Aktiviteter och åtgärder i naturen

Vill du göra något som kan påverka naturområden som är skyddade? Då kan du behöva ansöka om dispens eller tillstånd.

Naturområden som är skyddade enligt miljöbalken, till exempel naturreservat, omfattas av regler som bestämmer vad du får och inte får göra i området. Om du ändå vill göra något som är förbjudet i ett skyddat naturområde behöver du först bli beviljad dispens eller få tillstånd.

Dispens från generellt biotopskydd

Skyddade biotoper är till exempel diken, våtmark och odlingsrösen. Om du behöver göra en åtgärd som påverkar biotopen måste du ansöka om dispens.

Dispens från strandskydd

Länsstyrelsen beslutar om dispens från strandskyddet om åtgärder som rör byggandet av allmänna vägar, järnvägar eller försvarsanläggningar. Vi beslutar också om dispenser i kulturreservat och skyddade naturområden.

Dispens, tillstånd och anmälan för åtgärder inom vattenskyddsområde

Du kan behöva anmäla eller söka tillstånd för att utföra vissa åtgärder i ett vattenskyddsområde. Vissa åtgärder är förbjudna. Vill du utföra en förbjuden åtgärd behöver du dispens.

Dispens och tillstånd för aktivitet eller åtgärd i skyddat naturområde

För att göra en aktivitet eller åtgärd i ett skyddat naturområde kan du behöva tillstånd eller dispens. Skyddade naturområden kan vara nationalparker, naturreservat, naturvårdsområden, naturminnen, områden med biotopskydd, djur- och växtskyddsområden och områden med landskapsbildsskydd.

Motortrafik i naturen

Du kan ansöka om dispens för terrängkörning om du har särskilda skäl. För att får köra på marken behöver du förutom dispensen även markägarens tillstånd.

Tillstånd Natura 2000-område

Om du ska bedriva verksamhet eller göra en åtgärd i eller nära ett Natura 2000-område kan du behöva tillstånd om åtgärden påverkar naturmiljön på ett betydande sätt.

Åtgärd i naturmiljön

Ska du utföra en åtgärd som riskerar att väsentligt ändra naturmiljön? Då måste du först samråda med Länsstyrelsen. Det gäller även områden som inte är skyddade.

Övriga tillstånd

Du behöver även markägarens tillstånd för att göra åtgärder i naturen, och du kan även behöva andra tillstånd, exempelvis om det finns fornlämningar i närheten.

Fornlämningar och fornfynd

Vilka skyddade områden finns i länet?

Använd vår webbkarta

Länsstyrelsens webbkarta är späckad med kartskikt så du kan skaffa dig bra koll på länets skyddade områden, natur- och kulturvärden, förorenade områden, fornlämningar med mera:

Underlag för mark- och vattenanvändning i Uppsala län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Geodata för professionella användare

Du kan hitta GIS-skikt till eget GIS-program i länsstyrelsernas geodatakatalog:

Geodatakatalogen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dispens för fridlysta arter

Fridlysta arter har ett starkt lagskydd. Du behöver dispens från Länsstyrelsen för att göra åtgärder som kan påverka fridlysta arter eller deras livsmiljöer.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss