Vattenbruk i Västra Götaland
Intresset för att odla fisk, musslor, alger och annan sjömat ökar i länet. Det är positivt för regional utveckling. Det bidrar också till inhemsk försörjning av produkter som vi annars importerar. Länsstyrelsen vill underlätta för den som vill driva vattenbruk, och samtidigt se till att de anläggs och drivs på ett bra och hållbart sätt.
Vattnen längs Västra Götalands kust är bland de finaste i världen för att odla sjömat som musslor, ostron, sjöpungar och olika sorters alger. Det finns också ett antal landbaserade fiskodlingar i länet. Ny teknik med recikulerande system där vattnet renas och restprodukter tas tillvara som gödsel eller genom rötning, har öppnat nya möjligheter att bedriva landbaserad fiskodling på ett hållbart sätt.
Jämfört med hur mycket som importeras är den inhemska produktionen fortfarande relativt liten. Att fler hållbara vattenbruk startas och utvecklas kan bidra till att:
- minska sårbarheten i livsmedelskedjan
- öka svensk självförsörjning av livsmedel och andra produkter
- gynna tillväxt och sysselsättning, särskilt på mindre orter
- bibehålla kulturmiljövärden, till exempel i Bohusläns kustsamhällen
Hänsyn till miljön och till andra intressen
Beroende på vad det är för typ av vattenbruk, och hur det anläggs och drivs, påverkas miljön på olika sätt. Det kan vara en belastning, men vissa vattenbruk har även en positiv inverkan. Ostron, musslor, sjöpungar och alger – så kallade extraktiva arter – filtrerar vattnet, tar upp näring och minskar därmed ämnen som annars bidrar till övergödning.
När Länsstyrelsen bedömer en ansökan gör vi en samlad bedömning och väger av olika intressen. Vi tittar bland annat på faktorer som:
- att sökanden har så kallad rådighet över vattenområdet där anläggningen ska ligga
- sökandens strategi för odlingens uthållighet och hållbarhet
- om platsen är skyddad som naturreservat, Natura 2000 eller annat naturskydd (och vilka skyddsföreskrifter som gäller inom området)
- om platsen ligger inom strandskyddet (upp till 300 meter från stranden, beroende på plats)
- vattenförhållanden på platsen, till exempel vattengenomströmning
- riksintresse för yrkesfiske och närhet till andra odlingar
- om platsen ligger nära farled, hur sjötrafiken ser ut i området
- om det ligger kablar, ledningar och liknande på botten
- vilka natur- och kulturvärden som finns på, och i närheten av platsen
- om det finns friluftsliv, inklusive båtliv, i närheten (till exempel fritidshamnar, naturhamnar)
Länsstyrelsens olika roller
Länsstyrelsen har både en främjanderoll och en roll som tillsynsmyndighet. Vi ska fördela ekonomiskt stöd från EU:s havs- och fiskeri- och vattenbruksprogram. Vi ska vägleda och informera den som söker tillstånd och dispenser, och handlägga ärenden på ett samlat, tydligt sätt som förenklar så mycket som möjlgt för den som söker.
Samtidigt ska vi se till att lagar och regler följs, och att vattenbruk anläggs på ett miljömässigt bra sätt och med hänsyn till andra intressen. Vi är också tillsynsmyndighet och ska kontrollera att vattenbruk i länet sköts i enlighet med de tillstånd och regelverk som finns.
Fakta vattenbruk i Västra Götaland
Vanligaste arterna
- Längs västkusten: blåmussla och ostron.
- I länets sjöar och landbaserade vattenbruksanläggningar: regnbåge, öring och sötvattenskräftor.
- Det mesta av det som odlas kommersiellt i länet är avsett för mänsklig konsumtion.
- Endast en liten del är avsett för andra ändamål. Till exempel fisk och sötvattenskräftor för utsättning.
Siffror från oktober 2024
- 87 aktiva odlingstillstånd för mussel- eller ostronodlingar.
- 49 av dem inom strandskyddat område och 20 inom Natura 2000-område.
- 22 algodlingar, all mindre än 3000 kvadratmeter (sedan 2015).
Ansökningar om odlingstillstånd per år
- Senaste femton åren: varierar mellan två och femton.
- 2023 var ett undantag, då fick vi in hela 40 stycken.
- De flesta handlar om blåmusslor eller ostron.
