Vind i kombination med snöfall i Uppsala länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Jordbrukarstöd

Som lantbrukare kan du söka jordbrukarstöd för att sköta mark och djur.

Kundnummer

För att kunna söka jordbrukarstöd behöver du ha ett kundnummer. Om det är första gången du söker jordbrukarstöd behöver du beställa ett kundnummer av oss på Länsstyrelsen. Du behöver också koppla kartor till ditt kundnummer. Du lägger själv till de kartor du behöver för att kunna göra din ansökan i SAM-Internet.

Jag intygar att större delen av marken ligger i Uppsala län. * (obligatorisk)
Jag intygar att större delen av marken ligger i Uppsala län.

Kontakt med Länsstyrelsen i Uppsala län ska enbart ske om majoriteten av marken ligger i Uppsala län


Skriv person/organisationsnummer/kundnummer


Skriv postnumret utan mellanslag




Till exempel tidigare brukare på marken
Skicka informationsmaterial * (obligatorisk)
Skicka informationsmaterial


Markera "Ja" om informationsmaterial ska skickas fortlöpande.

Länsstyrelsen kan hjälpa dig med kundnummer via telefon via det gemensamma numret 0771-67 00 00 (se nedan). Vi nås också på e-post jordbrukarstod.uppsala@lansstyrelsen.se.

Jordbruksnytt är ett digitalt nyhetsbrev som riktar sig till dig som vill veta mer om jordbrukarstöden och SAM-ansökan. Nyhetsbrevet skickas ut några gånger per år, ofta i samband med viktiga datum för SAM-ansökan.

Anmäl dig genom att fylla i formuläret med ditt nanm och e-postadress.



Ansök om jordbrukarstöd

De flesta av jordbrukarstöden söker du i Jordbruksverkets e-tjänst SAM Internet. Sista ansökningsdag är 13 april 2023.

Behöver du hjälp med din ansökan?

Länsstyrelsen svarar på frågor om vad som gäller för just ditt jordbruksföretag och har även god överblick över stödsystemet.

Gemensamt telefonnummer till Jordbruksverket och Länsstyrelsen för ärenden gällande SAM ansökan: 0771-67 00 00

Telefontid: Vardagar klockan 8.00-16.00.

Teknisk support gällande SAM Internet på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Jordbrukarstöd du kan söka

På Jordbruksverkets webbplats finns information om stöden och vilka villkor som gäller.

Gårdsstöd

Gårdsstöd är ett arealstöd för dig som brukar jordbruksmark. Stödet ska bidra till ökad konkurrenskraft och till att hålla landskapet öppet. Stödet är inte kopplat till produktion men det finns villkor som du måste följa för att kunna få gårdsstöd.

Gårdsstöd Länk till annan webbplats.

Grundvillkor

Grundvillkor är regler som du som söker jordbrukarstöd behöver följa, för att få full utbetalning av stödet. Genom att följa grundvillkoren bidrar du till att bevara jordbruksmarken i gott skick. Du bidrar också till att förbättra den yttre miljön för människor och djur, förbättra klimatet, minska smittspridningen och få säkrare livsmedel.

Grundvillkor Länk till annan webbplats.

Kompensationsstöd

Kompensationsstödet finns för att du som lantbrukare ska kunna fortsätta att bruka marken i områden som har sämre förutsättningar för att odla. Genom att ha jordbruk i dessa områden kan vi bevara den biologiska mångfalden och hålla åkermarker och betesmarker öppna.

Kompensationsstöd Länk till annan webbplats.

Ekologisk produktion

Du som har certifierad ekologisk växtodling eller djurhållning kan få ersättning för ekologisk produktion. Du kan också söka ersättningen när du ställer om till ekologisk produktion.

Ekologisk produktion Länk till annan webbplats.

Precisionsodling – planering

Du som har din verksamhet inom ett nitratkänsligt område kan få ersättning för att minska risken för att näringsämnen och växtskyddsmedel ska läcka ut i våra vattendrag.

Precisionsodling - planering Länk till annan webbplats.

Miljöersättning för skötsel av betesmarker och slåtterängar

Du kan få ersättning om du sköter och bevarar betesmarker, slåtterängar, skogsbete, mosaikbetsmarker eller gräsfattiga marker.

Miljöersättning för skötsel av betesmarker och slåtterängar Länk till annan webbplats.

Miljöersättning för vallodling

Du kan inte söka nya åtaganden för vallodling 2023. Du kan få ersättning om du odlar fleråriga slåtter-, betes- eller frövallar på åkermark i södra och mellersta Sverige. Syftet är att minska läckage av växtnäring och stimulera hållbar odling.

Miljöersättning för vallodling Länk till annan webbplats.

Kolinlagring och minskat kväveläckage

Ersättning för kolinlagring och minskat kväveläckage ska bidra till att minska växtnäringsläckaget från åkermark och att lagra in kol i marken och att förbättra markbördigheten.

Kolinlagring och minskat kväveläckage Länk till annan webbplats.

