Sunvära kvarn
Sunvära kvarn hörde tidigare till gården Torna i Backa by. Den nuvarande kvarnen flyttades på 1890-talet till Sunvära, där den återuppbyggdes på grunden efter en äldre kvarn från 1866. Sunvära kvarn ligger i Varbergs kommun men även i Falkenbergs kommun finns kvarnar bevarade som uppskattade inslag landskapet
På 1920-talet försågs Sunvära kvarn med vingar för självsegling. Senare kompletterades vindkraften med en råoljemotor och de sista åren en elmotor. Kvarnen drevs kommersiellt fram till 1940-talet, då främst för malning av djurfoder.
1953 köpte den kände hembygdsvännen Ivar Johansson i Björkebo kvarnen, och inredde här sitt första hembygdsmuseum. 1972 överlät han kvarnen till den nybildade Värö-Stråvalla hembygds-förening, som därefter haft ansvaret för den.
Till skillnad från sin sydhalländska kusin, Särdals kvarn (Halmstads kommun), har Sunvärakvarnen ytbeklädnad av stickespån. I övrigt är det samma koncept: stenaltan som grund för en uppåt avsmalnande åttkantig kvarnkropp av trä. Sunvärakvarnen har dock bara tre loft: maleloft, kvarnloft – där hissmekanismen är placerad – och hätta. Invändigt är i stort sett all mekanik bevarad.
Med statligt stöd genomförde hembygdsföreningen 1994-95 en grundlig renovering av spånklädseln, kronhjulsaxeln och den så kallade väderbjörnen. Även det som brukar kallas häckverket justerades, så att vingarna fick en riktig vinkel mot vinden.
Kvarnen står nu åter som ett smycke till glädje för bygdens folk och för alla som susar förbi på motorvägen.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Byggnadsminne enligt Kulturmiljölagen (1988:950) 3 kap 1§.
Serviceinformation
Fakta
Typ av byggnadsminne: Väderkvarn, typen av kvarn kallas holländare
Byggnadsår: 1890-talet, exakt år är ej fastställt
Byggnadsminne förklarat år: 1994
Kommun: Varberg
Hitta hit
Sunvära kvarn, 432 65 Väröbacka.