Risk för gräsbrand i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Mer lokal mat i offentliga kök

Vi vill se en ökning av lokalproducerad mat i länets offentliga kök. Därför stöttar vi länets kommuner och mindre producenter i arbetet med livsmedelsupphandlingar. Vi erbjuder kostnadsfri hjälp och rådgivning till både producenter och kommuner.

Lagen om offentlig upphandling

Offentliga upphandlingar är en ständigt pågående process från planering, genomförande och utvärdering. En livsmedelsupphandling innebär oftast ett avtal som gäller i 2+2 år. Arbetet styrs av Lagen om offentlig Upphandling (LOU) och regelverket är gemensamt inom EU.

Läs mer om processen på upphandlingsmyndighetens webbplats

Viktigt att ställa rätt krav

Syftet med upphandlingsreglerna är att myndigheter ska använda offentliga medel på bästa sätt och att leverantörerna ska få en möjlighet att tävla på lika villkor. Detta innebär till exempel att det inte är tillåtet att ställa krav på ett visst ursprung, men det är tillåtet att ställa krav på en kvalité.

Exempel på hur du kan ställa krav finns också på upphandlingsmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats. (gå in på den gröna fliken som heter "Kriterie-wizard")

Andel svenskt och ekologiskt

Det finns inte någon bestämd definition av vad som är lokalproducerat, därmed är det svårt att mäta andelen lokalproducerat som serveras i länets offentliga kök. Däremot går det att mäta andelen svenskt och ekologiskt. Några gånger om året skickar vi ut en efterfrågan om andelen svenskt och ekologiskt till samtliga 49 kommuner i Västra Götaland. Svarsfrekvensen kan variera men inrapporteringen visar på väldigt höga och imponerande siffror.

Statistik över andel svenskt kött Pdf, 205.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Kostnadsfri skollunch

Sverige och Finland är de enda länderna i världen som erbjuder alla elever i grundskolan kostnadsfri skollunch oberoende av föräldrarnas inkomst. Sedan 2011 är det inskrivet i skollagen att maten som serveras i grundskolan ska vara både avgiftsfri och näringsriktig.

Läs mer om offentliga måltider på Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Besök även Skolmatsakademins webbplats, ett kunskapsnätverk inom Västra Götaland Länk till annan webbplats.

Vildsvinskött till offentliga kök

I december 2020 tog vi kontakt med de vilthanteringsanläggningar som vi har i länet. Av de 38 stycken som finna i länet så fick vi kontakt med 27 stycken. Av de svarade 5 stycken att de redan säljer till offentliga kök, men 21 stycken är intresserade av att sälja dit om efterfrågan finns. Är du nyfiken på att veta mera så läs gärna rapporten.

Vildsvinskött i Västra Götaland Pdf, 229.8 kB.

Årets kökshjälte

Varje dag görs ett fantastiskt arbete ute i våra offentliga kök i länet. Med priset Årets kökshjälte vill Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen uppmärksamma allt bra arbete som görs. Vi vill också uppmärksamma de eldsjälar som kämpar med begränsad budget. På sikt leder det till att det lagas mer mat med svenska och lokala livsmedel i skolor, på sjukhus och inom äldreomsorg. De som nomineras är kockar, upphandlare, måltidsutvecklare eller politiker.

Årets kökshjälte 2021

Finalisterna har valts ut och sex av de nominerade har gått vidare i tävlingen Årets kökshjälte 2021. Kommunerna som har gått vidare är Bollebygd, Herrljunga, Hjo, Munkedal, Skövde och Vänersborg. Vi vill lyfta personer som gjort en stor insats för den lokala och svenska maten i offentliga kök samt att uppmuntra till fortsatta insatser.

Ett stort antal fantastiska nomineringar har inkommit och av de sex kommuner som har gått vidare kommer vinnarna att utses. Vinnarna kommer att presenteras den 26 oktober i samband med en lunch på Regionens hus i Göteborg.

I stället för en vinnare tog vi beslut om att göra två underkategorier till Årets kökshjälte 2020: Årets eldsjäl och Årets kommun.

Årets eldsjäl

Motiveringen för Årets eldsjäl, Madelene Enarsson: Madelene har ett brinnande intresse av att knyta kontakter med lokala producenter och livsmedelsföretag. Hon strävar efter att kunna servera närproducerade råvaror efter säsong i alla sina kök. Hon tar också hjälp av lokala producenter för att utbilda sin egen personal.

Årets kommun

Motiveringen för Årets kommun, Lidköping: Nathalie Torstensson, Lennart Jonson och Frida Nilsson arbetar kontinuerligt med att få fler lokala råvaror i de offentliga måltiderna. Genom att samarbeta och våga testa nya metoder hittar de nya vägar för att uppnå mer lokal mat på de offentliga tallrikarna.

Vinnarna i Årets kökshjälte 2020, Länsstyrelsen Västra Götaland (mynewsdesk.com) Länk till annan webbplats.

Nyhetsbrevet Matlänet

Från hav och jord till kök och bord. Ta del av det senaste inom mat och måltid i vårt län. Matlänet är ett nyhetsbrev med fokus på sex områden: primärproduktion, förädlad mat, handel, offentlig mat, matturism och restaurang.

Nyhetsbrevet ges ut sista torsdagen i varje månad. Kontakta oss om du är intresserad av äldre nummer.

Redaktör: E-post till Lena Björkqvist

Kontakt

Pernilla Fischerström
Telefon 010-224 52 84
E-post pernilla.fischerstrom@lansstyrelsen.se

Kontakt