Dalby fälad no 5
Dalby fälad är ett kommunalt naturreservat som erbjuder en resa tillbaka till forna tiders odlingslandskap. Artrikedomen här är stor och bland annat finns det flera arter av orkidéer.
Artrika betesmarker
Betet har en lång historia i Dalbyområdet. Redan för tusen år sedan började befolkningen låta sina kreatur att beta här. Den långa kontinuiteten i bete har gjort att området fått en särskilt artrik flora. Idag finns det bland annat slåttergubbe, granspira, jungfrulin och svinrot. Flera av arterna är hotade. I Dalby fälads lite blötare delar förekommer det också en del ovanliga växter såsom borstsäv och kattfot. Begreppet fälad är just begrepp som används för att beskriva gamla betesmarker.
Rikkärr med orkidéer
I de betade markerna i reservatet trivs även orkidéerna. Nattviol, majnycklar och göknycklar är några av de arter som finns. Flera av orkidéerna är beroende av så kallade rikkärr. Rikkärren är fuktigare områden som antingen har bete eller som slås med lie där jorden innehåller gott om mineraler.
Fjärilar och fåglar
Den stora mångfalden av växter har också gjort att det finns gott om fjärilsarter. Bland de ovanligare arterna kan bland annat sotnätfjäril och ängsnätfjäril nämnas. Även fåglarna trivs i den lätt buskbeklädda betesmarken. Törnsångare, ärtsångare och hämpling är några av de mest typiska arterna.
Gammal banvall
Dalby fälad innehåller också en gammal banvall. Banvallen finns kvar sedan mitten av 1900-talet när godstrafik kördes genom området. Godstrafiken körde igenom fäladen fram till år 1983.
Friluftsliv
Genom reservatet går både skåneleden (SL2 nord till syd, etapp 13A) och en cykelled. Om du är botaniskt intresserad är det värt att stanna till och spana in blomsterprakten. Nötkreatur betar området så var vaksam! Det finns flertalet parkeringsplatser runt om i Skrylleområdet och närmaste busshållplats är Jonstorpsvägen.
Dalby fälad är ett av många små naturreservat som ligger i Skrylleområdet som har stora friluftslivsmöjligheter med vandrings-, rid- och cykelleder, vindskydd och grillplatser. I Skrylle finns även naturum Skrylle och Skryllegården med restaurang, samt den angränsande nationalparken Dalby Söderskog.

Foto: Bertil Svensson
Kontakt
Tekniska förvaltningen, Lunds kommun
E-post tekniska.forvaltningen@lund.se
Telefon 046-359 50 00
Föreskrifter
Inom området gäller särskilda bestämmelser och inskränkningar i allemansrätten. Här är det bland annat förbjudet att
- ha hund okopplad
- elda
- tälta
- cykla
- rida utanför anvisad ridstig
Du kan läsa de fullständiga föreskrifterna i den utfällbara boxen nedan.
Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att
1. gräva eller på annat sätt skada fast naturföremål eller ytbildning
2. plocka eller gräva upp växter
3. avsiktligt störa djurlivet inklusive betande djur
4. rida, annat än på anvisad ridstig
5. cykla
6. göra upp eld
7. tälta
8. framföra motordrivet fordon
9. medföra ej kopplad hund
10. anbringa tavla, plakat, skylt, affisch, inskrift, snitsel eller därmed jämförlig anordning – informationsskyltar och reservatsskyltar samt gränsmärken undantagna.
Serviceinformation
-
Informationstavla
-
Stig
Kontakt
Fakta
Bildat: 2007
Storlek: 14 hektar
Kommun: Lund
Förvaltare: Lunds kommun
Skyddstyp: Naturreservat
Hitta via karta
Vägbeskrivning via Google Maps och koordinater (WGS84)
Parkering, Torna Hällestad
N 55.678333 , E 13.410722
Parkering, Dalby
N 55.667444, E 13.370583
Hitta mig

Kattfot är en numera sällsynt ängsväxt som finns här i reservatet. Annars kanske den mest känns igen från Evert Taubes visa Sjösala vals - "Och se, så många blommor som redan slagit ut på ängen! Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol". Kattfoten blommar från maj till juli. Stjälken ger ett grå-ludet intryck och i toppen sitter 3-7 vitrosa små blomkorgar.
Illustration: Katarina Månsson
Mer information
Beslut & skötselplan på Naturvårdsverkets webbplats. Klicka på reservatets namn i rutan till vänster. Välj fliken ”Dokumentation” i popup-rutan.
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.