Vilthägn
Planerar du att hålla djur i vilthägn? Då behöver du tillstånd både för att sätta upp stängslet och för att ha djuren inhägnade. Dessa tillstånd söker du hos Länsstyrelsen.
Vilthägn är en inhägnad för vilda djur som ofta ligger i områden där allemansrätten gäller. Det innebär att det krävs tillstånd för att sätta upp hägnet. Du behöver också tillstånd för att få ha djuren inhägnade.
Tillstånd för att bygga vilthägn
Du söker tillstånd för att bygga vilthägn hos Länsstyrelsen. Vi undersöker då hur lämplig platsen är för ett vilthägn. Miljöbalken styr bland annat hur inhägnaden påverkar allemansrätten och natur- och kulturmiljön.
Innan du börjar bygga ska inhägnaden förprövas. I en förprövning utreder vi bland annat om ditt vilthägn uppfyller djurskyddsbestämmelserna. När du har byggt klart ska Länsstyrelsen besiktiga inhägnaden innan du får använda den.
Att ansöka om tillstånd för att bygga vilthägn kostar 7 100 kronor. Du betalar avgiften i samband med att du skickar in din ansökan.
Tillstånd för att hålla djur i vilthägn
Du söker tillstånd för att hålla djur i vilthägn hos Länsstyrelsen. Vilka tillstånd du behöver beror bland annat på i vilket syfte du ska hålla djuren. Jaktförordningen styr vilka djur du får hägna in och hur inhägnaden ska se ut. Utöver det behöver vi kanske ta hänsyn till djurskyddsförordningen eller artskyddsförordningen.
Kontakta oss för att få hjälp med vilka tillstånd du behöver.
Ansök om tillstånd eller anmäl ändringar för vilthägn
När vi fått in din ansökan
När vi fått din ansökan bedömer vi den utifrån bland annat djurskyddsaspekter, miljöbalken och jaktlagstiftningen. Vi kommer också att åka ut på ett fältbesök.
Besiktning av nya hägn
När ett vilthägnstillstånd har beviljats och hägnet är uppsatt ska det besiktas Länsstyrelsen innan det får besättas med djur. Du som ägare av hägnet avgör själv när hägnet kan besiktas och tar kontakt med oss på Länsstyrelsen.
Tillståndets giltighetstid
Ett tillstånd för att uppföra hägn upphör att gälla om vilthägnets ytterstängsel inte påbörjats inom två år. Ytterstängslet måste vara färdigställt inom fem år.
Ett tillstånd att hålla djur i vilthägn enligt jaktförordningen är alltid tidsbegränsat. Utfärdade tillstånd gäller i upp till 5 år. Därefter måste en ny ansökan göras.
Om du övertar ett befintligt hägn måste du ansöka om ett nytt tillstånd för att fortsatt få hålla vilt i hägnet eller besätta hägnet med vilt om det stått tomt.
Krav på förprövning av hägn
Vilthägn ska förprövas enligt djurskyddsförordningen. Syftet är att bedöma hägnet ur djurskydds- och djurhälsosynpunkt. Förprövningen görs av en byggnadsingenjör på Länsstyrelsen.
Gör din ansökan så här
- Fyll i blanketten:
Förprövning av hägn (pdf) Pdf, 33 kB, öppnas i nytt fönster. - Skriv under och skicka blanketten till
Länsstyrelsen i Örebro län
Djurskyddsenheten
701 86 ÖREBRO
Om du ska använda hägnet för livsmedelsproduktion måste hägnet också förprövas.