- Även sjöpungar och olika algarter.
Ett nytt tillstånd betyder inte alltid en ny odling. Tillstånden är tidsbegränsade och därför behöver odlaren söka nytt tillstånd, vanligtvis efter fem eller tio år.
Anmäl tillsyn
Kontakta Länsstyrelsen om du vill anmäla att ett vattenbruk har delar på drift utanför odlingsytan eller strandat. Som är nedskräpning eller en fara för djurlivet, båttrafik eller allmänhet. Eller om du ser att det saknas utmärkning med sjömärken vid vattenbruket, så att det finns risk för olyckor.
Använd webbformuläret för begäran om tillsyn/klagomål, på sidan:
Tillsyn över vattenverksamhet Länk till annan webbplats.
Du kan också kontakta Länsstyrelsen via mejl eller telefon. Beskriv problemet så noga du kan. Vi behöver även koordinater (exakt plats), tidpunkt och gärna gärna fotografi.
För den som vill starta vattenbruk
Det behövs många olika tillstånd – ta reda på vilka
Den som ska starta ett vattenbruk behöver söka flera olika tillstånd, anmäla verksamheten och ta kontakt med olika myndigheter. Förutom Länsstyrelsen kan man till exempel behöva kontakta Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Kommunen, Skatteverket och Kammarkollegiet.
Valet av plats spelar stor roll för vilka tillstånd som kommer krävas, vilka myndigheter som behöver kontaktas och hur omfattande handläggningen blir. Även andra saker spelar roll, som vad som ska odlas och hur mycket, vad produkten ska användas till och om företaget ska importera och/eller exportera.
För att underlätta för den som vill starta ett vattenbruk har Tillväxtverket tagit fram en webbsida där man, genom att svara på en rad frågor om sina planer, kan få fram en cheklista över vilka tillstånd och myndighetskontakter som behövs för just den typ av vattenbruk man planerar.
Checklista för att starta vattenbruk, Tillväxtverket/ verksamt.se Länk till annan webbplats.
Välja lämplig plats och ha rådighet över vattnet
Ansökningsprocessen för en odling är enklare om man kan välja en plats som inte ligger i ett naturskyddat område eller inom strandskydd. Processen blir också mindre krävande för den som söker, ju färre andra intressen som ska samsas på platsen.
I Länsstyrelsens Informationskarta kan du se var det finns riksintresse för yrkesfiske, Natura 2000-område och andra typer av skyddad natur. Du kan också se var det är strandskydd. Även kommunen har information om var det är strandskydd.
Rådighet över vattnet
För att få odlingstillstånd behöver man också ha rådighet (förfoganderätt) över vattnet där verksamheten ska bedrivas. Rådighet kan säkras på olika sätt. På så kallat enskilt vatten är huvudregeln att fastighetsägaren har rådigheten. Man kan också ha rådighet genom till exempel servitut, avtal eller nyttjanderätt.
På så kallat allmänt vatten finns ingen fastighetsägare. Där är Kammarkollegiet företrädare och tar emot ansökningar om rådighet.
Begreppen allmänt och enskilt vatten används ofta i olika lagtexter. Allmänt vatten finns i havet samt i Vänern, Vättern, Hjälmaren och Storsjön. I Länsstyrelsens Informationskarta kan du se var det finns enskilt respektive allmänt vatten.
Företräda allmänt vattenområde, Kammarkollegiet Länk till annan webbplats.
Om allmänt och enskilt vatten, Havs- och vattenmyndigheten Länk till annan webbplats.
Med Infokartan kan du titta på olika sorts information i olika kartlager. Välj de lager du vill se i menyn Lagerlista, till höger i Informationskartan.
Zooma in kartan på det område du är intresserad av så att du kan urskilja detaljerna.
Naturreservat, natura 2000, nationalparker och strandskyddsområde:
- Klicka på den lilla pilen intill rutan Naturvård så att undermenyn öppnas.
- Klicka på den lilla pilen vid Naturvårdsverket så att undermenyn öppnas. Klicka i rutorna för kartlagren som heter:
- NV VicNatur Naturvårdsområde
- NV VicNatur Tillträdesförbud
- NV VicNatur Landskapsbildsskydd
- NV VicNatur Nationalparker
- NV VicNatur Naturreservat
Riksintresse för yrkesfiske:
- Klicka på den lilla pilen intill rutan Riksintresse så att undermenyn öppnas.
