Beredskapsveckan 2023

Med syfte att sprida information om vad privatpersoner kan göra vid en samhällskris anordnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, samt regionala och lokala aktörer årligen Beredskapsveckan. Årets vecka har tema Öva! och genomförs 25 september–1 oktober.
Beredskapsveckan, tidigare Krisberedskapsveckan, är en nationell kampanj som ska stärka beredskapen och göra fler människor medvetna om vad det innebär att vara förberedd om en samhällskris uppstår. Kampanjen genomförs tillsammans med bland andra kommuner och frivilligorganisationer. Under veckan anordnar länets aktörer en rad aktiviteter och utställningar om vad du till exempel behöver i din egen krislåda hemma.
Nedan informerar vi om de aktiviteter som finns runt om i Värmland under veckan.
Tema: Öva!
Många hushåll i Sverige behöver generellt stärka sin motståndskraft och egenberedskap inför kriser och krig. Vi tror att enkla övningar, utformade för att kunna användas i olika vardagssituationer, kan bidra till det. Därför är årets tema Öva!
Hemberedskap - Sju dagar
Om samhället hamnar i kris ska de som kan klara sig i en vecka utan samhällets hjälp, det är målet med god hemberedskap. Med årets tema i åtanke har MSB skapat en utmaning som kallas Sju dagar, på deras webbplats kan du anta utmaningen och se hur du går till för att förbereda dig och de i din omgivning. Under veckan kommer flera värmländska kommuner att gå ut med en utmaning per dag i sina sociala medier.
Sju dagar (msb.se) Länk till annan webbplats.
Det finns även en folder med utmaningen som du kan skriva ut själv.

The Exitainer
Nytt för i år The Exitainer, en spännande upplevelse för dig som verkligen vill sätta dina kunskaper om hemberedskap på prov. I en inredd container ska du klara av olika uppgifter i en simulerad krissituation där det saknas både värme, el och vatten. Själva containern kommer resa runt i Värmland, och finnas på följande platser under Beredskapsveckan.
- Måndag 25/9: Karlstads universitet, 13.00-16.00
- Tisdag 26/9: Forshaga, Malmgatan 2A, 667 34, 15.00-18.00
- Onsdag 27/9: Arvika, Husbilsparkeringen i Arvika Hamn, väster om Spårgatan, 15.00-18.00
- Torsdag 28/9: Hammarö, Björkhagsgatan 2, 15.00-18.00
- Fredag 29/9: Storfors, Kulturhuset, Centrumplan 1, 12.00-17.00
- Lördag 30/9: Frivillighetens dag, Karlstad, I2 Norra fältet, 10.00-15.00.
Detta händer i Värmland
Vill du veta vad som händer ute i kommunerna och hos de frivilliga organisationerna – läs mer under respektive kommun eller organisation. Har du en aktivitet du vill göra reklam för? Mejla information om var, när och hur aktiviteten hålls till catrin.hasewinkel@lansstyrelsen.se.
Här hittar du alla tidsatta aktiviteter samlade. Vill du veta mer om vad som händer ute i kommunerna, och hos de frivilliga organisationerna – läs mer under respektive kommun eller organisation.
Måndag 25 september
Grums: Utbilda dig i hjärt- och lungräddning (HLR) på Grums bibliotek
Måndag 25 september mellan klockan 13.00 och 17.00 finns Börje Bergman, civilförsvarsutbildare på plats i Grums bibliotek och lär ut hjärt- och lungräddning. Utbildning hålls i samarbete med ABF och Civilförsvarsförbundet. Ingen föranmälan, kostnadsfritt. Varmt välkommen!
Beredskapsveckan 2023 (grums.se) Länk till annan webbplats.
Karlstads universitet, Karlstad
Föreläsning: Resa genom Sveriges krishanteringssystem - vår hotbild, hur Sverige förbereder sig och hur du som enskild individ kan bidra
Var: Lagerlöfsalen, 1A305, Karlstads universitet
När: 10:15-12:15
Välkommen till föreläsning som ger dig en snabbkurs i Sveriges krishanteringssystem och hur du själv kan bidra i händelse av kris. Förmiddagen bjuder på korta föreläsningar från bland annat Länsstyrelsen, Räddningstjänsten, olika beredskapsmyndigheter och Civilförsvarsförbundet.
