Mål för friluftslivet
Länet ska ha ett rikt friluftsliv och naturen ska vara tillgänglig för alla. Det regionala arbetet med friluftsliv samordnas av Länsstyrelsen utifrån de tio nationella målen för friluftsliv. Om aktörer vill genomföra satsningar utifrån friluftsmålen finns det möjlighet att ansöka om flera olika stöd.
Så arbetar vi med friluftsmålen i Dalarna
Nätverk och samverkan kring friluftsliv
I Dalarna finns fler nätverk där frågor om friluftslivet tas upp. Nätverket som berörs av friluftslivsfrågor direkt består av kommuner och ideella organisationer. För att få mer information kring vad som händer kring friluftsliv har Länsstyrelsen ett nyhetsbrev kring friluftsliv ”Friluftsliv i Dalarna”. Läs mer om det i fliken nedan.
Ett annat nätverk där ibland friluftslivsfrågor hanteras är Dalarnas naturvårdsråd. Läs mer om det här.
Länsstyrelsens samordnare anordnar möten med utgångspunkt kring friluftsliv. Regional tankesmedja är ett återkommande event (läs mer under möten nedan). 2017 startade ett nätverk kring vandringsleder i länet. Det är Visit Dalarna och Länsstyrelsen som gemensamt driver det projektet.
Friluftsliv för allmänheten
Var finns Dalarnas finaste naturreservat? I vilka naturreservat kan jag ta mig fram med rullstol? Vad står det i allemansrätten? Finns det stugor att hyra i naturreservaten? Alla dessa frågor och mer därtill får du svar på om du följer länken nedan.
För att inspirera och sprida information så kommer ett antal temamöten hållas digitalt, via Skype.
Missar du ett möte så finns inspelning och presentation att få via gittan.matsson@lansstyrelsen.se.
Friluftsliv i Dalarna argument o statistik
Powerpoint, 40 mb, skickas på begäran
Friluftsliv och folkhälsa
Powerpoint 5 mb, skickas på begäran
Här presenterar vi alla möten, konferenser och liknande som har genomförts och kommer att genomföras i arbetet med Sveriges friluftslivsmål.
Oktober 2018 - Regional tankesmedja för friluftslivet
Temat på detta möte var grön fysisk planering och tätortsnära natur.
Se programmet här Pdf, 266.1 kB, öppnas i nytt fönster.
Presentationerna som visades under dagen:
Länsstyrelsen - Välkommen, inledning mm Pdf, 659.8 kB, öppnas i nytt fönster.
Falu kommun - Friluftsliv i ett annorlunda område, Myran Pdf, 3.4 MB, öppnas i nytt fönster.
Falu kommun Sociala värden lugnets naturreservat Pdf, 34 MB, öppnas i nytt fönster. (Obs 35 MB)
Vansbro- exempel Skamsberget nya tomter nära naturen Pdf, 1.5 MB, öppnas i nytt fönster.
November 2017 - Workshop om vandringsleder.
Läs mer om vandringslyftet på Visit Dalarnas webbplats Länk till annan webbplats.
Oktober 2017 - Regional tankesmedja för friluftsliv
Under hösten 2017 genomfördes den första regionala tankesmedjan för friluftsliv. På detta möte var temat samordning och samverkan. Det handlade bland annat om hur olika aktörer kan samverka om cykel- och vandringsleder, samverkan mellan olika företagare och goda exempel på projekt där samverkan var den röda tråden.
Det finns många goda exempel på projekt som genomförts eller pågår i länet. En del har fått medel från LONA, andra har finansierat projekten själva eller fått medel från annat håll.
Länk till LONA-registret där du kan söka på alla landets projekt
Några goda exempel från länet har vi listat här.
Goda exempel på projekt i länet
Avesta
Älvpromenaden - vandringsled i centrala stan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Falun/Borlänge
Runn-Is - skridskobanor på Runn mellan Falun och Ornäs Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Malung-Sälen
Biking Dalarnas sida om all slags cykling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länsstyrelsens friluftslivssamordnare skickar med jämna mellanrum ut ett nyhetsbrev till alla som vill följa arbetet med friluftslivsuppdraget.
Här kan du prenumerera och läsa nyhetsbrev från Friluftsliv i Dalarna.
Varför är friluftsliv viktigt?
Friluftsliv ger oss hälsa, förståelse för naturen och regional utveckling. Kontakt med naturen är bra för både den fysiska och psykiska hälsan. Tillgången till friluftsliv är därför värdefull både för den enskilda människan och för samhället i stort.
Friluftslivet stärker den svenska ekonomin och skapar arbetstillfällen i hela landet, framförallt inom naturturism.
Vad är friluftsliv för Länsstyrelsen?
Med friluftsliv menar vi vistelse utomhus i natur- och kulturlandskapet för välbefinnande och naturupplevelser utan krav på tävling.
Tio nationella mål för friluftslivet
Sverige har tio nationella mål för friluftslivet. Kommuner, myndigheter och andra aktörer kan ta stöd i de nationella målen för att planera och arbeta för friluftsliv. Naturvårdsverket står för nationell samordning av arbetet med friluftslivsmålen.
