Stöd för samarbeten
Myndigheter, kommuner, företag och andra organisationer kan söka stöd för att samarbeta och utbyta erfarenheter och kunskap inom till exempel konkurrenskraft, djurvälfärd, miljö, klimat, livsmedel och besöksnäring.
All allmän information om stödet, villkoren som gäller och hur du ansöker finns hos Jordbruksverket:
Stöd för samarbeten, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.
Länsstyrelsen handlägger din ansökan.
Samarbeta för fler blommande ytor och småbiotoper
Länsstyrelsen Uppsala län utlyser 3 500 000 kronor till samarbetsprojekt som genom konkreta åtgärder skapar nya blommande ytor och småbiotoper i länets slättlandskap.
Syftet med stödet är att via samarbete mellan minst två aktörer som genomför konkreta åtgärder i fält, öka den biologiska mångfalden. Detta genom att skapa livsmiljöer, födosöksmiljöer och spridningsmöjligheter i landskapet inriktat mot att gynna insekter, växt- och djurarter i slättbygden. Stöd ges till att skapa blommande ytor och nya småbiotoper.
Du kan söka stödet mellan den 5 september 2024 och den 31 december 2024.
Stöd till samarbeten ska stödja utvecklingsarbete inom områden där den gemensamma nyttan av samarbetet är stor för samhället, men där det inte är möjligt för en enskild aktör att kunna finansiera ett utvecklingsprojekt.
Satsningen på blommande ytor och andra småbiotoper syftar till att skapa en variation av livsmiljöer i slättbygder, som kan gynna arter som står för en stor del av ekosystemtjänsterna i odlingslandskapet. Anläggning av småbiotoper och skapande av blommande ytor innebär att tillståndet för arter knutna till odlingslandskapet förbättras och kan leda till att de har eller får en gynnsam bevarandestatus och tillräcklig genetisk variation. Synergieffekter kan skapas när samarbetet inkluderar mark som finns inom ett sammanhållet geografiskt område.
Exempel på småbiotoper: öppna diken, småvatten, vägrenar, stenmurar, odlingsrösen, åkerholmar, lähäckar, alléer, solitärträd. Även biotoper av mer tillfällig naturkaraktär såsom skalbaggsåsar, oplöjda kantzoner, insådd av blommande ytor och skapande av faunadepåer ingår i detta stöd.
Myndigheter, kommuner, regioner, föreningar, andra organisationer och företag kan söka stödet. Privatpersoner kan inte söka stödet. Samarbetspartner kan vara organisationer och företag, såsom jordbruksföretag.
Utlysningen omfattar 3,5 miljoner kronor. Projektens budget behöver minst omfatta 75 000 kronor. Det maximala beloppet du kan få i stöd för ditt projekt är beroende på hur många samarbetspartners projektet har. Ditt projekt kan som mest få:
- 250 000 kronor i stöd om projektet består av två till fem samarbetspartners.
- 1 250 000 kronor i stöd om projektet består av fler än fem samarbetspartners.
Du kan få 100 procent i stöd för följande utgifter:
- Lön till personal, inklusive lönekostnadspåslag för dina och dina samtalspartners arbete i projektet.
- Köp av tjänst, till exempel projektering och konsulttjänster. Samarbetspartners kan inte köpa tjänster av varandra.
- Övriga utgifter som är kopplade till projektplanen, såsom utgifter för tryckning av material, mindre utrustning, möteslokaler och resor.
- Anläggningar, inklusive fasta inventarier.
- Material.
Du kan även få stöd för:
- Indirekta kostnader (OH-kostnader) enligt en schablonsats på 15 procent av utgifterna för löner.
- Eget arbete för personer som bedriver enskild firma, eller som är delägare i handels- eller kommanditbolag. Eget arbete redovisas alltid med en enhetskostnad om 340 kr/h.
Investeringar som kan vara aktuella och godkända inom detta stöd:
- Grus, sten, sand.
- Ved och virke som faunadepå.
- Fleråriga växter som träd, buskar, perenner och fleråriga fröblandningar. Dessa får inte anläggas på tomtmark eller vara i kommersiellt syfte, till exempel odling av fruktträd för fruktproduktion eller snittblommor.
- Grävning, plantering och andra typer av kostnader som kopplar att göra en anläggning.
- Projektet får pågå i max tre år och måste avslutas senast 31 december 2028.
- Åtgärderna ska göras i slättlandskapet som är markerat med lila i kartan som du finner här nedan. Stödet kan inte användas för att skapa blommande ytor på mark som avsatts som miljöytor. Miljöstöd utanför skogsundantag, Länsstyrelsens kartapplikation Länk till annan webbplats.
- Stödet kan inte användas för att skapa blommande ytor på mark som avsatts som miljöytor.
- Projektet ska skapa konkreta åtgärder i fält i form av blommande ytor och/eller nya småbiotoper i slättbygd. Stöd beviljas inte till projekt vars huvudsyfte är att förmedla kunskap och råd.
