Beredskapsveckan
Med syfte att sprida information om vad privatpersoner kan göra vid en samhällskris anordnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, samt regionala och lokala aktörer årligen Beredskapsveckan. Årets vecka har tema Sätt igång! och genomförs i slutet av september.
Beredskapsveckan, tidigare Krisberedskapsveckan, är en nationell kampanj som ska stärka beredskapen och göra fler människor medvetna om vad det innebär att vara förberedd om en samhällskris uppstår. Kampanjen genomförs tillsammans med bland andra kommuner och frivilligorganisationer. Under veckan anordnar länets aktörer en rad aktiviteter och utställningar om vad du till exempel behöver i din egen krislåda hemma.
Tema: Sätt igång!
Många hushåll i Sverige behöver generellt stärka sin motståndskraft och egenberedskap. Omvärldsläget har förändrats det senaste åren och årets tema är en uppmaning till att stärka sin egenberedskap innan en kris eller ett krig hotar.
Hemberedskap - Sju dagar
Om samhället hamnar i kris ska de som kan klara sig i en vecka utan samhällets hjälp, det är målet med god hemberedskap. Med årets tema i åtanke har MSB skapat en utmaning som kallas Sju dagar, på deras webbplats kan du anta utmaningen och se hur du går till för att förbereda dig och de i din omgivning. Under veckan kommer flera värmländska kommuner att gå ut med en utmaning per dag i sina sociala medier.
Sju dagar (msb.se) Länk till annan webbplats.
Det finns även en folder med utmaningen som du kan skriva ut själv.
Sju dagar-folder (PDF) Pdf, 653.1 kB.
The Exitainer
The Exitainer är en spännande upplevelse för dig som verkligen vill sätta dina kunskaper om hemberedskap på prov. I en inredd container ska du klara av olika uppgifter i en simulerad krissituation där det saknas både värme, el och vatten.
The Exitainer reser runt på turné i Värmland under Beredskapsveckan.
- Kristinehamn, lördag 21 september
- Filipstad, söndag 22 september
- Säffle, onsdag 25 september
- Torsby, torsdag 26 september.
- I2 Norra Fältet, Karlstad, Beredskapsdagen 28 september
Vid alla tillfällen finns studenter från Karlstads universitet med som spelledare och de kan gärna berätta om att läsa på universitetet och om utbildningar som kopplar till beredskapsområdet.
Detta händer i Värmland
Här hittar du all information om vad som händer ute i kommunerna och hos frivlligorganisationerna under veckan. Uppdateras löpande.
Här hittar du alla tidsatta aktiviteter samlade. Vill du veta mer om vad som händer ute i kommunerna, och hos de frivilliga organisationerna – läs mer under respektive kommun eller organisation.
Fredag 20 september
Karlstad: Invigning
Beredskapsveckan invigs utanför Ica Maxi Bergvik där räddningstjänstens beredskapsexperter ger tips på hur du skaffar dig en god egenberedskap samtidigt som Ica Maxi bjuder på godsaker från grillen. Klockan 10-14.
Lördag 21 september
Karlstad: Invigning
Invigning av veckan inne på Coop Värmland Bergvik där räddningstjänstens beredskapsexperter finns på plats och ger tips på hur du skaffar dig en god egenberedskap. Brandapan Flammy är med och delar ut Barnens beredskapsbingo. Klockan 10-14.
Kristinehamn
Beredskapsveckans allmänna arrangemang, klockan 11-14.
På Ica Maxi kommer Kristinehamns kommun och Civilförsvarsförbundet informera vid förbutiken. Skyltar placeras vid 100–150 olika varor inne i butiken för att påvisa vad som är bra att alltid ha hemma. Dessa skyltar kommer att finnas kvar i butiken under hela vecka 39.
På Södra torget kommer ett antal olika aktörer finnas, bland andra Civilförsvarsförbundet, Akutgruppen, A9 och Lottakåren. Exitainern är på plats.
Söndag 22 september
Filipstads beredskapsdag
Spångberget, klockan 10-14. På programmet står bland annat:
- Exitainern.
- Visning och guidad tur i ledningscentralen.
- Lottakåren informerar, delar ut krisinformation och bjuder på fika.
- Energi- och klimatrådgivaren informerar.
- Kommunen delar ut vattendunkar.
- Tävling med krispriser.
Forshaga: Invigning
Invigning av veckan utanför Ica i Forshaga. Kommunchefen Torbjörn Falk och tekniska chefen Bert-Ola Dahlgren berättar om beredskapsaktiviteter i Forshaga kommun under veckan. Klockan 11-13.
Hammarö: Invigning
Invigning av veckan utanför Coop Nolgård med tema vattenberedskap. Kommunen informerar om nödvattenpunkter, visar hur en vagn för hämtning av vatten ser ut och delar ut vattendunkar. De berättar också hur en god egenberedskap kan se ut. Klockan 11-14.
Måndag 23 september
Forshaga: Tema vattenberedskap
Tema vattenberedskap på torget i Forshaga. Kommunen informerar om nödvattenpunkter, visar hur en vagn för hämtning av vatten ser ut och delar ut vattendunkar till de 50 första besökarna. Brandmän och en brandbil från Forshaga brandstation är på plats för dig som vill testa på att sitta i en brandbil. Klockan 10-17.
Hagfors: Föreläsning hemberedskap och krisberedskap
Ulf Fredriksson, Civilförsvarsförbundet, berättar hur du kan förbereda dig för en kris och visar vad du kan ha i din krislåda och hur de olika prylarna fungerar. Älvstranden Bildningscentrum, klockan 18-20.
Munkfors: Egenberdskap
Räddningstjänsten och kommunen är på plats utanför Ica/Coop för att tipsa om en bra egenberedskap. Klockan 10-14.
Torsby: Föreläsning
Föreläsning på Torsby bibliotek med namnet "Sätt igång med självhushållning - en del av beredskapsarbetet". Klockan 18.
Tisdag 24 september
Forshaga: Föreläsning egenberedskap
Civilförsvarsförbundet föreläser om god egenberedskap på temat vatten i Kulturhuset i Deje. Räddningstjänstens beredskapsexpert är på plats för att svara på frågor om kommunens ansvar gällande vatten. Fri entré. Klockan 18-19.30.
Hagfors: Föreläsning
Skyfallshotet – hur kan tätorter skyddas vid intensiva regn? Älvstranden Bildningscentrum, klockan 18-19. Sofia Hallerbäck, doktorand Karlstads universitet.
Klimatförändringarna innebär att vädret blir allt vildare, med ökade risker för skyfall och torka. Sofia fokuserar på utmaningarna både från det stora och det lilla, vad kan göras i en tätort eller för ett specifikt hus? Genom en interaktiv föreläsning beskriver Sofia vad som händer när det regnar väldigt mycket, varför vissa områden är mer känsliga än andra och vad vi kan gör för att anpassa oss.
Onsdag 25 september
Forshaga
- Tema vattenberedskap utanför Ica i Deje. Kommunen informerar om nödvattenpunkter, visar hur en vagn för hämtning av vatten ser ut och delar ut vattendunkar till de 50 första besökarna. Klockan 10-17.
- Civilförsvarsförbundet föreläser om god egenberedskap på temat vatten på Forshaga lärcenter. Räddningstjänstens beredskapsexpert är på plats för att svara på frågor om kommunens ansvar gällande vatten. Fri entré. Klockan 18-19.30.
Karlstad: Egenberedskap för barn och unga
Aktiviteter på temat egenberedskap för barn och unga på Orrleken parklek på Orrholmen i Karlstad. Räddningstjänsten beredskapsexperter och parklekens personal berättar hur man skaffar en god egenberedskap och bjuder på mat tillagad på muurikka. Klockan 16-20.
Karlstad: Öppet hus i RiskLab, Karlstads universitet .
Välkomna att testa spel och pedagogiska verktyg med fokus på Beredskap i RiskLab, sal 21a259, Karlstads universitet onsdag den 25 september kl 10-13.
Vi visar till exempel:
- Strömmen går! En diskussionsövning om egen beredskap
- FattaRisk! Riskresa i tid och rum
- Riskköping- ett interaktivt samhällsplanerarspel där du som deltagare ska bygga en hållbar stad beredd på olika oväntade händelser.
- Tänkarhattarna - hjälp till beslutsfattande om åtgärder för bättre beredskap.
Vi visar också flera andra visualiseringsverktyg och berättar om forskning och möjlighet till kompetensutveckling inom beredskap.
Mer information finns på kau.se/csr/risklab Länk till annan webbplats.
Torsdag 26 september
Karlstad: Egenberedskap för barn och unga
Aktiviteter på temat egenberedskap för barn och unga på Väse fritidsgård. Räddningstjänsten beredskapsexperter och fritidsgårdens personal berättar hur man skaffar en god egenberedskap och bjuder på mat tillagad på muurikka. Tid: 16.00-20.00.
Fredag 27 september
Torsby
Exitainern på Gamla Torget i Torsby. Röda korset, Civilförsvarsförbundet och Torsby kommuns VA-enhet är på plats. Klockan 11-17.
Lördag 28 september
Karlstad: Beredskapsdagen
Beredskapsveckan 2024 avslutas med en spännande och lärorik dag i på Norra fältet i Karlstad.
Ta med hela familjen för en spännande dag fylld med aktiviteter och lärorika upplevelser om egenberedskap. Ge barnen chansen att lära sig mer om säkerhet och egenberedskap på ett roligt och interaktivt sätt. Och för dig som är vuxen och vill veta mer om hur du kan bidra i krissituationer finns representanter från flera frivilligorganisationer som gärna berättar mer om sitt arbete.
Du också åka bandvagn till brandstationen intill.
Klockan 10-15.
Karlstad: Öppet hus på brandstationen
Öppet hus på brandstationen i Karlstad. Räddningstjänsten bjuder in till öppet hus på brandstationen på Infanterigatan 20. Förbundets beredskapsexperter ger tips på hur du skaffar en bra egenberedskap. Du kan titta på brandbilar, träffa brandmän, prova att släcka eld och mycket mer. Klockan 10-15.
Lördag 28 september
Beredskapsdagen med spännande aktiviteter på I2 Norra fältet i Karlstad, klockan 10-15. Du kan bland annat:
- Träna din hemberedskap i Exitainern.
- Åka bandvagn.
- Besöka Räddningstjänsten Karlstadsregionen.
- Prata med frivilligorganisationerna om hur du kan engagera dig i en kris.
- Fika och annat skoj!
Medverkande organisationer:
- Civilförsvarsförbundet
- Frivilliga Automobilkåren (FAK)
- Frivilliga Motorcykelkåren (FMCK)
- Frivilliga Radioorganisationen (FRO)
- Hemvärnet
- Karlstads universitet
- Lottakåren
- Räddningstjänsten Karlstadsregionen
- Röda Korset
- Länsstyrelsen Värmland.
Hela veckan
- Obemannad monter på biblioteket med krislåda, broschyrer och böcker kopplat till årets beredskapstema.
- Övningskalender, finns att hämta hos biblioteken.
- Barnens beredskapsbingo, finns att hämta hos biblioteken.
- Information i kommunens kanaler om beredskapsveckan, årets tema, trygghetspunkter etc.
Hela veckan
- Obemannad monter på biblioteket med krislåda, broschyrer och böcker kopplat till årets beredskapstema.
- Övningskalender, finns att hämta hos biblioteken.
- Barnens beredskapsbingo, finns att hämta hos biblioteken.
- Information i kommunens kanaler om beredskapsveckan, årets tema, trygghetspunkter etc.
