Skrylle
Skrylle är både en plats för den ambitiösa motionären och för den djur- och naturintresserade barnfamiljen. Här finns många vackra vandringsleder och ett naturum med mängder av aktiviteter för stora och små.
Vidsträckt friluftsområde
Naturreservatet är över 500 hektar stort. I söder sträcker det sig från Dalby hela vägen upp till stenbrottet norr om Skryllegården. I väster är Rögle dammar gräns, medan naturreservatet Måryd och den gamla sockengränsen är grannar i öster. Det har dels bildats för att vara ett friluftsområde, dels för att gynna växter och djur i området. Skryllegården och intilliggande naturum Skrylle är utgångspunkt för såväl motionären som för den naturintresserade.
Skrylles djurliv
I skogen kan man med lite tur uppleva riktiga rådjur, dovhjortar och vildsvin, eller spåren från dom. Kanske hör man hackspetten hacka efter insekter i något träd, eller ser man ormvråk och glada glidflyga över de öppna markerna. Det är tillåtet att plocka bär och svamp. Björnbärsplockning brukar vara populärt under sensommaren.
Skrylleområdets olika naturreservat
Skrylle är bara ett av alla de naturreservat som ingår i ”Skrylleområdet”. De andra reservaten är: Måryd, Gryteskog, Prästaskogen, Hällestad åsar (Prästamöllan & Borelundsåsen), Knivsåsen-Borelund, Billebjer, Dalby Norreskog, Dalby fälad, Rökepipan och nationalparken Dalby Söderskog.
Friluftsliv
I naturum Skrylle finns matnyttig information om naturen. Här får du också många tips och idéer på vad du och barnen kan göra. Utomhus finns dessutom en taktil (inte se men röra) utställning med snidade djur och djurspår. Slingan är 50 meter lång och kantas med rep.
Det finns flera grillplatser och vindskydd i området som man kan boka i receptionen. Här kan man också köpa ved. Skåneleden passerar Skryllegården och naturum (SL2 nord till syd, etapp 13A) och många väljer att utgå härifrån när de påbörjar sin vandring. Några av motionsslingorna är belysta och det finns ett rullstolsanpassat spår på 1,2 kilometer.

Foto: Sofie Persson
Föreskrifter
Inom området gäller särskilda bestämmelser och inskränkningar i allemansrätten. Här är det bland annat förbjudet att
- ha hund okopplad i de delar av reservatet som ligger öster om vägen mellan Dalby och Södra Sandby. I övriga delar av reservatet får du ha hund okopplad under förutsättning att du inte låter hund löpa lös utan tillsyn.
- elda utanför anvisade platser
- rida utanför anvisade vägar eller stigar
- cykla utanför anvisade vägar eller stigar
Du kan läsa de fullständiga föreskrifterna i den utfällbara boxen nedan.
Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att
1 låta hund löpa lös utan tillsyn
2 anordna tävlings- och träningsarrangemang utan godkännande av naturvårdsförvaltaren eller den han satt i sitt ställe
3 göra upp eld annat än på anvisade platser
4 rida och cykla annat än på anvisade vägar eller stigar
5 gräva, borra, mejsla, måla eller eljest skada block, levande eller döda träd, buskar och stubbar
6 på ett störande sätt använda radio, bandspelare eller motsvarande
- medföra ej kopplad hund inom de delar av reservatet som ligger öster om vägen mellan Dalby och Södra Sandby.
Serviceinformation
-
Eldplats
-
Fiske
-
Informationstavla
-
Kollektivtrafik
-
-
Parkering
-
Rast-/vindskydd
-
Rast-/övernattningsstuga
-
Rastplats
-
Ridled
-
Servering
-
Stig
-
Tillgänglighet
-
Toalett
-
Tältplats
-
Vandringsled
Kontakt
Fakta
Bildat: 1993
Storlek: 568 hektar
Kommun: Lund
Förvaltare: Lunds kommun
Skyddstyp: Naturreservat
Hitta via karta
Vägbeskrivning via Google Maps och koordinater (WGS84)
Parkering vid naturum
N 55.692583, E 13.358639
Hitta mig

Viltgömslet Gyltan är en del av naturum Skrylle. Här kan du i skymningen spana efter vildsvin som lockas till platsen genom utfodring.
Illustration: Katarina Månsson
Mer information
Beslut & skötselplan på Naturvårdsverkets webbplats. Klicka på reservatets namn i rutan till vänster. Välj fliken ”Dokumentation” i popup-rutan.
Ta en titt
360-graders foto (Google Maps):
Se naturum Skrylle
Vy över stenbrottet
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.