjan förvärvades 1931.
Den medeltida byggnaden under brant sadeltak utgjorde ursprungligen främre delen i en anläggning i vilken en nu försvunnen lägre vardagsstuga ingått.
Byggnaden är uppförd i tre plan och inrymmer i bottenvåningen bland annat en kryssvälvd förstuga samt ett litet tunnvälvt förrådsrum. På andra våningen finns ett rum täckt av ett bjälklag samt på tredje våningen ett tunnvälvt rum med rundbågig hissport på gaveln. Invändigt förbinds de olika våningsplanen med en smal stentrappa i murverket. I jämnhöjd med andra våningen har det tidigare funnits en utvändig kort svalgång.
Den senare tillbyggda smedjan är i ett plan med loft. Smedjan har separat ingång. Invändig förbindelse med det medeltida stenhuset saknas.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1969. Byggnadsminnesförklaringen omfattar medeltidsbyggnaden med tillbyggd smedja samt ett tillhörande markområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Follingbo prästgårds mangårdsbyggnad samt flygel. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Follingbo prästgården
Follingbo prästgård är med sin bebyggelse och parkliknande trädgård ett viktigt miljömässigt inslag i kyrkans omedelbara närhet.
Bostadshuset är byggt i kalksten under ett brant sadeltak med enkupigt tegel. Husets äldsta delar är från tidigt 1700-tal. Byggnaden fick sin nuvarande volym och proportioner vid slutet av 1700-talet.
Den främre flygelbyggnaden, den så kallade Holmbergsflygeln, flyttades under Jakob Holmbergs tid som kyrkoherde, 1822-1878, till prästgårdsmiljön från grannsocknen Akebäck. Flygeln var privat bostad åt präster ända in på 1900-talet.
Flygeln är i parstugeplan. Den är byggd i skiftesverksteknik med tre olika fasadbeklädnader. Södra delen är klädd med liggande träpanel mellan stolpar och väggband. Norra delens långsidor och nedre gavelpartiet har en spritputsad revetering mellan stolpar och väggband. Norra gavelröstet har liksom hela södra gaveln stående pärlspontsbeklädnad. Det brutna taket har enkupigt tegel över ett underliggande spåntak. Byggnaden har kvar sin ursprungliga planlösning.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2001. Byggnadsminnesförklaringen omfattar bostadshus och en flygelbyggnad. Till byggnadsminnet hör ett skyddsområde bestående av trädgården.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Follingbo jacobsberg gravkammaren. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Follingbo Jacobsberg kanonbatteri. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Follingbo Jacobsbergs park
Jacobsberg hörde ursprungligen ihop med gården Rosendal i Follingbo. Från Rosendal ledde en allé med popplar till trädgårdsanläggningen Jacobsberg. På platsen fanns ett torp som lydde under gården. Utgående från det fasta Gotlands högsta punkt utvecklades i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet en parkanläggning.
På berget anlades ett utsiktstorn och en park av dykerikommissarien assessorn Jacob Dubbe. Denna park fick dock sin slutliga utformning långt efter Dubbes död. Omkring utsiktstornet avsattes av Jacob Dubbe ”för evinnerliga tider” ett markområde, omgärdat av en stentun till en längd av 568 meter och en höjd av 1, 5 meter. Den kuperade terrängen hade goda betingelser för att skapa en engelsk park och trädgård.
I planeringen ingick såväl planteringar som gravkapell, terrasser, vaktmästarbostad, kanonbatteri, lusthus, källa, badhus, fiskdamm. Allt ordnat på lämpliga ställen inom inhägnaden. Parken försågs i övrigt med sandgångar, bänkar, bersåer, blomsterrabatter, prydnadsträd och buskar varav en del fortfarande är kvar.
För att obehindrat kunna se Visby stadsmur sägs det att Dubbe lät hugga upp en gata tvärs genom skogen. Han gjorde Jacobsberg till ett monument som saknar motsvarighet på Gotland.
Jacobsbergsanläggningens mest framträdande del är gravkammaren vars ingång är en portal av hoburgsmarmor med två (tidigare) kopparbeslagna dörrar. Väggarna är klädda med tegel, golvet belagt med kalkstensplattor.Taket utgörs av en från S:t Hans ruin i Visby hämtad 1300-tals gravsten med tydbar text. I gravkammaren vilar Dubbes och hans frus, Anna Torsman, tre döttrar - Fredrika Lovisa, Jacobina Lovisa Christina och Anna Maria Wirginia - som samtliga dog i späd ålder.
På terrassen söder om tornet uppfördes en replik av ett kanonbatteri. Samtliga kanoner har tidigare varit försedda med lavetter, men ligger nu löst i skottgluggarna.
Efter Dubbes död 1844 ärvdes anläggningen av J. A. Hägg varefter en period av förfall inleddes. Tornets trädelar rasade 1863, men 1864 beslöt man att anläggningen skulle återställas. Ett nytt torn ritades av arkitekt J. F. Åbom. Samtidigt som tornet uppfördes vid södra porten en vaktmästarbostad i Schweizerstil och en bullada.
Tornet brann åter igen ner 1958 brand och parkens förfall ledde till att anläggningen 1964 stängdes för allmänheten.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1998. Byggnadsminnet omfattar bostadshus, vaktmästarbostad och uthus. Till byggnadsminnet hör även omgivande trädgård, inkluderande gravkammare, rester av utsiktstorn, kanonbatteri, terrasseringar, stentunar, planteringar och träd.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Fårö Bondans byggnader. Foto Länsstyrelsen Gotland
Fårö Bondans
Bondans samtliga byggnader är uppförda i sten, till största del tillkomna under 1800-talet. Manbyggnaden är en parstuga med köks- och brygghusbakbygge under tegeltak. Ladugården är agtäckt, liksom en mindre bodlänga. Ladan med dess tröskhus täcks av faltak. Vidare finns magasin, gåshus m.m. under tegeltak. Linbastun med kölna och den ovala källaren är båda valvslagna och har torvtak.
Gården har ingen uppdelning på storgård och lillgård, utan byggnaderna ligger utspridda i en elipsformad klunga. Stenmurar omger delvis gården, bland annat finns en helt omgärdad före detta köksträdgård.
Denna part av Bondans skiftades ut 1783, då nyodlingar ägde rum på Fårö och alla tänkbara marker utnyttjades. Denna part ligger öppet i ett ödsligt hedmarkslandskap med få, små och steniga åkrar och vida lammbeten. Det är unikt att en gård kunnat leva kvar i våra dagar på så mager mark.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1987. Byggnadsminnesförklaringen omfattar samtliga byggnader med närmast omgivande markområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.
Det här byggnadsminnet är väl synligt från väg och en av Länsstyrelsens utpekade och kulturbesöksplatser med informationsskylt.

Hegumannens fiskeläge. Foto Länsstyrelsen Gotland
Fårö Helgumannens fiskeläge
Helgumannens fiskeläge uppmärksammades tidigt som ett ålderdomligt fiskeläge med särskilda kulturhistoriska värden. Det extrema läget på den vidöppna, oskyddade klapperstensstranden är ett särdrag som gjort fiskeläget känt och ofta avbildat.
Fiskeläget bedöms ha höga nationella kulturhistoriska värden som ett välbevarat och särpräglat fiskeläge med långa traditioner. Helgumannen är välkänt över hela landet i skildringar och på bilder från Gotland och är sinnebilden för den gotländska kustkulturen.
I fiskelägets direkta omgivning finns spår av gistgårdar med stolpar för torkning av nät. El saknas men dricksvatten finns i en naturlig källa i ett område med låga raukar cirka 100 meter sydost om fiskeläget.
Fakta
Skyddsform: Anmälningsplikt 2010. Beslutet omfattar de 17 bodarnas exteriör och stomme.
Ägare: Privat. Observera och respektera att bodarna är privatägda.
Det här byggnadsminnet är ett av Länsstyrelsens utpekade kulturbesöksplatser.

Manbyggnaden och källaren vid Blesellska gården. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Fårö Blesellska gården
Blesellska gården vid Lauters består av manbyggnad av sten under tegeltak och i anslutning till denna en fristående källare av sten under faltak. Den imponerande manbyggnaden med sitt stora tak är en karaktärsbyggnad för Fårö och ett mycket viktigt exempel på ett gotländskt bostadshus med högreståndsambitioner från sekelskiftet 1800. Byggnaden uppfördes som kalkpatronsbostad men övergick senare till att bli bostad till ett vanligt jordbruk.
Planlösningen är en variant av den sexdelade planen med dubbla salar i mitten. Byggnaden, om 11x21 meter, är ovanligt stor för Fårö i allmänhet och ger ett betydande intryck i omgivningen. De dubbla salarna är en rätt ovanlig variant av den sexdelade planen som återfinns på enstaka säterier i landet.
Källaren är byggd av kalksten och har ett tunnvalv under faltaket. Byggnaden försågs med nytt tak och dörr under 2015 efter att ha stått utan välfungerande tak under en 30-årsperiod. Källaren är byggd ovan mark, på typiskt vis för Fårö med sin grunda jordmån, och är därmed ett karakteristiskt exempel på nyttobyggnad och bostadskomplement med lokal utformning och från självhushållningens tid.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2018. Byggnadsminnesförklaringen omfattar huvudbyggnaden och den fristående källaren samt ett omgivande skyddsområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Mangårdsbyggnaden vid Lassor. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Fårö Lassor
Lassor förknippas med sjöfarten och livräddningen på Fårö och inte minst inredningen, minner om livet till sjöss. Nedre salen bevarar dessutom en unik, naivistisk målning på den öppna spisen föreställande Sveriges äldsta ångsegelfartyg GYLFE, i detaljrikt utförande.
Mangårdsbyggnaden är väl bevarad utan senare tiders tillägg då man byggde ett nytt bostadshus strax intill på fastigheten 1929. Inga mer omfattande arbeten eller moderniseringar har gjorts sedan 1940-talet. Bland annat är de öppna eldstäderna kvar och schablonmålade salar och brudkammare. Byggnaden har bevarats i musealt originalskick.
Mangårdsbyggnaden är en traditionell parstuga under brutet tegeltak, ett stenhus med fårötypiskt bakbygge från 1832. Mangårdsbyggnaden på fastigheten ingår i en gårdsmiljö med bland annat ladugård, smedja, tvättstuga, magasin i nordöst. Den nuvarande ladugården ersatte i början av 1900-talet en byggnad i skiftesverk. Denna stod snett framför huvudbyggnaden men har flyttats till Bungemuseet som en del i den så kallade 1700-talsgården där.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1985. Byggnadsminnesförklaringen omfattar mangårdsbyggnaden samt ett omgivande tomtområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Mangårdsbyggnaden vid Verkegards. Foto: Länsstyrelsen på Gotland
Fårö Verkegards
Verkegårds på Fårö är den mellersta av tre tätt liggande gårdsparter på en svag höjdsträckning omgiven av ett ålderdomligt kulturlandskap med sten- och bandtunar, där århundradenas markanvändning tydligt kan avläsas i före detta åkrar, hagar, vägar och hägnader.
Byggnadsminnet omfattar manbyggnad i parstugeform med bakbygge i sten under brutet tegeltak och ett antal ekonomibyggnader: snickarbod, smedja, källare, bastu/kölna, ladugård, tröskvandring, gris/lammhus, stall, gris- och hönshus med vagnsbod, vedbod med magasin, diverse småbodar och dass. Ekonomibyggnaderna är byggda av sten och trä, en del med ag- eller faltak, de flesta uppförda under 1800-talet.
Mangården omgärdas av spjälstaket, band- och halvtunar och tre trädgårdar med ett delvis bevarat äldre växtmaterial. Ett stycke från husen och själva trädgårdstomten ligger "järnåldersträdgården" med rester av en standtun som omgärdar en fd köksträdgård.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2000. Byggnadsminnesförklaringen omfattar samtliga byggnader samt ett omgivande skyddsområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Garde prästgårds huvudbyggnad. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Garde prästgård
Garde prästgård hör till en av Gotlands viktigaste kyrkomiljöer. Den välbevarade prästgården med anor från medeltiden ligger i direkt anslutning till kyrkan. Huvudbyggnadens nedre del består av medeltida byggnadsdelar.
Vid sockenstämma 1862 beslöts att uppföra en ny huvudbyggnad på gammal grundval. Detta innebar att man rev större delen av den då befintliga byggnaden till höjden av den medeltida byggnadens bottenvåning som idag utgör källare. Den nya prästgården uppfördes således med en källarevåning som delvis ligger ovan jord.
Till sin exteriör är den avlånga kalkstensbyggnaden med putsade fasader i senempire och förstukvist med snickerier en typisk representant för Gotlands prästgårdar från mitten av 1800-talet. Planlösningen utgörs av en modifierad sexrumsplan vars tillkomst styrts av de medeltida murarna i källarplanet.
Kring 1800 tillkom ett nytt brygghus/flygel i kalksten som 1964 byggdes om till församlingssal. Öster om brygghuset/flygeln ligger ett fd svinhus med avträde från cirka 1850 som ombyggdes cirka 1930 till garage.
Till prästgården leder från vägen en medeltida port som liknar de fyra stigluckor som finns vid kyrkan alldeles intill.
Prästgården omges av en trädgård med åldrigt trädbestånd och gamla kulturväxter.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1998. Byggnadsminnesförklaringen omfattar huvudbyggnaden, flygel och fd svinhus/bod och medeltida gårdsport samt omgivande trädgård.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Gothem Prästgårds huvudbyggnad. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Medeltida gårdsportal vid Gothem prästgård. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Gothem prästgård
Gothems prästgårdsmiljö hör till en av Gotlands viktigaste kyrkomiljöer. Den välbevarade prästgården med anor från medeltiden ligger i direkt anslutning till kyrkan.
Bebyggelsen på Gothems prästgård härstammar delvis från 1300-talet. Huvudbyggnadens nedre del består av medeltida byggnadsdelar. Vid sockenstämman 1862 beslutades att en ny manbyggnad skulle uppföras på gammal grundval, vilket ledde till att större delen av byggnaden, förutom den medeltida byggnadens bottenvåning, revs. Den nya envåniga kalkstensbyggnadens exteriör fick i samband med en renovering 1889 tillägg i schweizerstil och senempire med snickeridetaljer typiska för Gotlands prästgårdar vid denna tid. Planlösningen utgörs av en modifierad sexrumsplan vars tillkomst styrts av de medeltida murarna i källarplanet.
Till prästgården leder från vägen en medeltida port. Den överbyggda porten, flankerad av spetsnischer, har en valvbåge som kantas med profilerade steninläggningar och täcks av en trappgavel.
Prästgården omges av en öppen trädgård med åldrigt trädbestånd och gamla kulturväxter.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2000. Byggnadsminnesförklaringen omfattar huvudbyggnaden och gårdsport samt trädgård.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Baptistkapellet Salem. Foto Länsstyrelsen Gotland
Grötlingbo Baptistkapellet Salem
Grötlingbo baptistförsamling bildades i november 1859. Församlingens möten ambulerade mellan olika gårdar fram till 1889 då man hyrde in sig vid Smiss i Grötlingbo. Vid årsmötet 1898 beslutades om insamling för en kapellbyggnad. Grunden lades i juni 1905 och invigningen skedde samma år. Fullt färdigt stod dock inte kapellet förrän 1909. Församlingen uppgick 1980, tillsammans med flera andra församlingar på Sudret, i Södra Gotlands Baptistförsamling. På senare tid har kapellet använts som fritidsbostad.
Kapellets fasader har omväxlande stående pärlspontpanel och liggande kälspont. De olika panelerna åtskiljs av profilerade lister runt om hela byggnaden. Fasaderna är målade i ljust grönt med vita listverk. Sockeln är uppförd av natursten som putsats och avfärgats i ljust blågrått. Fönsterkarmar och foder är genomgående vita medan bågarna är röda. Samtliga dörrblad är målade i rött mot vita karmar och foder.
Interiören präglas av en inredning som är närmast intakt ursprunglig. Byggnadens inredning är typisk för byggnadstiden med bland annat omfattande hyvlade träytor och figursågade detaljer. Ytskikten är ställvis förändrade, det har tillkommit enklare köksinredning vid 1900-talets mitt, men samtliga funktionsstyrda detaljer såsom läktare, podium, dopgrav finns kvar och paneler, snickerier, trapplopp etc är de ursprungliga.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2019. Byggnadsminnesförklaringen omfattar kapellet samt ett skyddsområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Grötlingbo Domerarve. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Grötlingbo Domerarve
Byggnaden är uppförd som en traditionell, mindre parstuga i ett och halvt plan med stomme i kalksten och putsad med kalkbruk. Fasaderna är avfärgade med en blå kalkfärg. Det flacka sadeltaket är belagt med kalkstensflis och vilar på ett undertak av dubbla falor ovanpå fem åsar. Mittåsen samt hammarbanden utgörs av fyrkantsvirke. Flistaket är radtäckt med sandstensflis. Taket kröns av två putsade skorstenar täckta med kalkstensflis.
Den sydvästra långsidan (framsidan) domineras av en inåtgående pardörr med tre speglar, varav den översta är glasad och spröjsad. Fönstren är liksom dörren målade i en kimröksblå kulör.
Byggnaden inrymmer två större rum (vardagsstuga samt sal) fördelade på var sida om farstu och kök. Köket bakom farstun, mot byggnadens baksida, är mycket litet, med en öppen sandstensspis. I vardagsstugan finns en kakelugn. Vindsvåningen är indelad i två vindsutrymmen.
Byggnaden står på ursprunglig grund och är uppförd i sand- och kalksten, ett för regionen traditionellt och dominerande byggnadsmaterial. De byggnadstekniska detaljerna är välbevarade; kalkputsade fasader avfärgade med blå kalkfärg, fönster med munblåst glas och tak med radtäckt sandstensflis. Detta ger byggnaden ett högt kulturhistoriskt värde. Byggnadens flistak är ett typiskt takmaterial för södra-sydöstra Gotland.
Fakta
Skyddsform: Anmälningsplikt 2009. Beslutet omfattar byggnadens exteriör och interiör.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Mangårdsbyggnaden vid Kattlunds. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Grötlingbo Kattlunds
Gårdens förste till namnet kände ägare var Botulf Kattlund vilken år 1412 tjänstgjorde som domare i Eke ting och på dennes sigill uppträder för första gången Kattlunds bomärke. Gården fortsatte att vara i olika tingsdomares ägo ända fram till 1600-talets slut. Vid 1920-talet förvärvades fastigheten av Föreningen Gotlands Fornvänner.
Platsen har en äldre historia än den gårdsmiljö som finns här idag. Sydost om gården, på mark som ursprungligen tillhörde Kattlunds, ligger i Kastellgärdet resterna efter en kastal från 1100-talet. Lösfynd i närområdet visar att det funnits boplatser här sedan åtminstone 500-talet, under vendeltid. Man har också hittat boplatsfynd från vikingatid och tidig medeltid.
Delar av den stenbyggda manbyggnaden uppfördes troligen redan under 1200-talet och erhöll senare en tillbyggnad i söder, vilken gav huset en vinkelformad grundplan. Under 1600-talets slut delades byggnaden för att ge plats åt två hushåll och det äldre stenhuset övergavs som bostad. Från 1700-talets slut och framåt genomgick huvudbyggnaden diverse tillbyggnader och förändringar och den medeltida delen sattes åter i bruk. som museigård under 1900-talet har byggnaden restaurerats och den medeltida delen av byggnaden har renodlats invändigt. Interiören är välbevarad och möblerad med diverse möbler som ursprungligen haft sin plats på Kattlunds.
Ekonomibyggnaderna utgörs av ladugård, bodar, smedja/brygghus och avträdeshus i sten. Den stora ladugårdslängan har betydande andel medeltida murverk och består av flera delar som tillkommit vid skilda tider och för olika ändamål. De synliga riändarna skyddas mot röta dels genom utskjutande stenflisor och dels genom lådliknande höljen av bräder, vilket ger ladugården en karaktäristisk prägel utan andra motsvarigheter i länet. De andra ekonomibyggnaderna är från 1700- och 1800-talen.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1969. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnad, brygghus och smedja, avträde, bodlänga, ladugårdslänga samt
tillhörande omgivande skyddsområdet (tomtmarken).
Ägare: Museigården ägs och drivs av Föreningen Gotlands fornvänner. För information om museigårdens öppettider, servering m.m. hänvisar vi till Gotlands museum.
Det här byggnadsminnet är ett av Länsstyrelsens utpekade kulturbesöksplatser.
Grötlingbo Kattlunds Museigård

Grötlingbo prästgårds huvudbyggnad.Foto: Länsstyrelsen Gotland
Grötlingbo prästgård
Grötlingbo prästgård har tillsammans med kyrkan sedan medeltiden fungerat som kyrkligt centrum för socknen. Dess byggnadsbestånd ger en god bild av utvecklingen av de gotländska prästgårdarna från medeltid fram till sekelskiftet 1900, med tillägg av några senare uppförda ekonomibyggnader.
Huvudbyggnaden är av sandsten i två våningar och härstammar till sina äldsta delar från medeltiden. Omkring 1760 skedde en stor ombyggnad, då den erhöll sitt nuvarande utseende med bland annat påbyggd övervåning. Byggnaden har idag välbevarad 1700-tals karaktär, men interiörerna har delvis kompletterats i slutet av 1800-talet.
I anslutning till huvudbyggnaden finns en fristående kalkstensflygel, före detta brygghus med bakugn, från 1700-talet. Byggnaden har under 1900-talet inretts till arrendatorbostad.
Väster om flygeln ligger ekonomibyggnaderna bestående av ladugård med tröskvandring och svinhus av kalksten, från 1800-talet och därefter tillbyggt i flera omgångar. Ladugårdens spetsiga fönster är karakteristiska för schweitzerstilen i lantmannabyggnader under 1800-talets senare del. Dessutom finns ett trämagasin från 1932 och ett lider med avträde samt en likvagnsbod i trä från sekelskiftet 1900, tvärs över landsvägen.
Prästgårdens trädgård med ett åldrigt trädbestånd är, liksom nämnda anläggningar, omgärdad av stentunar. Anläggningen är uppdelad i en storgård och en lillgård.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1997. Byggnadsminnesförklaringen omfattar huvudbyggnad med flygel, lada med tröskvandring, magasin, vedbod med avträde och likvagnsbod samt ett omgivande skyddsområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Grötlingbo Viges mangårdsbyggnad. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Ladugården vid Viges. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Grötlingbo Viges
Viges ligger idylliskt i ett ålderdomligt, småskaligt jordbrukslandskap med små åkrar ängesmarker, beteshagar och öppna strandmarker, allt inramat av gråstensvastar (murar).
På gården finns en välbevarad huvudbyggnad i sten, stående på hög källarsockel, med originalsnickerier och unikt ekspåntak under nuvarande sinusplåt från stenhusepokens sista skede vid 1800-talets slut. På framsidan finns öppen snickarglädjesveranda framför huvudentrén. En stor del av källargolvet är täckt med fint tuktad flis.
Flygeln är ett stenhus i parstugeform, även smedjan/snickarboden är av sten under plåttak.
Intill smedjans gavel står ett trepipigt hemlighus i sten under oregelbundet takfall, det korta främre takfallet har spån medan det bakre har långa flis av radtyp på enkelt faltak.
Den stora, säregna ladugården påminner om Kattlunds medeltida ladugård. Byggnaden ter sig mycket ålderdomlig med sina två våningar höga, nästan fönsterlösa murar. Intill ladan är fogat ett tröskhus med spåntak från 1800-talets slut. Grishuset, i sten med slevad puts och oregelbundet takfall belagt med undermurat tegel respektive radtäckt flis, är troligen från 1700-talets slut.
Trädgården består av fruktträd, bärbuskar och perenna växter.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2000. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnaden, flygeln, smedjan/snickarboden, hemlighuset, ladugården, tröskhuset samt grishuset, samt ett omgivande skyddsområde bestående av trädgården, änget och hagen med stentunar.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Mangårdsbyggnad med vidbyggd uthuslänga vid Petes. Foto Länsstyrelsen Gotland
Hablingbo Petes
Petes har en typisk traditionell gotländsk gårdskaraktär och är uppdelad i lillgård och storgård, avgränsade från varandra med en putsad stenmur. Övriga sidor av trädgården omgärdas av en enkelradig gråstensvast (mur).
Trädgården omfattar rosplanteringar, rabatter, enstaka träd och buskar. Manbyggnaden har ett tidstypiskt utseende, för en gotlandsgård från 1800-talet. Det är ett stenhus uppfört i två våningar med tegeltak, släta gavlar samt två låga skorstenar. Husets snickerier är blå och röda i enlighet med 1885 års färgsättning, vilken är vanlig för trakten.
Norra flygeln uppfördes 1885 som en ersättning för en äldre fristående byggnad i trä. Flygeln är sammanbyggd, snett i vinkel, med manbyggnaden och binds samman med en dörr emellan de båda byggnadskropparna. I flygeln finns kök- och grovköksfunktioner. Här finns bakugn och brygghusgryta, en liten farstu, wc, köttbod, drickabod, snickarbod samt ett kök från senare tid. Byggnaden är uppförd i sten och har vitkalkade väggar, enkupigt tegeltak, blå och röda snickerier och tjärstrukna dörrar.
Bodlängan, i flygelns förlängning västerut, är troligtvis samtida med flygeln. Den innehåller vedbod, redskapsbod och avträde. Denna del är uppförd i sten och med en putsad, vitkalkad fasad under ett tegeltak.
Den fristående södra flygeln, Hägdarvestugan, är en parstuga uppförd i bulhusteknik med ett understruket tegeltak. Byggnaden flyttades till platsen under Ada Blocks (nedan) tid och kommer från Hägdarve i Silte socken. Hennes syfte var att visa hur bebyggelsen kunde se ut före perioden av stenhusbyggande. Bulhuset uppfördes på 1760-talet som en enkelstuga med farstu, kammare och vardagsstuga och som på 1830-talet utökades till parstuga då nystugan tillkom.
Ada Block (1895-1968) var en av Sveriges första kvinnliga apotekare. Hon köpte byggnaderna och gårdstomten 1947. Vid Petes fanns gamla släktband, men Ada Block var även en stor kulturvän och såg en stor kulturgärning i att skydda gården och miljön. Några år efter förvärvet av manbyggnaden inköptes ladugården och väderkvarnen. Ada påbörjade omgående en omfattande stilrestaurering. Alla yngre ytskikt tillkomna under 1800-talets andra halva och det tidiga 1900-talet, så som tapeter mm avlägsnades och husets äldsta lager togs fram och rekonstruerades. Den ursprungliga färgsättningen var högst troligt mustigare än i Adas rekonstruktion. Hon valde diskreta kulörer enligt tidens synsätt, men också för att framhäva den gedigna samling möbler och föremål hon inredde med och som var hennes stora intresse.
1965 överlämnades Petes i gåva till Föreningen Gotlands fornvänner. Året därpå byggnadsminnesförklarades fastigheten. Ada Block och hushållerskan Maja Göthberg bodde kvar på gården fram till Adas död 1968. Efter Fornvännernas övertagande har byggnaderna vårdats och bevarats i det skick och utseende Ada Block lämnade gården i.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1966. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnad, sammanbyggd flygel, bodlänga och avträde och fristående flygelbyggnad samt ett tillhörande skyddsområde.
Ägare: Museigården ägs och drivs av Föreningen Gotlands fornvänner. För information om museigårdens öppettider, servering m.m. hänvisar vi till Gotlands museum.
Det här byggnadsminnet är ett av Länsstyrelsens utpekade kulturbesöksplatser.

Hablingbo prästgård. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Hablingboladorna. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Hablingbo prästgård
Prästgårdsmiljön i Hablingbo med ett relativt öppet grönområde av parkkaraktär utgör en väl sammansatt helhet som är präglad av tidstypiska, för Gotland karaktäristiska byggnader.
Manbyggnaden uppfördes 1759-60, möjligen på gammal grundval. Den är byggd av sten i två våningar och dess kompakta byggnadskropps släta, enkelt utformade fasader med gavlar utan takutsprång och högrest tak, utgör ett gott exempel på det gotländska byggnadsskicket under 1700-talets mitt. Bägge våningarna har identisk, bevarad regelbunden, sexdelad planlösning med salen mitt i mot husets baksida. Tvärgående väggar i sten går genom bägge våningarna. Den egentliga bostaden var förlagd till bottenvåningen, medan övre våningen var avsedd som representationsvåning.
Brygghuset i sten, beläget väster om huvudbyggnaden uppfördes troligen 1869 och är sammanbyggt med det år 1810 uppförda visthuset av kalksten med flistak innehållande kött-, fisk- och mangelbod och ett småkreaturshus. Då tillkom även den intilliggande uthuslängan, även den i kalksten och innehållande småkreaturshus och avträde.
Ladugården bestod tidigare av tre byggnader på andra sidan vägen. Av dessa har Silteladan, från 1875, samt den 1822 uppförda "tiondeladan" bevarats till våra dagar. Den senare är sannolikt den enda bevarade tiondeladan på Gotland. Dessa lador donerades 1966 och 1968 till Gotlands fornvänner för att användas som magasin.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1998. Byggnadsminnesförklaringen omfattar Huvudbyggnad, brygghus, visthus, småkreaturshus och avträde, lada och lada samt ett skyddsområde bestående av trädgården.
Ägare: Privat (prästgården, och ladugårdarna ägs av Gotlands Fornvänner) . Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Hall Gannarve norra parten. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Hall Gannarve två gårdsparter
Byggnadsminnet består som helhet av två fastigheter (gårdsparter) ingående i samling gårdar på rad söder om Halls kyrka.
Gannarve är en del av en förtätad bebyggelsemiljö, totalt bestående av fyra (ursprungligen fem) bevarade gårdsparter, var och en med ett likartat bebyggelsemönster. Gannarve är en typisk nordgotländsk gård, vackert belägen längs vägen söder om kyrkan på en smal åsrygg mellan odlingsbar jord i väster och hällmarksskog i öster.
Byggnaderna är utmärkta representanter för nordgotländsk byggnadsstil och med manbyggnaderna i socknens speciella stil med välavvägda proportioner och stora skönhetsvärden. Manbyggnaderna är smala och låga, i ett och ett halvt plan av sten under tegeltak och med pulpetfrontespiser. På bägge gårdsparterna finns merparten av uthusen kvar. Den norra manbyggnaden är mest oförändrad.
Norra partens manbyggnad är en 1½ plans parstuga i sten under tegeltak från 1800-talets första hälft, sannolikt med ingående äldre delar. Byggnaden är relativt hög och smal med dubbla pulpetfrontespiser i för bygden typiskt utförande.
Flygeln är uppförd i sten med slevad puts med spåntak, numera med eternit ovanpå. Den innehåller drängkammare, före detta smedja och magasin.
Ladugården är uppförd i nordgotländsk stil i sten under pannplåt, före detta spåntak på 1870- och 1880-talen. Foderloftet upptar 1/3 av vägghöjden, gavelspetsarna består av brädpanel. Fönstren är typiska med rundbågig utformning.
Trädgården innehåller klappade askar och lönnar, fruktträd och perenna växter. Mangården avgränsas från storgården med ett traditionellt spjälstaket.

Hall Gannarve södra parten. Foto: Johan Månsson
Södra partens manbyggnad har samma utformning som den norra, men är lägre och bredare, troligen först byggd som enkelstuga på 1700-talets slut.
Norra flygeln ser ut som en liten parstuga och innehöll tidigare drängkammare och brygghus, numera gäststuga. Den är byggd i sten med spritputs och har tegeltak. Den södra flygeln har två våningar med källare/pannrum nere och magasin uppe och är byggd i sten under tegeltak. Den södra gårdspartens fönster är rödgröna med guldockra dörrar.
Ekonomibyggnaderna är uppförda i nordgotländsk stil i sten under pannplåt, före detta spåntak på 1870- och 1880-talen. Mot väster har ladugården ett tillbyggt tröskhus, där tröskvandring och -verk dock saknas. Foderloftet upptar 1/3 av vägghöjden, gavelspetsarna består av brädpanel. Fönstren är typiska med rundbågig utformning.
Trädgårdarna innehåller klappade (hamlade) askar och lönnar, fruktträd och perenna växter.
Mangården avgränsas från storgården med ett traditionellt spjälstaket.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2000. Byggnadsminnesförklaringen omfattar för norra parten; manbyggnad, flygel och ladugård samt ett skyddsområde. För södra gårdsparten; manbyggnad, flyglar och ladugården med norra och södra ladugårdsflyglarna samt ett omgivande skyddsområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheterna är privatägda och ej öppna för allmänheten.

