Greppa Näringen
Länsstyrelsen i Dalarnas län driver kompetensutvecklingsprojektet ”Greppa Näringen” för att minska jordbrukets miljöbelastning samtidigt som jordbruksföretagen blir mer effektiva och minskar sina kostnader.
Rådgivning och kompetensutveckling inom Greppa Näringen syftar till att bidra till att miljökvalitetsmålen nås. De mål som i första hand berörs är:
- Ingen övergödning
- Giftfri miljö
- Begränsad klimatpåverkan
- Ett rikt odlingslandskap.
Förutom miljökvalitetsmålen ska Greppa Näringen bidra till att övergripande mål för EU:s gemensamma jordbrukspolitik nås. Målen i den Strategiska planen är:
- Främja en smart, konkurrenskraftig, motståndskraftig och diversifierad jordbrukssektor som garanterar livsmedelsförsörjningen.
- Stödja miljövård och klimatåtgärder och bidra till EU:s mål om miljö- och klimat.
- Förbättra den socioekonomiska strukturen i landsbygdsområden.
Greppa Näringen bidrar också till att målen i Sveriges livsmedelsstrategi kan nås. Målet i livsmedelsstrategin är att:
- öka produktion av livsmedel samtidigt som relevanta miljömål nås.
Projektet pågår mellan 2024–2025 och finansieras av EU-medel från Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling inom den Strategiska planen som är en del av EU:s gemensamma jordbrukspolitik.
Målgrupp
Målgrupp för gruppaktiviteter är alla lantbrukare, trädgårdsföretagare, hästföretagare oavsett areal och antal djur.
För rådgivningen är målgruppen lantbruksföretag, hästföretag med 50 hektar mark och eller 15 djurenheter eller 10 hästar. Även grönsaksproducenter med mindre än 50 hektar mark kan få rådgivning.
Varför ska jag gå med i Greppa Näringen?
Greppa Näringen är ett rådgivningsprojekt som kan hjälpa dig med tips och råd och en analys av hur miljöpåverkan på ditt företag kan minskas på ett kostnadseffektivt sätt.
Rådgivningen är frivillig och i de flesta fall kostnadsfri för dig. Det är du och rådgivaren som kommer överens inom vilka områden du vill ha rådgivning. Med hjälp av olika nyckeltal får du en bra uppfattning om hur olika åtgärder kan leda till ökat utnyttjande av gårdens resurser och därmed bidra till både sänkta kostnader, ökad lönsamhet samt mindre förluster till miljön.
Rådgivning
Länsstyrelsen i Dalarnas län har upphandlat rådgivningen inom Greppa Näringen. Vill du ha enskild rådgivning inom Greppa Näringen? Kontakta oss på Länsstyrelsen. Du kan också läsa mer om vilken rådgivning som finns i Dalarna via webbplatsen Greppa.
Rådgivning, webbplats Greppa Länk till annan webbplats.
Kompetensutveckling
Utöver rådgivningen genomför Länsstyrelsen i Dalarnas län kurser, fältbesök och informationsinsatser inom Greppa Näringen. Kurserna syftar till att minska jordbrukets miljöpåverkan samtidigt som lantbruksföretagen blir mer effektiva och minskar sina kostnader.
Aktiviteterna annonseras i Länsstyrelsen i Dalarnas läns kalender:
Mer information om projektet hittar du på Greppa Näringens webbplats greppa.nu.
Webbplats Greppa Länk till annan webbplats.
Här hittar du även beräkningsverktyg för växtnäringsbalanser, intressant läsning kopplat till lantbruket och broschyrer inom flera områden.
Resultat
När projektet är genomfört ska cirka 90 personer fått rådgivning eller deltagit på någon av de cirka 20 aktiviteter som projektet planerar att genomföra.
Länsstyrelsen i Dalarnas län driver kompetensutvecklingsprojektet ”Greppa näringen” för att minska jordbrukets miljöbelastning samtidigt som jordbruksföretagen blir mer effektiva och minskar sina kostnader.
Rådgivning och kompetensutveckling inom Greppa Näringen syftar till att bidra till att miljökvalitetsmålen nås. De mål som i första hand berörs är:
- Ingen övergödning
- Giftfri miljö
- Begränsad klimatpåverkan
- Ett rikt odlingslandskap
Förutom miljökvalitetsmålen ska Greppa Näringen bidra till att övergripande mål för EU:s gemensamma jordbrukspolitik nås. Målen i Landsbygdsprogrammet är:
- Hållbar utveckling
- Miljö
- innovation
Greppa Näringen bidrar också till att målen i Sveriges livsmedelsstrategi kan nås. Målet i strategin är att öka produktion av livsmedel samtidigt som relevanta miljömål nås.
Projektet pågår mellan 2016–2023 och finansieras av EU-medel från Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling inom Landsbygdsprogrammet som är en del av EUs gemensamma jordbrukspolitik.
Målgrupp
Målgrupp för gruppaktiviteter är alla lantbrukare och eller trädgårdsföretagare oavsett areal och antal djur.
För rådgivningen är målgruppen lantbruksföretag med 50 hektar mark och eller 25 djurenheter. Även grönsaksproducenter med mindre än 50 hektar mark kan få rådgivning.
Varför ska jag gå med i Greppa Näringen?
Greppa Näringen är ett rådgivningsprojekt som kan hjälpa dig med tips och råd och en analys av hur miljöpåverkan på ditt företag kan minskas på ett kostnadseffektivt sätt. Rådgivningen är frivillig och i de flesta fall kostnadsfri för dig. Det är du och rådgivaren som kommer överens inom vilka områden du vill ha rådgivning. Med hjälp av olika nyckeltal får du en bra uppfattning om hur olika åtgärder kan leda till ökat utnyttjande av gårdens resurser och därmed bidra till både sänkta kostnader, ökad lönsamhet och mindre förluster till miljön.
Rådgivning
Länsstyrelsen i Dalarnas län har upphandlat rådgivningen inom Greppa Näringen. Vill du ha enskild rådgivning inom Greppa näringen kontakta oss på Länsstyrelsen. Du kan också läsa mer om vilken rådgivning som finns i Dalarna via:
Rådgivning, webbplats Greppa Länk till annan webbplats.
Kompetensutveckling
Utöver rådgivningen så genomför Länsstyrelsen i Dalarnas län kurser, fältbesök och informationsinsatser inom Greppa näringen. Kurserna syftar till att minska jordbrukets miljöpåverkan samtidigt som lantbruksföretagen blir mer effektiva och minskar sina kostnader.
Aktiviteterna annonseras i Länsstyrelsen i Dalarnas läns kalender:
Mer information om Greppa näringen hittar du på Greppa näringens webbplats.
Webbplats Greppa Länk till annan webbplats.
Här hittar du även beräkningsverktyg för växtnäringsbalanser, mycket intressant läsning kopplat till lantbruket och broschyrer inom flera områden.
Resultat
När projektet är genomfört ska rådgivningen och övrig kompetensutveckling inom projektet nått cirka 500 deltagare.