Mer lokal mat i offentliga kök
Vi vill se en ökning av lokalproducerad mat i länets offentliga kök. Därför stöttar vi länets kommuner och mindre producenter i arbetet med livsmedelsupphandlingar. Vi erbjuder kostnadsfri hjälp och rådgivning till både producenter och kommuner.
Lagen om offentlig upphandling
Offentliga upphandlingar är en ständigt pågående process från planering, genomförande och utvärdering. En livsmedelsupphandling innebär oftast ett avtal som gäller i 2+2 år. Arbetet styrs av Lagen om offentlig Upphandling (LOU) och regelverket är gemensamt inom EU.
Läs mer om processen på upphandlingsmyndighetens webbplats
Viktigt att ställa rätt krav
Syftet med upphandlingsreglerna är att myndigheter ska använda offentliga medel på bästa sätt och att leverantörerna ska få en möjlighet att tävla på lika villkor. Detta innebär till exempel att det inte är tillåtet att ställa krav på ett visst ursprung, men det är tillåtet att ställa krav på en kvalité.
Exempel på hur du kan ställa krav finns också på upphandlingsmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats. (gå in på den gröna fliken som heter "Kriterie-wizard")
Andel svenskt och ekologiskt
Det finns inte någon bestämd definition av vad som är lokalproducerat, därmed är det svårt att mäta andelen lokalproducerat som serveras i länets offentliga kök. Däremot går det att mäta andelen svenskt och ekologiskt. Några gånger om året skickar vi ut en efterfrågan om andelen svenskt och ekologiskt till samtliga 49 kommuner i Västra Götaland. Svarsfrekvensen kan variera men inrapporteringen visar på väldigt höga och imponerande siffror.
Statistik över andel svenskt kött Pdf, 205.7 kB, öppnas i nytt fönster.
Kostnadsfri skollunch
Sverige och Finland är de enda länderna i världen som erbjuder alla elever i grundskolan kostnadsfri skollunch oberoende av föräldrarnas inkomst. Sedan 2011 är det inskrivet i skollagen att maten som serveras i grundskolan ska vara både avgiftsfri och näringsriktig.
Läs mer om offentliga måltider på Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Vildsvinskött till offentliga kök
I december 2020 tog vi kontakt med de vilthanteringsanläggningar som vi har i länet. Av de 38 stycken som finna i länet så fick vi kontakt med 27 stycken. Av de svarade 5 stycken att de redan säljer till offentliga kök, men 21 stycken är intresserade av att sälja dit om efterfrågan finns. Är du nyfiken på att veta mera så läs gärna rapporten.
Årets kökshjälte
Varje dag görs ett fantastiskt arbete ute i våra offentliga kök i länet. Med priset Årets kökshjälte vill Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen uppmärksamma allt bra arbete som görs. Vi vill också uppmärksamma de eldsjälar som kämpar med begränsad budget. På sikt leder det till att det lagas mer mat med svenska och lokala livsmedel i skolor, på sjukhus och inom äldreomsorg. De som nomineras är kockar, upphandlare, måltidsutvecklare eller politiker.
Årets kökshjälte 2021
Finalisterna har valts ut och sex av de nominerade har gått vidare i tävlingen Årets kökshjälte 2021. Kommunerna som har gått vidare är Bollebygd, Herrljunga, Hjo, Munkedal, Skövde och Vänersborg. Vi vill lyfta personer som gjort en stor insats för den lokala och svenska maten i offentliga kök samt att uppmuntra till fortsatta insatser.
Ett stort antal fantastiska nomineringar har inkommit och av de sex kommuner som har gått vidare kommer vinnarna att utses. Vinnarna kommer att presenteras den 26 oktober i samband med en lunch på Regionens hus i Göteborg.
I stället för en vinnare tog vi beslut om att göra två underkategorier till Årets kökshjälte 2020: Årets eldsjäl och Årets kommun.
Årets eldsjäl
Motiveringen för Årets eldsjäl, Madelene Enarsson: Madelene har ett brinnande intresse av att knyta kontakter med lokala producenter och livsmedelsföretag. Hon strävar efter att kunna servera närproducerade råvaror efter säsong i alla sina kök. Hon tar också hjälp av lokala producenter för att utbilda sin egen personal.
Årets kommun
Motiveringen för Årets kommun, Lidköping: Nathalie Torstensson, Lennart Jonson och Frida Nilsson arbetar kontinuerligt med att få fler lokala råvaror i de offentliga måltiderna. Genom att samarbeta och våga testa nya metoder hittar de nya vägar för att uppnå mer lokal mat på de offentliga tallrikarna.
Nyhetsbrevet Matlänet
Från hav och jord till kök och bord. Ta del av det senaste inom mat och måltid i vårt län. Matlänet är ett nyhetsbrev med fokus på sex områden: primärproduktion, förädlad mat, handel, offentlig mat, matturism och restaurang.
Nyhetsbrevet ges ut sista torsdagen i varje månad. Kontakta oss om du är intresserad av äldre nummer.
Redaktör: E-post till Lena Björkqvist
-
Matlänets nyhetsbrev mars 2023
-
Matlänets nyhetsbrev februari 2023
-
Matlänets nyhetsbrev januari 2023
-
Matlänets nyhetsbrev november 2022
-
Matlänets nyhetsbrev oktober 2022
-
Matlänets nyhetsbrev september 2022
-
Matlänets nyhetsbrev augusti 2022
-
Matlänets nyhetsbrev Juni 2022
-
Matlänets nyhetsbrev maj 2022
-
Matlänets nyhetsbrev april 2022
Läs mer om lokal mat i offentliga kök
Här hittar du länkar till mer information om lokal mat i offentliga kök:
Lokalproducerat i Väst Länk till annan webbplats.
MÅLTID Sverige Länk till annan webbplats.
Livsmedel, mat och hälsa, Hushållningssällskapet Väst Länk till annan webbplats.
Offentlig upphandling, LRF Länk till annan webbplats.
Livsmedel och gröna näringar, Västra Götalandsregionen Länk till annan webbplats.
Livsmedelsstrategin, Regeringskansliet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hej skolmat, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.
Bonden i skolan Länk till annan webbplats.
Agroväst Länk till annan webbplats.
MATtanken, Landsbygdsnätverket Länk till annan webbplats.
Bondgårdsbesök för skolbarn, Arla Länk till annan webbplats.
Slutrapport för processledning inom offentlig upphandling Pdf, 1 MB, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Pernilla Fischerström
Telefon 010-224 52 84
E-post pernilla.fischerstrom@lansstyrelsen.se