Länsstyrelsen Värmland är huvudarrangör och bjuder de första 100 deltagarna på fika.
The Exitainer
Var: Karlstads universitet, utanför huvudentrén
När: 12:00-15:00
Den nybyggda Exitainern är exklusivt tillgänglig utanför huvudentrén vid Karlstads universitet. Exitainern är en innovativ och realistisk container, omvandlad till en miniatyrlägenhet. Inuti skapas en simulerad miljö där små grupper får öva på hemberedskap i olika scenarier som utgår ifrån olika grundbehov; kommunikation, mat, vatten, värme och hygien. Det är en praktisk möjlighet för allmänheten att lära sig och förbättra sin egen beredskap inför olika krissituationer. Under Beredskapsveckan turnerar Exitainern genom olika värmländska kommuner för att erbjuda invånarna en unik chans att öva och förbereda sig.
Studenter från Karlstads universitet kommer att vara spelledare för Exitainern och det finns möjlighet att träffa forskare vid flera av aktiviteterna.
Risklab
Var: RiskLab, Karlstads universitet
När: 12:00-15:00
På måndagen öppnas dörrarna till RiskLab på Karlstads universitet, en verktygslåda fylld med pedagogiska resurser, metoder och övningar som är utformade för att väcka intresse, förmedla kunskap och främja lärande om klimatrisker. Ta del av spännande aktiviteter såsom:
Floodville: Stig in i ett interaktivt översvämningsspel - här möter du rinnande vatten i en fysisk modell. Skynda dig att rädda ett samhälle från akut översvämning. Det kommer att bli allvarligt och det kommer att gå fort, men med rätt prioriteringar och samarbete kan du sätta stopp för vattnet och rädda stadens viktiga funktioner och invånarnas liv.
Riskköping: Var med och bygg upp ett hållbart samhälle genom dialog och beslutsfattande. I spelet tar vi itu med samhällsrisker tillsammans och utforskar hur våra val och handlingar påverkar samhällets säkerhet och hur väl våra byggnader är rustade för kriser av olika slag.
Strömmen går: Är du beredd? Du kommer att ställas inför och behöva agera i en realistisk krissituation. Genom lekfulla interaktioner och samarbete får du en fördjupad förståelse för de utmaningar som uppstår vid kriser.
Tisdag 26 september
Forshaga: Prova din beredskap i The Exitainer!
Hur tillgodoser du grundbehoven värme, vatten, kommunikation vid en kris? Testa genom att öva i den uppställda Exitainern som står utanför Forshaga lärcenter klockan 15.00-18.00.
Forshaga: Praktisk övning med Civilförsvarsförbundet
Representanter från Civilförsvarsförbundet finns på plats med olika prova-på aktiviteter utanför Forshaga lärcenter klockan 15.00-18.00.
Forshaga: Föreläsning om hemberedskap, med Patrick Sellman
Patrick Sellman, den tidigare yrkesofficeren som tillsammans med Kalle Zackari Wahlström driver prepping podden "i väntan på katastrofen", berättar om vad du som individ kan göra för att höja din krisberedskap.
Ingen föranmälan krävs, välkommen till Forshaga lärcenter klockan 18.00-19.30.
Karlstad: Föreläsning med Civilförsvarsförbundet
Föreläsning med Civilförsvarsförbundet på Stadsbiblioteket, Västra torggatan 26 klockan 18.00-19.00.
Onsdag 27 september
Munkfors: Föreläsning om hemberedskap
Civilförsvarsförbundet föreläser om hemberedskap i Munkfors bibliotek, 13.00-14.00. Välkommen!
Torsdag 28 september
Hammarö: Öva på din krisberedskap i The Exitainer
I den uppställda containern kommer du kunna öva på olika scenarier kring grundbehoven värme, vatten och kommunikation vid en kris. Spelledare från Karlstads universitet kommer att finnas på plats och hjälpa till.
Välkommen klockan 15.00-18.00 till Skoghall centrum.
