Mer lokal mat i offentliga kök

Vi vill se en ökning av lokalproducerad mat i länets offentliga kök. Därför stöttar vi länets kommuner och mindre producenter i arbetet med livsmedelsupphandlingar. Vi erbjuder kostnadsfri hjälp och rådgivning till både producenter och kommuner.

Lagen om offentlig upphandling

Offentliga upphandlingar är en ständigt pågående process från planering, genomförande och utvärdering. En livsmedelsupphandling innebär oftast ett avtal som gäller i 2+2 år. Arbetet styrs av Lagen om offentlig Upphandling (LOU) och regelverket är gemensamt inom EU.

Läs mer om processen på Upphandlingsmyndighetens webbplats

Viktigt att ställa rätt krav

Syftet med upphandlingsreglerna är att myndigheter ska använda offentliga medel på bästa sätt och att leverantörerna ska få en möjlighet att tävla på lika villkor. Detta innebär till exempel att det inte är tillåtet att ställa krav på ett visst ursprung, men det är tillåtet att ställa krav på en kvalité.

Exempel på hur du kan ställa krav finns också på Upphandlingsmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Andel svenskt och ekologiskt

Det finns inte någon bestämd definition av vad som är lokalproducerat, därmed är det svårt att mäta andelen lokalproducerat som serveras i länets offentliga kök. Däremot går det att mäta andelen svenskt och ekologiskt. Några gånger om året skickar vi ut en efterfrågan om andelen svenskt och ekologiskt till samtliga 49 kommuner i Västra Götaland. Svarsfrekvensen kan variera men inrapporteringen visar på väldigt höga och imponerande siffror.

Statistik över andel svenskt kött Pdf, 196.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Kostnadsfri skollunch

Sverige och Finland är de enda länderna i världen som erbjuder alla elever i grundskolan kostnadsfri skollunch oberoende av föräldrarnas inkomst. Sedan 2011 är det inskrivet i skollagen att maten som serveras i grundskolan ska vara både avgiftsfri och näringsriktig.

Läs mer om offentliga måltider, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Besök även Skolmatsakademins webbplats, ett kunskapsnätverk inom Västra Götaland (vgregion.se) Länk till annan webbplats.

Vildsvinskött till offentliga kök

I december 2020 tog vi kontakt med de vilthanteringsanläggningar som vi har i länet. Av de 38 stycken som finna i länet så fick vi kontakt med 27 stycken. Av de svarade 5 stycken att de redan säljer till offentliga kök, men 21 stycken är intresserade av att sälja dit om efterfrågan finns. Är du nyfiken på att veta mera så läs gärna rapporten.

Vildsvinskött i Västra Götaland Pdf, 229.8 kB.

Årets kökshjälte

Varje dag görs ett fantastiskt arbete ute i våra offentliga kök i länet. Med priset Årets kökshjälte vill Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen uppmärksamma allt bra arbete som görs. Vi vill också uppmärksamma de eldsjälar som kämpar med begränsad budget. På sikt leder det till att det lagas mer mat med svenska och lokala livsmedel i skolor, på sjukhus och inom äldreomsorg. De som nomineras är kockar, upphandlare, måltidsutvecklare eller politiker.

Karin Hermansson från Stenungsunds kommun blev vinnare i kategorin Årets eldsjäl och Vänersborg blev vald till Årets kommun.

Motiveringen för Årets eldsjäl, Karin Hermansson: För Karins engagemang, värme och otroliga kompetens att sprida matglädje till våra barn under några av deras första år i livet. Hon har öppnat upp deras ögon för nya smaker och lokala rätter. Karin var den första i Sverige som använde sjöpung i skolan. Men annars är hon en strålande glädjespridare och barnen älskar att besöka skolans matsal med lokala råvaror. Hon är fantastisk! Hon håller sig ständigt uppdaterad, intresserad och framme i sammanhang vad gäller lokalt producerade råvaror både i tjänsten och privat. Karin andas och lever med mat och utvecklandet kring detta och då helst ekologiskt och närproducerat. Karin jobbar också för att på ett lekfullt sätt intressera barnen för maten de äter, både vad och hur.


