Risk för gräsbrand i Dalarnas länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Ett rikt odlingslandskap

Länsstyrelsen driver projekt med kurser, rådgivning och andra aktiviteter för att upprätthålla en hållbar livsmedelsproduktion i länet så att de natur- och kulturvärden som är kopplade till odlingslandskapet kan bevaras och stärkas. Genom inspiration och praktiska, konkreta råd ska aktiviteterna främst bidra till att nå miljökvalitetsmålet Ett rikt odlingslandskap, men berör även målen för Ett rikt växt och djurliv, En god bebyggd miljö, Myllrande våtmarker och Levande skogar.

Rådgivning

Länsstyrelsen kan erbjuda kostnadsfri rådgivning via Hushållningssällskapet. Du kan till exempel få rådgivning inför en restaurering av betes- och slåttermark, få råd om betesstrategier för ökad produktion och mångfald, få en kartläggning av vilka natur- och kulturvärden som finns på de marker du sköter och vilken skötsel som lämpar sig bäst just där.

Om du är intresserad av att ta del av rådgivningen, fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.

Jag är intresserad av att (välj max tre):
Jag är intresserad av att (välj max tre):










Beskriv vad du vill ha rådgivning om.



Personnumret behöver vi för att kunna redovisa ditt deltagande i rådgivning finansierat av Strategisk plan.



E-postadressen behövs för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.


Utbildningsaktiviteter

Aktuella kurser och aktiviteter som vi ordnar hittar du i kalendern på Länsstyrelsen webbplats, där kan du också anmäla dig till aktiviteterna.

Länsstyrelsen i Dalarnas läns kalender

Vill du få tips om vad som är på gång så kan du anmäla dig till vårt digitala nyhetsbrev som kommer cirka var tredje vecka.

Nyhetsbrev för lantbruk och landsbygdsutveckling i Dalarna

Lieanvändare – här finns våra slip- och knackstationer

Slår du med lie och vill ha handledning i hur man håller sin lie vass, jordlägger lien och personanpassar orvet? Ta kontakt med någon av våra duktiga lie-instruktörer och boka en tid. Handledningen är kostnadsfri.

Sliplie – Odens Olles slipstation

Odens Olle Eriksson

Dala-Floda

Telefon 076-856 64 22

Knacklie – Staffans knackstation

Staffan Lundaahl

Smedjan i Fredriksberg

Telefon 070-267 72 92

Liebladet

Liebladet är ett informationsblad som handlar om natur- och kulturvärden i Dalarna. Det riktar sig till dig som är intresserad av ängar och betesmarker och de kulturvärden som hör till.

Prenumerera på Liebladet

Information och inspiration

Sveriges värdefullaste ängs- och betesmarker i Databasen TUVA

TUVA bygger på Ängs- och betesmarksinventeringen som är en nationell inventering av värdefulla gräsmarker och deras natur- och kulturvärden. Länsstyrelserna utför inventeringarna och Jordbruksverket ansvarar för databasen som uppdateras allteftersom marker inventeras. TUVA är öppet för alla och ett bra verktyg för lantbrukare, forskare, myndigheter och allmänt naturintresserade.

I e-tjänsten TUVA går det att se vilka marker som finns med i inventeringen och att se vilka värdefulla natur- och kulturelement som finns på markerna. Allt från arter av blommor, träd och buskar, till byggnader och andra kulturspår som är viktiga för den biologiska mångfalden och landskapsbilden. Du kan också ladda ned inventeringsdata för att sammanställa statistik med mera.

e-tjänsten TUVA, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Kartskikten från TUVA är öppna data och går att ladda ner från Jordbruksverkets webbsida via e-tjänsten Inspire.

e-tjänsten Inspire, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Hitta marker att sköta

TUVA kan användas för att lokalisera om det finns värdefulla ängs- och betesmarker på din mark som du kan få stöd för att sköta. Läs mer på Jordbruksverkets hemsida om villkor och ersättningar för miljöersättning för skötsel av betesmarker och slåtterängar. Finns marken med i TUVA är chansen större att du kan få den högre ersättningen.

Miljöersättning för skötsel av betesmarker och slåtterängar, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Hitta marker som kan restaureras

I TUVA kan man söka efter marker som har klassats som restaurerbara. Med rätt skötsel kan en ängsmark, betesmark, väg- eller åkerren skötas och bli blomrik igen. Nyckeln är att hålla borta sly samt slå och/eller beta markerna för att ge fler arter av blommor och gräs en chans att ta plats och blomma. Samtidigt får insekter och pollinerare livsrum och kan föröka sig.