Sveriges friluftsmål på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats.
På Naturvårdsverkets webbplats finns detaljerad information om målen:
1. Tillgänglig natur för alla Länk till annan webbplats.
2. Starkt engagemang och samverkan Länk till annan webbplats.
3. Allemansrätten Länk till annan webbplats.
4. Tillgång till natur för friluftsliv Länk till annan webbplats.
5. Attraktiv tätortsnära natur Länk till annan webbplats.
6. Hållbar regional tillväxt och landsbygdsutveckling Länk till annan webbplats.
7. Skyddade områden som resurs för friluftslivet Länk till annan webbplats.
8. Ett rikt friluftsliv i skolan Länk till annan webbplats.
Länsstyrelsen samordnar arbetet regionalt
Länsstyrelsens uppdrag är att leda och samordna arbetet i länet. De nationella målen för friluftsliv vägleder oss i arbetet.
Friluftslivet är variationsrikt och har beröringspunkter med arbetet med samhällsplanering, folkhälsa, skola, vård och omsorg, kultur, naturvård och miljö samt regional och lokal utveckling. Många myndigheter behöver därför samverka om friluftslivet.
Friluftsliv bedrivs till stora delar oorganiserat men det finns också många föreningar, skolor och företag som organiserar friluftslivsaktiviteter. Ofta sker friluftslivet på annans mark med stöd av allemansrätten.
Länsstyrelsen samarbetar och har dialog med regionen, kommunerna, Skogsstyrelsen, föreningar, företag, markägare och andra aktörer i länet som arbetar med och berörs av friluftsliv.
Information för dig som är verksam inom friluftsliv
Länsstyrelsen har flera olika uppdrag som knyter an till friluftsliv. För att underlätta för dig som är verksam inom friluftsliv finns här länkar till andra områden med koppling till ämnet.
För dig som arbetar med samhällsplanering och friluftsliv
Planeringsunderlag, riksintressen för friluftsliv, sammanfattande redogörelse med mera
För dig som arbetar med naturturism
Friluftsliv i länet, informationsmaterial om besöksmål
Föreskrifter för allmänheten i skyddade områden finns under varje reservat och fullständiga föreskrifter finns i beslutet. I föreskrifterna kan finnas inskränkningar för organiserad verksamhet.
Sök naturreservat under fliken Besöksmål
Om du behöver söka dispens eller tillstånd för aktiviteter och ingrepp i natur
Om din verksamhet är i vattenområden kan du behöva tillstånd eller anmäla vattenverksamhet
För dig som söker information om fiske
För dig som söker information om jakt
Bidrag och stöd för arbete med friluftsliv
Det finns olika möjligheter att finansiera satsningar inom friluftsliv. Det finns till exempel statliga bidrag, EU-stöd och utlysningar från myndigheter, kommuner, organisationer, stiftelser, företag med flera. Länsstyrelsen hanterar flera typer av stöd som olika aktörer kan söka för att genomföra satsningar som bidrar till friluftslivsmålen.
Lokala naturvårdsinsatser (LONA)
Lokala naturvårdssatsningen (LONA) ger möjlighet för kommuner, och i förlängningen föreningar och privatpersoner, att få statligt bidrag på 50 procent, för att genomföra projekt till nytta för naturvård, friluftsliv och folkhälsa. Det går att få stöd för att till exempel ta fram friluftsplaner, kartlägga friluftsvärden, anläggningar som spänger, stigar eller fågeltorn eller för kunskapsspridning, till exempel guidningar, broschyrer och informationstavlor.
Integration
Friluftsliv kan bidra till att skapa mötesplatser, bidra till kunskaper om natur och hållbar utveckling. Naturbruk och besöksnäring kan också vara ett första steg in på arbetsmarknaden för nyanlända.
Kulturhistoriska miljöer
Du kan söka bidrag från Länsstyrelsen om du vårdar en kulturmiljö på ett sådant sätt att den bevaras för framtiden eller om du gör den mer tillgänglig och användbar för alla. Detta kan kopplas ihop med friluftslivsintressen då många uppskattar att besöka kulturhistoriskt intressanta miljöer.
Vykort om allemansrätten till skolklasser
Låt eleverna skriva vykort för att lära om allemansrätten. Med vykorten kommer en lärarhandledning om allemansrätten. Så länge lagret räcker så skickar vi vykort till skolklasser i Dalarna. Vi står inte för portot till vykorten.

Pedagogiskt friluftsnätverk Dalarna
Alla som är intresserade av det nationella friluftsmålet Ett rikt friluftsliv i skolan är välkomna att anmäla sig till nätverket. Medlemmarna inbjuds till webbmöte en gång i månaden där vi delar kunskap och byter erfarenheter om utomhuspedagogik och friluftsliv i skolan.
Vill du vara med så skicka en e-post till Gittan Matsson nedan, skriv gärna var du jobbar och eventuellt vilket ämne och vilket stadium du är lärare i.