- Klicka i rutan vid MB 3 kap. 5§. Nu fylls samtliga fem rutor under rutan Havs och vattenmyndigheten automatiskt i. Dessa visar riksintressen för yrkesfiske.
- Riksintresse Yrkesfiske havsplaneområden
- Riksintresse Yrkesfiske sjöar
- Riksintresse Yrkesfiske sjöar delområden
- Riksintresse Yrkesfiske fiskehamnar
- Riksintresse yrkesfiske kustzonen
Var det redan finns tillstånd till vattenbruk:
Observera att denna information endast uppdateras någon gång per år. Nyare ansökningar och tillstånd kanske inte finns med än.
- Klicka på den lilla pilen intill rutan Vatten så att undermenyn öppnas.
- Klicka på den lilla pilen intill rutan Länsstyrelsen Västra Götaland så att undermenyn öppnas.
- Klicka i rutan LstO Vattenbruk. Nu fylls automatiskt rutorna i för de tre lagren som heter:
- LstO Odlingstillstånd blötdjur
- LstO Odlingstillstånd Fisk och Kräftdjur
- LstO Övrigt vattenbruk
Enskilt vatten:
- Klicka på den lilla pilen intill rutan Vatten så att undermenyn öppnas.
- Klicka på den lilla pilen intill rutan Länsstyrelsen Västra Götaland så att undermenyn öppnas.
- Klicka i rutan:
- LstO Gräns mellan allmänt och enskilt vatten.
Tillstånd, dispenser och anmälan hos Länsstyrelsen
Nedan listar vi de tillstånd, dispenser och anmälningar som kan behövas för vattenbruk som man gör/ansöker om hos Länsstyrelsen. Tänk på att du kan behöva tillstånd från, eller kontakta fler myndigheter.
Alla vattenbrukare som vill odla fisk, kräftdjur, musslor eller ostron behöver ansöka om odlingstillstånd. Använd blanketten Ansökan om tillstånd till odling av fisk och kräftdjur som du hittar i listan på sidan Blanketter. Skicka gärna blanketten via e-post.
Om du ska sätta ut fisk, blötdjur eller kräftdjur i naturen måste du ha tillstånd från Länsstyrelsen. Ansök på blanketten Ansökan om tillstånd till utplantering av fisk eller kräftor som du hittar på sidan Blanketter. Skicka gärna blanketten via e-post.
Om din anläggning ska finnas i ett naturskyddat område, som till exempel nationalpark, naturreservat, naturvårdsområde eller Natura 2000-område måste du söka tillstånd eller dispens hos Länsstyrelsen.
Länsstyrelsens vägledning om vattenbruk i Natura 2000-område Länk till annan webbplats.
Dispens och tillstånd för aktivitet eller åtgärd i skyddat naturområde Länk till annan webbplats.
Vanligen söker man dispens från strandskydd hos kommunen, men om området ligger inom ett Natura 2000, naturreservat eller annat statligt skyddat område söker du dispens från strandskydd hos Länsstyrelsen. Det gör du i samband med att du ansöker om dispens från naturskyddet.
Dispens från strandskydd i statligt skyddat område
I områden inom strandskydd som inte är statligt skyddade söker man dispens hos kommunen. Länsstyrelsen granskar alla strandskyddsdispenser för att kontrollera att kommunen har gjort rätt. Påbörja inte några åtgärder förrän du har försäkrat dig om att kommunens beslut har vunnit laga kraft. En giltig strandskyddsdispens måste finnas för att kunna söka odlingstillstånd.
Processen för anmälan är betydligt enklare än den för tillstånd. På Länsstyrelsens webb kan du läsa mer om hur det går till.
I de flesta fall krävs inget tillstånd för vattenverksamhet för själva odlingen. Dock krävs det:
- för att få utföra vissa arbeten som ibland behövs i ett vattenbruk. Till exempel att gräva, bygga eller påla, leda bort vatten, reglera vattennivån eller avvattna mark. I vissa fall krävs en så kallad anmälan.
- för odling av alger och sjöpung. Om den är mindre än 3000 kvadratmer räcker det att göra en anmälan om vattenverksamhet. Om den är större än så krävs tillstånd för vattenverksamhet.