Söndag 22 september
Beredskapsdag, Spångberget, klockan 10-14. På programmet står bland annat:
- Exitainern.
- Visning och guidad tur i ledningscentralen.
- Lottakåren informerar, delar ut krisinformation och bjuder på fika.
- Energi- och klimatrådgivaren informerar.
- Kommunen delar ut vattendunkar.
- Tävling med krispriser.
Hela veckan
- Information på webb och sociala medier om aktuella aktiviteter samt marknadsföring av MSB:s Sju dagar samt länets framtagna barnens beredskapsbingo.
- Obemannad monter på biblioteket, barnens beredskapsbingo, beredskapsjakten.
Söndag 22 september
Invigning av veckan utanför Ica i Forshaga. Kommunchefen Torbjörn Falk och tekniska chefen Bert-Ola Dahlgren berättar om beredskapsaktiviteter i Forshaga kommun under veckan. Klockan 11-13.
Måndag 23 september
Tema vattenberedskap på torget i Forshaga. Kommunen informerar om nödvattenpunkter, visar hur en vagn för hämtning av vatten ser ut och delar ut vattendunkar till de 50 första besökarna. Brandmän och en brandbil från Forshaga brandstation är på plats för dig som vill testa på att sitta i en brandbil. Klockan 10-17.
Tisdag 24 september
Civilförsvarsförbundet föreläser om god egenberedskap på temat vatten i Kulturhuset i Deje. Räddningstjänstens beredskapsexpert är på plats för att svara på frågor om kommunens ansvar gällande vatten. Fri entré. Klockan 18-19.30.
Onsdag 25 september
- Tema vattenberedskap utanför Ica i Deje. Kommunen informerar om nödvattenpunkter, visar hur en vagn för hämtning av vatten ser ut och delar ut vattendunkar till de 50 första besökarna. Klockan 10-17.
- Civilförsvarsförbundet föreläser om god egenberedskap på temat vatten på Forshaga lärcenter. Räddningstjänstens beredskapsexpert är på plats för att svara på frågor om kommunens ansvar gällande vatten. Fri entré. Klockan 18-19.30.
Hela veckan
- Information på webb och sociala medier om aktuella aktiviteter samt marknadsföring av MSB:s Sju dagar samt länets framtagna barnens beredskapsbingo.
- Obemannad monter på biblioteket, barnens beredskapsbingo, beredskapsjakten.
Hela veckan
Utställning med tema krisberedskap på Hagfors bibliotek. Fyll i ett krisquiz och ha chans att vinna en krislåda
Måndag 23 september
Föreläsning: Hemberedskap och krisberedskap, Älvstranden Bildningscentrum, klockan 18-20.
Ulf Fredriksson, Civilförsvarsförbundet, berättar hur du kan förbereda dig för en kris och visar vad du kan ha i din krislåda och hur de olika prylarna fungerar.
Tisdag 24 september
Föreläsning: Skyfallshotet – hur kan tätorter skyddas vid intensiva regn? Älvstranden Bildningscentrum, klockan 18-19. Sofia Hallerbäck, doktorand Karlstads universitet.
Klimatförändringarna innebär att vädret blir allt vildare, med ökade risker för skyfall och torka. Sofia fokuserar på utmaningarna både från det stora och det lilla, vad kan göras i en tätort eller för ett specifikt hus? Genom en interaktiv föreläsning beskriver Sofia vad som händer när det regnar väldigt mycket, varför vissa områden är mer känsliga än andra och vad vi kan gör för att anpassa oss.
Hela veckan
- Information på webb och sociala medier om aktuella aktiviteter samt marknadsföring av MSB:s Sju dagar samt länets framtagna barnens beredskapsbingo.
- Obemannad monter på biblioteket.
Söndag 22 september
Invigning av veckan utanför Coop Nolgård med tema vattenberedskap. Kommunen informerar om nödvattenpunkter, visar hur en vagn för hämtning av vatten ser ut och delar ut vattendunkar. De berättar också hur en god egenberedskap kan se ut. Klockan 11-14.