- Samarbetet ska bestå av minst två aktörer. Intyg om samarbetspartners ska skickas in tillsammans med ansökan om stöd. Alla samarbetspartner skall bidra till projektets resultat.
- Åtgärderna ska göras på landsbygden, vilket även innefattar tätorter med färre än 3 000 invånare. Om den sökande är lokaliserad i en tätort med fler än 3 000 invånare ska insatsens mervärde och nytta direkt tillfalla landsbygden.
- Anläggningen får inte göras på tomtmark eller vara i kommersiellt syfte.
- Investeringar ska alltid vara icke-produktiva, det vill säga de ska inte nyttjas för kommersiellt bruk.
- Stöd kan ges till nytt samarbete, eller ny verksamhet inom ett befintligt samarbete.
- Om du har fått stöd för en investering måste den finnas kvar i minst 5 år efter slututbetalningen. För investeringar under 24 000 kr samt för icke-beständiga småbiotoper finns inget femårskrav.
- Projekten ska inkludera en tydlig plan för skötsel av biotopen under och efter projektet som en del i urvalsmodulen hållbar utveckling. Projektet ska även visa hur åtgärderna tar hänsyn till kända natur- och kulturvärden.
- Uppgifter om block-id eller koordinater för anlagda småbiotoper samt vilket material som använts för att anlägga småbiotoperna ska redovisas på en blankett och bifogas i samband med ansökan om utbetalning för projektet. Blankett för redovisning av block-id, koordinater och material för anläggning av småbiotoper finns här Länk till annan webbplats., Jordbruksverket.
Du som verksamhetsutövare har ansvar att kontrollera om din investering kan påverka naturområden som är skyddade enligt miljöbalken. Om investeringen påverkar skyddade naturområden kan du behöva ansöka om dispens eller tillstånd. Tänk även på att vissa småbiotoper skyddas av biotopskyddet.
Läs mer om tillstånd för ingrepp i naturen
Tänk också på att det är du behöver använda fröer och växter som är naturligt hemmahörande i området när du anlägger en blommande yta, ett buskbryn eller en lähäck. Ettåriga fröer är inte godkända inom detta samarbetsstöd.
Se vilka fleråriga fröer som är godkända i att använda Länk till annan webbplats.
Om det finns fler än en ägare till fastigheten, där investeringen ska göras, ska du skicka in underlag som visar att samtliga delägare är införstådda med de planerade insatserna.
Kostnader och aktiviteter, som uppkommer innan ansökan skickas in, kan aldrig bli berättigade till stöd.
De satsningar som bidrar mest till målen i Sveriges strategiska plan för EU:s gemensamma jordbrukspolitik kommer att beviljas stöd. Inkomna ansökningar poängsätts utifrån urvalskriterier och jämförs med varandra. För att beviljas stöd behöver en ansökan även komma upp i minst 300 poäng.
Du kan läsa mer om kriterierna för prioritering av ansökningar och hur vi viktar dem när du loggar in i e-tjänsten (efter punkt 5 i ansökan).
Urvalsmodul | Maximalt möjliga poäng |
Identifierat behov | 300 |
Hållbar utveckling | 120 |
Samarbete | 100 |
Lämplig kompetens | 160 |
Motiverad budget | 170 |
Resultatet når målgruppen | 100 |
Efter projektavslut | 50 |
Summa | 1 000 |
Du ansöker om stöd via Jordbruksverkets portal
Om du företräder en annan juridisk person behöver du ha en fullmakt för att vi ska kunna behandla din ansökan. Skicka in din fullmakt i god tid för din ansökan för snabbare handläggning.
Mall – Fullmakt för projekt- och investeringsstöd Pdf, 447.1 kB.
När du är i portalen ska du välja inriktning för stödet är det viktigt att du väljer Samarbete – Miljö och klimat – Förstärka förutsättningar för biologisk mångfald.
Till din ansökan om stöd behöver du bifoga följande underlag:
- Detaljerad budget. Utgå från budgetmallen som du kan ladda ner här:
Mall – Projektbudget (Excell-fil) Excel, 153.1 kB.
- Timkostnadsberäkningar för lönekostnader inom projektet. Utgå från mallen som du kan ladda ner här:
Mall – Timkostnadsberäkning Pdf, 148 kB.
- CV för de personer som har centrala roller i projektet
- Offerter eller annat underlag som visar att utgifterna är rimliga
- Projektplan som beskriver projektet, tidsplan, skötselplan under och efter projektets slut samt ansvarsfördelningen mellan samtliga aktörer som ingår i samarbetsprojektet.
- Intyg från samtliga aktörer som kommer att delta i samarbetsprojektet.
Mall – Samarbetsintyg Pdf, 235 kB.
- Eventuella tillstånd, godkännanden eller avtal som krävs för att genomföra projektet.