Halla Möllebos Munkhus. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Halla Möllebos Munkhuset
Byggnaden är ursprungligen från 1200-talet. Byggnadens exteriör består av tuktad sten med tjocka murar (110 cm) och markerade hörnkedjor i fint huggna kalkstenskvadrar. Det finns en rundbågig dörr på vardera gaveln. Byggnaden ligger i längdriktning norr – söder, utvändiga mått är ca 8,8 x 7,7 m.
Interiören består numera av ett rum med nischer i väggarna. Interiören tycks ha haft ett högt kryssvälvt rum med en spis och ugn i nordöstra hörnet.
Under medeltiden tillhörde byggnaden cistercienserklostret Gutnalia i Roma socken. Möjligen kan det vara fråga om en bagarstuga intill munkarnas vattenkvarn vid Möllebos. Normalt fanns det en vattenkvarn med bagarstuga i direkt anslutning till cistercienserklostren. Kanske fanns inte den möjligheten vid Roma Kloster och därför fick Möllebos fylla denna funktion.
Eftersom det finns en eldstad i byggnaden kan den möjligen ha använts som bostad vid någon tid. Sannolikt har funktionen ändrats i samband med reformationen. Byggnaden har de senaste århundraden använts som magasin.
Föreningen Gotlands fornvänner fick huset som gåva av Svenska Sockerfabriks AB år 1974. 2009 såldes fastigheten och den är numera privatägd.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2010. Byggnadsminnesförklaringen omfattar den medeltida byggnaden med närmast omgivande markområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Hamra Storms. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Hamra Storms gavel. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Hamra Storms
Byggnaden uppfördes på 1700-talet som tvåvånings enkelstuga i sten, till ovanligt stor del av oregelbunden gråsten. Sandstensflistaket ligger på ett undertak av falor uppburet av grova åsar. Huset består av farstu, kammare och vardagsstuga. Övervåningen har varit vind.
Flistak är ett särpräglat takmaterial för Gotland. Flistaksbyggnaderna har sin huvudsakliga utbredning i kustsocknarna på södra samt på sydöstra Gotland upp till Anga på mellersta ostkusten. Enstaka flistaksbyggnader förekommer i Visby, Västerhejde, Bro, Othem och Hörsne. På södra och östra Gotland var byggnader med flistak mycket vanliga fram till 1800-talets mitt. Efter 1800-talets mitt uppfördes inga nya byggnader med flistak och de flesta gamla byggdes om eller täcktes med andra takmaterial. Idag återstår endast en spillra av 1700- och 1800-talets flistaksbyggnadskultur, cirka 240 byggnader, varav 140 med flisen i behåll. Flistakshuset vid Storms är unikt då det är en av endast två kvarvarande enkelstugor hus av en byggnadstyp som förr helt dominerade sydligaste Gotland.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1985. Byggnadsminnesförklaringen omfattar flistakshuset med närmast omgivande markområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Hangvar Sigsarve södra parten. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Hangvar Sigsarve södra gårdsparten
Sigsarve två gårdar utgör ett utmärkt exempel på en typisk nordgutnisk gårdsmiljö med en mängd byggnader, som spänner över en tidsrymd av 150 år. Båda parterna har samtliga byggnader bevarade från självhushållets dagar under 1700- och 1800-talen utan senare tillägg eller större förändringar.
Manbyggnaden är ett högt, rätt kort och brett tvåvånings stenhus av med tegeltak, uppförd ca 1800. Byggnaden har parstugeplan och dess övre våning tillkom 1870.
Lilla (norra) flygeln är troligen från 1700-talets mitt och är uppförd i sten med vit spritputs under tegeltak. Huset har ofullständig parstugeform. Vackra huggna stentrappor leder till källare respektive bostadsvåning.
Stora (södra) flygeln i sten är sannolikt uppförd vid 1800-talets mitt, byggd i sten med ockragul spritputs och vit gesims med svart schablonmönster. Huset rymmer stort brygghus med bakugn, flisgolv samt invändig brunn, vidare snickarbod och drängkammare.
Den stora ladugården är i sin nuvarande skepnad från 1873, men innehåller äldre delar vilka infogats i byggnadskroppen. Intressant är blandningen av bulteknik och sten och den tydliga skillnaden i detaljutförande på fram- och baksida. Framsidan uppvisar en storstilad nordgotländsk karaktär med en mängd rundbågiga fönsteröppningar, medan baksidan är en blandning mellan sten och bular. Vänstra vinkellängan är helt uppförd i bulteknik. Hela komplexet täcks av spåntak.
Magasinet är byggt i bulteknik i två och en halv plan under spåntak, vid 1800-talets mitt.
Hemlighuset är uppfört vid 1800-talets slut i resvirke under spåntak i snickarglädjestil och veranda stående på hög stenfot.
Smedjan är en bulbyggnad med fullständig utrustning, stommen kraftigt restaurerad på 1970-talet.
Jordkällaren ligger utanför den övriga bebyggelsen, den är uppförd i sten med torvtak och är från 1800-talet.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1999. Byggnadsminnesförklaringen omfattas manbyggnaden, lill- och stora flygeln, ladugården med vinkelbyggnader, magasin, hemlighus, smedja och jordkällare. samt tomten med Smidakar i söder och Ladakar i öster.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Hangvar Sigsarve norra parten. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Hangvar Sigsarve norra parten
Sigsarve två gårdar utgör ett utmärkt exempel på en typisk nordgutnisk gårdmiljö med en mängd byggnader, vilka spänner över en tidsrymd av 150 år. Båda parterna har samtliga byggnader bevarade från självhushållets dagar under 1700- och 1800-talen utan senare tillägg eller förändringar.
Fastigheten består av en lång envånings manbyggnad i parstugeform av sten under tegeltak uppförd vid 1700-talets slut. Till manbyggnaden hör två flyglar, varav den södra är kort och hög med stensatt källare, under två drängkammare. Den norra är ett stort brygghus med bakugnsutbygge och bod. Båda är av sten under tegeltak och samtida med manbyggnaden.
Ladugårdsbyggnaden i sten under spåntak är möjligen uppförd vid 1800-talets slut, möjligen 1878, med innerväggar från en äldre bulbyggnad. Till ladugårdens baksida är fogat ett tröskhus med spåntak.
I ett smalt prång mellan ladugården och grannpartens dito finns en tjärbod i sten med faltak.
Hörn i hörn med ladugården ligger ett lammhus i sten och en vagnbod i bulteknik med fyra portar under gemensamt spåntak, troligen samtida med ladugården.
Invid vagnboden står ett tvåvånings magasin från sekelskiftet 1900 i resvirke. Bakom detta finns ved- och redskapsbod från 1900-talets början i resvirke.
Intill magasinet ligger en bodlänga från 17- och 1800-talet i sten under faltak, den innehåller snickarbod, smedja, grishus och dass.
Fakta
Norra parten byggnadsminne 1985. Byggnadsminnesförklaringen omfattar hela fastigheten med samtliga byggnader.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Havdhem prästgårds huvudbyggnad: Foto: Länsstyrelsen Gotland
Havdhem prästgård
Den välbevarade prästgården från 1700-talet med uthusbyggnader ligger i direkt anslutning till kyrkan. Anläggningen är uppdelad i en storgård och lillgård och platsen har sedan medeltiden fungerat som kyrkligt centrum för trakten.
Manbyggnaden i kalk- och sandsten i två våningar uppfördes 1763. Byggnaden är en storskalig representant för arkitekturen i mitten av 1700-talet på Gotland och hör till den större av denna typ på ön. Den karakteriseras av kompakthet och slutenhet förenat med symmetri i fasaderna samt hög takresning med brant sadeltak utan gavelutsprång. Bägge våningarna har identisk, bevarad planlösning med sex rum och förstuga, tvärgående väggar i sten går igenom bägge våningarna.
Flygelbyggnaden av kalksten i en våning, uppfördes 1869. Den byggdes ut under 1800-talets slut och innehöll då brygghus, hönshus, svinhus och avträde.
Ladugården i kalksten uppfördes 1880 efter att flera utdömda uthus rivits och inreddes med sammansatta funktioner för prästgårdens behov enligt då gällande praxis. Dess enkelhet och symmetri vid sidan av den rationella utformningen kännetecknar ekonomibyggnader från denna tid.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1998. Byggnadsminnesförklaringen omfattar prästgårdens huvudbyggnad med flygel och ladugård samt omgivande trädgård.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Hejde prästgårds manbyggnad. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Medeltida sten (urtappningssten) i fasaden. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Hejde prästgård
Manbyggnaden är i en våning av sten under ett tegeltäckt, brant sadeltak. Källaren och delar av bottenvåningen utgörs av den medeltida prästgårdsbyggnaden. Manbyggnaden genomgick flera ombyggnader under första hälften av 1700-talet, då den i huvudsak erhöll sitt nuvarande utseende med enkelt symmetriskt putsade fasader och markant, hög vindsvåning med högt sadeltak utan gavelutsprång. De medeltida delarna avtecknar sig genom tjocka murar och nischer i källare samt som sekundärt inplacerade delar. Byggnaden genomgick en renovering 1939 då bl.a. en rad medeltida byggnadsfragment frilades, såsom en fönsteromfattning och en urtappningssten.
Flygeln uppfördes under 1700-talet i kalksten under mansardtak och har tidigare nyttjats som visthus-, mangel- och mjölbod. Nu är en del inredd till garage.
Det under 1700-talet uppförda kalkstensbrygghuset i slänten vid huvudbyggnadens baksida och södra gavel ingår som en viktig del av gårdsmiljön.
Prästgården omges av en parkliknande trädgård med åldrigt trädbestånd. Från landsvägen löper en åldrig allé. Trädgården omges delvis av stengärdsgårdar (stentunar). Sidoställd ligger en större ladugård i sten från 1800-talets slut (ej byggnadsminne).
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1997. Byggnadsminnesförklaringen omfattar prästgårdens huvudbyggnad, flygel och brygghus samt omgivande trädgård.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Hejnum Lilla Kyrkebys. Foto: Länsstyrelsen Gotland.
Hejnum Lilla Kykebys
Fastigheten har varit bebyggd sedan medeltiden. Byggnaderna omges av en mindre trädgård med buskar och mindre odling.
Manbyggnadens första våning uppfördes i kalksten under slutet av 1600-talet eller början av 1700-talet. Under 1800-talets början tillkom en andra våning. Byggnaden tillhör öns äldre tvåvånings enkelstugor. Under första hälften av 1900-talet tillkom ett bakbygge i trä. Byggnaden har genomgått ett flertal ombyggnader och renoveringar, men har en bevarad rumsindelning i den äldre delen, vilken sannolikt representerar det tidiga 1800-talet. Manbyggnaden är den mest kända av de gotländska äldre enkelstugorna i två våningar och har blivit ett signum för denna expansiva tid på Gotland.
Den norra flygeln är sannolikt samtida med manbyggnaden, även den murad i kalksten i en våning med vind under ett tegeltäckt sadeltak. Byggnaden har använts som snickarverkstad, smedja och brygghus.
Den södra flygeln är sannolikt uppförd vid mitten av 1800-talet. Byggnaden är murad i kalksten med en våning och vind. Byggnaden har ett tegeltäckt sadeltak. Den är inredd till bostad. vilket den sannolikt även ursprungligen använts som.
Källarflygeln är uppförd någon gång under 1890-talet, på den plats där den s.k. Sankt Oles källare varit belägen, vilken ska ha rivits vid byggnadens uppförande. Byggnaden är murad med kalksten i en våning med vind och klädd med ett spånklätt sadeltak. I byggnadens östra del finns en källare från slutet av 1800-talet. Intill källarflygeln ligger vedboden som är uppförd under första hälften av 1900-talet.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2001. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnaden, de båda flyglarna, källarflygeln och vedbod samt trädgårdsområdet.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Hejnum Stora Kyrkebys mangårdsbyggnad med flyglar. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Hejnum Stora Kyrkebys
Stora Kyrkebys tillhör öns mest kända och fotograferade genuint gotländska gårdar. Till gården är även sägner förknippade, bland annat om Gotlands kristnande.
Huvudbyggnaden är en relativt kort, smal och hög manbyggnad i två våningar av sten, med rosa spritputsad fasad, under tegeltak utan gavelutsprång. Huset är byggt i två omgångar och övervåningen tillkom möjligen 1770. I husets mitt går en spiralformad trappa med skorstensstocken på ömse sidor. Planen är fyrdelad i nedervåningen och i kompakt parstugeform på övervåningen.
Till huvudbyggnaden hör två flygelbyggnader i sten under tegel- och plåttak vilka sannolikt är samtida med manbyggnadens övervåning. Östra flygeln hyser två drängkammare med farstu och vind. Västra flygeln innehåller smedja och brygghus med bakugn och kölna på vinden.
Den stora vinkelbyggda ladugården i sten under plåt- och spåntak är byggd i olika omgångar under 1700- och 1800-talen och innehåller en mängd funktioner. Ett tröskhus är tillfogat på baksidan.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1985. Byggnadsminnesförklaringen omfattar samtliga byggnader samt trädgårdsområdet.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Strandridaregården vid Hellvi Kyllaj. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Hellvi Kyllaj strandridaregården
Den sägenomspunne Johan Ahlbom, f d kornett i Karl XII:s armé, strandridare och sedermera kalkpatron, kom till Kyllaj som statlig tjänsteman 1721. Genom giftermålet med storbondedottern Elisabeth Malmsten från Malms 1726, fick Ahlbom rätt att bryta och bränna kalk. Han blev snabbt en förmögen man och omkring 1730 lät han uppföra den nuvarande manbyggningen, ett enastående hus för sin tid. Det är byggt i sten med putsade ockragula väggar, gavelspetsarna i korsvirke, tak av tegel och invändigt försedd med en 6-delad plan på herrgårdsmanér. Huset är intakt bevarat från sin tillkomsttid. Ytterligare ett rum tillfogades som ett utbygge mot öster på 1800-talet.
Manbyggningen innehåller förstuga med uppgång till loftet. Till vänster ligger ett stort kök som domineras av det mäktiga spiskomplexet med bland annat 3 bakugnar. I ytterväggen sitter inmurade väggskåp och mot innerväggen står fasta kärlhyllor. I hörnet mot farstun och vardagsrummet finns en skrubbliknande pigkammare utan egen eldstad avbalkad med brädväggar från köket.
Bakom köket ligger det 9 meter långa vardagsrummet. Runt väggarnas överdel löper en målad blomstergirland, som troligen är ursprunglig och restaurerades med bidrag från Riksantikvarieämbetet 1943.
Det östra, på 1800-talet utbyggda rummet, kallas brudkammaren. Bland målningarna i detta rum kan nämnas en kransformad dekor i taket, även den restaurerad 1943.
Husets största rum är salen, vilken ligger mitt för farstun. Rummet är typiskt för tidens herremansbyggnader, belägen mitt i huset, försedd med öppen spis och fönster mot landsvägen.
Vid husets sydöstra gavel ligger två rum. Det mot sjösidan benämndes praktrummet, emedan det tidigare hade väggar klädda med gyllenläder, idag kalkade med gul tempera. Taket och taklisten är bevarade med vackra målningar.
Gavelns västra rum mot gården kallas förmaket, vars väggar är mörkt marmorerade i blågrått över en ljusare bröstning. Här står en vacker sättugn.
Till höger om farstun ligger det s k betjäntrummet, en liten kammare med öppen spis och rosafärgade väggar.
Under hela huset finns en källare med kallmurade gråstensväggar och åtkomlig via en utvändig nedgång jämte huvudentrén. Över byggnaden finns en öppen, oinredd vind.
En flygelbyggnad från samma tid är uppförd i sten med märkligt oregelbundet takfall, vilket ger husets framsida två våningar med kort takfall och baksidan en våning. Huset innehåller en drängkammare med bl a stengolv och öppen spis, vilken eldas från insidan (så kallad öppen skorsten). Därjämte finns ett brygghus med kölna och brännvinsbränneri.
Från Ahlboms tid stammar även tullboden, en byggnad i sten med brant faltak och ålderdomlig rosafärgad puts. Tullboden har ursprungligen varit längre. I vinkel till tullboden står mindre dass i sten med faltak.
Strandridaregården i Kyllaj ägdes tidigare av Bungemuseet, men är sedan 2014 privatägd.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1991. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggningen, tullboden och brännvinsbränneriet/drängstugan samt det omgivande skyddsområdet (tomten).
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Fd förvaltarbostaden Hellvi Nystugu. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Hellvi Nystugu fd förvaltarbostad
Miljön kring S:t Olofsholm har präglats av kalkindustrin åtminstone sedan 1621. Danska staten hade under 1600-talet en målsättning att utveckla näringslivet på ön. Ett led i det var när det Gullendske Compagniet lät anlägga Gotlands äldsta kända exportkalkugn för produktion av kalk i större skala vid S:t Olofsholm. Bolagets verksamhetstid blev kort och redan 1634 övertogs verksamheten av Nils Mattsson som sedan kom att att efterföljas av en lång rad mer eller mindre kända kalkpatroner. Kalkindustriverksamheten pågick kontinuerligt med ett par mindre uppehåll fram till och med 1953.
Stenhussynen från 1794 berättar att bostadshusets äldsta delar uppfördes 1787, som ett stenhus i två våningar. 1907 köpte Gotlands kalkverk byggnaden och åren därefter lät man bygga om det till kontor, förmansbostad mm. Vid ombyggnaden tillkom de båda tillbyggnaderna, med murverk i tegel, på fram- och baksidan. Samtidigt ändrades också det gamla husets takfall. Vid renoveringen försågs sannolikt huset med ett papptak och kring 1900-talets mitt lade man på det nuvarande eternittaket. Man kan också anta att flera av fönstren byttes ut och förstorades vid 1908- 09 års renovering. Husets utseende är i högsta grad, än idag, präglat av den renovering som gjordes 1908-09.
Ladugården är som bostadshuset uppfört i sten under ett papptak. Byggnaden har en ansenlig ålder. Exakt hur gammalt byggnaden är har inte gått att utreda men på storskifteskartan från 1807, finns det en byggnad inritad på samma ställe och med motsvarande form och storlek som den byggnad som står här idag. Därmed kan man anta att byggnaden sannolikt är äldre än 1807.
Fakta
Skyddsform: Anmälningsplikt 2011. Beslutet omfattar bostadshuset och fd ladugårdens exteriör och stomme.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Häggska huset, Hemse folkhögskola. Foto: Länsstyrelsen Gotland.
Hemse Folkhögskola
Det så kallade Häggska huset vid Hemse Folkhögskola uppfördes 1891 av byggmästare Alfred Bergström efter ritningar av arkitekten och konstnären Axel Herman Hägg (1835-1921) i en för denne typisk, engelskinspirerad träarkitektur. Det mest karakteristiska engelska stildraget som återfinns hos Häggska huset är byggnadens uppdelning i vinkelställda byggnadskroppar med gavlar och takfall åt olika håll. Även planlösningen med en stor hall i bottenvåningen med rum grupperade runtom, är ett stildrag inspirerad av engelsk villaarkitektur i slutet av 1800-talet.
Byggnaden är genom sin bakgrund och sin utformning unik på Gotland. Alltsedan byggnadstiden har den nyttjats för ursprungliga ändamål i folkhögskolans verksamhet. Endast mindre förändringar har vidtagits under senare tid.
Axel Herman Hägg (1835-1921) född på Katthamra i Östergarn hade fått konstnärlig utbildning under bland annat P A Säve. Axel Herman utbildade sig även till arkitekt i London och var från 1856 bosatt i England. Längre fram blev han så småningom känd i Europa främst med etsningar och akvarellmålningar. Som arkitekt medverkade han vid flera kyrkorestaureringar på Gotland bland annat vid Visby Domkyrka och i Dalhems och Ardre kyrkor.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1988. Byggnadsminnesförklaringen omfattar Häggska huset samt omgivande skyddsområdet (tomten).
Ägare: Region Gotland. Observera att fastigheten används som folkhögskola och kontor och inte är öppen för allmänheten.

Mangårdsbyggnad vid Robbjäns i Klinte. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Klinte Robbjäns
Gården Robbjäns ligger utmed Värsändevägen ett stycke sydost om Klinte kyrka. Gården är traditionellt uppdelad i lillgård och storgård, avgränsade med ett enkelt slanstaket. På lillgården finns en tvåvåningsenkelstuga som är sammanbyggd med en lägre källare. Innan manbyggnaden uppfördes fanns, enligt uppgift, ett 1600-talshus på platsen. Möjligen består delar av den befintliga byggnaden, som är uppförd omkring 1830, av rester efter det äldre huset.
Manbyggnaden vid Robbjäns är ett av få bevarade exempel på ön som på ett tydligt pedagogiskt sätt åskådliggör ett ofullbordat övergångsstadium i stenhusens traditionella byggnadsutveckling. Vid Robbjäns kunde avsikten att bygga till bostaden från enkelstuga till parstuga i två hela våningar inte fullföljas. Manbyggnaden har undgått större förändringar och har såväl interiört som exteriört till stora delar behållit en tydlig 1800-talsprägel.
Öster om, och vinkelställt mot källarhuset står en flygel som till hälften är byggd i trä, till hälften i pinnmursteknik. Byggnaden, eller åtminstone delar av den, kan vara äldre än manbyggnaden.
Storgården domineras av en välbyggd ladugård i vinkel, uppförd 1931 i sten med foderloft av trä under plåttak. Här finns ytterligare en uthusbyggnad, i sten och trä från 1900-talets första årtionden – det tidigare svinhuset som på senare tid används som enkel snickarbod och verkstad. Skymda bakom dessa två byggnader finns flera enkla uthus i trä, såsom traktorgarage, en sammanbyggd snickar- och redskapsbod samt ett avträde.
Robbjäns har av allt att döma varit etablerad och brukad åtminstone sedan 1600-talet. Gården har en typisk traditionell gotländsk gårdskaraktär, med en rad funktionsbyggnader från olika perioder som efterhand uppförts då nya behov uppstått eller produktionssätten utvecklats.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2006. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnad med källarbyggnad, flygel, ladugård, svinhus, avträde samt ett skyddsområde bestående av stor- och lillgård samt fruktträdgård.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Klinte Tullhus. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Klinte Tullhuset
Fastigheten utgörs av en strandridaregård, sedermera tullstation centralt belägen i Klintehamns samhälle. Strandridaregårdarna tillkom som resultat av att införselmöjligheterna 1649 utökades till att gälla i stort sett alla gotländska hamnar mot att allmogen ordnade boställen åt statens kontrollanter. Skyldigheten upphörde 1827 genom ett kungligt brev.
Troligtvis utgörs den södra, lägre flygelbyggnaden samt den före detta ladugården den ursprungliga strandridaregården. Huvudbyggnaden har under 1800-talets första hälft byggts till med en två och en halvvånings byggnad med sexdelad plan. Den lägre södra delen kom att inrymma lokaler för Tullverkets utökade behov och bostaden förlades i den nya byggnadsdelen.
Anläggningen följer, trots sin statliga bakgrund gotländsk byggnadstradition. Detta avspeglas i de putsade kalkstensmurarna, tak utan gavelutsprång och fönster placerade i liv med fasaderna.
Traditionsvärdet är betydande då husen utgör en av ortens äldsta byggnader och har uppförts såsom en förutsättning för Klintehamns tillkomst som lanthamn. Byggnaderna har också utökats som ett direkt resultat av ortens utveckling som import- och exporthamn.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2001. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnad med sammanbyggd flygel, f d ladugård, avträde samt skyddsområde bestående av gårdstomten.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Donnerska huset, närmast i bild magasinet. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Interiörbild väggmåleri Donnerska huset. Foto Länsstyrelsen Gotland
Klinte Donnerska huset
Donnerska huset i Klinte är uppfört i etapper under 1780- och 90-talen av handelsmannen Jacob Niclas Donner. Stenhuset står i två fulla våningar med stor vind under brant tegeltak. Nedervåningen nyttjades som handelslokal, kontor och lager. Övervåningen inreddes till en påkostad representationsvåning.
Fastigheten har ett stort samhällshistoriskt värde för Klintehamn. Framväxten av samhället Klintehamn går hand i hand med etableringen av Donnerska handelshuset i Klinte. Samhällets näringsliv dominerades av skeppsbyggeriet, handeln och alla biverksamheter som bidrog till att skapa orten. Det bevarade bulmagasinet bidrar med en pedagogisk förståelse av den handelsverksamhet som ursprungligen bedrevs där.
Sedan Klintehamns storkommun övertog byggnaden år 1951, byggdes huvudbyggnaden om, varvid de mest värdefulla detaljerna sparades. Samtidigt togs väggmålningar fram i några av övervåningens rum. Den övriga gårdsbebyggelsen revs och den privata miljön förvandlades till allmän plats.
Huset är välbevarat med betydande av ursprunglig inredning och unika väggmålningar i behåll. Från byggnadstiden bevaras den i stort sett oskadda stommen, rumsplan samt detaljer som väggmålningar, fem kakelugnar och snickerier.
Söder om huvudbyggnaden finns en ståtlig magasinsbyggnad från 1780-talet. Den är byggd i bulteknik i två våningar. Bottenvåningens väggar består till stor del av prismahuggna bular, vilka är återanvända från en äldre byggnad.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1991. Byggnadsminnesförklaringen omfattar Donnerska huset och magasinet.
Ägare: Region Gotland. Donnerska huset används som bibliotek med flera andra lokaler. För information om bibliotekets öppettider hänvisar vi till Klintehamns biblioteks hemsida.

Mittparten av Hajdebygårdarna. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Södra parten av Hajdebygårdarna. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Hajdebygårdarna
Uppdelningen i tre fastigheter uppkom på 1710-talet. Vid början av 1800-talet var gårdarna tätt sammanflätade och trångboddheten samt den tätt placerade bebyggelsen opraktisk och svåruthärdlig. Dessutom gick landsvägen över alla tomter och behövde flyttas.
För att avhjälpa problemen genomfördes 1818 en gårdstomtreglering med en omfattande omflyttning av gårdarnas bebyggelse. Endast ett fåtal av husen från 1700-talet finns kvar, men delar av husen ingår sannolikt i de nu befintliga manbyggnaderna.
1985 blev den mellersta gården vid Hajdeby och den södra parten, Hajdeby förklarade som byggnadsminnen.
Mellan åren 1925-34 ägs mellangården av professorn i folklivsforskning, Nils Lithberg. Manbyggnadens interiör och färgsättning präglas idag till stora delar av denna period. Även det uppmärksammade dasset i sten med pyramidtak av falar (bräder) uppfördes under professor Lithbergs första år på Hajdeby.
Den mellersta av de tre Hajdebygårdarnas bebyggelse, härstammar huvudsakligen från 1700- och 1800-talen, består av sex byggnader, samtliga huvudsakligen i sten. På lillgården finns manbyggnad, två parställda flyglar och ett "herrskapsdass".
På storgården finns en stor ladugårdslänga som sträcker sig utmed grusvägen till Torsburgen. Vinkelställd mot ladugården finns ladugårdsflygeln, en byggnad med flera funktioner såsom magasin, vagn- och vedbod samt avträde för tjänstefolket. Ekonomibyggnaderna ramar in den gräsbevuxna storgården som har ett gårdskors och somavgränsas mot lillgården av ett smidesstaket på gjuten sockel samt en kortare kalkstensmur. Gårdsinfarten löper snett in från vägen i nordost, mellan ladugården och ladugårdsflygeln.
Den södra Hajdebygårdspartens bebyggelse består av en manbyggnad i 1 1/2 plan av sten under tegeltak från ca 1860, ett 1700-tals brygghus i sten under spåntak och ladugård med tröskhus i sten från 1800-talet.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1985. Byggnadsminnesförklaringen omfattar samtliga byggnader med tillhörande tomtområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheterna är privatägda och ej öppna för allmänheten.
Det här byggnadsminnet är ett av Länsstyrelsens utpekade kulturbesöksplatser.