Miljöersättning för skyddszoner

Du som har din mark i ett nitratkänsligt område kan få ersättning för skyddszoner längs vattenområden och för anpassade skyddszoner inne på åkern. Syftet med ersättningen är att minska ytavrinning, erosion och läckage av fosfor från åkermark. Skyddszoner minskar också risken för att växtskyddsmedel hamnar i sjöar och vattendrag.

Miljöersättning för skyddszoner Länk till annan webbplats.

Miljöersättning för fäbodar

Du kan få ersättning för att sköta fäbodar med fäbodbete för att bevara ett levande fäbodbruk som bevarar och förstärker landskapets karaktär och biologiska mångfald. Ett levande fäbodbruk bidrar också till att föra vidare hantverk och traditioner kring skötsel av djur och brukande av marker till kommande generationer.

Miljöersättning för fäbodar Länk till annan webbplats.

Nationellt stöd

Du kan få nationellt stöd om du har ett jordbruk i norra Sverige med minst 3 hektar åkermark eller betesmark. Du ska ha getter, potatis-, bär- eller grönsaksodling, eller produktion av mjölk, slaktsvin, smågrisar eller ägg. Stödet är en kompensation för långa avstånd och för att klimatet påverkar din produktion.

Nationellt stöd Länk till annan webbplats.

Stöd till unga jordbrukare

Om du är jordbrukare och är 40 år eller yngre kan du få ett stöd som hjälper dig att komma igång med din verksamhet. För att få stödet ska du ha startat ett jordbruks­företag för första gången.

Stöd till unga jordbrukare Länk till annan webbplats.

Nötkreatursstöd

Nötkreatursstödet är till för att ge ditt lantbruksföretag möjlighet att behålla en lönsam mjölk- och köttproduktion. Det är en viktig del av vår livsmedelsförsörjning och bidrar också till en biologisk mångfald.

Nötkreatursstöd Länk till annan webbplats.

Djurvälfärdsersättning för får

Du som arbetar med fårproduktion kan få ersättning för att arbeta med en förbättrad djurvälfärd inom din besättning.

Djurvälfärdsersättning för får Länk till annan webbplats.

Djurvälfärdsersättning för suggor

Du som har smågrisproduktion kan få ersättning för att förstärka arbetet med en god djurvälfärd hos dina suggor.

Djurvälfärdsersättning för suggor Länk till annan webbplats.

Djurvälfärdsersättning för mjölkkor

Du som har mjölkkor kan få ersättning för att förbättra klövhälsan i din besättning så att djurvälfärden ökar.

Djurvälfärdsersättning för mjölkkor Länk till annan webbplats.

Miljöersättning för hotade husdjursraser

Om du har nötkreatur, grisar, får, getter eller fjäderfän som räknas som en svensk hotad husdjursras kan du få ersättning. Det är viktigt att bevara de gamla raserna för att behålla den genetiska variationen hos våra lantbruksdjur. Vi kan komma att behöva egenskaperna som finns hos våra gamla, härdiga raser om förutsättningarna för djurhållning ändras i framtiden. Raserna är också en del av ett levande kulturarv.

Miljöersättning för hotade husdjursraser Länk till annan webbplats.

Miljöersättning för skötsel av våtmarker och dammar

Du kan få ersättning för att sköta anlagda eller restaurerade våtmarker och dammar som hör till odlings­landskapet så att de behåller sin funktion och inte växer igen. Våtmarker gynnar den biologiska mångfalden och skiljer av närings­ämnen som annars kommer ut i sjöar och vattendrag.

Miljöersättning för skötsel av våtmarker och dammar Länk till annan webbplats.

Kontroller och avdrag för jordbrukarstöd

För att få fullt stöd måste du följa alla villkor som gäller. Det är i första hand Länsstyrelsen som kontrollerar att din ansökan stämmer med verkligheten, att du följer alla villkoren för stödet och att du följer grundvillkoren. Vi gör kontroller när vi handlägger din ansökan och ibland vid ett besök på din gård. Fältkontrollerna görs via ett urval.

Om kontrollanterna hittar något att anmärka på vid besöket kan det leda till att du blir av med delar av eller hela stödet. Det gäller även om felet har uppstått av misstag. Om pengarna redan har betalats ut när felet upptäcks kan du bli skyldig att betala tillbaka.

Detta gäller om du vill söka stöd för odling av hampa

För att få odla hampa i Sverige måste du odla industrihampa. För att odlingen ska klassas som industrihampa måste du odla en godkänd sort och du måste skicka in en ansökan om gårdsstöd för odlingen. All odling av hampa som du inte söker stöd för betraktas som narkotika­­produktion.

Om att odla hampa på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Även om du har skickat in en SAM-ansökan och uppfyller övriga villkor gällande odling av industrihampa så kan användningen av hampan i vissa fall klassas som narkotika eller läkemedel. För mer information kontakta Läkemedelsverket.

CBD-produkter på Läkemedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Överlåtelse eller övertagande

Har du tagit över eller överlåtit åtaganden för miljöersättningar i år eller tidigare år kan utbetalningarna komma att dröja. Handläggningen för ärendena är tidskrävande och överlåtarens åtaganden måste vara beslutade samt färdighandlagt innan överlåtelsen kan göras helt klart i vårt system.

Betesmarker och slåtterängar

En skillnad från förra året är att årets delutbetalningar kan bli mindre än vad som faktiskt ingår i åtagandet. Det beror på att handläggningen av alla ändringar tidigare år inte är klar. En ändring kan vara något som du själv begärt eller jordbruksblock som har bytt identitet. Summan för utbetalningen kommer att rättas upp till slututbetalningen.

Skyddszoner

I handläggningssystemet finns ännu inte funktioner för att hantera ändringar av åtaganden. Det kan leda till att du inte får en utbetalning eller får en utbetalning som är lägre än vad som egentligen ska betalas ut. En ändring kan vara något som du själv begärt eller jordbruksblock som har bytt identitet. Summan för utbetalningen kommer att rättas upp till slututbetalningen.

Vallstöd

Har du gjort ändringar i din ansökan om vallstöd kan det innebära att du får vänta på utbetalning. En ändring innebär att du sökt om utbetalning för mindre än 80 procent eller mer än 120 procent av åtagandearealen. För att handlägga klart ändringar krävs i många fall kommunicering, vilket kan försena utbetalningarna.

Minskat kväveläckage

Har du gjort ändringar i din ansökan om minskat kväveläckage kan det innebära att du får vänta på utbetalning. En ändring innebär att du sökt om utbetalning för mindre än 80 procent eller mer än 120 procent av åtagandearealen. För att handlägga klart ändringar krävs i många fall kommunicering, vilket kan försena utbetalningarna.

Kompensationsstöd

Majoriteten av ansökningarna förväntas betalas ut på första tillfället för delutbetalning. Har du djur som förekommer på flera produktionsplatser under räkningsperioden eller delad produktionsplats kan det göra att utbetalningen försenas.

Ekologisk produktion

Åtaganden tidigare år och nya åtaganden för i år måste vara beslutade för att en delutbetalning ska kunna göras. Det finns flertalet ärenden som ännu inte är beslutade. Det kan bland annat bero på att vi saknar certifikat för ekologisk produktion.

Omställning till ekologisk produktion

Åtaganden tidigare år måste vara beslutade för att en delutbetalning ska kunna göras. Det finns flertalet ärende som ännu inte är beslutade. Det kan bland annat bero på att vi saknar certifikat för omställning till ekologisk produktion.

Länsstyrelsen bedömer att avgörandet i ärenden rörande utbetalning av jordbrukarstöd i vissa fall kommer att bli väsentligt försenat.

Det finns ansökningar om jordbrukarstöd från 2015, 2016 och 2017 hos Länsstyrelsen som ännu inte är avgjorda. Normalt sett ska jordbrukarstöden vara utbetalda senast den sista juni året efter att ansökan gjorts.

Av 11 § förvaltningslagen (2017:900) framgår att om en myndighet bedömer att avgörandet i ett ärende som har inletts av en enskild part kommer att bli väsentligt försenat, ska myndigheten underrätta parten om detta. I en sådan underrättelse ska myndigheten redovisa anledningen till förseningen.

Anledningen till att handläggningstiden för de nu aktuella ärendena har överskridit den normala är att det IT-system som handläggningen utförs i ännu inte innehåller funktioner för utbetalning av samtliga stöd. Dessa utbetalningar kommer att kunna påbörjas under hösten 2018.

Underrättelse om väsentlig försening av beslut gällande ansökan om stöd inom Landsbygdsprogrammet 2014 – 2020

Länsstyrelsen bedömer att beslut i ärenden rörande ansökan om stöd inom Landsbygdsprogrammet 2014 – 2020 i många fall kommer att bli väsentligt försenade.

Det finns inkomna ansökningar om företags- och projektstöd inom Landsbygdsprogrammet 2014 – 2020 hos Länsstyrelsen som ännu inte är avgjorda. Normalt sett så ska ansökningar om företags- och projektstöd beslutas inom 6 månader räknat från och med den dag ansökan inkom.

Av 11 § förvaltningslagen (2017:900) framgår att om en myndighet bedömer att avgörandet i ett ärende som har inletts av en enskild part kommer att bli väsentligt försenat, ska myndigheten underrätta parten om detta. I en sådan underrättelse ska myndigheten redovisa anledningen till förseningen.

Anledningen till att handläggningstiden för aktuella ärenden har överskridit den normala är att det IT-system som handläggningen utförs i driftsatts först cirka ett och ett halvt år efter det att det gick att börja ansöka om stöd inom Landsbygdsprogrammet 2014 – 2020. I och med detta så är handläggningstiden för många ansökningsärenden betydligt längre än 6 månader.

Kontakt

Jordbrukarstöd i Uppsala län

Telefon där du når både Jordbruksverket och Länsstyrelsen: 0771-67 00 00