Vildsvin som livsmedel

Vildsvinen ökar i landet och i länet och orsakar problem för bland annat jord- och skogsbruk. Men den goda tillgången på vildsvin ger också en möjlighet till matproduktion.

Det ska bli lättare för dig som konsument att välja om du vill äta vildsvinskött och det ska bli enklare att ta hand om och sälja köttet. För att det ska bli möjligt samarbetar vi med andra myndigheter, producenter, restauranger, jägarförbund och lantbrukare med flera. En annan viktig orsak till att hålla vildsvinsstammen nere, förutom skadorna som vildsvinen orsakar på jord- och skogsbruk, är att förhindra att den smittsamma sjukdomen afrikansk svinpest (ASF) som just nu sprids i Europa kommer till Sverige. Sjukdomen drabbar vildsvin och tamsvin och medför stort lidande för djur som insjuknar och mycket stora ekonomiska förluster för samhället.

På vår sida om jakt och vilt kan du läsa mer om skador och skyddsjakt samt ta del av aktuell förvaltningsplan

Du kan läsa mer om AFS på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Konsumenternas väg till vildsvin

Konsumenternas väg till vildsvin är ett projekt som går ut på att ta fram tre till fem produkter av vildsvinskött som ska finnas att köpa i butiker. Produkterna tas fram tillsammans med två konsulter, Bergslagsdelikatesser och Delmat. De båda företagen är verksamma i Örebro län. Bergslagsdelikatesser är den enda vilthanteringsanläggningen som just nu är aktiv ut mot konsument och Delmat som är tillverkare av hel och halvfabrikat använder gärna lokala råvaror och experimenterar med nya produkter.

Vi hoppas med projektet och produkterna att nå fler konsumenter och visa möjligheten att äta vildsvinskött. Just nu pågår smakprovning i mindre skala och senare under året kommer en bred smakpanel att vara avsmakare och rådgivare under framtagningen. Lanseringen av produkterna beräknas till hösten 2021.

Projektet finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling i syfte att ge möjlighet till aktörer att arbeta med olika projekt för att öka konsumtionen av vildsvinskött inom ramen för den nationella livsmedelsstrategin.

Så tyckte länsborna om vildsvinskött

Foto på person som tänker med en illustrerad tankebubbla med symboler för vildsvin och mat.

I mars 2021 genomförde Länsstyrelsen i Örebro län, Hushållningssällskapet i Örebro och Agro Örebro en enkät med frågor till konsumenter om vildsvinskött. Syftet var att bättre förstå vilket utgångsläge vi har och hur vi kan bidra till att få mer vildsvinskött på tallriken. Drygt 1 000 personer svarade på enkäten och resultatet visar bland annat att 70 procent vill kunna handla vildsvin i sin lokala butik. Många av dem som svarade på enkäten ville ha tips på tillagning. Vi hade möjlighet att erbjuda restauranger och matinspiratörer stöd för att ta fram, använda och sprida recept på vildsvin. Recepten kommer att publiceras vart efter de tas fram.

Vildsvinsrecept från lokala restauranger och kockar

Receptet är framtaget i samarbeta med Egastronomi och har testats av Victorias provkök.

Foto: Victoria Willén

Ingredienser

Vildsvinskött från baklägg, framlägg och bog, inklusive ben cirka 4–5 kg
Lök 1 kg
Vitlök 20 klyftor
Bacon eller rökt sidfläsk ca 350 g
Spiskummin 20 gram eller ca 0,5 dl
Rökt paprikapulver 20 gram eller ca 0,5 dl
Chiliflaks 5 gram eller ca 1 msk
Salt 80-100 g eller ca 0,7 dl (20 gram/ kg kött)
Svartpeppar 5 gram eller ca 1 msk
Kikomansoja 2 dl
Sweet chili 2 dl
Limejuice 1 dl

Gör så här

  1. Stycka ner köttet från baklägg, framlägg och bog så det passar i din ugnsform. (Att använda karrén är mer klassiskt och går givetvis också bra).
  2. Finhacka löken och vitlöken.
  3. Blanda alla ingredienserna och gnid in i köttet.
  4. Lägg köttet i en ugnsform och täck med folie.
  5. Tillaga i ugn på 80–85 i minst 12 timmar. Kan tillagas upp till 18–20 timmar. Häll några deciliter vatten i formen vid tillagning över 12 timmar.
  6. Plocka köttet rent från ben och blanda det med stekskyn i ugnsformen.

Servera tillsammans med picklad lök, saltgurka och en krämig sallad av kål i ett tortillabröd. Alternativt med ris och grönsaker.

Du hittar mer om hur vi arbetar för en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar och bidrar till fler jobb och hållbar tillväxt i Örebro län i vår regionala handlingsplan:

Mat för hälsa och hållbarhet – handlingsplan för ökad livsmedelsproduktion i Örebro län 2018–2023

Tillsammans för mat, hälsa och hållbarhet i Örebro län!

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

Kontakt