Lau Bjärges manbyggnad med flygel. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Lau Bjärges
Bjärges i Lau är en ensamgård på Lausbackars sydsluttning, omgiven av ett välhållet ålderdomligt kulturlandskap. I beteshagarna kan man avläsa århundradens markanvändning i före detta åkrar, vägar och vastar. Bjärgesgården har bevarat alla byggnader från självhushållets dagar och såväl de enskilda byggnaderna som den totala miljön visar hur en sydgotländsk gård såg ut vid 1800-talets mitt.
Byggnaderna uppfördes vid 1700-talets slut och under 1800-talet, i samtliga byggnader ingår virke från strandade fartyg. Mangården omgärdas av stenmurar och trägrindar, här finns en brunn med huggen stenskiva som möjligen är medeltida samt en omfattande perennträdgård med flisgångar.
Manbyggnaden uppfördes som flistakshus i sten under 1700-talets slut, men byggdes vid 1800-talets mitt om med brant tegeltak. Byggnaden har parstugeform.
Flygeln i sten med slätputs uppfördes 1848 och innehåller brygghus med dubbla bakugnar, brygghusgryta och kölna på magasinsloftet, samt källare och snickarbod. Mot flygelns baksida står smedjan i sten under flistak och bevarad utrustning.
Ladugården i sten med utskjutande bjälkar med ankarträn härstammar troligen från 1800-talets första hälft och har ett mycket brant spåntak som från början varit täckt med halm. Den ursprungliga inredningen, med kohus och stall med vardera hoimd och inredningar på respektive gavel samt lada i mitten, är bevarad. På baksidan finns ett tröskhus med spåntak från andra halvan av 1800-talet.
Bodlängan består av tre sammanbyggda byggnadskroppar från olika tidsåldrar, varav vedboden i trä och dasset-gris- och hönshuset har oregelbundet takfall. En dubbel vagnbod och lammhus med hoimd är gårdens yngsta byggnad, från slutet av 1800-talet.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1999. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnad,flygeln, smedjan, ladugården med tröskhus, bodlängan samt skyddsområde bestående av gårdstomt med stentunar och bandtunar.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Levide prästgårds huvudbyggnad. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Levide prästgård
Manbyggnaden vid Levide prästgård uppfördes i en bostadsvåning och två vindsvåningar av sten under brant tegeltak år 1786. Huset har en tiodelad plan. Golv, brädtak, dörrar och övriga snickerier, bemålade väggar och eldstäder är intakt bevarade.
Vid manbyggnadens östra gavel finns en mindre vidbyggd köksfartsu i trä och en lägre flygel av sten med snickarbod och pannrum.
Som en fristående flygel till huvudbyggnaden är en bodlänga placerad på tomtens östra sida. Bodlängan av sten med oregelbundet takfall belagt med tegel och spån, är troligen uppförd vid 1800-talets början och inrymmer hemlighus och förråd.
Tomten omgärdas i väster av kyrkogårdsmuren och i söder av en kalkstensmur med stiglucka vettande mot manbyggnadens entré. Övriga sidor av tomten avgränsas med låga gråstensmurar. Trädgården på huvudbyggnadens fram- och baksidor är parkliknande med huvudgång i tomtens längdriktning. Den mer undanskymda baksidan ligger i en svag sluttning intill kyrkogården och är uppvuxen med stora lövträd.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1998. Byggnadsminnesförklaringen omfattar prästgårdens huvudbyggnad, snickarverkstad, bodlänga samt omgivande trädgård.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Lauks medeltidshus. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Lokrume Lauks medeltidshus
Det medeltida stenhuset på fastigheten Lauks i Lokrume fick Föreningen Gotlands Fornvänner 1918 i gåva. År 1928 restaurerades byggnaden. Numera ägs och förvaltas fasigheten av Lokrume hembygdsförening.
Den medeltida gårdsanläggningen ägdes av landsdomaren Gervid Lauk på 1300-talet. Idag finns en tvåvåningsbyggnad av sten bevarat. Byggnaden har oputsade fasader och faltak. Huset har i bottenvåningen två kryssvälvda rum med separata ingångar, i övervåningen finns två rum åtskilda av en vägg i resvirkeskonstruktion samt ovanför dessa rum ett loft som ursprungligen var täckt med ett tunnvalv. Byggnaden har använts som packhus, en förrådsbyggnad. För åtkomst till övervåningen finns en rekonstruerad svalgång av trä med trappa till marken. Invändig trappa saknas.
Gårdskorset ett stycke framför byggnaden hade en funktion som samlingsplats på gården, där gårdsfolket bad en bön om morgonen inför dagens arbete. Stenfundamentet är det ursprungligt medeltida medan själva träkorset är utbytt.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1969. Byggnadsminnesförklaringen omfattar det medeltida stenhuset samt närmast omgivande skyddsområdet (tomtmarken). Gårdskorset är inte del av byggnadsminnet men utgör fornlämning.
Ägare: Packhuset ägs av Lokrume hembygdsförening. För information om medeltidshusets öppettider m.m. hänvisar vi till Lokrume hembygdsförenings hemsida.
Det här byggnadsminnet är en av Länsstyrelsens utpekade kulturbesöksplatser.

Lokrume Lauks manbyggnad med flygeln i bakgrunden. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Lokrume Lauks
Nedervåningen på den nuvarande huvudbyggnaden är uppförd i sten under 1700-talet, en andra våning tillkom under första hälften av 1800-talet. Huset är byggt på grundvalen till ett medeltida bostadshus och är genom sin korta, höga form, hörnkedjor och gavelfältsband typisk för norra Gotland. Fasaderna är spritputsade rosa med vita hörnkedjor och gavelfältsband, taket täcks av enkupigt tegel. Verandan på husets framsida är från sekelskiftet 1900.
Kalkstensflygeln intill huvudbyggnaden uppfördes under 1800-talet och är ovanligt stor i proportion till manbyggnaden. Taket täcks av enkupigt tegel. Flygeln var ursprungligen ett flerfunktionshus med bl.a. kamrar, brygghus med bakugn och kölna samt saltningsrum, källare och en stor vind.
Under 1980-talet genomgick även fastighetens tredje byggnad, den tidigare östra partens bostadshus, en restaurering efter att ha stått öde som förråd/magasin sedan 1900-talets början. Huset uppfördes under tidigt 1700-tal, som en låg enkelstuga med faltak, men har sedan genomgå flertalet ombyggnader. Exteriören präglas idag av 1840-talets om- och tillbyggnad då bland annat väggarna höjdes, takens falor utbyttes mot tegel och nya fönsteröppningar togs upp.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1999. Byggnadsminnesförklaringen omfattar huvudbyggnaden, flygeln och bostadshuset i fastighetens östligaste part samt omgivande gårdsområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Lye Lillrone, Bruhns vattenkvarn. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Lye Bruhns vattenkvarn
Vid Malby å fanns tidigare 20 vattenverk, varav Bruhns kvarn är den enda kvarvarande och en av endast sju bevarade av Gotlands tidigare 228 kända vattenkvarnar. Kvarnen har två vattenhjul och är den enda med dubbla hjul. Inredningen består av dubbla verk med stenar, siktar och transportband. All maskinell inredning är bevarad intakt, vilket gör att kvarnen i princip är i malbart skick.
Bruhns Vattenkvarn är uppförd i sten och ofärgat trä i två våningar under spåntak, i omgångar under 1700- och 1800-talen, i sluttningen mot Malby å. I dess övre våning finns en kvarnkammare med bevarad inredning i form av bl.a. bord, brits och skåp. Sammanbyggd med kvarnen finns fördämningsmuren med luckor.
En kort bit uppströms från kvarnhuset, står ett mycket enkelt gäststall i resvirkeskonstruktion under spåntak Stallet är byggt på enklast sätt med ofärgat överskottsvirke och vrakbräder, "tvaitar" och ribb på en primitiv stengrund.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2000. Byggnadsminnesförklaringen omfattar kvarnhus med vattenhjul, dammen med mur och luckor samt gäststallet med skyddsområde bestående av tillfartsvägen till kvarnen, kvarndammen med släntar och ådalen närmast nedanför kvarnen och dammen.
Ägare: Privat. Anläggningen med kvarn, damm och gäststall invid åns slingrande lopp och hävdade stränder är en idyll, till vilken en kultursstig från Strömma i Stånga leder. Kvarnen är öppen för besök.

Båtman Valles torp. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Lärbro Båtsman Valles torp
Båtsman Valles torp är beläget vid Glästäde. Torpstället brukades endast av två båtsmän fram till båtsmanhållets vakanssättning 1887. Det var bebott fram till omkring 1930 och därefter har det under en tid brukats som missionshus.
Fastigheten är bebyggd med ett bostadshus och en ladugård. Byggnaderna uppfördes 1861 i enlighet med 1840 års stadgade byggnadsregler för båtsmansboställen och har sedan inte förändrats märkbart, utan bevarat ursprunglig utformning. Båda byggnaderna har putsade och vitkalkade kalkstensstommar, med tegeltak på bostadshuset medan ladugårdens tak är faltäckt.
Bostadshuset har enkelstugeplan, med en liten farstu på ena sidan, vardagsstuga på den andra och ett mindre köksutrymme bakom farstun. I vardagsstugan finns en enkelt murad öppen spis och i köket finns en bakugn. Loftet är oinrett.
Ladugården är indelad i lada och fähus, vilka i sin tur är uppdelade för olika funktioner, såsom loge och bås respektive lammhus och spiltor m.m. Ladugården har varit närapå raserad men restaurerades och återuppbyggdes omkring år 1994 genom stora ideella insatser, insamlade medel med mera genom Lärbro Hembygdsförenings försorg. Fastighetsägaren bistod med material och en stor arbetsinsats.
Den tillhörande marken, som omfattar drygt två tunnland, hävdas och hålls öppen.
Som mest fanns det på 1870-talet 260 båtsmansboställen på Gotland. Valles torp vid Glästäde, med dess tillhörande markområde, är ett av de bättre bevarade båtsmanstorpen på ön, vilket bidrar till ett stort kulturhistoriskt värde och symbolvärde samt betydande samhälls- och socialhistoriska värden. Det avskilda, natursköna läget och de autentiska, överblickbara inägorna ger även torpstället ett stort pedagogiskt värde och ett miljöskapande värde.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2003. Byggnadsminnesförklaringen omfattar torpet och ladugården samt ett drygt två tunnland stort skyddsområde bestående av trädgård med stensatt brunn, samt åker-, hag- och ängsmark.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten

Lärbro Nors gamla manbyggnad. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Lärbro Nors Gamla manbyggnad
Den gamla manbyggnaden på Nors i Lärbro är en traditionell, mindre parstuga i kalksten under tegeltak. Enligt traditionen skall byggnaden ha ett ursprung från 1740-talet och fungerade som gårdens bostadshus till dess att det nya bostadshuset stod färdigt omkring år 1947. Därefter var huset fortsatt bebott in på 1960-talet, när det slutligen lämnades tomt.
Relativt små parstugor som denna är numera sällsynta på Gotland. Byggnaden är ett mycket gott exempel på den regionala stenhusbyggnadstraditionen. De harmoniska proportionerna och vackra detaljerna som framsidans gesims och baksidans utkragning vid taket, frontespiserna och snickerierna med traditionell 1800-talsfärgsättning i engelskt rött och guldockra bidrar aktivt till det välbevarade husets kulturhistoriska värde. Att huset har undgått interiöra moderniseringar höjer ytterligare detta värde.
Fakta
Skyddsform: Anmälningsplikt 2003. Beslutet omfattar byggnadens exteriör och interiör.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten

Före detta skolhus vid Takstens i Lärbro. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Lärbro Takstens fd skola
Gården Stora Takstens har medeltida anor men fick sin storhetstid som kalkpatronsgård under 1800-talet inom släkten Grubb. Under gårdens storhetstid ska det ha funnits en skola i denna byggnad som troligen haft en annan funktion dessförinnan.
Den två våningar höga stenbyggnaden under tegeltäckt sadeltak uppfördes på 1700-talet. Bottenvåningen utgörs av ett rum med en eldstad och skåp i nordöstra hörnet samt ett antal väggnischer i öster och väster. Längs två av väggarna har de vid undervisningen använda kalkstensbänkarna bevarats. Bottenvåningen har stengolv.
Övervåningen som även den utgörs av ett rum med eldstad, två väggskåp och ett fönster samt trägolv, var avsedd som bostad för skolmästaren.
Föreningen Gotlands Fornvänner inköpte fastigheten år 1936. Sedan 2010 är den privatägd.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1969. Byggnadsminnesförklaringen omfattar skolhuset samt tillhörande markområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten

Gamla manbyggnaden. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Stenladan vid Takstens. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Grubbs hus. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Lärbro Stora Takstens
Stora Takstens, eller Takstains, tillhör Gotlands mest sägenomspunna gårdar. Äldsta kända ägare är Niklas Takstains, som dog 1274 och ligger begravd i Lärbro kyrkas kor och Mikael Takstains, som deltog i fredsförhandlingarna efter inbördeskriget på ön 1288. Rester från deras stenhus ingår möjligen i Gamla manbyggnadens nedervåning. Ytterligare medeltida stenhus har funnits på gården, varav delar finns kvar i trädgården och i Stora manbyggnadens källare. Efter medeltidens högkonjunktur blev Takstains nybyggnader uppförda i trä. På 1700-talet blev det åter sten som gällde som byggnadsmaterial.
Gamla manbyggnaden är uppförd i sten i två våningar under tegeltak, där teglen ligger undermurade på öppen läkt. Huset är byggt i etapper från medeltid och framåt, mycket av det nuvarande utseendet erhöll byggnaden 1767. Efter att den Nya/Stora manbyggnaden tillkommit i början av 1800-talet, degradrrades Gamla manbyggnaden och har under delar av 1800-talet och in på 1900-talet tjänat som arbetarbostad med lägenhetsindelning. Under större delen av 1900-talet har huset dock stått öde.
Gamla manbyggnadens rum har alla kalkavfärgade väggar i kraftfulla kulörer. De flesta rum har fungerande öppna spisar, köken har härdar med kupor och bakugnar. Flera av de inre snickerierna är väl utförda kopior från 1990-talet, sedan originalen gått förlorade. I några rum finns väggskåp. Dörrarna är av barock- och gustavianskt utförande. Golv och tak består av bräder, förstugorna och gamla köket har flisgolv. Allt smide är av 1700-talstyp.
Stora manbyggnaden är ett enhetligt bygge från ca 1820 på delvis äldre grund. Den är ett av Gotlands landsbygds största stenhus, byggt av Edvard Israel Grubb d.ä. Huset är intakt bevarat från tillkomsttiden. Stora manbyggnaden är ett slätputsat rödfärgat stenhus under brutet högrest tegeltak mestadels liggandes på öppen läkt. Huset består av källare, hög bostadsvåning, delvis inredd nedre vindsvåning och övre vind. Planlösningen är en sexdelad, något oregelbunden plan. Alla rum har kakelugnar utom köket som har härd med kupa och stor bakugn och pigkammaren som saknar eldstad. Taken består av papp eller bräder, golven av bräder. Väggar och snickerier är oljefärgs- eller kalkavfärgade, varav matsalen har schabloner och förstugan marmorblocksimitationer.
Norr om Gamla manbyggnaden står en vagnbod, en stenbyggnad med tegeltak liggandes på öppen läkt, från 1700-talets slut. Byggnaden är inredd till flera bodar med portar längs ena långsidan. Vinden har använts till magasin och har hissportar på varje gavelspets.
Vid gårdens infart står kvarnen, som härstammar från 1700-talet. Den är byggd i konisk form av sten, i tre våningar och med vridbar hätta av trä med faltak. På 1800-talets andra hälft förnyades maskineriet, varvid bland annat kuggar och drev i järn avskaffades. Kvarnen restaurerades 1987-90 och är i malbart skick.
Stenladan nära kvarnen är från 1800-talets slut och uppförd i kalksten utan puts med gavelspetsar av trä och tak av spån, numera täckt med pannplåt.
Gårdstomten omslutes delvis av breda stenmurar, tillkomna under 1700-talet. Söder om stora manbyggnaden ligger den f.d. köksträdgården. där finns också beteshagar som under 1800-talet har varit stora fruktodlingar.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1992. Byggnadsminnesförklaringen omfattar gamla manbyggnaden, stora manbyggnaden, vagnboden, stenladan, väderkvarnen, stentunar samt ett omgivande skyddsområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Lärbro prästgård. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Lärbro prästgård
Den nuvarande huvudbyggnaden vid Lärbro prästgård är en avlång envånig kalkstensbyggnad under tegeltäckt mansardtak. Den är uppförd 1805 på medeltida grund och innehåller betydande medeltida delar. Byggnaden har en sexdelad planlösning. Den är en typisk representant för det gotländska byggnadssättet kring sekelskiftet 1800.
Den västra flygelbyggnaden av kalksten i en våning uppfördes 1806 med vinkelrät placering mot huvudbyggnaden. Den hade ursprungligen funktion som drängstuga, sockenstuga och spannmålsmagasin.
Östra kalkstensflygelns södra del uppfördes redan i slutet av 1700-talet. Den byggdes sedan ut under 1800-talet. Byggnaden hade ursprungligen funktion som brygghus. En del har inretts till garage i senare tid.
Avträdet i sten med en välbevarad exteriör från 1900, ligger i anslutning till den västra flygeln och är den sista av ett stort bestånd uthusbyggnader som i övrigt rivits.
Prästgården omges av ett stort parkområde med åldrigt trädbestånd och delvis bevarat gångssystem med drag från 1800-talet.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1999. Byggnadsminnesförklaringen omfattar prästgårdens huvudbyggnad, fd drängstuga, fd brygghus, avträde samt omgivande trädgård.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten

Mästerby komministerboställe. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Mästerby Fjäle komministerboställe
Fjäle komministerboställe hör till Gotlands viktigaste boställen av denna typ. Den illustrerar utvecklingen av de gotländska prästgårdarna under 1800-talet då flera, men ett förhållandevis litet antal komministerboställen anlades på ön. Detta är det bäst bevarade av dessa.
Huvudbyggnaden uppfördes som parstuga i kalksten i en våning utan källare under 1800-talets första hälft. Byggnaden saknar sockel och putsen går därmed helt ned mot marken. Sadeltaket saknar gavelutsprång.
Den enkla arkitekturen som präglar såväl huvudbyggnad som flygel, vilken är sammanbyggd med huvudbyggnaden, är typisk för Gotland för denna tid.
I närheten av huvudbyggnaden finns en lada i sten som uppförts samtidigt med de övriga byggnaderna.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1997. Byggnadsminnesförklaringen omfattar huvudbyggnad med flygel och lada samt omgivande trädgård inkluderande planteringar och träd.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Liste ängesbod. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Norrlanda Liste ängesbod
Ängesboden vid Liste ängar ingår som en brukningsenhet i ängsmark som hävdats på traditionellt vis sedan järnåldern. Den är placerad i fornlämningsrik kulturmark, i ett strandänge några hundra meter från Gotlands östkust. Liste ängar är en unik rest av de förr så vanligt förekommande slåtter- och betesängarna. Byggnaden, och den tillhörande marken, tillhör en av tre gårdsparter vid Liste.
Ängesboden uppfördes sannolikt under 1700-talets första del, i första hand som redskapsbod, men även som skydd eller enkel inkvartering vid dåligt väder eftersom strandänget låg relativt långt från själva gårdsbebyggelsen. Boden är byggd med en bulkonstruktion i en våning och täckt med ett flackt faltak. Ingången är placerad på ena gaveln och utgörs av en enkel bräddörr med smidda beslag och lås av ålderdomlig typ. Bredvid dörren finns ett mindre, spröjsat fönster infällt. Som enda inredningsdetalj i det enda rummet finns en enkel, grovt putsad öppen spis av kalksten. Boden omges av en hävdad slåtteräng. Öster om slåtterängen breder den betade strandängen ut sig. Området hyser en rik flora med orkidéer som flugblomster, Adam & Eva m.fl. Här växer även den sällsynta svenska ögontrösten, vars existens är beroende av hävdad ängsmark.
Liste ängesbod utgör en välbevarad unik rest av en förr mycket vanligt förekommande gotländsk byggnadskategori. Dess ursprungliga skick och traditionella placering i en likaledes välbevarad, hävdad ängsmark ger boden ett stort kulturhistoriskt värde och gör den till ett omistligt inslag i miljön.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2003. Byggnadsminnesförklaringen omfattar ängesbod samt skyddsområde i del av strandäng.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och boden ej öppen för allmänheten. Allemansrätten gäller för tillträde till marken och hänsyn ska tas till betesdjur.

