Risk för vattenbrist i Uppsala länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Besöksmål

Hitta inspiration till ditt nästa besöksmål

Filter:

Utvalda

 • Naturreservat

  Billudden

  Här försvinner Uppsalaåsen ner i havet. Vidsträckta stränder, kalkbarrskog och havtornssnår.

  Gävleborg, Uppsala, Älvkarleby, kust och hav, skogsmark, slåtteräng, våtmark, bad/badplats, eldplats, fiske, informationstavla, kollektivtrafik, parkering, rastplats, servering, stig, tillgänglighet, toalett, torrdass, tältplats
 • Två bilder: 1.Grund vik med spegelblankt vatten, uppstickande stenar. 2. Groda sitter i grunt vatten. Den är brun med ljusa längsgående ränder.
  Naturreservat

  Hållnäskusten

  Landhöjningskust med grunda vikar och ursprungliga skogar.

  Uppsala, Tierp, kust och hav, skogsmark, våtmark, bad/badplats, eldplats, fiske, informationstavla, parkering, rast-/övernattningsstuga, rastplats, stig, torrdass
 • Naturreservat

  Bryggholmen

  Kulturlandskap på mälarö. Känt för sina mistlar. Stigrikt.

  Uppsala, Enköping, skogsmark, ängs- och betesmark, bad/badplats, eldplats, fiske, informationstavla, rastplats, stig, torrdass

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Hyra boende i naturreservat

Länsstyrelsen hyr ut boenden i naturreservatet Florarna. Här finns lägergården Risön och torpet Västergärde som allmänheten kan hyra.

Boende i Florarnas naturreservat

Nyheter

 • Höstutflykt med landshövdingen i naturreservatet Bolstan-Vad

  Höstutflykt med landshövdingen i naturreservatet Bolstan-Vad

  Onsdagen den 28 september besöker landshövding Göran Enander naturreservatet Bolstan-Vad i Tierps kommun. Det blir en höstpromenad i skogen i reservatet vilken är ett fint exempel på en så kallad kalkbarrskog, en artrik skogstyp som är ovanlig i Sverige men vanligare i Norduppland.

 • Stärkt skydd av den marina miljön i naturreservatet Skaten-Rångsen

  Stärkt skydd av den marina miljön i naturreservatet Skaten-Rångsen

  Länsstyrelsen och Upplandsstiftelsen har inlett ett nytt samarbete med fokus på hoten i undervattensmiljön i naturreservatet Skaten-Rångsen, som till exempel båttrafik i grunda vikar. Landshövding Göran Enander kommer under månadens besök av Skyddad natur den 18 augusti få mer information om problematiken och åtgärdsplanen för att stärka skyddet av den marina miljön.

 • Besök i Hårsbäcksdalen – i ravinen och på Festplatsen

  Besök i Hårsbäcksdalen – i ravinen och på Festplatsen

  Ett nytt besök i naturreservat väntar, som en del i årets uppmärksammande av länsstyrelsens arbete med att skydda natur. Landshövding Göran Enander kommer tisdagen den 26 juli att besöka Hårsbäcksdalen. Han kommer att göra en vandring till platser med historia i dalens frodiga ravin, samt möta markägare som har lyft platsens kulturhistoriska betydelse.

Kalender