- för odling med enbart fisk med en årlig förbrukning på över 40 ton foder. En sådan odling kräver tillstånd för vattenverksamhet.
Om ett vattenbruk medför så kallad betydande miljöpåverkan (enligt miljöbalken) behöver du söka tillstånd för miljöfarlig verksamhet. Du ansöker om tillstånd för miljöfarlig verksamhet hos Länsstyrelsen.
Länsstyrelsen prövar flera tillstånd samtidigt när du ansöker om miljöfarlig verksamhet (B). Till exempel ingår prövning av dispens från strandskydd, som du inte behöver söka separat.
Prövning av miljöfarlig verksamhet Länk till annan webbplats.
Planera i första hand så att du undviker fornlämningar. Länsstyrelsens utgångspunkt är att fornlämningar ska bevaras, men vi kan i vissa fall ge tillstånd till ett ingrepp.
Söka bidrag hos Länsstyrelsen
Det finns möjlighet att söka startstöd och stöd för investeringar i vattenbruk hos Jordbruksverket. Pengarna är en del av EU:s havs-, fiskeri-, och vattenbruksprogram. Du skickar ansökan till Jordbruksverket, sedan är det Länsstyrelsen i aktuellt län som handlägger din ansökan.
Länsstyrelsen Västra Götaland har också tagit fram en sammanställning av stöd och bidrag som kan sökas för miljöförbättrande åtgärder, investeringar och projekt med bäring på Sveriges miljömål. Sammanställningen har fokus på Västra Götaland och heter: "Var finns pengarna?"
Vi tipsar också om att kolla Västra Götalandsregionen som har olika former av stöd till projekt, företag och organisationer. Genom Innovatum Science Park erbjuder Regionen stöd både i form av finansiering, kunskap och nätverk.
Stöd till fiske och vattenbruk, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.
Var finns pengarna? Länsstyrelsens sammanställning/ publikation Länk till annan webbplats.
Söka stöd, Västra Götalandsregionen Länk till annan webbplats.
Blå bioekonomi, Innovatum Science Park Länk till annan webbplats.
Frågor och svar om vattenbruk
Handläggningstiden kan vara relativt lång. Länsstyrelsens mål är att hinna besluta ärendet inom ett halvår. Om underlaget är komplett, relevant och av hög kvalitet går det snabbare än i de fall vi behöver be om kompletteringar. Det är bra att se till att Länsstyrelsen har fått ansökningar om alla olika tillstånd som kan behövas samtidigt. Till exempel ansökan om strandskyddsdispens och odlingstillstånd.
En ansökan om strandskyddsdispens kostar några tusen kronor: år 2024 är avgiften 4 600 kr.
Varje Natura 2000-område har egna bestämmelser, beroende på vad det är som ska skyddas. Därför kan man inte svara generellt på vad som gäller. Det beror på hur förutsättningarna är på platsen och hur bestämmelserna för just det Natura 2000-området ser ut.
Natura 2000-områden har ett starkt juridiskt skydd. Det är förbjudet att utan tillstånd ha verksamhet eller göra åtgärder som kan påverka naturmiljön på ett betydande sätt. Det kan även krävas tillstånd för åtgärder nära ett Natura 2000-område, om det kan påverka miljön inne i området.
Processen för att få ett sådant tillstånd är relativt omfattande. Länsstyrelsen har tagit fram en vägledning för den som vill ansöka om vattenbruk i Natura 2000-områden.
Länsstyrelsens vägledning om vattenbruk i Natura 2000-område Länk till annan webbplats.
När Länsstyrelsen får in en ansökan om verksamhet på en fastighet får alltid fastighetsägaren yttra sig (om det inte är hen som ansöker). Det finns däremot inget lagkrav om att grannar ska få yttra sig, eller ens informeras. Länsstyrelsen har alltså inte rätt att meddela grannar om ärenden vi får in. Ett vattenbruksföretag kan givetvis alltid ha en frivillig dialog med enskilda eller allmänhet, men Länsstyrelsen kan inte kräva det.
Det finns ingen lagstiftning om avstånd till närmsta odling. När Länsstyrelsen bedömer en ansökan tittar vi på faktorer som miljöbelastning, sjöfartens och allmänhetens framkomlighet och liknande. Det är faktorer som påverkas av om det finns fler odlingar i samma område.