Hela veckan:
- Information på webb och sociala medier om aktuella aktiviteter samt marknadsföring av MSB:s Sju dagar samt länets framtagna barnens beredskapsbingo.
- Obemannad monter på biblioteket.
Fredag 20 september
Beredskapsveckan invigs utanför Ica Maxi Bergvik där räddningstjänstens beredskapsexperter ger tips på hur du skaffar dig en god egenberedskap samtidigt som Ica Maxi bjuder på godsaker från grillen. Klockan 10-14.
Lördag 21 september
Invigning av veckan inne på Coop Värmland Bergvik där räddningstjänstens beredskapsexperter finns på plats och ger tips på hur du skaffar dig en god egenberedskap. Brandapan Flammy är med och delar ut Barnens beredskapsbingo. Klockan 10-14.
Onsdag 25 september
Aktiviteter på temat egenberedskap för barn och unga på Orrleken parklek på Orrholmen i Karlstad. Räddningstjänsten beredskapsexperter och parklekens personal berättar hur man skaffar en god egenberedskap och bjuder på mat tillagad på muurikka. Klockan 16-20.
Torsdag 26 september
Aktiviteter på temat egenberedskap för barn och unga på Väse fritidsgård. Räddningstjänsten beredskapsexperter och fritidsgårdens personal berättar hur man skaffar en god egenberedskap och bjuder på mat tillagad på muurikka. Klockan 16-20.
Lördag 28 september
- Beredskapsveckan 2024 avslutas med Beredkspasdagen - en spännande och lärorik dag i på Norra fältet i Karlstad. Ta med hela familjen för en spännande dag fylld med aktiviteter och lärorika upplevelser om egenberedskap. Ge barnen chansen att lära sig mer om säkerhet och egenberedskap på ett roligt och interaktivt sätt. Och för dig som är vuxen och vill veta mer om hur du kan bidra i krissituationer finns representanter från flera frivilligorganisationer som gärna berättar mer om sitt arbete. Du också åka bandvagn till brandstationen intill. Klockan 10-15.
- Öppet hus på brandstationen i Karlstad. Räddningstjänsten bjuder in till öppet hus på brandstationen på Infanterigatan 20. Förbundets beredskapsexperter ger tips på hur du skaffar en bra egenberedskap. Du kan titta på brandbilar, träffa brandmän, prova att släcka eld och mycket mer. Klockan 10-15.
Hela veckan
- Information på webb och sociala medier om aktuella aktiviteter samt marknadsföring av MSB:s Sju dagar samt länets framtagna barnens beredskapsbingo.
- Obemannad monter på biblioteket.
Lördag 21 september
Beredskapsveckans allmänna arrangemang, klockan 11-14.
På Ica Maxi kommer Kristinehamns kommun och Civilförsvarsförbundet informera vid förbutiken. Skyltar placeras vid 100–150 olika varor inne i butiken för att påvisa vad som är bra att alltid ha hemma. Dessa skyltar kommer att finnas kvar i butiken under hela vecka 39.
På Södra torget kommer ett antal olika aktörer finnas, bland andra Civilförsvarsförbundet, Akutgruppen, A9 och Lottakåren. Exitainern är på plats.
Information förmedlas i kommunens sociala medier och hemsida.
Hela veckan
- Information på webb och sociala medier om aktuella aktiviteter samt marknadsföring av MSB:s Sju dagar samt länets framtagna Barnens beredskapsbingo.
- Obemannad monter på biblioteket.
Måndag 23 september
Räddningstjänsten och kommunen är på plats utanför Ica/Coop för att tipsa om en bra egenberedskap. Klockan 10-14.
Hela veckan
- Informationsbord på Sunne bibliotek, exempelvis MSB:s Sju daga, matberedskap, totalförsvar, krislåda.
- Information på webb och sociala medier.
- Samarbete med Ica. Mer information kommer.
Hela veckan
- Obemannad monter på biblioteket med krislåda, broschyrer och böcker kopplat till årets beredskapstema.
- Övningskalender, finns att hämta hos biblioteken.
- Barnens beredskapsbingo, finns att hämta hos biblioteken.
- Information i kommunens kanaler om beredskapsveckan, årets tema, trygghetspunkter etc.
Hela veckan
Utställning med tema krisberedskap på Torsby bibliotek.
Måndag 23 september
Föreläsning på Torsby bibliotek med namnet "Sätt igång med självhushållning - en del av beredskapsarbetet". Klockan 18.
Fredag 27 september
Exitainern på Gamla Torget i Torsby. Röda korset, Civilförsvarsförbundet och Torsby kommuns VA-enhet är på plats. Klockan 11-17.
Hela veckan
- Webbplats med information om vattenbrist vid kris, hemberedskap, webbutblidning 7 dagar från MSB, krisberedskap i kommunen och information vid kris i kommunen.
- Broschyr - en dag utan vatten med checklista för vad som är bra att ha, hemberedskap med mera.
- Utställningsmonter på Årjängs biliotek med relevant informationsmaterial.
- Informationsmatwerial i receptionen på Medborgarkontoret.
- Information i sociala medier om tema vatten.
Tisdag 24 september
Öppen föreläsning: Skyfallshotet – hur kan tätorter skyddas vid intensiva regn? Sofia Hallerbäck, doktorand Karlstads universitet. Älvstranden Bildningscentrum i Hagfors, klockan 18-19.
Klimatförändringarna innebär att vädret blir allt vildare, med ökade risker för skyfall och torka. Sofia fokuserar på utmaningarna både från det stora och det lilla, vad kan göras i en tätort eller för ett specifikt hus? Genom en interaktiv föreläsning beskriver Sofia vad som händer när det regnar väldigt mycket, varför vissa områden är mer känsliga än andra och vad vi kan gör för att anpassa oss.
Onsdag 25 september
Öppet hus i RiskLab, Karlstads universitet .
Välkomna att testa spel och pedagogiska verktyg med fokus på Beredskap i RiskLab, sal 21a259, Karlstads universitet onsdag den 25 september kl 10-13.
Vi visar till exempel:
- Strömmen går! En diskussionsövning om egen beredskap
- FattaRisk! Riskresa i tid och rum
- Riskköping- ett interaktivt samhällsplanerarspel där du som deltagare ska bygga en hållbar stad beredd på olika oväntade händelser.
- Tänkarhattarna - hjälp till beslutsfattande om åtgärder för bättre beredskap.
Vi visar också flera andra visualiseringsverktyg och berättar om forskning och möjlighet till kompetensutveckling inom beredskap.
Mer information finns på kau.se/csr/risklab Länk till annan webbplats.
Fredag 26 september
Skolbesök RiskLab. Vi tar emot skolklasser i RiskLab från Minnebergsskolan, Arvika, och Bärstadsskolan, Hammarö. Eleverna kommer att få vara med om en simulerar en händelse där strömmen går på grund av storm. Hur beredda är skoleleverna och hur kan de förbereda sig bättre? (Fullbokad)
Flera dagar
The Exitainer är en spännande upplevelse för dig som verkligen vill sätta dina kunskaper om hemberedskap på prov. I en inredd container ska du klara av olika uppgifter i en simulerad krissituation där det saknas både värme, el och vatten. Den kommer resa runt på turné i Värmland under Beredskapsveckan.
Den kommer att besöka:
- Kristinehamn lördag 21 september
- Filipstad söndag 22 september
- Säffle onsdag 25 september
- Torsby torsdag 26 september.
- I2 Norra Fältet, Karlstad, Beredskapsdagen 28 september
Vid alla tillfällen finns studenter från Karlstads universitet med som spelledare och de kan gärna berätta om att läsa på universitetet och om utbildningar som kopplar till beredskapsområdet.