Hammarö: Praktisk övning med Civilförsvarsförbundet
Representanter från Civilförsvarsförbundet finns på plats med olika prova-på aktiviteter i Skoghalls centrum klockan 15.00-18.00.
Hammarö: Kostnadsfri föreläsning om hemberedskap med Patrick Sellman
Patrick Sellman är småbrukare och folkbildare inom hemberedskap och driver podden "I väntan på katastrofen" med Kalle Zachari Wahlström. Begränsat antal platser, därför gäller först till kvarn.
Välkommen klockan 18.00-19.30 till Sessionssalen, kommunhuset.
Kristinehamn: Föreläsning om hemberedskap
Föreläsning om hemberedskap, Kristinehamns bibliotek, 18.00-20.00.
Freag 29 september
Storfors: Beredskapsdagen i Storfors
Under fredagen hålls Bereskapsdagen i Storfors, med aktiviteter som:
- 12.00-17.00 The Exitainer, Kulturhuset, Centrumplan 1.
- 12.00-18.00 Räddningstjänsten, Lottakåren, Röda korset, Civilförsvarsförbundet, kommunens energirådgivare och företagare informerar om hur man hanterar en kris. Storfors kommun bjuder allmänheten på soppa, delar ut vattendunkar och lottar ut en krislåda.
- 18.00 Gratis visning av filmen Operation Napoleon, en isande thriller som bygger på Arnauldur Indriðasons internationella bästsäljare med samma titel.
Storfors: Civilförsvarsförbundet föreläser om hemberedskap
Representanter från Civilförsvarsförbundet finns på plats med olika prova-på aktiviteter Kulturhuset, Centrumplan 1, klockan 12.00-17.00.
Krisberedskap (storfors.se) Länk till annan webbplats.
Sunne: Röda Korset informerar om krisberedskap
På torget i Torsby kommer Torsbys Röda korskrets informera om krisberedskap och dela ut broschyrer mellan klockan 11.30-16.00. Det blir underhållning med krismusik och samverkan med blåljusverksamheten på plats.
Lördag 30 september
Karlstad: Räddningstjänsten ger sina bästa råd för egenberedskap
Utanför brandstationen på Infanterigatan 20 kan du prata egenberedskap med räddningstjänstens beredskapsexperter klockan 10.00–15.00.
Karlstad: Frivillighetens dag – lördag 30 september
Klockan 10.00–15.00 arrangeras Frivillighetens dag. Dagen bjuder på spännande aktiviteter på I2 Norra fältet i Karlstad, där kan du bland annat:
- Testa att åka bandvagn
- Träna din hemberedskap i Exitainern
- Besök Räddningstjänsten Karlstadregionen
- Hitta Vilse - utbildning som lär barn vad man gör om man går vilse
- Prata med frivilligorganisationerna om hur du kan engagera dig i en kris
- Fika och annat skoj!
- Röda Korset informerar om krisberedskap och möjlihet att packa en krislåda, Första hjälpen-gruppen informerar om första hjälpen och hjärt- och lungräddning med möjlighet att öva på plats.
Karlstads universitet: Riskvandring i Karlstad – från kris till hållbarhet!
När: 13:00-15:00 (sista starttid 14:30)
Var: Vandringen starter från bryggan vid Värmlands museum, och avslutas vid inre hamn.
Genom en promenad med guidade stopp får du kunskap om Karlstads risker och beredskap inför kriser utifrån historik, dagens förutsättningar och framtidens klimat. Du får insikt i hur vi påverkas av framtida klimatrisker så som värmeböljor och skyfall, vi pratar om nybyggnation och befintlig bebyggelse och anpassning till ett förändrat klimat – en möjlighet att ta del av Karlstads resa mot en hållbar framtid!
Vandringen är kostnadsfri och det är bara att dyka upp. Den går på gångvägar och du genomför promenaden i din egen takt.
Beredskapsveckan 2023 sammanfaller med ForskarFredag, som är en del av European Researchers’ Night och där Karlstads universitet anordnar en mängd aktiviteter. ForskarFredag vill skapa mötesplatser mellan forskare och allmänhet, visa hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara och hur det egentligen är att jobba som forskare. Besökare och forskare möts genom experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, tävlingar, samtal, utställningar, science cafés och mycket mer. Läs mer om ForskarFredag på KAU:s webbplats.
ForskarFredag (kau.se) Länk till annan webbplats.
Söndag 1 oktober
Workshop: När det oväntade händer
I samarbete med ABF Värmland genomför Svenska Lottakåren en workshop för allmänheten, "När det oväntade händer". Under workshopen får du reda på vilket ansvar du har när samhället drabbas av en kris, vad som menas med begreppet demokratisk beredskap och vad du kan göra för att bidra till samhällets beredskap. Workshop hålls i ABF Värmlands lokaler på Gräsdalsgatan 15 i Karlstad. Den första klockan 09:00-12:00 och den andra klockan 13:00-16:00.
Frivillighetens dag – lördag 30 september
Klockan 10.00–15.00 arrangeras Frivillighetens dag. Dagen bjuder på spännande aktiviteter på I2 Norra fältet i Karlstad, där kan du bland annat:
- Testa att åka bandvagn
- Träna din hemberedskap i Exitainern
- Besök Räddningstjänsten Karlstadregionen
- Hitta Vilse - utbildning som lär barn vad man gör om man går vilse
- Prata med frivilligorganisationerna om hur du kan engagera dig i en kris
- Fika och annat skoj!
Medverkande organisationer
- Lottakåren
- Frivilliga Motorcykelkåren (FMCK)
- Frivilliga Radioorganisationen (FRO)
- Röda Korset
- Civilförsvarsförbundet
- Hemvärnet
- Frivilliga Automobilkåren (FAK)
- Räddningstjänsten Karlstadregionen
- Länsstyrelsen Värmland.
Onsdag 27 september
Prova din beredskap i The Exitainer!
Hur tillgodoser du grundbehoven värme, vatten, kommunikation vid en kris? Testa genom att öva i den uppställda Exitainern som står vid husbilsparkeringen i Arvika hamn klockan 15.00-18.00.
Hela veckan
Obemannad monter, Arvika bibliotek.
Hela veckan
Som en del av årets tema Öva! kommer Eda kommun varje dag under Beredskapsveckan att dela en utmaning på sin Facebook-sida. Utmaningarna kommer från MSB:s satsning Sju dagar, där du får träna på din hemberedskap.
Biblioteken
Under hela veckan kommer det finnas information och material i en obemannad monter om hemberedskap och totalförsvar. Övningsfoldern Sju dagar eller Beredskapsbingo för barn finns att hämta.
Torsdag 28 september
Workshop: När det oväntade händer
I samarbete med Filipstads kommun genomför Svenska Lottakåren en workshop för allmänheten, "När det oväntade händer". Under workshopen får du reda på vilket ansvar du har när samhället drabbas av en kris, vad som menas med begreppet demokratisk beredskap och vad du kan göra för bidra till samhällets beredskap.
Workshopen hålls i Folkets hus i Filipstads tätort mellan klockan 18.00-21.00.
Forshaga kommun fokuserar under årliga Beredskapsveckan på hur du som invånare i kommunen bäst kan förbereda dig själv inför en kris, och att informera om vad vi som kommun gör. Kommunen ansvarar bland annat för att äldreomsorg, skola, förskola, vattenförsörjning och räddningstjänst fungerar även vid en samhällskris.
Beredskapsveckan (forshaga.se) Länk till annan webbplats.
Hela veckan
Beredskapsveckan på biblioteket
Krisen är här - digital teknikjakt där beredskap testas i en tankeväckande vardagsberättelse. Kan lämnas in på biblioteket för deltagande i utlottning av priser. På biblioteket i Forshaga finns en monter med krisinformation, spel, utvald litteratur med mera. Här finns också övningsfoldern Sju dagar och Barnens beredskapsbingo att hämta.
Beredskapsveckan i skolan
Under veckan kommer Räddningstjänsten att föreläsa om hur man kan förbereda sig för en kris för elever årskurs 8, Plåsterskola med Röda Korset för låg- och mellanstadieelever samt utbildning, aktiviteter, diskussionskort med hjälp av material från MSB och Svenska Blå Stjärnan.
Tisdag 26 september
Prova din beredskap i The Exitainer!
Hur tillgodoser du grundbehoven värme, vatten, kommunikation vid en kris? Testa genom att öva i den uppställda Exitainern som står utanför Forshaga lärcenter klockan 15.00-18.00.
Praktisk övning med Civilförsvarsförbundet
Representanter från Civilförsvarsförbundet finns på plats med olika prova-på aktiviteter utanför Forshaga lärcenter klockan 15.00-18.00.
Föreläsning om hemberedskap, med Patrick Sellman
Patrick Sellman, den tidigare yrkesofficeren som tillsammans med Kalle Zackari Wahlström driver prepping podden "i väntan på katastrofen", berättar om vad du som individ kan göra för att höja din krisberedskap.
Ingen föranmälan krävs, välkommen till Forshaga lärcenter klockan 18.00-19.30.
Hela veckan
Räddningstjänsten delar med sig av goda råd
Från måndag 25 september till fredag 29 september kan du besöka Grums bibliotek och hämta informationsmaterial i räddningstjänstens obemannade monter. Där finns även beredskaps-bingo för barn och information om hur du kan öva!
MSB:s informationsbroschyr ”Om kriget eller krisen kommer” och övningsfoldern "Sju dagar" finns att hämta.finns att hämta i kontaktcenter eller på biblioteket under hela beredskapsveckan.
Måndag 25 september
Utbilda dig i hjärt- och lungräddning (HLR) på Grums bibliotek
Måndag 25 september mellan klockan 13.00 och 17.00 finns Börje Bergman, civilförsvarsutbildare på plats i Grums bibliotek och lär ut hjärt- och lungräddning. Utbildning hålls i samarbete med ABF och Civilförsvarsförbundet. Ingen föranmälan, kostnadsfritt. Varmt välkommen!
Hela veckan
Beredskapsbord på Hagfors bibliotek
Information om hur du ökar din beredskap inför en kris. Till exempel tips på vad du kan ha i din krislåda samt övningar för att klara en vecka i kris eller krig.
Tisdag 26 september
Föreläsning med Lars Wilderäng om kriget i Ukraina
Lars Wilderäng, prisbelönt författare och bloggare inom samhälle och ekonomi, föreläser om kriget i Ukraina, hur det ser ut idag och vad
som kan komma att ske. Välkommen klockan 18.00 till Gröna Aulan, Älvstranden Bildningscentrum. För att anmäla dig, kontakta biblioteket@edu.hagfors.se eller ring 0563-187 70.
Onsdag 27 september
Föreläsning med Patrick Sellman
Han är 57-åringen från Gräsmark som arbetade som officer under kalla kriget och driver prepper-podd – nu berättar Patrick Sellman om vad du som individ kan göra för att höja din krisberedskap. Välkommen till Älvstranden Bildningscentrum, Gröna aulan, klockan 18.00-19.30.
Hammarö kommun ansvarar för att viktiga samhällsfunktioner, som att till exempel vattenförsörjning, äldreomsorg och räddningstjänst fungerar vid en samhällskris. Men som privatperson har du också ett eget ansvar.
Beredskapsveckan (hammaro.se) Länk till annan webbplats.
Hela veckan
Hammarö bibliotek
Under hela veckan kommer det finnas information och material om hemberedskap och totalförsvar. Övningsfoldern Sju dagar eller Beredskapsbingo för barn finns att hämta.
Torsdag 28 september
Öva på din krisberedskap i The Exitainer
I den uppställda containern kommer du kunna öva på olika scenarier kring grundbehoven värme, vatten och kommunikation vid en kris. Spelledare från Karlstads universitet kommer att finnas på plats och hjälpa till.
Välkommen klockan 15.00-18.00 till Skoghall centrum.
Praktisk övning med Civilförsvarsförbundet
Representanter från Civilförsvarsförbundet finns på plats med olika prova-på aktiviteter i Skoghalls centrum klockan 15.00-18.00.
Kostnadsfri föreläsning om hemberedskap med Patrick Sellman
Patrick Sellman är småbrukare och folkbildare inom hemberedskap och driver podden "I väntan på katastrofen" med Kalle Zachari Wahlström. Begränsat antal platser, därför gäller först till kvarn.
Välkommen klockan 18.00-19.30 till Sessionssalen, kommunhuset.
Hela veckan
Som en del av årets tema Öva! kommer Karlstads kommun några dagar under Beredskapsveckan att dela en utmaning på sin Facebook-sida. Utmaningarna kommer från MSB:s satsning Sju dagar, där du får träna på din hemberedskap.
Karlstads kommun på Facebook Länk till annan webbplats.
Karlstads stadsbibliotek
Under hela veckan kommer det finnas information och material om hemberedskap och totalförsvar. Övningsfoldern Sju dagar eller Beredskapsbingo för barn finns att hämta.
Tisdag 26 september
Föreläsning med Civilförsvarsförbundet på Stadsbiblioteket, Västra torggatan 26 klockan 18.00-19.00.
Lördag 30 september
Räddningstjänsten ger sina bästa råd för egenberedskap
Utanför brandstationen på Infanterigatan 20 kan du prata egenberedskap med räddningstjänstens beredskapsexperter klockan 10.00–15.00.
Frivillighetens dag
Klockan 10.00–15.00 arrangeras Frivillighetens dag. Dagen bjuder på spännande aktiviteter på I2 Norra fältet i Karlstad, där kan du bland annat:
- Testa att åka bandvagn
- Träna din hemberedskap i Exitainern
- Besök Räddningstjänsten Karlstadregionen
- Hitta Vilse - utbildning som lär barn vad man gör om man går vilse
- Prata med frivilligorganisationerna om hur du kan engagera dig i en kris
- Fika och annat skoj!
- Röda Korset informerar om krisberedskap och möjlihet att packa en krislåda, Första hjälpen-gruppen informerar om första hjälpen och hjärt- och lungräddning med möjlighet att öva på plats.
Medverkande organisationer
- Lottakåren
- Frivilliga Motorcykelkåren (FMCK)
- Frivilliga Radioorganisationen (FRO)
- Röda Korset
- Civilförsvarsförbundet
- Hemvärnet
- Frivilliga Automobilkåren (FAK)
- Räddningstjänsten Karlstadregionen
- Länsstyrelsen Värmland.
Söndag 1 oktober
Workshop: När det oväntade händer
I samarbete med ABF Värmland genomför Svenska Lottakåren en workshop för allmänheten, "När det oväntade händer". Under workshopen får du reda på vilket ansvar du har när samhället drabbas av en kris, vad som menas med begreppet demokratisk beredskap och vad du kan göra för att bidra till samhällets beredskap. Workshop hålls i ABF Värmlands lokaler på Gräsdalsgatan 15 i Karlstad. Den första klockan 09:00-12:00 och den andra klockan 13:00-16:00.
Som en del av årets tema Öva! kommer Kils kommun varje dag under Beredskapsveckan kommer att dela en utmaning på sin Facebook-sida. Utmaningarna kommer från MSB:s satsning Sju dagar, där du får träna på din hemberedskap.
Kils kommun på Facebook Länk till annan webbplats.
Kils bibliotek
Under hela veckan kommer det finnas information och material om hemberedskap och totalförsvar. Övningsfoldern "Sju dagar" eller "Beredskapsbingo för barn" finns att hämta.
Måndag 25 september
Filmvisning på KCC
Under beredskapsveckan visas filmen Gränsen på biografen Bio & Bistro, Broängsgatan 3, i Kristinehamn. Filmproducenten Johnny Steen berättar om filmen och vilken roll Värmland spelade under andra världskriget.
Filmvisningen är ett samarbete mellan Bibliotek Värmland, Värmlands biografnätverk och Region Värmland. Du kan hämta din gratisbiljett på biblioteket, filmen rekommenderas till dig personer över 15 år.
Onsdag 27 september
Föreläsning med Civilförsvarsförbundet
Även i år bjuder Kristinehamns kommun in till en föreläsning med Civilförsvarsförbundet som utbildar och informerar allmänheten om hemberedskap och säkerhet i vardagen. Föreläsningen är på Kristinehamn Conference Center, KCC, klockan 18.00. Det är gratis och alla är välkomna. Vi kommer att lotta ut en krisberedskapslåda bland deltagarna.
Hela veckan
Som en del av årets tema Öva! kommer Munkfors kommun varje dag under Beredskapsveckan kommer att dela en utmaning på sin Facebook-sida. Utmaningarna kommer från MSB:s satsning Sju dagar, där du får träna på din hemberedskap.
Munkfors kommun på Facebook Länk till annan webbplats.
Munkfors bibliotek
Under hela veckan kommer det finnas information och material om hemberedskap och totalförsvar. Övningsfoldern Sju dagar eller Beredskapsbingo för barn finns att hämta.
Onsdag 27 september
Civilförsvarsförbundet föreläser om hemberedskap i Munkfors bibliotek, 13.00-14.00. Välkommen!
Det kommer även finnas en bemannad monter på fritidsgården, där ungdomar kan träffa räddningstjänsten och prata egenberedskap mellan 15.00-18.00.
Fredag 29 september
Beredskapsdagen i Storfors
Under fredagen hålls Bereskapsdagen i Storfors, med aktiviteter som:
- 12.00-17.00 The Exitainer, Kulturhuset, Centrumplan 1.
- 12.00-18.00 Räddningstjänsten, Lottakåren, Röda korset, Civilförsvarsförbundet, kommunens energirådgivare och företagare informerar om hur man hanterar en kris. Storfors kommun bjuder allmänheten på soppa, delar ut vattendunkar och lottar ut en krislåda.
- 18.00 Gratis visning av filmen Operation Napoleon, en isande thriller som bygger på Arnauldur Indriðasons internationella bästsäljare med samma titel.
Civilförsvarsförbundet föreläser om hemberedskap
Representanter från Civilförsvarsförbundet finns på plats med olika prova-på aktiviteter Kulturhuset, Centrumplan 1, klockan 12.00-17.00.
Som en del av årets tema Öva! kommer Sunne kommun varje dag under Beredskapsveckan kommer att dela en utmaning på sin Facebook-sida. Utmaningarna kommer från MSB:s satsning Sju dagar, där du får träna på din hemberedskap.
Torsdag 28 september
Räddningstjänsten kommer finnas på Årjängs torg mellan klockan 15.00-18.00 för att informera om sin verksamhet och vikten av att öva, samt delar ut broschyrer. Civilförsvarsförbundet finns också på plats och övar hemberedskap, har försäljning av hemberedskapsprylar och informerar om sin verksamhet.
Fredag 29 september
På torget i Torsby kommer Torsbys Röda korskrets informera om krisberedskap och dela ut broschyrer mellan klockan 11.30-16.00. Det blir underhållning med krismusik och samverkan med blåljusverksamheten på plats.
Under veckan kommer Civilförsvarsförbundet att hålla föreläsningar på temat hemberedskap, samt att följa Exitainern på turné genom Värmland. Varmt välkommen!
Måndag 25 september
Närvarande vid Exitainern på Karlstads universitet, Karlstad 13.00-16.00.
Tisdag 26 september
Föreläsning om hemberedskap på Stadsbiblioteket, Västra torggatan 26 18.00-19.00.
Onsdag 27 september
- Föreläsning om hemberedskap, Munkfors bibliotek, 13.00-14.00.
- Närvarande vid Exitainern i Arvika, husbilsparkeringen vid Arvika hamn, 15.00-18.00.
Torsdag 28 september
- Föreläsning om hemberedskap, Kristinehamns bibliotek, 18.00-20.00
- Närvarande vid Exitainern i Skoghall, Björkhagsgatan 2, 15.00-18.00.
Fredag 29 september
- Föreläsning om hemberedskap, Storfors, 16.000-18.00.
- Närvarande vid Exitainern i Storfors, Kulturhuset, Centrumplan 1, 15.00-18.00.
Lördag 30 oktober
Närvarande på Frivillighetens dag, I2 Norra fältet, Karlstad, 10.00-15.00.