Motiveringen för Årets kommun, Vänersborg: Anna-Karin Svensson har tillsammans med sin kollegor Lars Nellbro och Gun-Britt Reteike arbetat målmedvetet för att möjliggöra för kommunen att handla så närproducerade livsmedel som möjligt. Detta med mod och envishet. Genom upphandlingen kan de offentliga köken på ett enkelt sätt handla närproducerat med fokus på kvalitet och smak samtidigt som klimatpåverkan minskas och det regionala näringslivet gynnas. Genom detta stärks också kommunens förmåga att klara livsmedelsförsörjningen.

Övriga kommuner som var nominerade var Bengtsfors, Hjo, Kungälv, Mellerud, Orust, Skövde, Tjörn och Ulricehamn.

Vinnarna i Årets kökshjälte 2023 i Västra Götalands offentliga kök, Länsstyrelsen Västra Götaland via Mynewsdesk Länk till annan webbplats.

Gunilla Martinsson från Munkedals kommun blev vinnare i kategorin Årets eldsjäl. Och Skövde blev vald till Årets kommun. Vinnarna presenterades på en lunch på Regionens hus i Göteborg den 26 oktober 2021.


– Precis som förra året har vi delat ut pris i två kategorier, Årets eldsjäl och Årets kommun, säger Pernilla Fischerström, processledare på Länsstyrelsen Västra Götaland. Varje dag görs ett fantastiskt arbete ute i våra offentliga kök i länet. Vi vill uppmärksamma dessa eldsjälar som kämpar med begränsad budget.
De som har nominerats är kockar, upphandlare, måltidsutvecklare eller politiker. Ett stort antal nomineringar kom in och bland de sex kommuner som gick vidare har vi utsett vinnarna.


-De här utnämningarna är viktiga för att visa på arbetet med att främja livsmedelsproduktionen i Västra Götaland genom att öka efterfrågan. Kommunernas insatser behövs verkligen och på sikt hoppas vi att det leder det till att det lagas mer mat med lokala livsmedel i skolor, på sjukhus och inom äldreomsorg, säger Ulf Eriksson (C ), ordförande i styrelsen för Västra Götalandsregionens naturbruksgymnasier. Då kan fler få upp ögonen för att det är betydelsefullt var och hur maten har producerats.


Motiveringen för Årets eldsjäl, Gunilla Martinsson: Gunilla är enormt engagerad och lyckas utveckla starka förebilder inom hela sin personal. Tillsammans sprider de kunskap och inspiration till andra kommuner i hela Sverige. De har tagit fram ett helt fantastiskt koncept med lokala leverantörer som uppskattas av matgäster och deras anhöriga i hela kommunen.


Motiveringen för Årets kommun, Skövde: Politiker, kockar och måltidsutvecklare är mycket måna om att värna svenskt lantbruk och svensk livsmedelsförädling. Måltidsavdelningens sätt att informera bidrar till att barn och elever påverkar sina familjer att välja mer lokalproducerat och svenskt även hemma. Detta är bra för det lokala näringslivet, klimat, miljö och inte minst för folkhälsan.


Övriga kommuner som gick vidare och som också var närvarande på lunchen var Bollebygd, Herrljunga, Hjo och Vänersborg.

I stället för en vinnare tog vi beslut om att göra två underkategorier till Årets kökshjälte 2020: Årets eldsjäl och Årets kommun.

Årets eldsjäl

Motiveringen för Årets eldsjäl, Madelene Enarsson: Madelene har ett brinnande intresse av att knyta kontakter med lokala producenter och livsmedelsföretag. Hon strävar efter att kunna servera närproducerade råvaror efter säsong i alla sina kök. Hon tar också hjälp av lokala producenter för att utbilda sin egen personal.

Årets kommun

Motiveringen för Årets kommun, Lidköping: Nathalie Torstensson, Lennart Jonson och Frida Nilsson arbetar kontinuerligt med att få fler lokala råvaror i de offentliga måltiderna. Genom att samarbeta och våga testa nya metoder hittar de nya vägar för att uppnå mer lokal mat på de offentliga tallrikarna.

Vinnarna i Årets kökshjälte 2020, Länsstyrelsen Västra Götaland via Mynewsdesk. Länk till annan webbplats.

Nyhetsbrevet Matlänet

Från hav och jord till kök och bord. Ta del av det senaste inom mat och måltid i vårt län. Matlänet är ett nyhetsbrev med fokus på sex områden: primärproduktion, förädlad mat, handel, offentlig mat, matturism och restaurang.

Nyhetsbrevet ges ut sista torsdagen i varje månad. Kontakta oss om du är intresserad av äldre nummer.

Redaktör: E-post till Lena Björkqvist

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss