Skydd mot olyckor
Det är oftast kommunen som ansvarar för räddningstjänsten. Länsstyrelsen kan vid behov hjälpa till att avgöra vem som ska leda en räddningsinsats om den berör flera kommuner. I undantagsfall kan en länsstyrelse som är civilområdesansvarig ta över ansvaret för den kommunala räddningstjänsten.
Målet med räddningstjänstinsatser är att färre ska dö eller skadas och att mindre ska förstöras.
Ansvarsfördelning mellan stat och kommun
I första hand är det kommunen som ansvarar för räddningstjänsten. Men i vissa fall bär staten ansvaret. Staten ansvarar för räddningstjänsten vid
- fjällräddning
- flygräddning
- sjöräddning
- miljöräddningstjänst till sjöss i Vänern, Vättern och Mälaren
- sjöterritorier till havs
- efterforskning av försvunna personer
- utsläpp av radioaktiva ämnen.
Berör en räddningsinsats ett större område än inom en kommun ska Länsstyrelsen bestämma vem som ska leda insatsen, om inte räddningsledarna från de berörda kommunerna själva har bestämt detta. Länsstyrelsen ska ha en planläggning för detta.
Vid en omfattande räddningsinsats får en länsstyrelse som är civilområdesansvarig ta över ansvaret för räddningstjänsten i den eller de kommuner som berörs av insatsen. Om räddningsinsatsen även innefattar statlig räddningstjänst ska den övertagande länsstyrelsen ansvara för att räddningsinsatserna samordnas. Länsstyrelsen ska ha en planläggning för detta.
Farlig verksamhet
Länsstyrelsen fattar beslut om så kallad farlig verksamhet. Farlig verksamhet är anläggningar där verksamhet innebär fara för att en olycka ska orsaka allvarlig skada på människa eller miljö. Vad som enligt lag räknas som farlig verksamhet regleras i lagen om skydd mot olyckor.
Den som äger eller är verksamhetsutövare vid en anläggning som omfattas av lagen har bland annat skyldighet att:
- i skälig omfattning hålla eller bekosta beredskap med personal och egendom
- vidta nödvändiga åtgärder för att hindra eller begränsa allvarliga skador.
Kommunen ansvarar för tillsyn över dessa anläggningar.
Tillsyn, rådgivning och stöd
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ansvarar för tillsyn över kommunernas räddningstjänster. MSB ansvarar också för rådgivning och stöd till räddningstjänsten. Länsstyrelsen roll är att stödja MSB, bland annat genom att bidra med det lokala perspektivet.
Länsstyrelsen gör återkommande tillsynsbesök då bland annat kontroll sker av kommunens ledningsplats, planläggningsläget i kommunen och uppföljning av genomförda övningar.
Kommunen har möjlighet att involvera Länsstyrelsens beredskaps- och räddningstjänsthandläggare för att planera och genomföra övningar för sin krisorganisation.
Länsstyrelsen ordnar även konferenser och utbildningar för länets beredskapssamordnare för att informera, vidareutbilda och stödja samordnarna i deras arbete.