Måndag 25 september
Föreläsning: Resa genom Sveriges krishanteringssystem - vår hotbild, hur Sverige förbereder sig och hur du som enskild individ kan bidra
Var: Lagerlöfsalen, 1A305, Karlstads universitet
När: 10:15-12:15
Välkommen till föreläsning som ger dig en snabbkurs i Sveriges krishanteringssystem och hur du själv kan bidra i händelse av kris. Förmiddagen bjuder på korta föreläsningar från bland annat Länsstyrelsen, Räddningstjänsten, olika beredskapsmyndigheter och Civilförsvarsförbundet.
Länsstyrelsen Värmland är huvudarrangör och bjuder de första 100 deltagarna på fika.
Exitainern
Var: Karlstads universitet, utanför huvudentrén
När: 12:00-15:00
Den nybyggda Exitainern är exklusivt tillgänglig utanför huvudentrén vid Karlstads universitet. Exitainern är en innovativ och realistisk container, omvandlad till en miniatyrlägenhet. Inuti skapas en simulerad miljö där små grupper får öva på hemberedskap i olika scenarier som utgår ifrån olika grundbehov; kommunikation, mat, vatten, värme och hygien. Det är en praktisk möjlighet för allmänheten att lära sig och förbättra sin egen beredskap inför olika krissituationer. Under Beredskapsveckan turnerar Exitainern genom olika värmländska kommuner för att erbjuda invånarna en unik chans att öva och förbereda sig.
Studenter från Karlstads universitet kommer att vara spelledare för Exitainern och det finns möjlighet att träffa forskare vid flera av aktiviteterna.
Risklab
Var: RiskLab, Karlstads universitet
När: 12:00-15:00
På måndagen öppnas dörrarna till RiskLab på Karlstads universitet, en verktygslåda fylld med pedagogiska resurser, metoder och övningar som är utformade för att väcka intresse, förmedla kunskap och främja lärande om klimatrisker. Ta del av spännande aktiviteter såsom:
Floodville: Stig in i ett interaktivt översvämningsspel - här möter du rinnande vatten i en fysisk modell. Skynda dig att rädda ett samhälle från akut översvämning. Det kommer att bli allvarligt och det kommer att gå fort, men med rätt prioriteringar och samarbete kan du sätta stopp för vattnet och rädda stadens viktiga funktioner och invånarnas liv.
Riskköping: Var med och bygg upp ett hållbart samhälle genom dialog och beslutsfattande. I spelet tar vi itu med samhällsrisker tillsammans och utforskar hur våra val och handlingar påverkar samhällets säkerhet och hur väl våra byggnader är rustade för kriser av olika slag.
Strömmen går: Är du beredd? Du kommer att ställas inför och behöva agera i en realistisk krissituation. Genom lekfulla interaktioner och samarbete får du en fördjupad förståelse för de utmaningar som uppstår vid kriser.
Lördag 30 september
Riskvandring i Karlstad – från kris till hållbarhet!
När: 13:00-15:00 (sista starttid 14:30)
Var: Vandringen starter från bryggan vid Värmlands museum, och avslutas vid inre hamn.
Genom en promenad med guidade stopp får du kunskap om Karlstads risker och beredskap inför kriser utifrån historik, dagens förutsättningar och framtidens klimat. Du får insikt i hur vi påverkas av framtida klimatrisker så som värmeböljor och skyfall, vi pratar om nybyggnation och befintlig bebyggelse och anpassning till ett förändrat klimat – en möjlighet att ta del av Karlstads resa mot en hållbar framtid!
Vandringen är kostnadsfri och det är bara att dyka upp. Den går på gångvägar och du genomför promenaden i din egen takt.
Beredskapsveckan 2023 sammanfaller med ForskarFredag, som är en del av European Researchers’ Night och där Karlstads universitet anordnar en mängd aktiviteter. ForskarFredag vill skapa mötesplatser mellan forskare och allmänhet, visa hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara och hur det egentligen är att jobba som forskare. Besökare och forskare möts genom experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, tävlingar, samtal, utställningar, science cafés och mycket mer. Läs mer om ForskarFredag på KAU:s webbplats.
Kontakt
-
Catrin Hasewinkel
Kommunikationschef
Telefon 010-2247391
-
Anna-Karin Klasa
Handläggare
Telefon 010-2247303