Naturen i skyddade områden behöver ibland olika former av skötsel för att de höga naturvärdena ska kunna finnas kvar och utvecklas. Länsstyrelsen sköter om många naturreservat och nationalparker, men ansvaret kan också ligga på en kommun, en stiftelse eller annan organisation.
I vissa skyddade områden tar vi hand om naturen med aktiva åtgärder, till exempel genom att röja sly, låta djur beta, lägga igen diken eller slå slåtterängar. I andra områden utför vi naturvårdsbränning för att gynna olika arter. I många områden får naturen sköta sig själv, utan inblandning av människan.
Den som planerar och utför skötseln av ett område kallas för förvaltare. För varje område finns det en skötsel- eller bevarandeplan som förvaltaren utgår ifrån.
För att göra områdena tillgängliga för dig som besökare anlägger och underhåller förvaltaren anordningar på utvalda platser för att göra besöket lättare. Det kan till exempel handla om informationstavlor, fågeltorn, parkeringsplatser och stigar.
Kontakta länsstyrelsen om du upptäcker skador i naturen, eller om du stöter på en anordning som är trasig eller förstörd.
Är området även ett Natura 2000-område finns dessutom en särskild bevarandeplan för Natura 2000-värdena som också styr områdets skötsel. Skötselplaner för naturreservat hittar du på respektive naturreservats egen sida.
Förvaltningen av länets naturreservat utgår från vår regionala strategi Värna Vårda Visa i Örebro län, med prioriterade mål och åtgärder för hur länets naturreservat ska skötas och utvecklas.
Värna vårda visa 2012-2020 (pdf)
Graden av tillgänglighet och mängden anordningar varierar stort mellan reservaten beroende på vilken nivå respektive reservat har fått i Länsstyrelsens nivåläggningsplan. Nivå 1 innebär inga eller få anordningar för besökare, medan nivå 5 är har flera anordningar samt anpassningar för personer med funktionsnedsättningar. Nivåerna 2-4 rangordnar sig däremellan med fler anordningar ju högre siffra.
Varje år redovisar Länsstyrelsen till Naturvårdsverket vad pengarna vi fått använts till inom skötsel och förvaltning av länets skyddade naturområden.
Här kan du läsa mer om vad Länsstyrelsen använder pengarna till och vem som har hand om skötsel och förvaltning av länets skyddade naturområden.
De flesta av Örebro läns skyddade områden, såsom nationalparker, naturreservat, Natura 2000-områden och naturminnen, förvaltas av Länsstyrelsen. I några naturreservat har Region Örebro förvaltaransvaret. I de kommunala reservaten har respektive kommun ansvaret.
Arbetet utförs huvudsakligen med ett årligt skötselanslag från Naturvårdsverket och till viss del även med andra sökta projektmedel, som t.ex. EUs LIFE-fond.
Pengarna prioriteras till åtgärder och insatser bland annat utifrån det nivåläggningsdokument som finns för naturreservaten i Örebro län. Verksamhetsberättelserna ger en god bild av vad som hänt under året ute i våra skyddade naturområden.
Pengarna från Naturvårdsverkets skötselanslag används bland annat till:
Åtgärderna ute i reservaten utförs ibland av personal på Länsstyrelsen eller Skogsstyrelsen. Ofta är det dock lokala djurhållare och entreprenörer som utför arbetet enligt avtal. Varje år brukar Länsstyrelsen anlita ett 50-tal entreprenörer för att hjälpa till med skötseln.
Här hittar du verksamhetsberättelser om skötsel och förvaltning av skyddad natur i Örebro län:
2010 års verksamhetsberättelse2011 års verksamhetsberättelse
2012 års verksamhetsberättelse
2013 års verksamhetsberättelse
2014 års verksamhetsberättelse
2015 års verksamhetsberättelse
2016 års verksamhetsberättelse
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.