Klints manbyggnad och flygel. Foto Länsstyrelsen Gotland

Väggfält med rokokomålningar med blomstergirlander. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Othem Klints
Klints är belägen på västra sluttningen av Klintsbackar i Othem. Gården består av en manbyggnad, flygel med hemlighus och ladugård med tröskhus och magasin. Byggnaderna är traditionellt placerade med ladugårdslängan längs vägen och vinkelängor in mot gården. Huvudbyggnaden och flygeln ligger längst in på tomten. Alla byggnader står på sluttande hällmark. Den tidigare köks- och prydnadsträdgården ligger i terrasser på manbyggnadens baksida.
Manbyggnaden under tegeltak är uppförd i etapper, dess södra halva är ett av Gotlands landsbygds äldsta stenhus och härstammar möjligen från medeltid. Denna byggnadsdel fick det nuvarande utförandet, som tvåvånings enkelstuga, redan år 1700. Därefter har endast obetydliga förändringar skett. Västra väggen har aldrig putsats, varför det finns möjligheter till studier i stenstaplingsteknik och byggnadsutveckling här. Den norra hushalvan tillfogades 1848 och består av källarvåning, hög bostadsvåning med oregelbunden planlösning, samt en rymlig vind. En invändig trapp från nya husdelen leder upp till gamla husdelens övervåning. Den norra hushalvan är oförändrad sedan dess tillkomsttid. Samtliga eldstäder och snickerier är bevarade. Av särskilt intresse är färgsättningen, där rokokomålningarna med blomstergirlanger i salen är sällsynta på Gotlands landsbygd
Flygeln är byggd av sten under tegeltak och tillkom omkring 1800. I dess västra halva, med gavelingång, ligger brygghus med bakugn, grytor och kölna. Östra halvan med sidoingång på norra långsidan innehåller snickarbod med öppen spis. Sammanbyggt med flygelns östra gavel står ett hemlighus i sten under spåntak från 1800-talets andra hälft.
Den över 45 meter långa ladugården i sten under plåttak (tidigare spån) uppfördes 1896 och delas i två delar genom ett portlider. Den innehåller olika fähus i den norra delen och lada i den södra. Ett tröskhus är tillfogat ladan och ett magasin står i norra hörnet.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1995. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnad, flygeln med hemlighus och ladugård med tröskhus samt skyddsområde bestående av trädgård och hägnader.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Othem prästgårds huvudbyggnad med flyglar. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Othem prästgårdsmiljö
Othems prästgårdsmiljö hör till en av Gotlands mest kompletta kyrkomiljöer, där det jämte medltidskyrkan ingår prästgård med uthusbyggnader, sockenmagasin, skolhus och tjänstebostad med tillhörande uthus. Prästgården med tillhörande parkliknande trädgård angränsar till kyrkogården, medan skolhus, sockenmagasin och lärarbostad ligger på rad i en obruten kedja i anslutning till prästgården. Prästgården har sedan medeltiden fungerat som ett kyrkligt centrum för både Othem och Boge församlingar.
De äldsta delarna av prästgårdens huvudbyggnad härstammar enligt skriftliga källor från 1336. De medeltida delarnas utsträckning är inte fullt klargjorda, men består åtminstone av större delen av bottenvåningen med ett ur byggnadskroppen utskjutande valvrum, en del av övervåningen samt tre välvda källare. Prästgårdens huvudbyggnad genomgick 1774 en stor ombyggnad då den påbyggdes med en våning och fick sitt nuvarande utseende. Byggnaden har idag välbevarad 1700-talskaraktär, men interiörerna har delvis kompletterats i slutet av 1800-talet. En mindre flygel, eller bakbygge till huvudbyggnaden, i en våning från före 1832 ligger norr om det bevarade medeltida valvrummet i bottenvåningen.
I anslutning till huvudbyggnaden finns två symmetriskt placerade, fristående flyglar. Dessa uppges ha funnits redan 1759, men byggnadsdetaljer såsom dörrar tyder på att åtminstone den östra flygeln skulle vara uppförd redan i början av 1700-talet. Den västra flygeln har fungerat som brygghus och har fortfarande en komplett fast inredning med kölna, sannolikt från 1700-talets första hälft. Dateringen är dock något osäker, flyglarna kan även vara yngre då andra uppgifter anger 1845 som tillkomstår).
Väster om prästgården ligger ekonomibyggnaderna bestående av två ladugårdar (stall) och ett lider uppförda i början av 1800-talet. Ladugårdarna finns med i besiktningsprotokollet från 1832, men har ändrats sedan dess. ”Lillgården” framför huvudbyggnaden har ett ålderdomligt trädbestånd (skogslönn och ask) och inramas av putsade stenmurar med grindar och de bägge flyglarna. Hela prästgårdens trädgård, eller park, omlades 1882 i engelsk stil och inkluderar utöver löv- och fruktträd även bärbuskar, planteringar och en damm. I den bakre trädgården finns även en åttkantig konfirmandpaviljong från omkring 1905 och som är den enda i sitt slag på Gotland.
Söder om prästgården ligger skolhuset som stod färdigt 1885. Byggnaden uppfördes enligt Överintendentämbetets standardritningar för folkskolor med anpassning till gotländska förhållanden med bland annat stomme av kalksten. Till denna byggnad hör ett stenlider/uthus och jordkällare. Skolhuset är sedan 1965 församlingshem med pastorsexpedition och numera är det administrationsbyggnad för Norra Gotlands Pastorat.
På skoltomten, mellan skolan och lärarbostaden, ligger ett traditionellt sockenmagasin i två våningar, byggt på 1700-talet i sten under faltak (brädtak).
Omkring 1930 byggdes lärarbostaden söder om skola och sockenmagasin och i direkt anslutning till prästgårdsmiljön Bostadshuset är i sina proportioner och byggnadsmaterial inspirerat av äldre gotländsk stenhusarkitektur men med diskret modernistiska drag.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1997. Byggnadsminnesförklaringen omfattar prästgårdens huvudbyggnad med två flyglar, konfirmandpaviljong, lider, två lador skolhus med separat uthus, källare och sockenmagasin samt lärarbostad. Till byggnadsminnet hör även ett skyddsområde omfattande prästgårdens trädgård, storgård och skoltomten inkluderande sten- och bandtunar, planteringar och träd.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheterna är privatägd och ej öppen för allmänheten mer än den generella tillgängligheten till kyrkan med närmaste publika omgivningar där byggnaderna kan upplevas exteriört.

Rone Änggårde Foto: Länsstyrelsen Gotland
Rone Änggårde
Manbyggnaden är huvudsakligen uppförd i sandsten och taket är belagt med sandstensflis.
Manbyggnaden på Änggårde är uppförd i flera etapper där någon exakt datering är svår att få. Den äldsta delen byggdes på 1700-talet som en s.k. enkelstuga med hall, vardagsstuga och kammare. I början av 1800-talet byggdes huset ut och en sal tillfogades. Byggnaden fick då även en andra våning med hall, brudkammare (även kallad ”rysskammaren”, med anledning av sina målningar från tiden för den kortvariga ryska ockupationen 1808) samt två vindsrum. Omkring 1800-talets mitt genomgick byggnaden ännu en omfattande om- och tillbyggnad. Salens sandstensspis ersattes av en stänkmålad kakelugn. Då tillkom även det något lägre bakbygget med kök och brygghus på bottenvåningen samt två förrådsrum på övervåningen. Vid samma tid fick bottenvåningen nya fönster med trerutors, träspröjsade fönsterbågar. Fönstret i övervåningens farstu är blyspröjsat. Husets snickerier, som ytter- och innerdörrar och listverk, finns kvar i varierande skick. I huset finns tre bemålade väggskåp från 1700-talet.
Byggnaden har dessutom ett flistak, vilket är ett särpräglat takmaterial för Gotland. Flistaksbyggnaderna har sin huvudsakliga utbredning i kustsocknarna på södra samt på sydöstra Gotland upp till Anga på mellersta ostkusten. Därutöver förekommer enstaka flistaksbyggnader också i Visby, Västerhejde, Bro, Othem och Hörsne. På södra och östra Gotland var byggnader med flistak mycket vanliga fram till 1800-talets mitt. Efter 1800-talets mitt uppfördes inga nya byggnader med flistak och de flesta gamla byggdes om eller täcktes med andra takmaterial. Idag återstår endast en spillra av 1700- och 1800-talets flistaksbyggnadskultur, cirka 240 byggnader, varav 140 med flisen i behåll.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2001. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnaden med bakbygge samt ett skyddsområde bestående av trädgården.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Fardume slott. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Rute Fardume slott
Fardume slott med Sören Norrbys källare ligger intill vägen mellan Valleviken och Risungs. Benämningen Sören Norrbys källare kan härledas till den danske länsherren med samma namn som styrde över Gotland mellan 1517 och 1525. Vägen går att härleda långt tillbaka i tiden och längs vägen finns många lämningar från både brons- och järnålder. I närheten av fastigheten finns kalkbrott och kalkugnar. Det finns även mindre kalkbrott på fastigheten samt lämningar av en eventuell kalkugn. På norra Gotland har kalkindustrin länge haft en stor betydelse vid sidan av jordbruket.
Inom fastigheten finns det en lång historia av mänsklig aktivitet som representeras av de olika lämningarna. Ibland används den övergripande benämningen Fardume slott om platsen. I detta namn inkluderas Sören Norrbys källare eller Munkhuset och Mynttornet som är en benämning för ruinen i öster. Fastigheten är i sin helhet ca 1400 kvm. Fastigheten ligger nära Fardume träsk och har med sitt höga läge god utsikt över både träsket och markerna däremellan. Fastigheten ägs idag av Gotlands Fornvänner som fick den i gåva av Vallevikens Cementfabrik 1939.
Byggnaden Sören Norrbys källare/Munkhuset är från 1200-talet och består av en välbevarad tunnvälvd källare med rundbågig ingång samt en liten rundbågig ljusglugg mot vägen. Till öster om källaren och på högre nivå finns ett par skift höga yttermurar till ett rum som haft eldstad och som troligen utgjort dagligstuga. Källarens nuvarande överbyggnad är från 1700-talet. Källaren och överbyggnaden är av kalksten med tegeltäckt sadeltak.
Huset går att härleda till en typ gotländska bostadshus som förekom på ön under medeltiden, med särdraget att denna byggnad ligger i en sluttning.
Bakom Sören Norrbys källare finns rester av en förmodad kastal, det så kallade Mynttornet. Det antas vara en fortifikationsbyggnad som i resning idag som mest går upp till tre våningars höjd. Mynttornet dateras till 1100-talet och har ursprungligen förmodligen varit upp till fem våningar. I senare tid har försvarsfunktionen ändrats till magasin. Det är inte klarlagt när buggnaden blev ruin.
Vid restaureringar på främst 1920-talet (Mynttornet) och 1940-talet (Sören Norrbys källare m.m.) renodlades och framhävdes den medeltida miljön, kompletterad med 1700-talets överbyggnad på Sören Norrbys källare. Senare restaureringsinsatser har varit begränsade till att bevara byggnaden och ruinerna i detta skick.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1969. Byggnadsminnesförklaringen omfattar byggnaden Sören Norrbys källare/Munkhuset samt ett tillhörande skyddsområde. Ruinerna av Mynttornet är fornlämning.
Ägare: Gotlands Fornvänner.
Det här byggnadsminnet är ett av Länsstyrelsens utpekade kulturbesöksplatser.

Oljepumpen vid Rute Risungs. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Rute oljepumpsanläggning
När Norge på 1960-talet fann olja i Nordsjön, började det också i Sverige sökas efter olja. Provborrningar utfördes i Kattegatt, Östersjön, Skåne, runt Siljan, på Öland och Gotland. Verksamheten koncentrerades sedan till Gotland, där bäst resultat uppnåddes.
Det första oljefyndet gjordes på södra Gotland 1974, detta resulterade i provborrningar så att 327 hål för oljeutvinning borrades på ön, varav endast cirka 20-30 gav någon utdelning.
År 1979 etablerades oljepumpar bland annat vid Risungs, då rikliga fynd gjordes. Oljan höll hög kvalitet och hade låg svavelhalt. Utvinningen blev dock för liten och 1993 avvecklades verksamheten.
Sammanlagt utvanns ca 110 000 kubikmeter olja på Gotland, varav 35 % kom från Risungsfältet. Här borrades nio hål med en diameter på 50 mm och ett djup på mellan 220–333 meter. Oljan pumpades upp till ytan med hjälp av kolvpumpar i hålets botten.
Först drevs utvinningen av det statliga oljeprospekteringsaktiebolaget OPAB, senare av Gotlands-Olja AB.
Oljepumpssanläggningen vid Risungs i Rute är den enda fullständigt bevarade i Sverige.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1999. Byggnadsminnesförklaringen omfattar oljepumpen, tankarna, el-centralen och lastplatta samt det inhägnade markområdet med stängsel och grindar.
Ägare: Privat. Platsen går att besöka.

Rute Puttersjaus medeltida byggnad. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Rute Puttersjaus medeltida byggnad
Stenhuset på fastigheten Alvans 1:38 förvärvades av Gotlands fornvänner 1927. Fastigheten fick sin nuvarande utsträckning år 1935 då Gotlands Fornvänner köpte till ett mindre markområde i anslutning till huset.
Byggnaden är en taktäckt ruin av ett medeltida stenhus. Av det medeltida huset är endast den kvadratiska bottenvåningen med 1,5 meter tjocka murar bevarad. Sannolikt är ruinen en rest av en gårdskastal som ursprungligen omfattat flera våningar. När Gotlands fornvänner köpte byggnaden 1928 försågs den med ett skyddstak av bräder (falar). Sedan 2009 är byggnaden privatägd.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1969. Byggnadsminnesförklaringen omfattar den medeltida byggnaden samt närmast omgivande markområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten. Medeltidshuset skymtar dock från landsvägen som löper utmed tomten.

Rute tjärfabrik. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Rute tjärfabrik
Tjärfabriksanläggningen ligger på norra delen av Furillen, utmed vägen till Östervik, i skymundan nedför en slänt och i kanten av ett skogsområde.
I början av 1900-talet anlade Robert Petterson en sågindustri och avverkade skog på ön. De stubbar som skogsavverkningen lämnade efter sig blev råvaran som förädlades i tjärfabriken. En första tjärfabrik uppfördes 1921 men när anläggningen återigen togs i bruk i början av andra världskriget brann den ned. En ny anläggning uppfördes och den användes sporadiskt ända fram på 1980-talet.
Tjärfabriksanläggningen består av en oansenlig delvis plåtinklädd träbyggnad, dammar och ruiner av en stenbyggnad samt en ännu bevarad hög med tjärstubbar. Tjärfabriken ligger i en slänt så att man via en träspång kan köra den kluvna tjärveden direkt in på andra våningen och därifrån fylla ugnarna.
Anläggningen har två ugnar och kylningsanläggning för utvinning av terpentin. I anläggningen tillverkades tjära genom torrdestillering i två ståltuber som är kringbyggda med en tegelmurad eldstad och skorsten. Tuberna fylldes med huggna tjärstubbar och tjäran drevs ut med värme genom att man eldade i eldstaden. Som biprodukt fick man också terpentin som lättflyktiga gaser som utvanns med hjälp av kylanläggningen. Gaserna kyldes med vatten så att de kondenserade så att det gick att tappa upp terpentinet på flaskor. Norr om byggnaden finns kylvattendammarna ännu kvar.
Anläggningen är komplett bevarad med processutrustning och allt. Anläggningen är tydligt läsbar så att man i princip kan förstå hur det har fungerat när produktionen var igång. Byggnaden berättar också om en arbetsplats och om hur man under krigsåren löste bränslebristen och bristen på andra varor.
Fakta
Skyddsform: Anmälningsplikt 2005. Anmälningsplikten omfattar gäller tjärfabrikens exteriör och stomme, samt bevarad fast inredning såsom tjärugnar med skorsten och produktionsutrustning.
Ägare: Privat. Förvaltas av Rute hembygdsförening. Platsen kan besökas och tjärfabriken beses exteriört. Hembygdsföreningen svarar för informationsskylten på platsen.

Sanda Petarve vattensåg. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Hildings torp. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Sanda Petarve vattensåg och Hildings torp
Petarve vattensåg i Sanda består av ett såghus från 1890, uppfört av obehandlat resvirke under spåntak. Invändig återfinns stora sågbänken, spånbänken, krossklingan och en kvarn. Hela kraftöverföringssystemet med olika hjul är bevarat och i funktionsdugligt skick.
Vid ån intill såghuset står vattenhjulet med 6,5 meter i diameter vilande på en kraftig kalkstenspelare. Ovanför ligger dammen med luckor. Sågbacken intill såghuset är en gräsplan för uppläggning av stock och virke.
Sågtorpet är ett litet inpanelat bulhus under spåntak med en så kallad ofullständig parstugeplan, innehållandes stuga, kammare och ett ytterst litet kök. Huset härstammar sannolikt från 1700-talet, men har byggts om flera gånger och avspeglar nu ungefär samma tidsepok som såghuset.
Till torpet hör en redskapsbod och ett litet garage i resvirke. Tomten innehåller rabatter och trädgårdsland med äldre perenner, bärbuskar och några fruktträd. Båda markområdena omgärdas till stor del av band- och slantunar.
På Gotland finns endast två vattensågar bevarade i funktionsdugligt skick och på ursprunglig plats. (Den andra ligger utmed länsväg 142, vid Sigsarve i Hejde, ej byggnadsminne.)
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2001. Byggnadsminnesförklaringen omfattar såghuset med vattenhjul och dammlucka och sågtorpet med bodar. Till byggnadsminnet hör ett skyddsområde bestående av sågbacken och sågdammen till såghuset samt tomten till sågtorpet.
Ägare: Sanda hembygdsförening. För mer information hänvisar vi till Sanda hembygdsförenings hemsida.

Sanda prästgård. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Sanda Prästgård
Huvudbyggnaden är ursprungligen uppförd under medeltiden. Stora partier av källaren, bottenvåningen och delar av andra våningen utgörs av den medeltida byggnaden. Under 1700-talet byggdes prästgården om, för att 1860 ytterligare förlängas mot söder. Byggnaden fick då sitt utseende som en typisk gotlandsgård med putsade fasader och sadeltak utan gavelutsprång. Avvikande från det vanliga mönstret är dock att prästgården har två likvärdiga huvudentréer, med en låg och smal, öppen terrass framför.
Bottenvåningens rumshöjd är lägre än i den övre våningen. Byggnaden har i huvudsak bevarat rumsindelningen från 1700-talet och 1800-talet, men de medeltida delarna avtecknar sig genom tjocka murverk. Den fasta inredningen präglas dock av tillägg från 1700- och 1800-talet i form av kakelugn, dörrar och listverk. Det är fullt möjligt att det under senare lager finns delar av den fasta inredningen från 1700-talet.
Drängstugan, som är ett delvis reveterat bulhus är troligen uppförd på 1700-talet. Den har välbevarad fast inredning från denna tidpunkt i form av synliga bular och öppen spis.
Brygghuset som är en kalkstensbyggnad med rosa spritputs och tefeltak omnämns i syneprotokoll från 1749. Byggnaden är en autentisk miljö i anknytning till huvudbyggnaden. Även i denna byggnad är interiören välbevarad med öppen spis, bryggugn, kölna och gryta.
Utmed infartsvägen framför prästgården finns även 6 st medeltida påstigningsstenar försedda med några trappsteg för att på ett bekvämt och värdigt sätt stiga på en häst. Den stora tomten är öppen med fritt grupperade löv- och några barrträd.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1997. Byggnadsminnesförklaringen omfattar prästgårdens huvudbyggnad, drängstuga och brygghus samt omgivande trädgårdsområde inkluderande planteringar och träd.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är en privatägd privatbostad som ej öppen för allmänheten.

Silte Hallvide. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Silte Hallvide
Mangårdsbyggnaden består av en parstuga delvis uppförd i två plan, delvis i ett och ett halvt plan, och är enligt uppgift uppförd omkring år 1800. Den sydvästra delen har två fulla våningar samt vind under tegeltäckt sadeltak, medan den nordöstra delen är uppförd i ett och ett halvt plan under flistak av sandsten, med den betydligare flackare takvinkel detta takmaterial kräver.
En dörr från den övre hallen i högdelen ut mot lågdelens flistak antyder att byggnaden inte är färdigbyggd och att tanken var att förse även lågdelen med en andra våning. Denna halvfärdiga utformning har tidigare förekommit även på andra, idag rivna byggnader i trakten.
Högdelen har i bottenvåningen, förutom farstu, en kammare (i det före detta köket) och vardagsstuga. På övervåningen finns sal och brudkammare. Lågdelen har kök (tidigare vardagsstuga) och vind på övervåningen. Kakelugnar finns i salen och brudkammaren, medan köket och vardagsstugan har sandstensspisar.
Flygelbyggnaderna av sten under tegelklätt sadeltak är uppförda i vinkel mot manbyggnaden består av brygghus med gryta, ugn och kölna närmast huvudbyggnaden och därefter drängkammare samt hönshus i en anslutande byggnadskropp.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2003. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnad, flygel samt skyddsområde bestående av lillgårdstomt med trädgård.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är en privatägd privatbostad som ej är öppen för allmänheten.

Sjonhem Hällinge manbyggnad. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Sjonhem Hällinge
Manbyggnaden är en stor parstuga, med extra kökskammare och källare under del av huset, byggt i sten under faltak. Huset är troligen uppfört som enkelstuga med kökskammare 1752 och utökat till parstuga 1786. Vid den senare tidpunkten skedde en viss modernisering av den äldre byggnadsdelen och eventuellt tillkom en delning av vardagsstugan med en intilliggande kammare och uppsättning av kakelugn vid detta tillfälle.
I bottenvåningen har 1700-talskaraktären bibehållits. Rummen har ursprungliga dörrar, eldstäder och golvbräder. Salen har marmoreringsmålade väggar och kamrarna schablonmålade. I köket finns en härd med bakugn och slasksten ut genom yttervägg. Flera bemålade väggskåp är bevarade och i vardagsstugan är en sparlakanssäng rekonstruerad. Källaren har låga stenväggar och flisgolv. Vindsvåningen är inredd till en modern bostad.
Flygeln är byggd av resvirke med faltak och innehåller snickarbod, förråd och hemlighus. Flygel är byggd omkring sekelskiftet 18-1900 och var ursprungligen två små byggnader med dass emellan, men som fick gemensamt tak på 1950-talet.
Ladugården och ladan står i vinkel mot varandra. De är byggda under 1800-talet av sten och har tidigare varit försedda med spåntak numera plåt med spånen bevarade under. Byggnaderna har obetydligt förändrats och bland annat är flera ålderdomliga vindögon bevarade.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1988. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnad, flygel, ladugård och lada samt omgivande tomt.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Sproge Stora Norrgårde bulladugård. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Manbyggnaden vid Sproge Stora Norrgårde. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Sproge Stora Norrgårde
Stora Norrgårde, eller "Norrgarde" tillhör en av Gotlands bäst bevarade gårdsmiljöer, vars manbyggnad med flygel är ett utmärkt exempel på sydvästgutnisk byggnadstradition. Ladugården en av öns mest värdefulla bulladugårdar.
Bebyggelsen består av manbyggnad i sten under tegeltak, byggd i två omgångar. Huset är en tvåvånings enkelstuga med nedervåning bestående av farstu, kök och vardagsstuga från 1700-talets slut samt övervåning med övre farstu, brudkammare och sal från 1800-talets mitt. Över salsvåningen finns vind.
Flygeln är samtida med manbyggnadens nedervåning och uppförd i sten under tegeltak. Den innehåller brygghus med bakugn och kölna och drängkammare med underliggande källare.
Ladugården är en 1700-tals bulladugård med portlider och påbyggt foderloft under spåntak, den hyser en mängd funktioner. I vinkel till ladugården står en lägre bodlänga, även den i bulteknik.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1985. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnad, flygel, ladugård samt omgivande tomt.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Sproge Stymnes manbyggnad. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Sproge Stymnes
Stymnes består av en manbyggnad i sten under tegeltak, uppförd på 1870-talet. Byggnaden har hög stenfot med källare under hela huset. Bostadsvåningen har oregelbunden planlösning och består av sju rum och kök och farstu, med tydlig uppdelning i vardags- och representationsdel. Huset är en av Gotlands bäst bevarade byggnader från denna tidpunkt och kategori. Bevarat interiört återfinns flera kakelugnar, ursprungliga snickerier och ytskikt i ett par rum i form av dekorationsmåleri på väggar och tak.
Flygeln är byggd i sten under tegeltak. Den är äldre än manbyggnaden och är troligen från 1800-talets mitt. Flygeln består av stort brygghus, källare, två kammare och vind med kölna.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1986. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnad och flygeln samt omgivande tomt.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Ladugården vid Stenkyrka Hälge. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Stenkyrka Hälge
Ladugård uppförd i flera etapper, där den äldsta byggnadsdelen utgörs av ett knuttimrat kohus som följs av en ladugårdsdel i skiftesverk, tröskvandring i sten och stall i regelverk. Kohuset utgör den västra delen av längan. Dateringen är oklar. Ladugårdsdelen i skiftesverk bedöms vara uppförd under 1700-talet och kompletterades under 1800-talets andra hälft med en tröskvandring i sten. Denna byggdes ganska snart om till vagnslider och redskapsbod, då tröskvandringstekniken blev omodern. Den sista byggnadsetappen utgörs av ett före detta stall byggt i regelverk under 1900-talets första hälft, samt en mindre tillbyggnad med pulpettak norrut (förråd). Hela byggnaden har sadeltak täckt med pannplåt, men ett äldre spåntak finns delvis kvar under plåten.
Kohuset står på en eksyll och har timrade väggar i furu. Den bevarade inredningen är intakt och har enligt källa nyttjats fram till 1990-talet i befintligt utförande. Kohusets timmerstomme restaurerades till stora delar, främst långsidorna, år 2008.
Byggnaden har även ett byggnadstekniskt värde. Knuttimrade hus har varit en dominerande byggnadstyp i stora delar av Sverige, men på Gotland har traditionen inte varit lika förekommande. Idag finns det endast cirka 57 bevarade timrade byggnader på Gotland, varav de flesta återfinns på norra delen av ön. Kohuset vid Hälge i Stenkyrka är således ett sällsynt exempel på en ovanlig byggnadsteknik på Gotland.
Fakta
Skyddsform: Anmälningsplikt 2009. Beslutet omfattar ladugårdens exteriör och interiör.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten

Den äldre manbyggnaden vid Stånga Liffride. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Stånga Liffride
Mangårdsbyggnad av sten, i två våningar med undermurat tegeltak. Fasaderna är av vitkalkad spritputs. Fönster och dörr och luckor, röd och gulmålade är alla försedda med foder med dekoration.
Mangårdsbyggnaden är uppförd i minst fyra etapper. Äldst är nuvarande köket, farstun och den bakomliggande kammaren, som troligen är uppförda vid 1700-talets hälft eller mitt. Då utgörande gäststuga/sal med två bakomliggande kammare och ihopbyggd med bland annat en vardagsstuga/kök i den sydvästra delen.
På 1700-talets andra hälft påbyggdes en andra våning med en ny sal och brudkammare, varvid gamla salen gjordes om till kök med bakugn och ena kammaren blev trapphus och försågs med entrédörr.
Omkring 1800 tillfogades en ny vardagsstuga intill farstun och kammaren med bland annat högre innertakshöjd än den gamla nedervåningen.
Cirka 1860 påbyggdes vardagsstugan med en sal, varvid den tidigare övervåningen höjdes med bland annat ett nytt högre placerat bjälklag för att utjämna nivåskillnaderna, dock utan att ta bort det gamla bjälklaget. Märkligt nog verkar den nya övervåningen ha fått överta undervåningens fönster från cirka 1800, medan undervåningen fick tämligen små 1860-tals fönster. Köket fick ny mindre bakugn med bakomliggande skafferi.
Köket har en kraftfull färgsättning med röda väggar, gula nischer, svart tak och fönster med blågröna väggskåp. Kammaren hyser en av Gotlands äldsta kakelugnar.
Mangårdsbyggnaden är idag en tvåvåningsparstuga av sydgotländsk typ med något otraditionell fönsterutformning - och placering. Få byggnader på ön är så välbevarade som mangårdsbyggnaden vid Liffride. Särskilt intressant är den kraftfulla färgsättningen, inklusive tapeter samt de många eldstäderna (fem kakelugnar) som alla är i fungerande skick.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1999. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnad samt del av tomt.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Sundre fd skola. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Sundre fd skola, ladugård, kyrkstall och sockenstuga
Sundre skola, ladugård, kyrkstall och sockenstuga utgör en helhet, det vill säga sockencentrum, för en liten socken på Gotland.
Sundre skola uppfördes och bekostades av folket i socknen 1854 som en följd av 1842 års folkskolestadga. I skolbyggnaden inrymdes även lärarbostaden. Det har inte funnits någon prästgård i Sundre sedan senmedeltid och församlingen har varit annex till Vamlingbo. Därför kom skolan och lärarna att få stor social och kunskapsförmedlande betydelse i socknen, ända fram tills skolans nedläggning 1951.
Skolan är uppförd i ett och ett halvt plan av sten under tegeltak med ett lägre tillbygge från 1920-talet. Skolan har en arkitektur som bär drag av den lokala traditionella byggnadsstilen med vitkalkad, slätputsad fasad där taket slutar i liv med gavlarna. Skolbyggnaden försågs med ”nymodiga” inslag såsom höga, fint spröjsade fönster. Fönster och fönsteromfattningar är av trä och har den ursprungliga färgsättningen i ockragult och grönt som var dominerande på Storsudret (sydligaste halvön och delen av Gotland) vid 1800-talets mitt. Den pampiga huvudentrén med bred stenomfattning och trestegstrappan med breda sidostycken (bislag) är av sandsten. Byggnadsåret, 1854, är inristat i dörröverstycket. Under takfoten löper en tunn murad list (gesims) längs med byggnadens långsidor.

Ladugården tillhörande Sundre fd skola. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Ladugården är uppförd i sten under plåtbelagt spåntak och byggdes samtidigt som skolan. I byggnaden finns en ladugårdsdel och två vedbodar samt en lägre avträdesdel som har tre små, tvåhåls dassrum, ett för pojkar, ett för flickor och ett för lärarbostaden.

Sundre kyrkstall. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Kyrkstallet uppfördes omkring 1850 för att inhysa den tillresta prästens häst under gudstjänsterna. Kyrkstallet är byggt i natursten, kalk- och sand och gråsten, och är försett med faltak. Kyrkstallet ligger på platsen för den gamla prästgårdsbyggnaden med ingående rester av medeltida murverk. I norra väggen finns en igenmurad, välvd dörröppning i huggen sten och i den södra väggen finns en igensatt glugg med ett svagt välvt överstycke. I den södra väggen syns även tydliga vertikala stötfogar som kan härledas till den gamla prästgårdens murverk.

Sundre sockenstuga. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Sockenstugan/fattigstugan byggdes under 1800-talets andra hälft av socknens gårdar som ännu äger samtliga beskrivna byggnader med markområde genom Sundre 1:a skifteslag. Stugan är uppförd i sten som en liten parstuga och har idag ett plåttak. Byggnaden har kvar sin ursprungliga planlösning och inredning i gott skick. Före 1951 då skolan lades ner och Sundre kom att ingå i Hoburgs kommun, användes det högra rummet till slöjdsal för skolans pojkar, och det vänstra som kommunalrum. Från 1920-talet och fram till 1948 var det postkontor med postboxar och expedition i hallen och kammaren
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2002. Byggnadsminnesförklaringen omfattar skolan, ladugården, kyrkstallet och sockenstugan, samt skyddsområde bestående av trädgård och hagmark.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten. Skolan med sin ladugård ligger dock i omedelbar anslutning till kyrkan och kan beses utvändigt från gårdsplanen som även leder in till kyrkogården.

Tingstäde Danielssons torp i Backhagen. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Ladugården vid Danielssons torp. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Tingstäde Danielssons torp i Bäckhagen
Danielssons torp i Backhagen, Tingstäde är en av Gotlands få bevarade boställen efter fattigt folk består av en enkelstuga från 1700-talets början och är uppförd i bulteknik. Stugan har kupat faltak. Den bärande konstruktionen har enkla utsmyckningar på lausholtar, band och riskallar samt vacker barockinspirerad utsmyckning på bandet ovanför entrédörren Stugan är färgad med falurödfärgsblandad trätjära. Stugan består av en liten farstu med stege till loftet, vardagsstuga med enkel vitkalkad öppen spis samt kök med järnspis.
Till stugan har på 1800-talet tillfogats ett litet brygghus i bulteknik, byggt med återanvänt virke. I brygghuset finns en stor öppen spis för grovmatlagning.
Den agtäckta ladugården i knutteknik är en av öns få bevarade stammande från 1700-talet, eventuellt äldre. Ladugården stod ursprungligen på en annan fastighet ett stycke bort men flyttades till platsen på 1990-talet av trafiksäkerhetsskäl eftersom den tidigare stod för nära vägen.
I backsluttningen finns en liten ingrävd källare i kalksten med torvtak.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1999. Byggnadsminnesförklaringen omfattar torpet, ladugården, källaren samt omgivande tomt med hägnader.
Ägare: Tingstäde hembygdsförening. För mer information och eventuella visningar hänvisar vi till Tingstäde hembygdsförenings hemsida.

Vall prästgårds huvudbyggnad. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Vall prästgårdsmiljö
Vall prästgårdsmiljö är en av Gotlands välbevarade kyrkomiljöer. Prästgården med uthusbyggnader ligger i direkt anslutning till kyrkan. I huvudbyggnaden finns betydande medeltida delar, medan miljön utgör en blandning av 1700-tal och 1800-tal.
Huvudbyggnaden i kalksten i två våningar är uppförd på medeltida grundvalar. Ytterväggarna i bottenvåningen är cirka en meter tjocka, medan väggarnas mått i övre våningen endast är 70 centimeter. Huvudbyggnaden fick genom ombyggnad på 1700-talet ett typiskt gotländskt utseende.
Flygelbyggnaden (brygghus och drängstuga) i kalksten i en våning uppfördes omkring 1870, vinkelrätt placerad mot huvudbyggnadens baksida. Byggnaden har använts som pastorsexpeditition.
Ladugården är från 1875. Den inreddes med sammansatta funktioner för prästgårdens behov enlig då gällande praxis (fårhus, stall, loge, vagnsbod, svinhus och avträde).
Det finns en unik dokumentation av växtligheten vid och kring Valls prästgård från början av 1700-talet genom Antonius Müchenbergs herbarium, det äldsta kända herbariet i Sverige, insamlat i Vall 1701-02.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1999. Byggnadsminnesförklaringen omfattar huvudbyggnad, flygel och ladugård samt omgivande trädgård inkluderande stentunar, planteringar och träd.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Vamlingbo Bonsarve kvarn. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Vamlingbo Bonsarve kvarn
Väderkvarnen ingår som en del av gårdsmiljön vid Bonsarve och den är byggd som en gårdskvarn använd i första hand för gårdens eget behov men även för malning åt de närmaste grannarna. Byggnaden ligger i anslutning till vägen med det öppna åkerlandskapet mot väster.
Kvarnen uppfördes 1905 av holländartyp med vridbar hätta. De två nedre våningarna är byggda i sten med en åttkantig träöverbyggnad. Kvarnen är konstruerad med ”självsegling genom axeln” även kallat ”patentsegel”. Konstruktionen gör så att luckorna i väderkvarnsvingarna kan öppnas och stängas automatiskt beroende på hur mycket det blåser. Konstruktionen reglerar på det sättet kvarnaxelns varvtal så att man får en jämnare gång på kvarnen. Konstruktionen är relativt ovanlig och förhållandevis komplicerad och har därför oftast förekommit på större industriväderkvarnar. I kvarnen installerades två kvarnstenspar, med varsitt siktverk. Med den ena kvarnstenen malde man vete och i den andra råg. I stenparet för råg kunde man också koppla bort siktverket för att mala ”gröpe”, dvs fodermjöl till kreaturen. Sannolikt under 1920-talet, installerades en valsstol med ett siktverk. Valsstolen är idag bortagen. I kvarnen finns också en apparat som tog bort sotet ur vetet och som installerades ungefär samtidigt som valsstolen.
Mot norr är kvarnen tillbyggd med en träbyggnad. Här finns en hackelsemaskin och en spånsågsbänk och tidigare fanns det också en vedkap. Maskinerna var ursprungligen drivna av väderkvarnen. Innan träbyggnaden uppfördes låg gårdens äldre vinkelbyggda stenladugård här, med kvarnen som avslutning i söder. Spår av den rivna ladugården syns ännu som grundstenar i marken
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2010. Byggnadsminnesförklaringen omfattar väderkvarnen med tillbygd bod samt omgivande skyddsområde.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten, men synlig från väg.

Vamlingbo Bottarve manbyggnad. Foto: Länsstyrelsen Gotland
vamlingbo Bottarve
Bottarve Museigård ligger i Norrbyn i Vamlingbo socken. Norrbyn tillhör en av de längsta byarna på Gotland, till strukturen ej helt olik radbyarna på Öland. Den större delen av nuvarande bebyggelse är tillkommen på 1800- och 1900-talen.
Bottarve museigård är en representativ typisk sydgotländsk gård från 1700– 1800-talet. Bebyggelsens ålderdomliga karaktär med flistak på mangårdsbyggnaden och en agtäckt ladugårdsbyggnad samt den omgivande trädgården med äldre hamlade askar och fruktträd ger en helhetsmiljö med ett mycket högt kulturmiljö- och naturvärde.
Manbyggnaden är uppförd i två etapper där bakbyggets bottenvåning är den äldsta delen.Först vid 1800-talets mitt fick byggnaden sin nuvarande volym och utsträckning. Den består av en fullständig parstuga om två våningar med kök och brygghus i bakbygget. Huvudfasaden är helt symmetrisk, viket understryks av det centralt placerade och utsmyckade entrépartiet med sandstensomfattning, trappa och bislag. Byggnaden präglas av flistaket och den flacka takvinkel som materialet kräver. Fasaden är spritputsad i brutet vitt. Snickerierna och sandstensomfattningen runt dörren är kimröksfärgade ljust gråblå, medan bakbyggets enkla bräddörrar är tjärade.
Manbyggnaden har en traditionell parstugeplan med i bottenvåningen, farstu med bakomliggande kammare i mitten, vardagsstuga i den södra delen och sal i norra delen. Till vardagsstugan, med sina välbevarade sparlakanssänga, ansluter i nordväst bakbygget med kök och därbakom brygghus. Andra våningen upptas till största delen av vindsutrymmen. Ett undantag är brudkammaren över huvudentrén med tillhörande övre farstu. Övriga utrymmen har använts för förvaring eller hantverkssysslor och saknar till största delen inredning. På brygghusets vind finns en kölna.
Ladugården med tröskverk uppfördes omkring 1890 och ersatte då en äldre uthuslänga. Vid en brand 1985 blev endast murverken kvar. Ladugården byggdes upp igen åren 1986–87. Hela byggnadens interiör präglas av återuppbyggnaden efter branden.
Smedjan består av natursten i ett plan under radlagt sandstensflistak. Det är okänt när den uppfördes. Den saknas i äldre arkivmaterial och framträder först på laga skifteskartan från 1884. Fasaden är grovt putsad utan avfärgning. Smedjan är inredd på sedvanligt vis med ärla och bälg. Golv saknas, likaså innertak och väggbeklädnad.
Gårdsområdet har en dokumenterad historia sedan 1800-talet. Gårdstomten är traditionellt uppdelad i lillgård med manbyggnad och storgård med ekonomibyggnader. Trädgården är en typisk enkel 1800-talsträdgård med en mittgång som leder in till manbyggnaden. En äldre kvarvarande rest av en trädkrans runt lillgården ger en bild av 1800-talets strävan att ge trädgården en rumskaraktär och avgränsning. Lillgården omgärdas av stenmurar i norr, i öster mot storgården och i söder. I väster finns en bandtun.
Övrig bebyggelse som inte ingår i byggnadsminnet; Södra bodlängan med snickarbod, vedbod och avträde och tillgänglighetsanpassad toalett (ligger på ömse sidor om smedjan), Kaffestuga i skiftesverk och förrådsbyggnad i sten intill tröskvandringen på storgården.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1968. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnad, ladugård med tröskvandring, smedja samt omgivande skyddsområde
Ägare: Hoburgs hembygdsförening. För mer information och öppettider hänvisar vi till Hoburgs hembygdsförenings hemsida.
Det här byggnadsminnet är ett av Länsstyrelsens utpekade kulturbesöksplatser.

Manbyggnad vid Vamlingbo prästgård. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Vamlingbo prästgårdsmiljö
Vamlingbo prästgårdsmiljö är en av Gotlands viktigaste kyrkomiljöer. Prästgården uppfördes huvudsakligen under 1700-talet och ersatte då en medeltida prästgårdsanläggning. Manbyggnaden flankeras av två flyglar. Utmed mittaxeln mot landsvägen i väster finns ytterligare två symmetriskt placerade byggnader, söderlada (f d ladugård) och norrlada.
Manbyggnaden är uppförd 1779 och är ett välbevarat stort, typiskt gotländskt vitkalkat tvåvåningshus med brant tegeltak utan gavelutsprång samt en vackert utformad sandstensportal. Byggnaden har i huvudsak bevarad rumsindelning från 1700-talet. Den fasta inredningen präglas dock av tillägg från slutet av 1800-talet och 1900-talets mitt i form av kakelugnar, dörrar och listverk.
Bägge flyglarna har samma utförande som huvudbyggnaden, men är uppförda endast i 1 1/2 våning. Den norra bostadsflygeln präglas helt och hållet av 1700-talet, med välbevarad fast inredning. Den södra flygeln, som fungerat som brygghus har helt förlorat sin ursprungliga inredning och är nu kafé.
Prästgårdsparken har idag en i stort sett oförändrad markyta åtminstone sedan början av 1800-talet. Parken omges av murar och äldre träd. Framför ingången till manbyggnaden finns en rundel som sannolikt tillkom på 1800-talet och som är mycket karaktäristisk för denna tid. I parken finns ett antal äldre träd, både frukt och lövträd.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1997. Byggnadsminnesförklaringen omfattar prästgårdens huvudbyggnad med flyglar och ladugårdar samt omgivande trädgårdsområde inkluderande stentunar, planteringar och träd.
Ägare: Vamlingbo Prästgården AB. För mer information hänvisar vi till respektive hemsida (Vamlingbo Prästgård, Naturum).

Manbyggnaden vid Vamlingbo Simunde. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Vamlingbo Simunde
Manbyggnaden utgörs av en traditionell sydgotländsk parstuga i två våningar av kalksten under flistak. Byggnaden är troligen uppförd under 1700-talets senare hälft. 1870 byggdes huset till med ett bakbygge under tegeltäckt sadeltak som har förbindelse med huvudbyggnaden endast i bottenplanet. Vid denna tid flyttades köket från sin traditionella plats till bakbygget och det ursprungliga köket inreddes till kammare.
Ladugården är uppförd av kalksten med grovt påslagen kalkputs.
På fastigheten finns dessutom ursprunglig jordkällare samt därutöver gårdens vårdträd som utgör en av södra Gotlands största lindar.
Fastigheten utgör en av Storsudrets karaktärsgårdar utan inslag av senare tids jordbruksbebyggelse.
Manbyggnaden har dessutom ett flistak, vilket är ett särpräglat takmaterial för Gotland. Flistaksbyggnaderna har sin huvudsakliga utbredning i kustsocknarna på södra samt på sydöstra Gotland upp till Anga på mellersta ostkusten. Därutöver förekommer enstaka flistaksbyggnader i Visby, Västerhejde, Bro, Othem och Hörsne. På södra och östra Gotland var byggnader med flistak mycket vanliga fram till 1800-talets mitt. Efter 1800-talets mitt uppfördes inga nya byggnader med flistak och de flesta gamla byggdes om eller täcktes med andra takmaterial. Idag återstår endast en spillra av 1700- och 1800-talets flistaksbyggnadskultur, cirka 240 byggnader, varav 140 med flisen i behåll.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2000. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnad och ladugård samt gårdstomt.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Visby Stora Hästnäs. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Visby Stora Hästnäs medeltida byggnad
Stora Hästnäs medeltida byggnad är ett av de bäst bevarade profana medeltida byggnadsverken på den gotländska landsbygden och med dess koppling till den närbelägna medeltida staden Visby gör att den har ett mycket högt kulturhistoriskt värde.
Genom de fornlämningar som finns i området kan man skönja en boendekontinuitet från järnåldern fram till i dag. Stora Hästnäs ägor har sträckt sig ända ned till kusten och det finns kopplingar mellan gården och den vikingatida handels- och fiskehamnen vid Snäckgärde.
Den medeltida byggnaden är det enda som finns kvar av den medeltida gårdsbebyggelsen. Byggnaden är uppförd under sent 1200-tal eller tidigt 1300-tal och är både interiört och exteriört välbevarad.
Den högresta kalkstensbyggnaden har stora likheter med packhusen i Visby såsom trappgavlar, mittvåningens galleri med tre spetsbågeöppningar samt översta våningens rundbågeformade varuport.
Byggnaden består av en högkällare med ett kryssvalv och två mindre tunnvalv samt över dessa ett större tunnvalv. Både högkällaren och det övre tunnvalvet är avdelade med ett bjälklag av trä, så att det bildas fyra våningar.
Källarvåningen har idag två ingångar (ytterligare två ingångar har murats igen). Golvet består av stenflis.
Första våningen består av ett enda rum, med en ursprunglig eldstad med rökkanal i muren. På den nordöstra väggen finns det tre igensatta fönster.
Utmärkande för andra våningen är de i sydvästra fasaden placerade spetsbågeöppningarna som tidigare varit kolonettförsedda. I det västra hörnet syns spår av en ursprunglig eldstad som dock flyttades i samband med att denna våning byggdes om till bostad på 1700-talet. Även ett väggfast skåp med trälucka med smidesbeslag finns kvar från denna period.
En brant trätrappa leder vidare till vindsvåningen. Trappans placering är inte den ursprungliga. Denna våning har förmodligen använts som magasinutrymme.
1925 genomfördes en restaurering med inslag av rekonstruktion, då den medeltida byggnaden var kraftigt förfallen. Den ursprungliga takresningen rekonstruerades. De förfallna trapporna restaurerades och återuppbyggdes delvis, en i senare tid upptagen dörr i den sydöstra muren till den första våningen murades igen. De då igenmurade fönstren i galleriet och den stora porten på sydvästra sidan återställdes.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1997. Byggnadsminnesförklaringen omfattar den medeltida byggnaden med ett omgärdande skyddsområde.
Ägare: Privat. Medeltidshuset ligger på en privatägd gård, intill boningshus. Tänk på att visa hänsyn.
Det här byggnadsminnet är ett av Länsstyrelsens utpekade kulturbesöksplatser.

Visby Tingshus. Foto: Länsstyrelsen
Visby Tingshus
Tingshuset i Visby är uppfört 1961 efter ritningar av arkitekt Lennart Lundström. Under 1980-talet inreddes vinden och källaren byggdes om efter ritningar av samme Lundström.
Byggnadens exteriör är inspirerad av Gotlands lokala byggnadstradition med influenser från medeltidsbebyggelsenoch landsbygdens agrara bebyggelse. Tingshuset har tre våningsplan förskjutna i nivå som anpassning till svagt den sluttande terrängen. Byggnaden är uppförd i tegel och putsad. Hela byggnadskroppen är täckt med ett brant, tegelbelagt sadeltak.
Tingshuset är en byggnad av stort arkitektoniskt värde. Byggnaden präglas av väl valda material och för tiden ovanligt genomtänkta detaljlösningar såväl exteriört som interiört, i till exempel materialval och fönsterutformning. Bygganden har dessutom en välbehållen interiör med såväl tingssal som övriga rum med tingsfunktion.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1995 (först statligt byggnadsminne sedan 1993). Byggnadsminnesförklaringen omfattar tingshuset samt tillhörande tomt.
Ägare: Privat. Används som tingsrätt. Även Lantmäterimyndigheten finns i en del av byggnaden, ända sedan uppförandet.

Visby Bävern 1, Kajserportsförrådet. Foto: Länsstyrelsen
Visby Kajserportsförrådet
Kajserportsförrådet är en lång förrådsbyggnad uppförd i putsad kalksten under plåttäckt sadeltak med goticerande fönsteröppningar. Byggnaden uppfördes efter ritningar mellan åren 1833 och 1836. Fram till 1928 nyttjades byggnaden som tyghus och senare som garage, motorverkstad och som förråd för artilleriregementet A7.
Förrådet blev statligt byggnadsminne 1935. Fastigheten övergick i föreningen Gotlands Fornvänners ägo 1993 och övergick samtidigt till att klassas som enskilt byggnadsminne. I slutet av 1900-talet inreddes byggnaden till museimagasin, konserveringsateljé, kontor mm.
2012 sålde Fornvännerna Kajserportsförrådet och det används numera som förråd och försäljningslokal.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1993. Byggnadsminnesförklaringen omfattar förrådsbyggnaden samt tillhörande markområde.
Ägare: Privat. Används som förråd och försäljningslokal.

Visby Villa Muramaris. Foto: Länsstyrelsen
Muramaris
Villa Muramaris uppfördes 1915-1917 av makarna Ellen och Johnny Roosval som deras sommarbostad. Anläggningen ligger på en av klintkustens platåer med storslagen utsikt över östersjön. Muramaris bevarar tydligt spåren efter skulptrisen Ellen (född von Hallwyl) och konstprofessorn Johnny Roosval som var stora kulturpersonligheter.
Huvudbyggnaden, flygeln och ateljén präglas av en mycket personlig och medveten italienskinspirerad villastil med bland annat höga fönster mot havet. Huvudbyggnaden består av en tvåvåningslänga, putsad i gråvitt, med flackt sadeltak samt en envåningsutbyggnad, täckt av en plan terrass. Inom envåningspartiet ligger en loggia med tre rundbågar mot väster. Där finns även Ellen von Hallwyls stora skulpterade spis som villan är formad omkring. Även exteriört finns skulpturala inslag såsom reliefer och vattenutkastare från lågdelens takterrass.
Flygeln är uppförd i kalksten i en och en halv våning med faltak (brädtak), ursprungligen täckt av sandstensflis. Tehuset Miramare är en liten, kvadratisk och putsad kalkstenspaviljong som under 1920-talet tillbyggdes med en ateljé av reverterat trä med putsad fasad och stora fönster.
Taken är täckta med sandstensflis förutom ateljén som har tegeltak.
Byggnadsminnet drabbades av brand januari 2013 varvid delar av huvudbyggnaden förstördes. Restaurerings- och återställningsarbeten pågår. Invändigt har bland annat den stora spisens (ovan) skulptur restaurerats och rekonstruerats.
Trädgården är muromgärdad med portaler, pergola och ligusterhäckar. I trädgården finns även rosengård, brunnar och dammar samt Ellens von Hallwyls skulpturarbeten i sten, marmor och brons.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1987. Byggnadsminnesförklaringen omfattar huvudbyggnaden, flygel och ateljé. Till byggnadsminnet hör även omgivande park- och trädgårdsanläggning med tillhörande skulpturer och konstnärlig utsmyckning.
Ägare: Observera och respektera att fastigheten är privatägd. Visningar hålls regelbundet.

Väskinde Brucebo huvudbyggnad. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Väskinde Brucebo Vaktmästarbostaden. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Väskinde Brucebo
Konstnärerna Caroline Benedicks Bruce och William Blair Bruce köpte 1899 delar av fastigheterna Stora Bläsungs och Lilla Hästnäs. På fastigheten låg ett mindre hus som under 1900–06 byggdes till med bland annat en stor ateljé. Som arkitekt och byggherre fungerade konstnärerna själva. Arbetet med anläggningen avstannade 1906 då William Blair Bruce avled. Därefter har endast små ändringar vidtagits sedan för att helt avstanna i och med Caroline Benedicks Bruces död 1935.
Huvudbyggnaden består av en äldre torpstuga, sannolikt från 1800-talets mitt som tillbyggdes mot söder med en stor ateljé, sällskaps och bostadsutrymmen och mot väster av en veranda. Själva tillbyggnaden uppfattas idag som huvudbyggnaden, och det ursprungliga torpet som en underordnad flygel. Den ursprungliga byggnadens karaktär ändrades vid dessa ombyggnader och byggnaden som helhet representerar en panelarkitektur med rika snickerier och en mängd olika fönsterformat från sekelskiftet 1900. Byggnaden är intressant genom att konstnärerna själva utformade byggnadsdetaljerna och därmed fick dessa drag av den nordamerikanska samtida arkitekturen.
Skogsateljén, strandateljén och stall med lider är uppförda i motsvarande byggnadsmaterial och stil. Dessa har liksom den stora välvda iskällaren och Vaktmästarbostaden kommit till samtidigt som huvudbyggnadens tillbyggnader.
Vaktmästarbostaden för kusk och betjäning har dock en annan karaktär genom att denna är uppförd i korsvirke. Förebilden har sannolikt varit korsvirkeshuset från slutet av 1500-talet som i början av 1900-talet flyttades till fastigheten Burmeister 5 i Visby från en annan plats i staden. Samtliga byggnader är även interiört i stort sett oförändrade förutom moderniserde/anpassade köksutrymmen i huvudbyggnaden och köks- och våtutrymmen i vaktmästarbostaden.
Brucebo hör på samma sätt som Zorngården i Mora och Carl Larsson gården i Sundborn till den kategori av byggnader som konstnärer ritade och uppförde åt sig själva. Konstnärerna Bruce är i Kanada väl kända men har en rätt undanskymd roll i den svenska konsthistorien.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1999. Byggnadsminnesförklaringen omfattar huvudbyggnaden, paviljongen, skogsateljén, vaktmästarbostaden, strandateljén, stall med lider och iskällaren. Till byggnadsminnet hör även omgivande trädgård med gångsystem, staket, murar och terrasseringar inkluderande planteringar och träd.
Ägare: Brucebostiftelsen. Konstnärshemmet Brucebo är ett museum. För mer information, öppettider hänvisar vi till Brucebo hemsida.

Väskinde Sandkull-Annas stuga. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Väskinde Sandkull-Annas stuga
Vid den stora befolkningsökningen under 1800-talet, uppfördes mängder av små boställen av fattigt folk, i regel på ofri grund i odlingsbygdernas utkanter.
Sandkull-Annas stuga är uppkallad efter sin sista inbyggare, Anna Johansson (1888–1980) som levde här under mycket enkla förhållanden ända till 1978.
Huset är uppfört av återanvänt bulhusvirke 1878 eller tidigare. Väggarna har redan från början reveterats. Gavelspetsarna är av enkel locklist och taket täckt med stäv. Stugan är stöttad av några stolpar och påskruvade plank, för att inte rasa efter ett blixtnedslag omkring 1914.
Ytterdörren leder direkt in i det enda bostadsrummet på cirka 10 kvadratmeter med öppen spis i ena hörnet och två fönster. En mindre dörr leder ut till köket på cirka en och en halv kvadratmeter med härd och bakugn jämte ett litet fönster. Vid 1990-talets början tillfogades en liten farstukvist i trä med papptak. Stugan är inredd med uteslutande tillhörigheter från Anna Johansson.
Till fastigheten hör även några mindre bodar i resvirke med papptak. Tomten är omgärdad med en bandtun.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1992. Byggnadsminnesförklaringen omfattar bostadshusets exteriör och interiör, bodarnas exteriörer samt omgivande tomtmark.
Ägare: Väskinde hembygdsförening. Sandkull-Annas stuga är idag hembygdsmuseum tillägnat Anna Johansson minne, vilket vårdas av Väskinde hembygdsförening.