Du kan söka ersättning för restaurering av slåtter- och betesmarker och återhamling av träd. Läs mer om villkor och ersättning och hur du ansöker på webbsidan Ersättning för åtgärder i ängs- och betesmarker:

Ersättning för åtgärder i ängs- och betesmarker Länk till annan webbplats.

Ängssvampar i Dalarna – fältguide för svampar i magra gräsmarker

Det är inte bara blommor och bin som visar om man har en värdefull gräsmark. På sensommaren och hösten, efter slåtter och bete, börjar ängssvamparna ploppa upp gräsmarkerna som färgglada karameller. Kanske inte alltid ätbara men mycket bra indikatorer på marker av god kvalité!

Inom ramen för kompetensutveckling inom ett rikt odlingslandskap och åtgärdsprogram för hotade arter har Länsstyrelsen i Dalarna tagit fram en fältguide för ängssvampar i magra gräsmarker. Fältguiden går att ladda ned digi8talt som PDF eller beställa i bokform:

Beställ fältguiden Ängssvampar Länk till annan webbplats.

Nytryck av skriften Rödor, krak och rokarlar

Framsida på broschyren Rödor krak och rokarlar. Foto.

Länsstyrelsen i Dalarnas län har gjort ett nytryck av skriften Rödor krak och rokarlar som går att beställa i tryckt form eller att läsa eller ladda hem digitalt.

Om Rödor, krak och rokarlar

Hässjningshandboken Rödor, krak och rokarlar, skrevs ursprungligen 1999 av Anja Tengnér och Märta Ohlsson. Den innehåller ett helhetsgrepp om hässjningskonsten som den utförts i Dalarnas län genom tiderna. Allt från en instruktion kring hur du bygger hässjan, utrustning som behövs för utförandet, hur du hässjar upp gräset och tar in det färdiga höet

Läs eller ladda ner den digitala varianten här:
Rödor, krak och rokarlar Länk till annan webbplats.

Eller skicka in din beställning till:

landsbygd.dalarna@lansstyrelsen.se


Projektet Ett rikt odlingslandskap står för tryckkostnad och du betalar portokostnaden för att få skriften skickad till dig, eller om du hellre vill hämta den på Länsstyrelsen i Dalarnas län, Falun.

Landsbygdsnytt

Tidskriften Landsbygdsnytt produceras gemensamt av länsstyrelserna i Dalarnas och Gävleborgs län och kommer ut tre gånger per år.

Ta del av de senaste numren och anmäl dig för prenumeration på vår webbplats:

Landsbygdsnytt Länk till annan webbplats.

Årets ängsbrukare

Länsstyrelsen har sedan 2011 delat ut pris till någon eller några, föreningar eller privatpersoner som genom sitt engagemang för skötsel av något av det artrikaste vi har i vårt land – ängarna!

Slåtterängarna är en del av vårt kulturarv och har ett stort biologiskt värde, dessvärre är det en av de naturtyper som minskat mycket kraftigt de senaste 100 åren. För att uppmärksamma de som sköter ängar och sporra till fortsatta insatser har Länsstyrelsen delat ut hederspris till Årets ängsbrukare i Dalarna.

Årets ängsbrukare Länk till annan webbplats.

Vad skulle du vilja lära dig mer om?

Vi tar gärna emot förslag aktiviteter med koppling till odlingslandskapet som du skulle vilja att vi anordnade. Det kan vara i form av workshops, minimässor, fältvandringar, kurser eller föreläsningar. Mejla då gärna till oss! Beskriv vad du vill lära dig mer om, förslag på aktiviteter eller om du har synpunkter och kommentarer. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.

Målgrupp

Målgruppen för aktiviteterna är verksamma i jordbruksföretag. Jordbruksföretag är de som på jordbruksmark producerar en jordbruksprodukt eller underhåller jordbruksareal.

Projektet pågår till 2025 och finansieras av EU-medel från Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling inom Landsbygdsprogrammet och den Strategiska planen som är en del av EU:s gemensamma jordbrukspolitik.

När projektet är avslutat ska 146 personer ha tagit del av rådgivning eller deltagit på någon av de aktiviteter som gjorts inom projektet.

EU jordbruksstöd

Kontakt

Enheten för landsbygdsutveckling

Telefon 010-225 00 00

Dela sidan:

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss