Björnspillningsinventering
Mellan 21 augusti och 31 oktober 2024 inventerades björnarna i Västerbotten med hjälp av spillningsinsamling.
Insamlingen är nu avslutad
Resultaten väntas bli klara under sommaren 2025 och presenteras på den här sidan. Tack till alla som bidragt till inventeringen. Engagemanget har varit stort och vi har fått in rekordmånga prover, drygt 2000 stycken.
Under sommaren skickade Länsstyrelsen ut kit för insamling till jägare, organisationer, skogsbolag med flera. Kit fanns även att hämta ut på utlämningsställen runt om i länet under inventeringsperioden.
Vad händer med den insamlade spillningen?
Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm analysernar proverna. Utifrån det DNA som finns i spillningen kan de fastställa art, kön och individ. Den informationen används sedan för att beräkna björnstammens storlek.
Eftersom spillning inte kan hittas från alla individer används den så kallade fångst-återfångst-metoden. Metoden bygger på att man räknar upp antalet björnar från de som är funna i det genetiska materialet. På så sätt kan man uppskatta de individer som aldrig hittades och beräkna björnstammens totala storlek. Ju fler björnar som hittas i spillningarna, desto säkrare blir uppskattningen av stammen.
Björninventering 2024 på Naturhistoriska Riksmuseet Länk till annan webbplats.
Inventering av brunbjörn, Naturhistoriska Riksmuseet Länk till annan webbplats.
Karta: inskickade prover
Naturhistoriska Riksmuseets karta Länk till annan webbplats.
Kartan visar var alla prover samlats in. Du kan även se var de befinner sig i lab-processen.
För att se provets streckkodsnummer, för muspekaren över kartmarkeringen. Du kan också söka fram det genom att skriva in det i sökrutan som kommer upp om du klickar på förstoringsglaset.
Björnstammen har minskat kraftigt de senaste åren
En medveten minskning av stammen har gjorts de senaste åren för att få ner antalet björnar i Västerbotten till den nivå som länets Viltförvaltningsdelegation beslutat om.
När resultatet från björninventeringen är färdigt får vi mer information om den minskning som skett de senaste åren.
Inventering av björn görs vart femte år. Första gången den gjordes i Västerbotten var 2004.
Deltagare
Inventeringen är ett samverkansprojekt mellan Länsstyrelsen Västerbotten, Jägareförbundet, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå, Naturhistoriska Riksmuseet, Naturvårdsverket och Skandinaviska björnprojektet.