Klockarebostaden i Västergarn. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Västergarn Klockarbostaden
Klockarbostaden ligger alldeles norr om Västergarns kyrka, idag som en flygelbyggnad till den gamla lärarinnebostaden. Klockarebostaden är en enkelstuga från 1700-talets första hälft, byggd i knutteknik. På 1800-talet blev huset inpanelat med breda bräder, även hörnen, vilket har bildat så kallade knutlådor.
Huset består av en farstu, litet kök med bakugn och vardagsstuga med fattigmanskakelugn (rörspis) och reveterade väggar. Taket är klätt med breda falor av olika bredder i två lager.
Intill gårdsmiljön ligger också grunden av en kastal samt grunden till den romanska kyrkan. Bebyggelsen ligger också i västergarnsvallens sträckning, dvs rester efter den mur eller vall som under medeltiden omgärdade Västergarn samhälle. Det är troligt att delar av vallen togs bort i samband med att klockarbostaden byggdes.
Klockarebostaden är väl bevarad och unik genom att den är en av få bevarade knuttimrade bostadshus på Gotlands landsbygd.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1986. Byggnadsminnesförklaringen omfattar bostaden samt närmast omgärdande gårdstomt.
Ägare: Klinte pastorat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Västergarn Snauvalds. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Västergarn Snauvalds
Manbyggnaden är en reveterad parstuga i bulhus (skiftesverkteknik), lagd på en hög källarsockel av kalksten. Byggnaden har ursprungligen varit huvudbyggnad på stamfastigheten Snauvalds några hundra meter åt nordost. Huset antas vara uppfört på 1700-talets första hälft, men flyttades till sin nuvarande plats sannolikt på 1760-talet.
Den dåvarande ägaren var Carl Hökerberg, kronobefallningsman i Gotlands södra härad och ditflyttad från Östergötland. Under hans tid utfördes rokokomåleri på väggarna i husets två större rum. I vardagsstugan finns fältindelade målningar på klistrad lumppapp på ytterväggar, grå ramar som bryts av segmentformade bågar. I salen finns fältindelade målningar på lumppapp och direkt på trä på mellanväggen. Salens måleri har ramar på vit botten och skira rankor med späda blad och prickar. I vardagsstugan finns även en ursprunglig sängalkov och garderob eller skafferi samt limfärgsmålat brädtak.
På väggarna i salen och vardagsstugan spändes, troligen redan på 1790-talet väv som målades gustavianskt i gult med röd ram. Detta måleri har dock gått förlorat, eftersom allt utom små fragment har blivit nedskuret. I salstaket finns vitmålad spänd väv kvar mellan och på takbjälkarna. Farstuns yttervägg är gulmålad med gråblå bröstning. Även i köket finns bakom senare ytskikt rester av äldre måleri på lumppapp/trä. Vardagsstugan och salen har brädgolv och ursprungliga spegeldörrar med smide.
Byggnadens kulturhistoriska värde består främst i den välbevarade skiftesverksstommen samt bottenvåningens två större rum med sent 1700-talsmåleri, ursprungliga eller äldre golv, tak samt snickerier. På Gotlands landsbygd är denna typ av bevarade, bemålade interiörer i förhållandevis enkla byggnader mycket sällsynta.
Fakta
Skyddsform: Anmälningsplikt 2003. Beslutet omfattar huvudbyggnaden såväl exteriört som interiört.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Västerhejde änkan Smitterlövs stuga. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Västerhejde änkan Smitterlövs stuga
Bulstugan är uppförd under 1800-talets mitt, kanske tidigare, av återanvänt virke. Stugan är delvis reveterad. Senare tillfogades en smedja av sten som är större än bostadsdelen.
Bostadsdelen består av ett enda rum på sex kvadratmeter med en takhöjd på 150 centimeter. I rummet finns en enkel öppen spis samt ett väggskåp som upptar drygt en kvadratmeter. Byggnadskropparna ligger under ett gemensamt spånklätt tak.
I detta lilla hus bodde på 1800-talet som mest åtta personer samtidigt. Änkan Smitterlöv var den sista inneboende i stugan vid för detta Vible gårds utmark i Västerhejde. När änkan dog 1914, kom stugan att användas som hönshus fram till på 1970-talet. Tack vare denna användning har stugan överlevt. Änkan Smitterlövs stuga är Gotlands primitivaste bevarade bostadshus
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1985. Byggnadsminnesförklaringen omfattar byggnadens samt ett omgärdande område.
Ägare: Privat. Kan besökas under Gotlands Bilmuseums öppethållande. För mer information om öppettider hänvisar vi till Gotlands Bilmuseums hemsida.

Vattenkvarnen vid Norrbys i Väte. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Mangårdsbyggnaden vid Norrbys i Väte. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Väte Norrbys kulturreservat
Gården Norrbys kulturhistoriska värde ligger i att den är en typisk mellanstor gotländsk gård av äldre ursprung, men som med byggnader och markanvändning representerar från 1900-talets första hälft med välbevarad gårdsmiljö och med en för tiden intakt ägostruktur. Till gården hör även en vattenkvarn med tillhörande damm, vilken är en av idag två fungerande vattenkvarnar på Gotland. Under en stor del av 1900-talet levde syskonen Edvin, Martha och Erik Johansson på gården. Berättelsen om deras livsgärning gör att även en intressant personhistoria är knuten till platsen.
Syskonen Edvin, Martha och Erik, alla födda under 1900-talets första decennium, bodde tillsammans på gården. De värnade alla tre om att bruka och upprätthålla gården som deras föräldrar genom arbete utvecklat under sin livstid. Särskilt stolta var syskonen över kvarnen som funnits på gården sedan början av 1700-talet och vårdats och förnyats kontinuerligt av generationer genom tiderna. Ännu på 1980-talet använde de kvarnen till att mala för husbehov. Martha sysselsatte sig med kycklinguppfödning och hade en modern äggkläckningsmaskin. Hon sålde både ägg och kycklingar framgångsrikt och hennes verksamhet var en viktig näring för gården. Detta mångsysslande var typiskt för gotländska gårdar före stordriftjordbrukens genombrott efter 1900-talets mitt.
År 1989 testamenterades gården Norrbys med alla inventarier till Gotlands fornvänner som tillträdde gården efter arvsskiftet 1995. En del av fastigheten byggnadsminnesförklarades år 2001. Året därpå blev hela fastigheten Gotlands första kulturreservat.
Mangårdsbyggnaden från 1936, av så kallad herrgårdstyp med sexrumsplan är byggd av kalksten under brutet valmat tegeltak. Huset är såväl interiört som exteriört mycket välbevarat. Byggnaden avspeglar en brytningstid i det att huset är byggt för centralvärme men har en skorstensattrapp för att uppnå symmetri i fasaden samt att det finns badrum men inte med WC. Huset är byggt med stor omsorg i detaljutförandet såväl interiört som exteriört. Återanvändning av äldre byggnadsdetaljer har endast förekommit i källarplan och på vinden, vilket visar på tidstypisk konsekvens vid uppförandet.
Ladugården är från 1926 av sten och trä under sadeltak med täckning av sinuskorrigerad plåt. Byggnaden består av fähusdel med välbevarad inredning av pärlspont, lada, mjölkrum, utrymme för arbetsvagnar samt höloft.
Smedja och snickarbod av kalksten och trä under sadeltak, försett med pannplåtsstäckning samt underliggande äldre spåntäckning. Byggnaden är en rest av den äldre gårdsmiljö som fanns före den nuvarande manbyggnadens tillkomst.
Svinhus om fyra boxar av betong samt loft, uppfört kring 1900-talets mitt. Byggnaden är uppförd av tegel och trä under pannplåtstäckt sadeltak. I anslutning till svinhuset finns en grisgård.
Brygghus med drängkammare av spritputsad kalksten under tegeltäckt sadeltak.
Avträde, om tre hål, av trä under pannplåtstäckt sadeltak.
Magasin med fd garage i bottenvåning (numera Café) med två våningar magasinsutrymme däröver. Uppförd av trä under sadeltak med täckning av sinuskorrigerad plåt.
Intakt och fullt körbar vattenkvarn, av trä under sadeltak med täckning av pannplåt.
Ett mindre kycklinghus av trä under flackt pulpettak med skiffer av fibercement.
Kombinerat höns- och lammhus med loft. Uppfört av trä under sadeltak med pannplåtsstäckning.
Förråd av trä och betong under sadeltak med täckning av pannplåt.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2001. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnad, ladugård, smedja, svinhus, brygghus med drängkammare, avträde, magasin, vattenkvarn, kycklinghus, kombinerat höns- och lammhus och förrådsbyggnad samt ett skyddsområde bestående av trädgård, storgård och mark närmast omkring vattenkvarnen och förrådsbyggnaden.
Ägare: Museigården ägs och drivs av Föreningen Gotlands fornvänner. För information om kulturreservatet och museigårdens öppettider, servering m.m. hänvisar vi till Gotlands museum.
Det här byggnadsminnet är ett av Länsstyrelsens utpekade kulturbesöksplatser.

Annas nöje Östergarn. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Östergarn Annas nöje
Manbyggnaden på Annas nöje är ett barockhus byggt 1798 av handelsmannen Jacob Dubbe som morgongåva och sommarnöje till hustrun Anna Torsman. Anna Torsman var dotter till en tullinspektör och född i barockhuset på hamnen i Visby, Skeppsbron 5 (även den fastigheten är ett byggnadsminne).
Manbyggnaden på Annas nöje är uppförd i sten i två och en halv våning under tegeltak (ursprungligen basat kupigt faltak, vilket ligger kvar under tegeltaket). Huset har järnvitriolfärgad slätputs med gröna snickerier.
Det ovanliga förhållandet mellan planform och volym, där gavlarna är bredare än långsidorna, antyder en strävan efter illusion, att byggnaden på avstånd ska uppfattas som större än den faktiskt är. Dess placering i förhållande till den dåvarande huvudgården Katthamra, tyder på att den också utgjorde en del av gestaltningen av denna. Annas Nöje kan ha varit menat att utgöra ett blickfång från Katthamra, likt en fjärran tempelpaviljong i en engelsk park.
Stora dubbeldörrar mitt på varje långsida leder in till en farstu som går tvärs genom huset. På västra sidan finns kök med härd, kupa och bakugn, vilken går in under trappan till övervåningen. I nordvästra hörnet är ett stort skafferi placerat. På östra sidan ligger en vardagsstuga med sovalkov och garderob samt kakelugn av kakelugnssläkten Bergs verkstad.
På andra våningen återfinns åt öster en sal med bland annat ännu en Bergkakelugn. Ovanför dörrarna finns väggfält med avancerade målningar från tillkomsttiden av Jonas Torssén. Från salen leder en dörr via en liten kammare till ett gemak på västra sidan. Hela övervåningen har stiliga dubbeldörrar.
På tredje våningen återfinns ett sovrum med en liten kakelugn samt en mindre kammare. Via en stege i en garderob intill trapphuset når man vinden med sin intressanta takkonstruktion.
Till manbyggnaden hör dubbla små kvadratiska flyglar med tegeltäckta säteritak. Flyglarna är byggda i pinnmursteknik på stensockel med järnvitriolfärgad slätputs och gröna snickerier.
Till väster om manbyggnaden ligger vaktmästarbostaden i ett och ett halvt plan med brutet tegeltak. Byggnaden är ett reveterat bulhus med järnvitriolförgad slätputs och gröna snickerier.
Parallellt med manbyggnaden står ladan. Det är en förhållandevis stor och bredd byggnad i sten under spåntak. Ladan har järnvitriolfärgad slevad puts och rödbruna snickerier.
Öster om manbyggnaden ligger en jordkällare i sten inbyggd i en liten kulle.
Trädgårdsanläggningen med dammen har ett högt kulturhistoriskt värde. Den har en dokumenterad historia som leder tillbaka till 1800-talet och man kan än idag kan se spår efter tidigare trädgårdsanläggning och framför allt den äldre dammanläggningen som är autentiskt restaurerad.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2000. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnaden, östra och västra flygeln, ladan, vaktmästarbostaden och källaren. Samt skyddsområde bestående av trädgård med damm, tomt och övriga markområden med murar.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.

Katthamra gård. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Östergarn Katthamra gård
Katthamra är en av Gotlands mest kända gårdar. Detta hänger dels samman med att byggnaderna är uppförda i en för ön sällsynt herrgårdsstil med storartad invändig målningsskrud, dels hänger det samman med namnkunniga ägare som Jacob Dubbe och släkten Hägg. De senare kom att inneha Katthamra i 150 år. Under gårdens glansdagar, på 1700- och 1800-talen, kom den huvudsakliga inkomsten från kalkhanteringen.
Manbyggnaden är ett högt gult slätputsat stenhus, byggd som parstuga på 1700-talet. När Köpmannen Axel Hägg köpte Katthamra 1805 av Jacob Dubbe lär han enligt tradition ha byggt om huset och då uppfört den höga övervåningen med brutet och valmat tegeltak, där man senare tillfogat en liten välvd frontespis på vardera långsida. Entrén är ovanligt påkostad i en gustaviansk utformning med en staty av Diana placerad i en välvd nisch ovanför dörren.
Invändigt upptar farstu och trappuppgångar främre delen av husets mitt. I nedre våningen finns även en dekorationsmålad matsal samt ett dekorerat kontor. I husets mitt är kök och kökskammare placerade. På övervåningen ligger en sal med avancerade väggmålningar samt dekorerade salonger längs baksidan. Målningarna är sannolikt utförda av målaren Jonas Torssén omkring 1805 och anses tillhöra landets förnämsta i sitt slag. Husets snickerier är välbevarade och av hög kvalité, liksom de bevarade kakelugnarna.
Manbyggnaden flankeras av två envåniga stenflyglar med vardera tre branta tegeltäckta takfall, varav takfallen inåt gården har säregna barockfrontespiser från 1700-talet. Flyglarna fick under 1800-talets senare hälft påbyggnader med utvändiga trapphus och arkader i trä. Den södra flygelns nedervåning har tidigare varit brygghus och källare, i nyare tid inredd till pub och restaurang med det stora spiskomplexet bevarat. Vindsvåningen består av konstnären och arkitekten Axel Herman Häggs ateljé. Norra flygeln är inredd till bostad.
Manbyggnad och flyglar sammanbinds med portar i trä med snidade överstycken. Trädgården omges av trästaket på stensocklar samt av stenmurar med putsade stengrindstolpar.
På storgården finns två gårdsflyglar, ritade av Axel Herman Hägg, med röda träfasader med locklistpanel och spåntak. Till norra storgårdsflygeln är tillfogat en bodlänga med oregelbundet takfall och dass i samma stil. Strax utanför finns ytterligare ett dass med kvadratisk plan och med 4-sidigt (valmat) takfall i likartad utformning. Intill finns en källare i sten med tegeltak.
Mellan gårdsflyglarna står vandrarhemmet i sten under tegeltak, tillkommet ca 1951 och placerad och utformat för att påminna om en ladugård.
Mot sydväst, i trädgårdens utkant, finns en tvättstuga i sten under tegeltäckt pulpettak, ett panelat dass i trä med lanterninförsett papptak samt, på något avstånd, f.d. smedja (numera sommarstuga) i sten under tegeltak.
Intill gårdens uppfart med murade grindstolpar står den stora kalkladan/magasinet från 1880-talets början. Ladan är uppförd i i sten under brant tegeltak. Härifrån går en allé upp till gården kantad av staket och två före detta fiskdammar.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 1999. Byggnadsminnesförklaringen omfattar manbyggnad, norra och södra flygeln, norra gårdsflygeln med bodlänga och dass, södra gårdsflygeln, tvättstugan, smedjan, trädgårdsdasset, storgårdsdasset, källaren, vandrarhemmet och kalkladan. Till byggnadsminnet hör även det tillhörande markområde med hägnader i trä och sten med grindstolpar, portar och grindar samt statyer, brunn, dammar och flaggstång.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten. För mer information hänvisar vi till hemsida för Katthamra.nu

Metodistkapellet Moria Östergarn. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Östergarn Metodistkapellet Moria
Metodistkapellet Moria är uppfört 1872 och är Gotlands första metodistkapell.
Byggnaden är uppförd i kalksten under ett sadeltak täckt med röd korrugerad plåt. Fasaderna bryts upp av tre stora romanska fönster spröjsade i tre bågar per fasad. Ingång till kyrksalen sker via en dubbeldörr på västra gaveln. På samma gavel sitter även ett runt småspröjsat fönster. Östra delen av byggnaden utgörs av en mindre pastorsbostad som har sin ingång från södra långsidan. På norra långsidan finns en gjuten balkong med trappa och källarnedgång.
Byggnaden är putsad med grovt dragen kalkputs. Utmed norra långsidan finns en putsad gesims. Fragment av samma gesims finns på södra långsidan, men har där delvis putsats över.
Kyrksalen som ligger i byggnadens västra del utgör två tredjedelar av huset. Kyrksalen är öppen till nock med en läktare i väster och altare med altarring i öster. Inredningen präglas av enkelhet med diskret färgsättning, med putsade vita väggar och grå bröstning.
Den östra tredjedelen består av pastorsbostaden som har ursprunglig planlösning. Även här präglas interiören av en stram enkelhet.
Många av de svenska kapellen som byggdes under senare hälften av 1800-talet uppfördes med frivilliga krafter, med bidrag till material från enskilda medlemmar. Så skedde också i Östergarn. Församlingsborna lade ner stor energi på det gemensamma uppförandet av kapellet. Man använde sig av den kunskap som fanns tillgänglig om lokal byggnadstradition och byggnaden fick därför en lokal prägel. I Östergarn ser vi detta på stommen av kalksten med putsade väggar och gesims under takfoten.
De tidiga kapellen hade oftast en rektangulär sal som man kom in i direkt utifrån. Den två- eller tredelade planen var en typisk form på den svenska landsbygden. Formerna kunde variera men invändigt fanns ofta en stor ljus bönesal med talarstol och altarring. Ibland fanns en tjänstebostad på ena gaveln eller övervåningen. Metodistkapellet i Östergarn stämmer väl överens med detta med sin stora ljusa kyrksal och en mindre tjänstebostad på östra gaveln. Metodistkapellet i Östergarn är mycket representativt för de tidiga svenska kapellen uppfört med en lokal byggnadstradition.
Fakta
Skyddsform: Anmälningsplikt 2009. Beslutet/anmälningsplikten gäller metodistkapellets stomme, exteriör och planlösning samt kyrksalens inredning.
Ägare: Privat. Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten

Östergarnsholms byggnadsminnesförklarade fyrar. Till vänster den gamla fyren och till höger stenkolsfyren. Foto: Länsstyrelsen Gotland
Östergarnsholms fyrar
Östergarnsholme rymmer flera förhistoriska lämningar såsom gravar och en i berghällen inristad kompassros. De byggnadsminnesförklarade fyrarna är uppförda inom en stor fornborg.
Gamla (västra) fyren uppfördes 1817. Den var först en täckt stenkolsfyr och Sveriges första nybyggda fyr enligt Löwenörnska principen. År 1849 höjdes fyren och försågs med rovoljelampa och linsapparat i lanternin. Under ombyggnadstiden uppfördes i närheten av fyren en provisorisk fyr av sten med öppen stenkolseld (enligt Polheimers princip). Den provisoriska fyren anses vara landets enda bevarade exemplar av sin typ. År 1887 installerades i den gamla fyren fotogenlampa, som 1907 ersattes av luxljus. Fram till 1907 visade fyren fast vitt sken.
Kring den västra fyren byggdes under 1800-talets lopp upp en fyrplats med byggnader av sten och trä i fyrkant. Stenbyggnaderna finns ännu kvar som ruiner, medan träbyggnaderna flyttades från ön när fyrplatsen lämnades till förmån för den nybyggda östra fyrplatsen. Ännu bevaras stengrunder som spår efter träbyggnadernas placering.
Gamla fyren släcktes år 1919, då den ännu i bruk varande fyren vid östra fyrplatsen stod färdig. Efter släckningen nedtogs gamla fyrens lanternin. I samband med detta överflyttades fyrapparaten från gamla fyren, men byttes redan år 1921 ut mot ett nytt maskineri och en planlins av tredje ordningen.
I närheten av den gamla fyren tändes år 1921 en ny fyr, Östergarns västra. Fyren vägleder fartyg i farleden mellan Gotland och holmen och består av en låg åttkantig fyrkur i stål på betongfot.
Fyrplatsen Östergarnsholm avbemannades år 1965. Östergarnsholms östra fyr är ännu i automatiserad drift.
Holmen har under århundraden varit en fiskesamfällighet för flertalet socknar. På södra udden fanns ett fiskeläge för Gammelgarn och Östergarns socknar. På norra kanten fanns två fiskelägen för socknarna Kräklingbo, Anga, Norrlanda och Gothem. Sammanlagt har genom tiderna funnits ett stort antal fiskebodar av sten, trä (skiftesverk-bulhus) eller enklare bodar och skurar uppförda i lä av naturliga klippor. Utöver åtskilliga bodlämningar, ruiner och stenrader finns ytterligare sjömärken, kummel och stänger placerade på holmen och längs dess stränder. Fiskebodarna har i takt med husbehovsfiskets avtagande lämnats öde, förfallit och mestadels försvunnit. Som enda bevarad fiskebod kvarstår i dag stenboden ”Måsägget” på holmens södra udde. Boden har restaurerats av hembygdsföreningen.
Fakta
Skyddsform: Byggnadsminne 2004 (först statligt byggnadsminne redan 1935). Byggnadsminnesförklaringen omfattar gamla fyren och den provisoriska Polheimersfyren vid västra fyrplatsen och den mark fyrbyggnaderna står på.
Ägare: Privat (samfällighet). Observera och respektera att fastigheten är privatägd och ej öppen för allmänheten.